Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2010 Μιας και τον τελευταίο καιρό το έχουμε ρίξει στην τέχνη και τον κινηματογράφο... (αν δεν έχουμε κανένα άνοιγμα κοντά μας βλέπω με σακάκι με μακρυά μανίκια.... ) βλέπω με ενδιαφέρον μία καινούρια ταινία που έκανε πρεμιέρα εχθές και πραγματεύεται ένα αγαπημένο μου θέμα: την ιστορία της Υπατίας. Ο τίτλος AGORA. Δεν την έχω δει ακόμα αλλά σκοπεύω να το κάνω σύντομα. http://www.imdb.com/title/tt1186830/ Και λίγη ενημέρωση για όσους δεν γνωρίζουν ποια ήταν η Υπατία http://en.wikipedia.org/wiki/Hypatia_of_Alexandriahttp://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1 Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
dimpap Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2010 Βασίλη μου μυρίζει ιστορική μούφα.Διαμελισμό και εβδομάδα περιφοράς των κομματιών της δεν βλέπω οπότε άστα.... Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2010 Δεν το έχω δει Δημήτρη οπότε.... δεν ξέρω αν θα μας δείξουν τους "σωτήρες" μας να μας "απαλάσουν" από την μιερή Υπατία με "θεάρεστο" τρόπο Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
Peri Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2010 Συνηθως ξερουμε τι γινεται οταν μπλεκεται το hollywood με την ιστορια και ιδιαιτερα την αρχαια... Αλλα ποτε δεν ξερειςΠαρεπιμπτοντως, αυτη η φραση "Stood up to unite mankind" με εκανε να βαραω το κεφαλι μου στον τοιχοΚαι αν ειχαν τοση φωτορυπανση στην αρχαιοτητα σιγα μην ειχε αναπτυχθει η αστρονομια...(θα το πιστεψετε αν σας πω οτι το πρωτο πραγμα που ειχα στο μυαλο μου οταν ειδα το τρειλερ ηταν να ανοιξω thread για την ταινια) Περικλης ΔS>0: A change we can believe in.
Bi2L Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2010 Βασίλη μου μυρίζει ιστορική μούφα.Διαμελισμό και εβδομάδα περιφοράς των κομματιών της δεν βλέπω οπότε άστα....και εμενα για "Αμερικανια" μου μυριζει Τουλαχιστον εχει να κανει Αστρονομια οποτε θα υπαρξει καποια προβολη για αυτην μεσω της ταινιας, ας ελπισουμε ο θεατης να "νοιωσει" λιγο την Αστρονομια και να μην του μεινει μονο η σκηνη του διαμελισμου της Ὑπατίας Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
konpan Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2010 Και μόνο που "ανσσύρονται" τέτοιου είδους θέματα και γίνονται χολυγουντιανές παραγωγές χωρίς (ευσεβής πόθος...) να υπάρχει "εκκλησιαστικός δάκτυλος" , κέρδος έχει η ανθρωπότητα που θα πάρει μια γεύση (για όσους δεν γνωρίζουν η δεν θυμούνται)για τις "αγαθές προθέσεις" των χριστιανών εκείνης της εποχής απέναντι στον Ελληνισμό. Δεν ξέρω βέβαια πόσο αμερόλητος μπορεί να είναι ο παραγωγός , ο σκηνοθέτης κλπ και δεν θα παρουσιαστεί και πάλι μια Αμερικανιά όπως λέει και ο Βασίλης αλλα "Κυριακή κοντά γιορτή", θα δούμε...Πάντως μην περιμένουμε και εβδομαδιαία περιφορά της τεμαχισμένης Υπατίας γιατί θα το βγάλουν ακατάλληλο για ανηλίκους.
quendi Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2010 Μακάρι να δείξει αυτά που πρέπει να δείξει και που αναφέρονται στις ιστορικές πηγές. Ήδη εκκλησιαστικοί κύκλοι έχουν αρχίσει να την "θάβουν". Στo trailer φαίνονται σύντομα μία απογύμνωση (όπου δεν φαίνεται πρόσωπο) και η καταστροφή μιας βιβλιοθήκης. Το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον και σίγουρα θα δω την ταινία. Είμαι σίγουρος ότι θα έχει πολλά κλισέ και ανακρίβειες, να δούμε και πόσο αμερόληπτη θα είναι. Θα δείξει η "νεκροψία".. Νομίζω ότι το κέρδος θα είναι ότι πολλοί που θα την δουν, θα ψάξουν στο ίντερνετ ή σε μια εγκυκλοπαίδεια να μάθουν τι πραγματικά συνέβη. Φιλικά,Παναγιώτης Αντωνόπουλος
zantespear Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2010 Μακάρι να δείξει αυτά που πρέπει να δείξει και που αναφέρονται στις ιστορικές πηγές. Ήδη εκκλησιαστικοί κύκλοι έχουν αρχίσει να την "θάβουν". Στo trailer φαίνονται σύντομα μία απογύμνωση (όπου δεν φαίνεται πρόσωπο) και η καταστροφή μιας βιβλιοθήκης. Το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον και σίγουρα θα δω την ταινία. Είμαι σίγουρος ότι θα έχει πολλά κλισέ και ανακρίβειες, να δούμε και πόσο αμερόληπτη θα είναι. Θα δείξει η "νεκροψία".. Νομίζω ότι το κέρδος θα είναι ότι πολλοί που θα την δουν, θα ψάξουν στο ίντερνετ ή σε μια εγκυκλοπαίδεια να μάθουν τι πραγματικά συνέβη.Συμφωνώ απόλυτα. Σπύρος
Τουτούνης Δημήτρης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 30, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 30, 2010 Στην κάρτα των village με τις ταινίες ,έχει μέσα την ταινία και κάπου αναφέρει οτι "Η μειοψηφία του χριστιανικού πλυθησμού υποκινεί τη βία στους δρόμους της Αλεξάνδρειας...". Οπότε πιστέυω οτι δεν θα ξεφύγει πολυ απο την πραγματικότητα.Αυτό βέβαια θα το δούμε.
astronadia Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 31, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 31, 2010 Είδα την ταινία και σας παρακινώ να τη δείτε! Η Υπατία Ρέιστελ Βάις ήταν εκπληκτική, ενσάρκωνε με πειστικότητα την αφοσιωμένη επιστήμονα και τη γυναίκα με την ανυπότακτη σκέψη. Ο σκηνοθέτης Αλεχάντρο Αμενάμπαρ απέδωσε την ταινία στη σωστή της βάση, κατά τη γνώμη μου. Την ιστορία δεν την "κακοποίησαν" όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αν και είχε μερικά σημεία, έντονα για να δείξουν την υπερβολή, ωστόσο εμένα μου άρεσε αρκετά! Στην ουσία η ταινία ήταν μία παρουσίαση της αληθινής κόντρας μεταξύ θρησκείας και επιστήμης, η οποία σαφώς και υπάρχει μέχρι σήμερα αλλά και μιας ακόμη κόντρας, αυτή των 2 φύλων. Τονίζω πως έδειχνε με απόλυτη σαφήνεια ότι καθαρό πνεύμα και θρησκεία δεν συνυπάρχει... Συνιστώ να τη δείτε! Νάντια Μπαλή
japetus Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 31, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 31, 2010 Επειδη ακουσα τις λεξεις "αμερικανιά" και "χολιγουντ", η ταινια ειναι ισπανικης παραγωγης.
Peri Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 31, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 31, 2010 Αμαν! Δικιο εχει ο φιλος japetus, ειναι οντως ισπανικη παραγωγη.Αλλα παλι αυτο το τραιλερ κατα την αλλη μερια του Ατλαντικου παραπεμπει, με αυτο το πομπωδες υφος και τις κλισε φρασεις... Περικλης ΔS>0: A change we can believe in.
m 51 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2010 Καλημέρα προς άπαντες Αν και δεν έχω δει την ταινία - η οποία μπορεί να είναι πολύ καλή, όπως λέτε - θεωρώ ότι δε θα πρέπει να ανεβάζουμε θέματα κόντρας μεταξύ θρησκείας και επιστήμης σε ένα ΚΑΤ'ΕΞΟΧΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ σάιτ. Προσωπικά, τυγχάνει να πιστεύω στο θεό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι εναντίον της επιστήμης. Αντιθέτως μάλιστα, πιστεύω ότι δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι, αλλά να διευρύνουμε τους ορίζοντές του πνεύματός μας διαρκώς περισσότερο - η αναζήτηση γνώσεων είναι άλλωστε φυσική ανάγκη του ανθρώπου, είναι η φύση του - και δε πιστεύω ότι το τελευταίο επιτυγχάνεται με το να ''πετάει'' κάποιος τη θρησκεία από πάνω του, όντας, ΔΗΘΕΝ, ΚΑΙ ΚΑΛΑ πνευματώδης. Το να θρησκεύεται κάποιος, δε σημαινει ότι υποχρεωτικά ''φοράει παροπίδες''. Δε θα έπρεπε να ξεχνάμε ότι πολλοί άνθρωποι χριστιανοί, θρησκευόμενοι, των εκκλησιών, έχουν κάνει ανακαλύψεις. Άρα, δε πρέπει να τους βάζουμε όλους στο ίδιο καλούπι. Αυτό είναι το μόνο, καθ'όλα απόλυτα βέβαιο και σίγουρα αναμφίβολο και αναμφισβήτητο.Σαφώς και υπάρχουν κολλημένοι μυαλά τα οποία αρνούνται πεισματικά να ''ψαχτούν'', και αυτούς πρέπει τους κατακρίνουμε και να τους απορρίψουμε. ΥΓ: Διακείμενος από τας καλυτέρας των προθέσεων και απολύτως σεβόμενος τις απόψεις όλων, σε καμία περίπτωση δεν απευθύνομαι με επιθετικό τρόπο προς τους αναρτήσαντες-συμμετέχοντες στο εν λόγω ποστ . Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
Polykarpos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2010 Επιστήμη είναι και η ιστορία και υπάρχουν πτυχές της που ή τις αντιμετωπίζεις κάτω από το πρίσμα της πίστης ή σαν επιστήμονας ψάχνεις τα γεγονότα όπως αυτά έγιναν. Η ιστορία της Υπατίας (ανεξάρτητα της ταινίας) είναι άγνωστη και είναι άγνωστη λόγω συγκεκριμένης πολιτικής απόκρυψης, μαζί μετα πραγματικά γεγονότα της εποχής.Το να θρησκεύεται κάποιος δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό ούτε αφορά τους άλλους.Η επιβολή, όμως, απόψεων, η αντιπαράθεση προς την επιστήμη είναι κάτι που αφορά όλους μας. Άλλωστε θα ήταν καλλίτερα και για τους ταγούς της επίσημηςθρησκείας, κάθε θρησκείας παγκόσμια, να παραδεχτούν και αποδεχτούν τα λάθη τους. Έτσι θα γίνουν καλλίτερες και οι θρησκείες.Και όσο αφορά τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό τα λάθη ήταν τραγικά....
konpan Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2010 Επειδη ακουσα τις λεξεις "αμερικανιά" και "χολιγουντ",η ταινια ειναι ισπανικης παραγωγης.Japetus έχεις δίκιο, δεν το ήξερα ότι ήταν ισπανική παραγωγή, αλλα δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι από τα λεγόμενά μας αφού πρόκειται για μια ταινία η οποία προσπαθεί να φωτίσει μια σκοτεινή πτυχή της ιστορίας, οι οποία έμεινε σκόπιμα σκοτεινή όπως και πολλές άλλες. Ηταν ευνόητη η αμφιβολία μας λοιπόν για την αντικειμενικότητα της ταινίας.Τώρα αν είναι όντως αντικειμενική όπως λέει η astronadia είναι κάτι πολύ θετικό. Αναμονή μέχρι να την δούμε...Φίλε μου M51 σου συστήνω να ρίξεις μια ματιά στο παρακάτωhttp://www.scribd.com/doc/11417380/-
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2010 http://www.scribd.com/doc/11417380/- Αγαπημένο μου βιβλίο. Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2010 Φίλοι, Το topic το άνοιξα για την ταινία και όχι για κάποιας μορφής αντιπαράθεση, άσχετα με το αν συμφωνώ ή διαφωνώ με όσα έχουν γραφτεί. Σε κάθε περίπτωση η Υπατία κατακρεουργήθηκε τόσο για αυτό που ήταν όσο και για πολιτικούς λόγους. Τώρα ποιος έπραξε τι, μπορεί κάποιος να το ψάξει και να το μάθει. Όλοι οι πολιτισμοί και θρησκείες έχουν κάνει (και κάνουν;;;; ) αποτρόπαια εγκλήματα. Νομίζω ότι όλοι μας τα καταδικάζουμε από όπου και αν προέρχονται, είτε είναι Χριστιανικά, είτε είναι Ελληνικά, είτε Μουσουλμανικά, είτε Εβραϊκά, είτε, είτε, είτε.......... Φιλικά Βασίλης Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2010 Homo homini lupus......νυν και αεί και εις τους αιώνες των αιώνων... Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
angelos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2010 Ενα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για την ελληνιστική σκέψη και επιστήμη μέχρι την Υπατία: http://www.diavlosbooks.gr/book.asp?cid=308 Φιλικά,angelos
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2010 Homo homini lupus......νυν και αεί και εις τους αιώνες των αιώνων... Ω, ναι.... Χαρακτηριστικό γνώρισμα των ανθρώπων.... Κρύβουμε ένα κανίβαλλο μέσα μας Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
astronadia Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2010 Ηταν ευνόητη η αμφιβολία μας λοιπόν για την αντικειμενικότητα της ταινίας. Τώρα αν είναι όντως αντικειμενική όπως λέει η astronadia είναι κάτι πολύ θετικό. Αναμονή μέχρι να την δούμε... Είναι τοποθετημένη στη σωστή της βάση και ελπίζω η γνώμη μου να μην είναι υποκειμένικη τουλάχιστον να τείνει προς την αντικειμενική... Μόλις τη δείτε, περιμένω την άποψη σας! Νάντια Μπαλή
George Makris Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2010 Από την σελίδα orthodoxwiki άρθρο βασισμένο σε καμιά 30ρια πηγές και βιβλιογραφία και πάνω από 130 υποσημειώσεις. http://el.orthodoxwiki.org/%CE%A5%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1 Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
Polykarpos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2010 "1.Η Υπατία δεν διώχθηκε για τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές ιδέες της. Όπως, εκτός άλλων, υποστήριξαν οι Crawford και Rist, ο θάνατος της Υπατίας ήταν αποτέλεσμα των ταραχών στην Αλεξάνδρεια με αίτια περισσότερο πολιτικά παρά θρησκευτικά. Η πόλη υπέφερε από τις έριδες και ο χριστιανικός όχλος ήταν βέβαιος ότι η επιρροή της Υπατίας επιδείνωνε τη διαμάχη και πίστευε ότι, αν έβγαινε εκείνη από τη μέση, θα μπορούσε να επιτευχθεί η συμφιλίωση. Έτσι τη δολοφόνησαν με δική τους πρωτοβουλία όχι σαν εχθρό της πίστης, αλλά σαν ένα υποτιθέμενο εμπόδιο της ησυχίας τους." Από τη σελίδα που αναφέρεις.Το κείμενο είναι λογικότατο και επιστημονικότατο ως προς τη μέθοδο προσέγγισσης των γεγονότων.Ήταν πολιτικοι οι λόγοι αλλά την δολοφόνησε ο χριστιανικός όχλος.Η πόλη υπέφερε από έριδες (τι τύπου; ) και ο όχλος, μόνος του πάντα, ήθελε να επιτευχθει η συμφιλίωση - τι ευγενικά κίνητρα...!Και για την ησυχία τους (θα είχε δυνατά τη μουσική φαίνεται) απλώς τη δολοφόνησαν.Βέβαια τα πάντα έχουν ως ελατήριο ενέργειας την "χριστιανική ηθική και αγάπη" Τι να πω.. προσβάλλει τη λογική μας το κείμενο και την νοημοσύνη των συντακτών του
George Makris Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2010 Οι πηγές είναι συγκεκριμένες, το αν προσβάλει την ... νοημοσύνη σας ας κρίνει ο καθένας. Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
Peri Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6, 2010 Θα συμφωνησω με τον κ Πολυκαρπο. Δεν νομιζω γενικοτερα οτι ειναι καλο να συμβουλευομαστε για πραγματα που χρηζουν αναλυσης τοπους wiki γιατι πολυ ευκολα μεροληπτουν λογω της φυσης τους και ιδιαιτερα στην συγκεκριμενη περιπτωση υπαρχει σαφη συγκρουση συμφεροντων με το θεμα. Δυστυχως η μεθοδικη παρουσιαση των πηγων δεν ειναι απο μονη της εγγυηση για την αντικειμενικοτητα ή την επιστημονικοτητα. Οσον αφορα το αν το θεμα ηταν πολιτικο ή θρησκευτικο, θα ηταν εθελοτυφλια να τα διαχωριζουμε αφου κατι θρησκευτικο εχει αναμφισβητητα πολιτικες προεκτασεις ακομα και σημερα.Τωρα αδυνατω να κατανοησω τι εννοει ακριβως ο ποιητης με το εμποδιο στην ησυχια, καθως και με τον ορο "πρωτοβουλια του οχλου" Περικλης ΔS>0: A change we can believe in.
Προτεινόμενες αναρτήσεις