Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Από ότι έχω καταλάβει, πολλοί αρχάριοι σαν εμένα χρησιμοποιούν το stellarium όπως κι εγώ για την εύρεση αντικειμένων στον νυχτερινό ουρανό. Βασικό μειονέκτημα του προγράμματος είναι ότι δεν εκτυπώνει χάρτες, αφού δεν είναι εύκολο και πρακτικό να κουβαλάς το laptop στη θέση παρατήρησης (επιπλεον βάρος, ανάγκη πηγής ενέργειας, φωτεινή πηγή που παρεμβάλεται στην προσαρμογή του ματιού).

Δεν είναι όμως δύσκολο να εκτυπώσεις χάρτες από το stellarium με μία μικρή πατέντα, χρησιμοποιώντας μόνο το paint των windows. Αν και δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο, παρακάτω παραθέτω έναν μίνι οδηγό, για άτομα που ίσως δεν έχουν εξοικείωση με υπολογιστές.

1. Με το ποντίκι προσαρμόζουμε την εικόνα του ουρανού ώστε να πάρει τη μορφή χάρτη.Καλό είναι να έχουμε διαλέξει ένα landscape χωρις δέντρα και κτίρια που παρεμβάλονται.Πατάμε το πλήκτρο printscreen (prt sc) στο πληκτρολόγιό μας ωστέ να μεταφερθεί η εικόνα στη μνήμη.

20416490.th.jpg

2.Ανοίγουμε ένα ms paint και κάνουμε paste (ctrl + v ).Εμφανίζεται η εικόνα από το stellarium στο paint

86773211.th.jpg

3.Κανουμε resize την εικόνα ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη για την οθόνη μας και το χαρτί.Ας πούμε 80% και στα δυο κουτάκια που φαίναονται στην εικόνα ως 100%

29944223.th.jpg

4.Κόβουμε ένα τετράγωνο γύρω από τον χάρτη μας και τον κάνουμε copy-paste σε νέο paint.

57542346.th.jpg

69467234.th.jpg

5.Αντιστρέφουμε τα χρώματα για ευκολότερη ανάγνωση και για οικονομία στο μελάνι (δύσκολοι καιροι)

85452472.th.jpg

6.Κάνουμε page setup και βάζουμε τη ρύθμιση να προσαρμοστεί η εικόνα ώστε να εκτυπώνεται σε μία σελίδα

67026588.th.jpg

Ο χάρτης μας θα βγεί όπως φαίνεται παρακάτω στο print preview. Ελπίζω να βοήθησα κάποιον :) . Δοκιμάστε το και πείτε μου απόψεις!

lastpn.th.jpg

You can live to be a hundred if you give up all the things that make you want to live to be a hundred.

Woody Allen

Δημοσιεύτηκε

Ο τρόπος σου δουλεύει. Τα παλιά τα χρόνια, προπαραθυρικά, έτσι τυπώναμε στο DOS και την Basic. Το PrintScreen είναι ένα κατάλοιπο εκείνης της εποχής. Χρήσιμο και για αντιγραφή και ανάρτηση εικόνων στο forum και αλλού.

Πάντως, αν δεν σε ενδιαφέρουν οι θέσεις των πλανητών, μπορείς να τυπώσεις απ' ευθείας από κάποιον δωρεάν χάρτη, όπως τον Triatlas, τον Taki's Star Map, ή τον Mag7 Star Atlas. Είναι όλοι βελτιστοποιημένοι για εκτύπωση, έτοιμοι, σε μορφή pdf.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Την πρόλαβα κι εγώ και την θυμάμαι την επόχή του dos, όπως και τα amstrad και amiga με τις ασπρόμαυρες και πρασινόασπρες οθόνες :) . Τον τρόπο θα τον προτιμήσω για αρχή γιατί πρώτοι μου στόχοι είναι οι πλανήτες. Τσεκάρω τι θέλω να δω στο stellarium, βγαζω και χαρτες για τις επόμενες ώρες και είμαι έτοιμος για ταράτσα !

You can live to be a hundred if you give up all the things that make you want to live to be a hundred.

Woody Allen

Δημοσιεύτηκε
Ενδιαφερον...αν και νομιζω οτι απο Carte de Ciel βγαινουν καλυτεροι χαρτες <τωρα δεν ξερω αν μπορεις να αφαιρεσεις τα δεντρα και την κιτρινη υφη (στο αρνητικο)>

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Μπορεις απλά να αλλάξεις το landscape στο "ωκεανός" και δεν παρεμβάλλεται τίποτα στον χάρτη, απλά ,ενώ το αναφέρω, ξέχασα να το κάνω στο παράδειγμα :)

Woody Allen

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης