Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Το 2009, παγκόσμιο έτος αστρονομίας, μας αποχαιρετά με μια μερική έκλειψη Σελήνης. Το βράδυ της παραμονής πρωτοχρονιάς φέτος πέρα από εορταστικό θα είναι και αστρονομικό καθώς στις 21:23 περίπου κορυφώνεται το φαινόμενο. Η έκλειψη δε θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή καθώς μόνο ένα μικρό κομμάτι της Σελήνης (με τόξο περίπου το 1/15 της διαμέτρου) θα βρεθεί στη σκιά της Γης. Περισσότερες πληροφορίες στη συνημμένη εικόνα.

001_LE2009Dec31P.thumb.jpg.756ac24cec897f28c5800e44ad5734b5.jpg

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Ενας πολυ ωραιος τροπος να αφησουμε πισω μας το "ετος των Εκλειψεων" :D

<για εμας τους εκλειπτισμενους :lol: >

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Τώρα αν πω ότι θα ήθελα ολική (σελήνης, μην υπερβάλλουμε κιόλας) θα ήμουν περίεργος ή δύστροπος?? Τέλος πάντων.. έτσι για αποχαιρετισμό του διεθνους έτους αστρονομίας θα την δεχτώ έστω και μερική... με τόσο μικρό ποσοστό κάλυψης...

Αντε και ευτυχισμένο το 2010!!!

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση astrovox :cheesy:

Πάντος και εγώ απογοητεύτηκα λίγο καθώς περήμενα κάτι παραπάνω από το 1 / 15 ...

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Δημοσιεύτηκε

Ουσιαστικα μιλαμε για Εκλειψη Παρασκιας...παρα για μερικη Εκλειψη Σεληνης... αλλα αφου προκειτε για το τελευταιο Αστρονομικο Γεγονος του 2009 μπορουμε να του δωσουμε μια ευκαιρια (ισως περισσοτερο φωτογραφικα, γιατι παρατηρησιακα.... =; )

Μην ξεχναμε...σε μερικες ωρες ειναι!!! Ελπιζω ο καιρος να εχει φτιαξει μεχρι τοτε...

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή η Πανσέληνος έχει και άλλη μία ιδιαιτερότητα, είναι η δεύτερη αυτού του μήνα, κάτι που συμβαίνει κάθε 2 με 3 χρόνια, εξ'αιτίας του γεγονότος ότι 12 σεληνιακοί μήνες είναι περίπου 11 μέρες μικρότεροι από 12 κανονικούς μήνες. Οι Άγγλοι αυτή την έξτρα πανσέληνο τη λένε blue moon, και από εκεί βγαίνει η έκφραση once in a blue moon, που σημαίνει σπάνια.

Εδώ στην Αθήνα έχει μόνο κάποια υψηλά νέφη, που μάλλον δεν θα εμποδίσουν την παρατήρηση.

Καλή χρονιά!

Δημοσιεύτηκε

Πραγματικά η εικόνα της σημερινής Πανσελήνου ...έχει κάτι ξεχωριστό παρατηρώντας την..

Δείτε και αυτό το Link....http://shadowandsubstance.com/

Πέτρος Δεσύπρης

Corvus Eye Observatory

ATHENS / S Y R O S

http://www.pdesypris.com/

http://www.ceo-despet.blogspot.com/

Δημοσιεύτηκε

Δεν ξερω αν εσεις βλεπετε κατι,παντως απο Θεσνικη δεν φαινεται τιποτα λογω πυκνης νεφωσης. :cry: Ελπιζω οι υπολοιποι να ειστε πιο τυχεροι...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ

...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
Δημοσιεύτηκε
και εγω απο θεσσαλονικη ειμαι και συγκεκριμενα ευοσμο και φαινεται αρκετα καλα μπορω να πω, οχι οπως θα φαινοταν οπως μια νυχτα χωρις συννεφα αλλα παλι φαινεται ικανοποιητικα
Δημοσιεύτηκε
και εγω απο θεσσαλονικη ειμαι και συγκεκριμενα ευοσμο και φαινεται αρκετα καλα μπορω να πω, οχι οπως θα φαινοταν οπως μια νυχτα χωρις συννεφα αλλα παλι φαινεται ικανοποιητικα
Δημοσιεύτηκε

Ισως επειδη βρισκομαι κοντα στη θαλασσα.Δεν φαινονται ουτε καν οι στροβοσκοπικες λυχνιες των αεροπλανων που κατεβαινουν για προσγειωση...Peri,ευχαριστουμε :)

...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
Δημοσιεύτηκε
Η έκλειψη φαίνεται πολύ καλά από Βόλο και Λάρισα. Στο Βόλο όπου βρίσκομαι τώρα ο ουρανός είναι εξαιρετικά καθαρός (καθόλου υγρασία) και ξεχωρίζουν πολύ άνετα σκιά και παρασκιά. Ωραίος αποχαιρετισμός για το Διεθνές Έτος Αστρονομίας 2009!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Την είδα από ένα ξενοδοχείο στο ξυλόκαστρο με τα Skymaster 15x70. Ήταν υπέροχη, έμοιαζε σαν να την δάγκωσε ένας Γίγαντας (με τέλεια οδοντοστοιχία) λίγο έξω από τον Tycho. Είχα μια λάμπα δρόμου 2 μέτρα αριστερά στο ύψος του ματιού και το Μεγάλο Νεφέλωμα του Ωρίονα ήταν ''ξεπλυμένο'' αλλά ορατό. Το φεγγάρι όμως δεν καταλαβαίνει από τέτοια. Λίγο fringe (ορατό περισσότερο με το μάτι και λιγότερο με τα κυάλια) και περαστικά ημιδιάφανα σύννεφα μόνο. Το μεσημέρι ήμουν στα Τρίκαλα Κορινθίας (ξενώνες με ονόματα Πλειάδες, Υάδες, Ουρανοδρομίες κλπ) και λίγο παραπέρα βρίσκεται το αστεροσκοπείο Κρυονερίου αλλά το βράδυ κατέβηκα στο επίπεδο της θάλασσας και είχα μόνο τα κυάλια μαζί. Ξεράθηκαν τα χέρια μου αλλά χαλάλι.

Εύχομαι συγκλονιστικές πααρατηρήσεις σε όλους και διάφανους ουρανούς.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κι εμείς στην Αθήνα είμαστε σε καλύτερη μοίρα. Μπορεί να είναι μικρή η κάλυψη της Σελήνης, αλλά η γενικότερη εικόνα της μέσα σε αυτό το πέπλο υγρασίας απόψε, σε υποβάλλει. Έχει μια κάποια «γεύση» από μια πρόσφατη ηλιακή έκλειψη… :)

Καλή Χρονιά σε όλους!

Δημοσιεύτηκε

Όμορφη και μελαγχολική η σελήνη σήμερα με μια εντυπωσιακή άλω. Δε γνωρίζαμε ότι θα έχει μερική έκλειψη αλλά τυχαίως την πετύχαμε στην κορύφωση του φαινομένου.

Καλή χρονιά σε όλους. Να στε καλά.

:-({|=

Δημοσιεύτηκε

Νομιζω οτι το Παγκοσμιο ετος Αστρονομιας μας αφησε με τον καλυτερο τροπο!! :mrgreen:

Το φαινομενο απο την Κερκυρα ηταν αρκετα ομορφο, αν και ειχαμε ενα ελαφρι πεπλο απο συννεφα (το οποιο θυμιζε την εκλειψη στην Κινα) η εκλειψη αν και 1/15 ηταν αρκετα εντονη!!!

Τα λεμε του χρονου τωρα, καλα να περνατε και προσοχη στους δρομους <κυκλοφορουν αρκετοι μεθυσμενοι>

22.thumb.jpg.b39b6d40f7b1f8b07fd0ab5ee5ae280d.jpg

2010 Blue Moon Eclipse

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Ήταν πραγματικά το κάτι άλλο το φεγγάρι σήμερα και πέρα απ' το φαινόμενο. Ήταν μια μικρή αποζημίωση για τις τόσες μέρες συννεφιάς.

Κάπως έτσι το είδα από κυάλια και από τηλεσκόπιο:

[fullalbumimg]9904[/fullalbumimg][fullalbumimg]9905[/fullalbumimg]

Και λίγο πριν τελειώσει το έτος, μέσα στο οποίο άρχισα να ασχολούμαι με την αστρονομία και την παρατήρηση, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους σας για ότι

μου χαρίσατε αυτό το χρόνο - συμβουλές, γνώσεις, εμπειρίες - και να ευχηθώ ένα ευτυχισμένο 2010 με υγεία και .... καθαρούς ουρανούς

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Δημοσιεύτηκε
Απίθανη έμπνευση και σύνθεση το "2010", Βασίλη. =D> Καλή χρονιά.
...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης