loudo5 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Γεια σαςδιαβαζοντας συζητησεις εδω και σε αλλα site κατεληξα σε δυο τηλεσκοπεια:1 http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=657 2 http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1427 Ερωτηση 1το dob8 ειναι το τηλεσκοπειο που κανει "παπαδες" για τα λεφτα του σωστα;-8 ιντσες-400χ-345 ευρω-συν και αλλος εξοπλισμοςΤο ερωτημα μου ομως ειναι αν θα τα αξιοποιησω αυτα τα χαρακτηριστηκα του αφου μενω στην Αθηνα ή θα πανε χαμενα τα λεφτα που θα δωσω; Απο την αλλη υπαρχει αυτο http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1427-4,5 ιντσες-230χ-274 ευρω-συν ο υπολοιπος αναγκαιος εξοπλισμος Σε αυτο το τηλεσκοπειο οπως καταλαβαινω θα αξιοποιησω αυτα του τα χαρακτηριστικα οποτε δεν θα πανε χαμενα τοσα λεφτα.Ετσι το τελικο μου ερωτημα ειναι:Συμφερει τελικα το dob ή οχι; Υ.Γ.:το καλοκαιρι πηγαινω στο χωριο μου για περιπου 2 μηνες,εκει εχει πολυ καλο seeing Ερωτηση 2μεσα απο ενα τηλεσκοπειο βλεπεις ασπρομαυρους τους πλανητες,τα νεφελωματα και τα αστρικα σμηνη ή αυτο γινεται μονο στην αστροφοτωγραφηση; Ερωτηση 3Αφου ολοι οι αστερες κινουνται πώς θα μπορω να βλεπω τους πλανητες;δεν θα φευγουν απο το οπτικο μου πεδιο στο δευτερολεπτο; Αυτα ειχα να ρωτησω,περιμενω με ανυπομονησια απαντηση Φιλικα Λουδοβίκος Ο θεός και η φύσις μηδέν μάτην ποιούσιν. Περί Ουρανού
Tsaprazi Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Καλωσήρθατε! α) Για την αναλογία ιντσών-τιμής καλύτερο και ποιοτικά απ' ότι διαβάζω και οικονομικά είναι το 8"άρι.β) Οι πλανήτες δε φαίνονται ασπρόμαυροι σίγουρα. Για τα νεφελώματα δε γνωρίζω, απ' ότι θυμάμαι όμως ότι δεν έχουν χρώμα γιατί κάτι συμβαίνει με το μάτι και το είδωλο. (Θα το ψάξω και θα επανέλθω)γ) Η κίνηση των αστέρων δε γίνεται αντιληπτή κατά τη διάρκεια 15' πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια ενός δευτερολέπτου. Οι πλανήτες, όχι δε μετακινούνται από το πεδίο σε sec, ίσως σε 3-4 λεπτά. Σε αντιδιαστολή με τους πλανήτες όμως, η Σελήνη λόγω της μεγάλης μεγέθυνσης που συνήθως χρησιμοποιείται μπορεί να φύγει και από το πεδίο σε 30"-1'. Ελπίζω να βοήθησα. Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.Albert Einstein
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Ερωτηση 1το dob8 ειναι το τηλεσκοπειο που κανει "παπαδες" για τα λεφτα του σωστα;Το ερωτημα μου ομως ειναι αν θα τα αξιοποιησω αυτα τα χαρακτηριστηκα του αφου μενω στην Αθηνα ή θα πανε χαμενα τα λεφτα που θα δωσω; Απο την αλλη υπαρχει αυτο -4,5 ιντσες-230χ-274 ευρω-συν ο υπολοιπος αναγκαιος εξοπλισμος Σε αυτο το τηλεσκοπειο οπως καταλαβαινω θα αξιοποιησω αυτα του τα χαρακτηριστικα οποτε δεν θα πανε χαμενα τοσα λεφτα.Ετσι το τελικο μου ερωτημα ειναι:Συμφερει τελικα το dob ή οχι; Υ.Γ.:το καλοκαιρι πηγαινω στο χωριο μου για περιπου 2 μηνες,εκει εχει πολυ καλο seeing Ερωτηση 2μεσα απο ενα τηλεσκοπειο βλεπεις ασπρομαυρους τους πλανητες,τα νεφελωματα και τα αστρικα σμηνη ή αυτο γινεται μονο στην αστροφοτωγραφηση; Ερωτηση 3Αφου ολοι οι αστερες κινουνται πώς θα μπορω να βλεπω τους πλανητες;δεν θα φευγουν απο το οπτικο μου πεδιο στο δευτερολεπτο; Φίλε Λουδοβίκο, καλως όρισεςΣτην ερώτηση 1, η απάντηση είναι: αφού μπορείς να πάρεις 8", τι τος θέλεις τις 4,5. Η απάντηση όμως είναι σε απόλυτη συνάφεια με την απάντηση της ερώτησης 3, οπότε, διάβασε και παρακάτω Στην 2η ερώτηση, η απάντηση είναι και ναι και όχι: ΝΑΙ, τα βλέπεις όλα ασπρόμαυρα (εκτός απο τον Αρή που είναι διακριτά κοκκινο-πορτοκαλής (μπορντο-ροδο-κοραλλο-σολωμό-κόκκινος........) και την Αφαροδίτη που ιριδίζει ελαφρά. Ολα τα άλλα Ασπρό Μαύρο κα όλα τα ενδιάμεσα.Και ΟΧΙ, αυτό δεν γίνεται στην αστροφωτγράφηση, εκτός και αν τραβάς Ασπρο-Μαύρο.Εκεί, λόγω μεγάλης έκθεσης, μαζεύεις και χρώμα, αλλα θέλει κάποια επεξεργασία για να το δείς...Όμως μην μπλέξεις ακόμα Η πάντηση στο 3: Αν έχει Dob , θα μάθεις να τα ακολουθείς με το χερι, αυτό γίνεται εύκολότερο με τον καιρό, όσο και αν σου φανεί βουνό στην αρχή. Σε συνάρτηση με την αερώτηση 1, όσο πιό πολλές ίντσες έχεις, τόσο πιό πολλές μαγεθύνσεις θα βγάλει, τόσο πιό γρήγορα θα φεύγουν τα αντικείμενα απο τον προδοφθάλμιο. Για πιό πολλά, κάνει μία ερευνα στο forum, και θα βρείς πολλές απαντήσεις ΦΙλικάΔημήτρης Δημήτρης
loudo5 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 καταρχην να σας ευχαριστησω για την βοηθεια ·δηλαδη τον Δια και τον Κρονο θα τους βλεπω ασπρομαυρους;·το προβλημα με το dob ειναι η ματακινηση του.Θα μεταφερεται ευκολα;θα το "σπαω" στα δυο για να το μεταφορω;θα μπρω να το ξαναστησω ευκολα;·το αλλο το sw ειναι πιο φθηνο και θα το εκμεταλευτω οσο θα εκμεταλευομουν τις δυνατοτητες του dob και ειναι και πιο ακριβο. Ο θεός και η φύσις μηδέν μάτην ποιούσιν. Περί Ουρανού
Peri Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 καταρχην να σας ευχαριστησω για την βοηθεια ·δηλαδη τον Δια και τον Κρονο θα τους βλεπω ασπρομαυρους;·το προβλημα με το dob ειναι η ματακινηση του.Θα μεταφερεται ευκολα;θα το "σπαω" στα δυο για να το μεταφορω;θα μπρω να το ξαναστησω ευκολα;·το αλλο το sw ειναι πιο φθηνο και θα το εκμεταλευτω οσο θα εκμεταλευομουν τις δυνατοτητες του dob και ειναι και πιο ακριβο. Καλωσηρθες Λουδοβικο! Οντως το θεμα της μεταφορας του Dob ειναι μεγαλο προβλημα, υπολογισε οτι σπαει στα 2: στον σωληνα και την βαση. Ο σωληνας θα πιανει το πισω καθισμα ενος μεσου αυτοκινητου και η βαση το πορτπαγκαζ. Τωρα μπορεις να διαλυσεις και την βαση αλλα δεν ξερω αν αξιζει γιατι παιρνει ωρα, ασε που βιδωνε ξεβιδωνε μπορει να παθει και τιποτα.Και εγω το Ντομπ εχω, μη γελιεσαι: και μεσα απο την αθηνα βλεπεις παρα πολλα πραγματα(καμια συγκριση με αυτα που βλεπεις εξω βεβαια) Τωρα το 4,5'' το παιρνεις "ανετα" για βολτα οπου και να πας, αλλα ειναι 4,5 ιντσων δηλαδη εχει πολυ μικροτερο ανοιγμα απο το 8 ιντσο αρα και μικροτερη φωτοσυλλεκτικη ικανοτητα ΥΓ το να ακολουθεις με το χερι δεν ειναι τοσο τρομακτικο οσο ακουγεται, ασε που μπορει να μπερδευτεις και με την ισημερινη στηριξη αν ειναι το πρωτο σου τηλεσκοπιο. Περικλης ΔS>0: A change we can believe in.
Antonis G Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 καλως ήλθες όχι δεν τα βλέπεις όλα ασπρόμαυρα. χρώματα βλέπεις και στο Δία αλλά έχεις και έναν κιτρινοπό και πολύ όμορφο κρόνο. επίσης εντυπωσιακά και πολύ όμορφα χρώματα βλέπεις και σε πολλά αστέρια (π.χ Albireo). όσο για το Dob 8'' το έχω και εγώ, όπως και πολλοί άλλοι εδώ και είναι μιας πρώτης τάξεως αρχή. Όσο για την Αθήνα, αυτό είναι πρόβλημαΑποκέντρωση παιδιά!!!!!
planetman Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2009 Απάντηση 1: Πάρε το 8" dob, ΜΗΝ κάνεις το τραγικό λάθος και πάρεις το 2ο!!!!!!!!!!!!Απάντηση 2: Χρώματα θα δεις στους πλανήτες, στα πιο φωτεινά αστέρια και σε λίγα νεφελώματα, κυρίως πλανητικά. Απάντηση 3: Γενικά όταν σημαδεύεις με dob το οποίο δεν διαθέτει tracking, η εικόνα που θα βλέπεις θα μετακινείται και αυτό εξαρτάται άμεσα από τη μεγέθυνση, θα έχεις όμως χρόνο να παρατηρήσεις του πλανήτες, θα μάθεις να τους ακολουθείς και με το χέρι σιγά σιγά, μην σε ανησυχεί αυτό. Δεν είναι τόσο τραγικό. Τραγική θα είναι η χρήση του 2ου τηλεσκοπίου που έβαλες με την άθλια στήριξη και εστιαστή που διαθέτει. ΥΓ: Τώρα είδα πως είσαι 13 χρονών, οπότε η μετακίνηση του 8ιντσου ίσως σε ζορίσει.Απάντηση 4: Βρες κάποιον μεγάλο να σε βοηθάει με το 8ιντσο που θα αγοράσεις. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
dm Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2009 Ολοι λιγο πολυ στο ιδιο διλημμα ειμαστε οι αρχαριοι. Εγω την παρασκευη θα ειμαι ευτυχης κατοχος του 8'' dob. Mε την πλατη του καθισματος στο sportage ριγμενη, μια χαρα χωρανε τα παντα. Τελικα δεν ειναι κ τοσο μεγαλο
Bi2L Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2009 Ναι...αλλα ο Λουδοβίκος (loudo5) ειναι 13 ετων...δεν ξερω κατα ποσο μπορει να σηκωσει το βαρος (ειτε αυτο ειναι το Τηλε ειτε ειναι η βαση του) μην κοιτατε εμας που ειμαστε ενηλικες...για σκεφτητε οταν ειμασταν 13 ετων θα μπορουσαμε να εχουμε ενα τετοιο εργαλειο και να το ανεβαζουμε λ.χ στην ταρατσα ή να βγαζουμε εξω στην αυλη χωρις βοηθεια.ενταξει μπορει και να μπορει αλλα δεν γνωριζω τις σωματικες του διαπλασεις, καλο ειναι αν γινεται να παει απο κοντα να το δει και να ελεγξει αν μπορει να το μετακινησει......αλλα αν παρει το 8ιτσο ειμαι σιγουρος οτι θα το χαρει αρκετα. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
loudo5 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2009 παιδια πραγματικα σας ευχαριστω ολους για την πολυτιμη αυτη βοηθεια Πρωτα πρωτα να σας πω πως το dob8" το ειδα απο κοντα στο πλανηταριο.Δεν μου φανηκε τοσο μεγαλο οσο το φανταζομουν αλλα ειναι αρκετα μεγαλο.Το αυτοκινητο που "εχω" ειναι ενα audi a3,ελπιζω να χωραει στο πορτπαγκαζ γιατι ειναι καπως μικρο(το πορτπαγκαζ).Το κουβαλημα πιστευω δεν θα ειναι τοσο δυσκολο,δηλαδη θα με βοηθαει καποιος π.χ ο πατερας μου ή ο αδερφος μου αλλα αυτο που με νοιαζει τωρα εναι να μου πειτε αν θα μπορω να κοιταω απο το τηλεσκοπιο στην Αθηνα και να ξεχωριζω π.χ. οτι αυτο ειναι πλανητης,οτι το αλλο ειναι νεφελωμα ή οτι αυτο εχει χρωμα κοκκινο,αυτο κιτρινο,αυτο μπλε.Και κατι ακομα που νομιζω πως εχει σχεση με αυτο που ειπα πριν:Η φωτορυπανση σε τι επιρεαζει την παρατηρηση;Δηλαδη τι θα εβλεπα καλυτερα αν δεν υπηρχαν τοσα φωτα;Θα εβλεπα πραγματα που με μεγαλη φωτορυπανση ουτε που θα φαινονταν;Τελος θα ηθελα να ρωτησω ποσο κοντα και με ποσες λεπτομεριες ή χαρακτηριστικα θα βλεπω κυριως τους πλανητες; Υ.Γ.:Το νεφελωμα του Ωριωνα θα το βλεπω με χρωμα;ποσο θα εχει σχεση με αυτη τι φωτογραφια;http://www.astronomy.gr/images/upload/Image/Sky_week/M42-COMBINEUNSHARP.jpg Ο θεός και η φύσις μηδέν μάτην ποιούσιν. Περί Ουρανού
Bi2L Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2009 Λουδοβικο οτι βλεπεις στις φωτο ξεχασε το!!Δεν προκειτε ΠΟΤΕ να τα δεις ετσι μεσα απο ενα τηλεσκοπιο (στο λεω για μην βρεθεις προ εκπληξεως), στις φωτογραφιες που βλεπεις ο αισθητηρας της καμερας καταγραφει για ωρες* ωστε να εχουμε αυτη την αποδοση ενω το ματι μας μονο για μια στιγμη. Οσο για το ΤΙ μπορεις να δεις μεσα απο την Αθηνα...δεν θα ελεγα οτι μπορεις να δεις πολλα απο Deepsky (δηλαδη νεφελωματα κτλ) και σιγουρα ουτε τα *μισα απο οτι θα εβλεπες σε εναν σκοτεινο ουρανο)Τωρα στο τι μπορεις να δεις, σιγουρα το φεγγαρι, πλανητες και τα πιο φωτεινα Deepsky (νεφελωματα/γαλαξιες) Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα