Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Σήμερα μας έκανε τη χάρη ο καιρός και μπόρεσα επιτέλους να κάνω μία σύντομη παρατήρηση. Μετά την εύκολη αλλά εκτυφλώτική σελήνη και τον σπαστικό άρη (λόγω της σελήνης υποθέτω), είπα να ρίξω μία ματιά και στο νεφέλωμα του ωρίωνα. Με μπερδεψε το γεγονός ότι αυτό που είδα, ήταν πολύ μικρότερο απότι περίμενα, έπιανε δλδ λιγότερο χώρο του οπτικού πεδίου απότι περίμενα.Ουσιαστικά σε 15χ αλλά και σε 75χ ήταν μία μικρή θολούρα γύρω από μερικά φωτεινά άστρα. Μην με παρεξηγείτε, δεν περίμενα να δω κάτι περισσότερο με το παιχνιδάκι μου, απλά αναρωτιέμαι αν παρατήρησα το σωστό στόχο!!!!

Είναι φυσιολογικό λοιπόν να εμφανίζεται τόσο μικρό σε τόσο ευρύ πεδίο?

You can live to be a hundred if you give up all the things that make you want to live to be a hundred.

Woody Allen

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα Βασιλη,

Δεν ξερω πως μπορει να φαινεται το Μ42 μεσα απο ενα 3ιντσο τηλε αλλα φανταζομαι οτι σιγουρα θα ειναι πολυ μικρο, ισως κατι αναλογο που βλεπω εγω με τα κυαλα μου...

Οποτε ναι, πρεπει να ειδες τον σωστο στοχο αξαλου δεν νομιζω να υπαρχει τιποτε αλλο στην συγκεκριμενη περιοχη που να μπορεις να το δεις με 3ιντσο μεσα απο την Αθηνα.

116651657_Untitled-2.thumb.jpg.35f4880e1cd07518e7b5891bc4363a7c.jpg

Χαρτης του Ωριωνα,

εαν στοχευσες σωστα στα 3 καθετα εισαι στο Μ42

2081079392_Untitled-1.thumb.jpg.48ff3e4ae0cd71fcfc9336018fc565af.jpg

Ο νυχτερινος ουρανος της Αθηνας (ισως στην φωτο εχω βαλει περισσοτερα Αστερια, αλλα καπως ετσι θα βλεπεις την περιοχη)

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση. Χρειάζόμουν μία επιβεβαίωση γιατί ως αρχάριος ότι κι αν βλέπω έχω μία αμφιβολία. Εκτός από τη σελήνη και τον κρόνο....εκει δεν κανεις λάθος εύκολα :) :)

You can live to be a hundred if you give up all the things that make you want to live to be a hundred.

Woody Allen

Δημοσιεύτηκε

Εαν δεν εχεις καποιο χαρτη του ουρανου, μπορεις να κατεβασεις το Carte De Ciel

και πολυ καλος ειναι και ο Pocket Atlas

Καλη συνεχεια :P

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Τώρα που το καλοσκέφτομαι, η απάντησή σου αν και με ικανοποίησε, με προβλημάτισε σε κάτι. Το τηλεκόπιό μου έχει εστιακή απόσταση 300mm και χρησιμοποιώ ένα super plossl 15mm fov 50, άρα αν οι υπολογισμοί μου είναι σωστοί έχω πραγματικό πεδίο 2.5 μοίρες. Αν κρίνω από σκίτσα παρατήρησης, το Μ42 θα έπρεπε να καταλαμβάνει ένα αρκετά μεγάλο τμήμα του πεδίου μου.

Άρα, στις ίδιες μοίρες πεδίου ένα μικρό τηλεσκόπιο θα βλέπει το ίδιο αντικείμενο εκτός από πιο σκοτεινό και πιο μικρό από ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο? (ακριβώς επειδή λόγω μικρότερης φωτοσυλλεκτικότητας βλέπω μικρότερο μέρος του αντικειμένου?)

Woody Allen

Δημοσιεύτηκε
Αν με το επιθετο μικρο αναφερεσαι στο ανοιγμα, αυτο επηρεαζει μονο την φωτεινοτητα οχι το πεδιο.

Περικλης

ΔS>0: A change we can believe in.

Δημοσιεύτηκε

Το πεδίο που βλέπεις είναι:

Πραγματικό Πεδίο=Φαινόμενο Πεδίο/(Εστιακή/Προσοφθάμιο)

(Εστιακή/Προσοφθάμιο)=Μεγένθυση

Χρήσιμοι τύποι

http://astronomia.org.gr/pdf/telescope_formulae_reference_aris.pdf

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημοσιεύτηκε

Η μέγιστη μεγένθυση που μπορείσ να έχεις είναι.

Mmax=D/0,63=DX1,58

Μ = 76*1,58= 120,08

Και πεδίο με ένα Ploss 50 μοιρών

50/120=0,4 της μοίρας ή 0,4*60=24' (πρώτα της μοίρας)

Και προσοφθάλμιο.

120=300/προσοφθ. συνεπάγετε Προσφθ= 300/120 = 2,5mm

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημοσιεύτηκε

Με τη Σελήνη να φωτορυπαίνει τον ουρανό δεν είναι δυνατόν να παρατηρήσεις το Μ42 σε όλη του την έκταση. Βλέπεις μόνο ένα μικρό κομμάτι από το κέντρο του νεφελώματος. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι πολύ αμυδρότερο από το κεντρικό του τμήμα και απαιτεί σκοτεινό ουρανό για να το αντιληφθείς.

Ο Άρης δεν επηρεάζεται καθόλου από την παρουσία της Σελήνης. Είναι πολύ φωτεινό σώμα και η φωτορύπανση (της πόλης ή της Σελήνης) δεν προκαλεί καμμία δυσκολία στη θέασή του, ούτε υποβάθμιση της εικόνας. (Απεναντίας υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι οι λαμπροί πλανήτες παρατηρούνται πιο άνετα με φωτορύπανση ή αν κανείς φωτίσει τεχνητά το οπτικό πεδίο, ώστε να μειωθεί η αντίθεσή του με τον λαμπρό πλανήτη.)

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Σήμερα , η απουσία της σελήνης και ο καλύτερος ουρανός από τότε που πήρα το τηλεσκόπιό μου, μου επέτρεψαν να παρατηρήσω το Μ42 πολύ καλά, και μπορώ να πώ ότι ενθουσιάστηκα! Αν με 3 ίντσες μέσα από Αθήνα μου άρεσε τόσο πολύ αυτό που είδα, νομίζω ότι κάθε αμφιβολία αν αυτό το χόμπυ κάνει για εμένα εξαφανίστηκε!!! Ο κουμπαράς ξεκινά να γεμίζει και πάμε για καλύτερο τηλεσκόπιο! Έσπασα και ένα διπλό μιάς και ήμουν στην περιοχή , το σ Ωρίωνα (εντάξει τριπλό είναι αλλά εγώ 2 είδα :P ).

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

ΥΓ. Αν διαβάζει κάποιος αρχάριος αυτό το θέμα, να δοκιμάσει οπωςδήποτε τη μέθοδο της πλάγιας διόπτευσης, κάνει θαύματα λεμε!

Woody Allen

Δημοσιεύτηκε

Αχ! Αυτός ο ενθουσιασμός ! Πόσο χαίρομαι να διαβάζω τέτοιες εκδηλώσεις χαράς.

Αν μου επιτρέπετε, μια τόση δα, μικρή διορθωσούλα. Το σ orionis είναι τετραπλό και πολύ σύντομα θα το δεις και ως τετραπλό!

Δηλαδή ... τη μέρα που θα σπάσεις τον κουμπαρά σου και θα πάρεις μεγαλύτερο τηλεσκόπιο :P

Δημοσιεύτηκε

Κατερίνα σε ευχαριστώ για την διόρθωση! Ελπίζω το σπάσιμο του κουμπαρά να έρθει σύντομα!

Κώστα η βελτίωση ήταν παραπάνω από απλά αισθητή. Μεγαλύτερο και πιο καθαρό πεδίο, μικρότερη αλλαγή στα άκρα.... το 4mm δε, δίνει χτυπητά μεγαλύτερη μεγέθυνση απο το SR4mm, προφανώς γιατι το δεύτερο κάθε άλλο παρά 4mm ήταν! Η δυσκολία στην εστίαση βέβαια παραμένει, αν και μικρότερη...αλλά αυτό συμπέρανα ότι είναι θέμα εστιαστή, καθώς όσο τον συνηθίζω δυσκολεύομαι και λιγότερο.

Επόμενο βήμα ένα φίλτρο σελήνης, γιατί διαπίστωσα ότι μου αρέσει πολύ η παρατήρησή της αλλά η λαμπρότητά της τις προηγούμενες μέρες με δυσκόλεψε λιγάκι.

ΥΓ Όσο για το αγροτικό, πάμε για 6η προκύρηξη αφου την προηγούμενη Παρασκευή πάλι δεν κατάφερα να σταυρώσω θέση στην 5η μου προσπάθεια....οι σκοτεινοί ουρανοί θα περιμένουν λιγάκι ακόμα (όπως και η καριέρα μου )

Woody Allen

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης