Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Κατ' αρχην καλη χρονια με υγεια,αγαπη και καθαρους ουρανους σε ολα τα μελη του φορουμ.

Αφου συμπληρωσα ηδη μισο χρονο μετα την αγορα του GSO Dob 10' ηρθε η ωρα για αγορα καποιων προσοφθαλμιων.Καποιες ιδεες εχω ηδη στο μυαλο μου,αλλα αφου εμπιστευτηκα τις προτασεις των μελων για αγορα τηλεσκοπιου και με βγαλαν ασπροπροσωπο,λεω να ξαναδοκιμασω την ιδια φορμουλα.Ξερω οτι τις περισσοτερες φορες οτι πληρωνεις παιρνεις,αλλα με δεδομενο οτι

1)Τα λεγομενα "ποιοτικα" προσοφθαλμια (Televue,Pentax etc.) ειναι οικονομικα απλησιαστα.

2)Δεν με νοιαζει να θυσιαστει λιγη ευκρινεια-ποιοτητα-κοντραστ στην παρατηρηση,αρκει να ειναι σχετικα αποδεκτη και οχι απαραδεκτη.

3)Το budget που θελω να διαθεσω ειναι γυρω στα +/- 350 ευρω.

4)Το τι ειναι καλο/κακο ειναι σχετικο και διαφερει ανα ατομο.

προσανατολιζομαι στην αγορα 3 κομματιων

α)Ενα για πλανητικη παρατηρηση (απο 4-6mm).

β)Ενα 13-15mm για γενικη παρατηρηση.

γ)Ενα 20-25mm για deep sky.

Ευχαριστω εκ των προτερων για τις απαντησεις σας.

There is no knowledge that is not power...
  • Απαντήσεις 62
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Καλή χρονιά!

Έχουμε και λέμε:

Hyperion 24mm 99Euro

Beader 5mm ή 6mm Ορθοσκοπικό 89Euro

Γιατί όχι και έναν Nagrer 13mm 259Euro (Προσωπικά έχω και χρησιμοποιώ όσο κανένα άλλο προσοφθάλμιο τον Nagler 11mm)

Σύνολο: 447 (Τιμές Ελλάδας). Ανεβήκαμε λίγο στα χρήματα. Μπορείς όμως να τα βρεις αλλού σε καλύτερες τιμές αν αγοράζεις από εξωτερικό. Όλα τα παραπάνω στα προτείνω αφού φυσικά τα έχω στην κατοχή μου και τα γνωρίζω. Πιστεύω πως θα έχεις και άλλες προτάσεις από πολλούς εδώ. Εμπιστέψου τους!

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν μπορείς να αγοράσεις απο http://www.kkohki.com/English/kkohkiparts.html

ένα ορθοσκοπικό στα 5-6mm και δύο Vixen LVW έναν 13 κι έναν 22

Μαζί με τα ταχυδρομικά θα σου βγεί περίπου στα 380 ευρώ. Επικοινώνησε με τον Barry, είναι πολύ εξυπηρετικός.

Καθόλου άσχημα νομίζω και θα έχεις ποιοτικά προσοφθάλμια για το τηλεσκόπιό σου που είναι σχετικά γρήγορο και δεν συγχωρεί ιδιαίτερα τα "φθηνά" προσοφθάλμια.

Εναλλακτικά μπορείς να ψάξεις και στο Astromart για μεταχειρισμένα. Ένας Panoptic 24 θα κοστίσει 200-230 δολλάρια, ένας Nagler 13T6 περίπου το ίδιο και για πλανητική οι επιλογές είναι αναρίθμητες.

Μιλάμε όμως για μεταχειρισμένα (τα περισσότερα βέβαια σε εξαιρετική κατάσταση) και για κατάσταση "όποιος προλάβει".

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Θα σου πρότεινα προς το παρόν έναν 6άρη ορθοσκοπικό και έναν 13άρη T6 nagler και όταν έχεις χρήματα πας για τον 24άρη panoptic. Aν αγοράσεις από εξωτερικό όπως πολύ καλά σου πρότεινε ο Τάκης, τότε πάρε τώρα και τον 22άρη vixen. Το είπες και μόνος σου: "οτι πληρωνεις παιρνεις" :)

Καλές αγορές!

Δημοσιεύτηκε
Καλή χρονιά!

Έχουμε και λέμε:

Hyperion 24mm 99Euro

Γιατί όχι και έναν Nagrer 13mm 259Euro (Προσωπικά έχω και χρησιμοποιώ όσο κανένα άλλο προσοφθάλμιο τον Nagler 11mm)

Σύνολο: 447 (Τιμές Ελλάδας). Ανεβήκαμε λίγο στα χρήματα. Μπορείς όμως να τα βρεις αλλού σε καλύτερες τιμές αν αγοράζεις από εξωτερικό. Όλα τα παραπάνω στα προτείνω αφού φυσικά τα έχω στην κατοχή μου και τα γνωρίζω. Πιστεύω πως θα έχεις και άλλες προτάσεις από πολλούς εδώ. Εμπιστέψου τους!

Αντώνη, τελικά το πήρες το 15mm. Πού κατέληξες;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Καλή χρονιά!

Έχουμε και λέμε:

Hyperion 24mm 99Euro

Αντώνη, τελικά το πήρες το 15mm. Πού κατέληξες;[/quot

Κώστα τελικά μετά από κάποια σχόλια που διάβασα στο Backyerd Astronomer's Guide για τα SWAN της WO (σελ 73) απόφάσισα να μην το πάρω και λόγο αγοράς SLR αυτό τον καιρό θα αφήσω αυτή την αγορά για αργότερα.

Δημοσιεύτηκε
1)Τα λεγομενα "ποιοτικα" προσοφθαλμια (Televue,Pentax etc.) ειναι οικονομικα απλησιαστα.

όχι απαραίτητα..εκτός αν πας για τα Ethos ή κάνα Nagler 31mm!! από Αμερική και με καλή ισοτιμία βρίσκεις πολύ καλές περιπτώσεις...ένα ένα όμως, όχι όλα μαζί!!!

2)Δεν με νοιαζει να θυσιαστει λιγη ευκρινεια-ποιοτητα-κοντραστ στην παρατηρηση,αρκει να ειναι σχετικα αποδεκτη και οχι απαραδεκτη

ΘΑ ΣΕ ΝΟΙΑΞΕΙ!! ΘΑ ΣΕ ΝΟΙΑΞΕΙ!!! [-X [-X ...Τρώγοντας έρχεται η όρεξη και όσο περνάει ο καιρός η "όρεξη" θα ανοίγει και θα γίνεται όλο και πιο απαιτητική!

προσανατολιζομαι στην αγορα 3 κομματιων

α)Ενα για πλανητικη παρατηρηση (απο 4-6mm).

β)Ενα 13-15mm για γενικη παρατηρηση.

γ)Ενα 20-25mm για deep sky.

Το θέμα με τους Hyperion θα σου πρότεινα να το ξανασκεφτείς αρκετά. Έχεις γρήγορο τηλεσκόπιο όπως και εγώ, και έχει ειπωθεί αρκετές φορές μέσα στο forum παλαιότερα, από κάποιους που το είχαν διαπιστώσει το φαινόμενο, ότι οι Hyperion δεν παίζουν και τόσο καλά σε γρήγορα οπτικά :-k :-k

Ένα πράγμα δε καταλαβαίνω...γιατί πρέπει απαραίτητα να βιαστείς και να τα πάρεις όλα μαζεμένα;; :-s

Οκ, κατανοώ το χαμηλό ποσό που δύνασαι να δώσεις...ΟΜΩΣ..Οι καλές συλλογές προσοφθαλμίων δεν αποκτούνται σε μια ημέρα και σε μια δόση(!!!) παρά μόνο από τους νικητές του Τζόκερ/Λόττο ή από αυτούς που έχουν ποσό στη μπάντα και το δίνουν μαζεμένο! Δε μιλάμε φυσικά για ποσό 350 ευρώ...και ναι, ότι πληρώσεις παίρνεις εκτός από τις περιπτωσάρες των Vixen LVW που έχουν ίσως το καλύτερο λόγο τιμής προς απόδοση.

Πάρε έναν ορθοσκοπικό για την πλανητική που είναι και πολύ προσιτός στη τιμή και μετά..σιγά σιγά! Τα προσοφθάλμια είναι επένδυση για πάντα! Είναι όπως με τις καλές φωτογραφικές μηχανές...τα "σώματά" τους πάνε και έρχονται, οι καλοί και πανάκριβοι φακοί όμως είναι επένδυση για μια ζωή και είναι αναντικατάστατοι ότι μηχανή SLR και να έχεις!

γ)Εγώ θα σου πρότεινα Panoptic 24mm με κλειστά μάτια τώρα που το δολλάριο έχει πάρει την κατρακύλα! Το μεγαλύτερο δυνατό πεδίο στο βαρελάκι των 1.25". Εναλλακτική είναι και ο φοβερός Vixen LVW 22mm...εγώ βέβαια πήρα τον Panoptic 24mm και δε τον αλλάζω ούτε με σφαίρες!

β) Nagler 16mm T5 για γενική παρατήρηση, ελαφρύ, super sharp και all time classic κομμάτι.

α) Κάποιον ορθοσκοπικό που να σου δίνει 250x, άντε μάξιμουμ 300x (για το πολύ καλό seeing)

University Optics HD ή τους Kohkki...

Μάζεψε λεφτά σιγά σιγά, επένδυσε στην ποιότητα και δε θα χάσεις... :wink:

Φτιάξε μια "συλλεκτική" συλλογή...που αποκτάται με κόπο.. αλλά θα "φυσάει"!

Όχι μια που θα είναι μεσοβέζικη λύση ανάγκης και θα την φτάσεις να την πουλάς μετά, μόλις τύχει και κοιτάξεις αλλού από premium φακό και δεις τις διαφορές :-note

Βέβαια, τα παραπάνω αποτελούν την προσωπική μου άποψη και εσύ έχεις τον τελευταίο λόγο :wink: :P

Στη θέση σου θα πήγαινα τουλάχιστον για αυτά που σου πρότεινε ο Τάκης πιο πάνω...

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Φίλε Τάσο έτσι όπως τα λες είναι σαν να βάζεις τους Panoptic λίγο πάνω απ τους LVW.Σε σύγκριση που έχω κάνει απ ευθείας 22mm LVW κ 22mm Panoptic, ο LVW βγήκε νικητής.Δεν εχει μόνο καλύτερο λόγο τιμή-απόδοση, αλλά είναι καλύτερος.Δεν έχω δει μέσα από τον 24mm panoptic αλλά φαντάζομαι πως δεν θα είναι κ κάτι το φοβερό σε σχέση με τον αδελφό του 22mm που έχει μάλιστα πολύ καλές κριτικές.Γι αυτό αν κάποιος δεν μπορεί να πάρει έναν nagler που θα του δώσει κ το μεγαλύτερο πραγματικό πεδίο τότε η καλύτερη λύση είναι ο 22mm LVW.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Όχι δε τους βάζω παραπάνω από τους LVW, είναι απλά τι του προτείνω εγώ σαν μια πολύ καλή αγορά.

Έχω δει και εγώ μέσα από LVW 22mm, τον είχα βάλει στο δικό μου 12ιντσο, και ήταν καταπληκτικός! Τώρα βέβαια εγώ κατέληξα στον Panoptic 24mm γιατί τον βρήκα στην ίδια τιμή λόγω αδύναμου δολλαρίου και απλά επέλεξα Televue.

Δε το μετάνοιωσα όμως Παναγιώτη, γιατί μπορώ να σου πω ότι είναι καταπληκτικός και αυτός!

Βέβαια δεν είχα και τον LVW 22mm να τους συγκρίνω, τον LVW τον είχα δοκιμάσει στην Ανάβρα (του Θέμη ήταν) και μου άρεσε απίστευτα. Απλά με τέτοια τιμή και με τέτοιες φοβερές κριτικές που είχα διαβάσει παντού στο Internet για τον Panoptic 24mm, κατέληξα εκεί.. :cheesy:

Για αυτό και του είπα στο τέλος, ότι αυτό που προτείνει ο Τάκης (Vixen δηλαδή), θα πρέπει να είναι η ελάχιστή επιλογή του. :wink:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Βέβαια στο Αυστραλιανό Astrovox :D , ο φίλος μας ο iceman έχει άλλη άποψη για τον Panoptic 24mm συγκριτικά με τον Vixen LVW 22mm...αλλά και τον Panoptic 22mm! :-s

http://www.iceinspace.com.au/forum/showthread.php?t=10352

Τον βρίσκει καλύτερο και από τους δύο 22άρηδες! :shock:

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω ολους για ολες τις απαντησεις.

Τακη-Tασο εχω καποιες καινουριες ερωτησεις που προκυπτουν απο τις απαντησεις σας

1)Ξερεις περιπου ποσο θα μου κοστισουν τα μεταφορικα για 3 προσοφθαλμια απο http://www.kkohki.com/English/kkohkiparts.html

2)Εχεις παραγγειλει ποτε απο το σαιτ αυτο?Ειναι αξιοπιστο?

3)Ξερεις αν οι ορθοσκοπικοι του kkohki ειναι καλυτεροι απο τους Baader Ortho?

4)Εχεις υποψη σου καποιο συγκριτικο μεταξυ Nagler 13mm και Vixen LVW 13mm?

5)Για Dob 10' καλυτερος για γενικη παρατηρηση ειναι ενας 11,13 ή 16mm?

Για χιλιοστη φορα ευχαριστω.

There is no knowledge that is not power...
Δημοσιεύτηκε

Εγώ εξακολουθώ να απορώ γιατί στο Cloudy Nights έχουν τόσοι πολλοί ερασιτέχνες Hyperion. Μιλάμε για πλήρεις σειρές ή και zoom. Γι' αυτούς τα αμερικάνικα Televue, William Optics, University Optics, Thomas Back κλπ έρχονται πιο φθηνά από εμάς (και υπάρχουν περισσότερα μεταχειρισμένα από ότι στην Ευρώπη) , ενώ τα Baader είναι Γερμανικά ή Κινέζικα με Γερμανικά ενδύματα (ξενομανία και οι πλανητάρχες;).

Βέβαια, είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι από αυτούς έχουν SCT f10 (διαβάζω κυρίως τα θέματα που αφορούν τα Nexstar όπως είναι φυσικό). Αυτοί με τα Obssession έχουν obssession με την Televue και κάτι εξωτικά προσοφθάλμια που το όνομά τους δεν προφέρεται χωρίς λογοθεραπεία και 25 μαθήματα ορθοφωνίας.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

1)Ξερεις περιπου ποσο θα μου κοστισουν τα μεταφορικα για 3 προσοφθαλμια απο http://www.kkohki.com/English/kkohkiparts.html

1) Πρέπει να στείλεις email στον Barry για να μάθεις με ακρίβεια αυτό. Ρώτα τον εδώ magellan@kkohki.com

2)Προσωπικά όχι, όχι ακόμη, αλλά όλοι εδώ μέσα λένε τα καλύτερα. Νομίζω όμως πως ήδη σου είπε ο Τάκης για τον Barry εκεί ότι είναι πολύ εξυπηρετικός!

3)Ξέρω ότι οι Baader Ortho είναι οι ίδιοι με τους University Optics HD και αλλάζει μόνο η φίρμα...τώρα για τους kkohki δεν είμαι και σίγουρος, ας πει κάποιος που ξέρει.

4)Πήγαινε εδώ http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/3443592/Main/3435432

αλλά δεν είναι συγκριτικό, μόνο κάποιο thread που λέει ο καθένας την γνώμη του για τον κάθε φακό, ψάχτο λίγο, google it!

5)Εγώ αν είχα Dob 10" με εστιακή 1200mm που έχει, θα έψαχνα κάποιον με την πολύ βολική μεγέθυνση των 90x ή 100κάτι...οπότε αντίστοιχα o 11mm (109x) ή o 13mm (92x) θα ήταν η επιλογή μου. :wink:

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστω ολους για ολες τις απαντησεις.

Τακη-Tασο εχω καποιες καινουριες ερωτησεις που προκυπτουν απο τις απαντησεις σας

1) Για ακριβές ποσό ρώτησε τον Barry στο magellan@kkohki.com

2) Έχω παραγγείλει δύο φορές και τα πάντα ήρθαν στην ώρα τους κι όπως συμφωνήθηκε. Ο Barry είναι άψογος επαγγελματίας. Στέλνει με Japan Post EMS (σαν το ελληνικό EMS των ΕΛΤΑ) και τα πράγματα έρχονται γρήγορα ενώ υπάρχει και tracking number

3) Δεν έχω δεί απο Baader αλλά σε σχέση με τα απλά UO τουλάχιστον, δεν έχουν διαφορές. Οι εικόνες που μου έχουν δώσει είναι εξαιρετικές

4) Για συγκριτικό δεν ξέρω. Για μεμονωμένα review εκτός του Cloudy Nights μπορείς να δείς κι εδώ

http://www.excelsis.com/1.0/section.php?sectionid=22

5) Εγώ θα προτιμούσα τον 11 ή τον 13.

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

Δημοσιεύτηκε
Βέβαια στο Αυστραλιανό Astrovox :D , ο φίλος μας ο iceman έχει άλλη άποψη για τον Panoptic 24mm συγκριτικά με τον Vixen LVW 22mm...αλλά και τον Panoptic 22mm! :-s

Απ όσα κατάλαβα μιας κ τ αγγλικά μου δεν είναι καλά βρίσκει κ αυτός καλύτερο τον LVW απ τον 22panoptic βλέποντας τα ίδια πράγματα που είδαμε εγώ κ ο Κώστας στην δοκιμή που κάναμε.Το θέμα είναι πως βγάζει τον 24 panoptic καλύτερο απ τους 22άρησες όταν πολλοί έχουν τον 22mm καλύτερο απ όλους τους panoptic.Τι να πω.Θα μου επιτρέψεις να έχω τις επιφυλάξεις μου μέχρι να πιάσω στα χέρια μου έναν 24mm panopitc.

Δημοσιεύτηκε
Το θέμα είναι πως βγάζει τον 24 panoptic καλύτερο απ τους 22άρησες όταν πολλοί έχουν τον 22mm καλύτερο απ όλους τους panoptic.Τι να πω.Θα μου επιτρέψεις να έχω τις επιφυλάξεις μου μέχρι να πιάσω στα χέρια μου έναν 24mm panopitc.

Μαέστρο, την επόμενη φορά που θα έρθεις Πάρνωνα, θα σου δώσω τον δικό μου.

Δημοσιεύτηκε

Μπά, δεν πωλείται αυτός. Είμαι συναισθηματικά δεμένος μαζί του!!!

Αλλά πάλι, αν σε ακούσω να λές "απεταξάμην τους LVW" μπορεί να το σκεφτώ :twisted: :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
Μπά, δεν πωλείται αυτός. Είμαι συναισθηματικά δεμένος μαζί του!!!

Καλά με το θάψιμο που θα του κάνω θα τον μισήσεις.

:cheesy: :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
Φίλε Τάσο έτσι όπως τα λες είναι σαν να βάζεις τους Panoptic λίγο πάνω απ τους LVW.Σε σύγκριση που έχω κάνει απ ευθείας 22mm LVW κ 22mm Panoptic, ο LVW βγήκε νικητής.Δεν εχει μόνο καλύτερο λόγο τιμή-απόδοση, αλλά είναι καλύτερος.Δεν έχω δει μέσα από τον 24mm panoptic αλλά φαντάζομαι πως δεν θα είναι κ κάτι το φοβερό σε σχέση με τον αδελφό του 22mm που έχει μάλιστα πολύ καλές κριτικές.Γι αυτό αν κάποιος δεν μπορεί να πάρει έναν nagler που θα του δώσει κ το μεγαλύτερο πραγματικό πεδίο τότε η καλύτερη λύση είναι ο 22mm LVW.

Όποτε παρατήρησα με έναν Vixen LVW 22mm πάντα μου άφηνε τις καλύτερες εντυπώσεις. Άλλωστε νομίζω πως εγώ έπεισα μερικούς να τον αγοράσουν. :lol: Θα ήθελα πολύ να παρατηρήσω και με τον Tele Vue Panoptic 24mm ο οποίος αποτελεί βελτίωση σε σχέση με τον καταργηθέντα (και πολύ καλό) Panoptic 22mm. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο Panoptic 24mm δεν θα είναι τουλάχιστον τόσο ποιοτικός όσο ο LVW 22mm. Κι ακόμα αναβάλλω την αγορά κάποιου φακού για το κενό της συλλογής μου ανάμεσα στον Nagler 16mm και τον LV 30mm

Τί λέτε, δεν οργανώνουμε κανένα συγκριτικό; :cheesy:

Τον LVW 22mm τον βρίσκω εύκολα, αλλά θα άξιζε να δοκιμαστεί με τους Panoptic 24mm, Hyperion 24mm, Pentax 20mm ή 30mm ή και ό,τι παρόμοιο προτείνετε.

Αν τελικά το οργανώσουμε, η δοκιμή θα μπορούσε να γίνει από περισσότερους από έναν παρατηρητή.

Στα δικά μου τηλεσκόπια υπάρχουν οι εξής εστιακοί λόγοι:

f/4.8, Orion Optics 250mm λ/10

f/7.5 Vixen ED81S

και ...σε λίγες μέρες f/14.3 Orion Optics OMC 140mm λ/8 (το ζαχάρωνα για ηλιακή παρατήρηση στο λευκό φως κι όχι μόνο από χρόνια).

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Στέφανε, ξεκινάω αναλαμβάνοντας την χορηγία, :mrgreen: όποτε το αποφασίσεις, του νεοαποκτηθέντα μου Panoptic 24mm για την πραγματοποίηση του συγκριτικού... \:D/ \:D/ :cheesy: :cheesy: :-({|= :-({|=

Εκτός αν τον βρεις νωρίτερα από συντοπίτη σου "προμηθευτή" :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Στέφανε, η φοβερή δοκιμή των zoom με έχει κάνει λαίμαργο για ακόμη περισσότερες. Θα έχω τον Hyperion 24 σε λίγες μέρες (και κάποιον από τους 31-36).

Σκέφτομαι όμως πως θα ήταν καλό να βρεθεί κάποιος τρόπος η δοκιμή να γίνει διπλή-τυφλή, ή έστω τυφλή, γιατί η γνώση και μόνο πως βλέπεις μέσα από έναν Televue μπορεί να δημιουργεί Placebo. Στην περίπτωση αυτή, δεν δοκιμάζεται μόνο ο φακός αλλά και ο εγκέφαλος του παρατηρητή, από τα οπτικά- αντιληπτικά του κυκλώματα, μέχρι το ασυνείδητο μεταιχμιακό σύστημα και τον υπερεγωτικό μετωπιαίο φλοιό.

Πώς μπορεί να γίνει; Ένας τρόπος είναι να τραβηχθούν afocal φωτογραφίες με όλους τους φακούς, σε όλα τα τηλεσκόπια, με την ίδια καλή μηχανή και τα ίδια αντικείμενα και να αξιολογηθούν από παρατηρητές χωρίς να γνωρίζουν σε ποιόν συνδυασμό αντιστοιχεί κάθεμία. Άλλος τρόπος να μασκαριστούν τα προσοφθάλμια (να φαίνεται μόνο το γυαλί) από τον ερευνητή και οι παρατηρητές να κληθούν να αξιολογήσουν χωρίς να ξέρουν μέσα από ποιόν βλέπουν. Το δεύτερο απαιτεί τηλεσκόπιο με παρακολούθηση, ενώ μερικοί έμπειροι μπορούν να αναγνωρίσουν τα προσοφθάλμια από την διάμετρο και την επίστρωση του φακού. Καλό είναι να υπάρχει και ομάδα αδαών, καθώς επίσης και να εξεταστούν και φθηνότεροι φακοί για σύγκριση όχι plossl, το πεδίο θα τους προδώσει). Τώρα αν θέλεις και στατιστική αξιοπιστία θα πρέπει να συμμετέχουν περισσότεροι παρατηρητές.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Πολύ γρήγορη ανταπόκριση παιδιά, ευχαριστώ! Κώστα, μόλις είσαι έτοιμος με τον Hyperion 24mm (μη στον στερήσουμε μόλις τον παραλάβεις), πές μας. Να έχω παραλάβει κι εγώ το OMC 140 και να φτιάξει λίγο κι ο καιρός! Όσο για τον εγκέφαλο του παρατηρητή ...θα τον δοκιμάσω κι αυτόν! :cheesy:

Οι afocal φωτογραφίες μέσω των δοκιμίων θα εισάγουν σφάλματα συνεπώς δεν είναι εύκολο να δώσουν αντικειμενικά αποτελέσματα. Η «τυφλή» δοκιμή εδώ στη Σκιάθο σίγουρα δεν μπορεί να γίνει (ελλείψη «τυφλών» παρατηρητών) αλλά μπορεί να γίνει στον Πάρνωνα το καλοκαίρι, στην ετήσια μας συνάντηση. Πάντως μην ανησυχείς όταν δοκιμάζω φακούς δεν με επηρεάζει το «όνομα» γιατί έχω συναντήσει συχνά αποκλίσεις από την αναμενόμενη ποιότητα.

Κανέναν Pentax XW θα βρούμε; :?:

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Αφού προσφέρει ο Τάσος τον 24 Pan, εγώ θα βάλω τον άρτι αφιχθέντα TMB 30 Paragon (συν ένα προσοφθάλμιο...έκπληξη στα 19mm) κι ο μαέστρος τους LVW.

Και μετά το καυτό-συγκριτικό αυτό review θα μας επιστραφούν έτσι...(ξέρει η Κατερίνα) :cheesy:

xalia.jpg.741427b2d37f556f51d82174b74a4470.jpg

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης