Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα παιδια,

Μετα απο αρκετο καιρο (2 μήνες περιπου) μου ηρθε η βαση μου απο το Πλαν. Θεσσαλονικης,

οποτε οπως καταλαβαινεται δεν εχασα καιρο --χθες το πρωι ηρθε και το βραδυ την ειχα παρει για αστροπαρατηρηση-δοκιμες με την Watec--

αλλα ας τα παρουμε απο την αρχη,

Η βαση μου ειχε χαλασει σε μια ασεληνο νυχτα σε μια αστροπαρατηρηση γεματη αστροστοχους καπου στα μεσα-τελη Νοεμβριου, η υγρασια εκεινο το βραδυ ηταν αφορητη/υπερβολικη και σιγουρα ειχε ξεπερασει το 90%-95%,

οποτε που λεμε καπου στις 5.30 με 6.00 το πρωι και ενω ημουν βηθισμενους μεσα στα αστρα και στους γαλαξιες ξαφνικα ο Αστροστατης σταματησε και ο "γλυκος" θορυβος της EQ6 επαψε να ακουγετε, στην αρχη νομιζα οτι ειχα βγαλει το καλωδιο της τροφοδοσιας καταλαθος ή οτι επεσε/χαλασe η μπαραρια (τον 100ah -πραγμα δυσκολο), αμεσως καταλαβα οτι η πλακετα της eq6 ειχε καποιο προβλημα (αν και δεν της εδωσα ιδιαιτερη σημασια) ξεστισα το τηλε και την βαση και τα εβαλα μεσα στο αμαξι με ανοιχτο το aircont. full στην ζεστη μηπως και τραβιξει την υγρασια και ξεμπλοκαρει (θα'θελα), ...και εγω καθησα για λιγη ωρα ακομα χαζευοντας τον ουρανο με τα κυαλια και ελεγχοντας τον ουρανο με τα ματια μηπως και δω κανεναν Διαττοντα (ειχε καποια βροχη).

Δυστυχως η βαση δεν ξαναδουλεψε οποτε μετα απο μερικες μερες την εστειλα στο Πλαν. Θεσσαλονικης οπου και περιμεναμε ανταλακτικο να ερθει...εκατσαν και Χριστουγεννα στην μεση...οποτε η βαση μου ηρθε χθες!!

Χθες το βραδυ λοιπον που ειμασταν για παρατηρηση μου προεκυψε και αλλο προβλημα με την υγρασια (οχι δεν χαλασε η βαση), αν και η υγρασια δεν ηταν σε πολυ υψηλα επιπεδα(λεμε τωρα) ηταν μονο 86% με 90% (κλασικα επιπεδα για την Κερκυρα), το προβλημα λοιπον αυτη την φορα ηταν με το Laptop, εκει λοιπον που το ειχα βγαλει εξω και καναμε δοκιμες για το τι θα αντιμετοπισουμε την Κυριακη το πρωι (για την αποκρυψη απο τον Πλουτωνα) και ενω καναμε διαφορες προσπαθειες για το πως θα εστιασουμε καλυτερα με την Watec και για το πως βρισκεις αμυδρα αντικειμενα με αυτην...και ενω κοιτουσαμε το Owl Nebula (και μαλιστα με αρκετη λεπτομερεια, ασε που ειχε το μεγεθως απο μια μπαλα τους τεννις <ισως και μαλυτερη> στην οθονη του Laptop ....ξαφνικα λοιπον το laptop τα εφτησε και αρχισε να κανει τα δικα του, απο το να κρεμανε τα προγραματα μεχρι να μην λειτουργει το mouse και το πληκτρολογιο και βεβαια bsod.

Ευτυχως σημερα το μεσημερι που το δουλεψα για λιγο δεν μου εκανε κανενα προβλημα...αλλα δεν ξερω για ποσο καιρο θα αντεξει ακομα την υγρασια...

Και το προβλημα ειναι οτι στις 14 Φεβ. το πρωι θελω καταγραφω την αποκρυψη...αλλα τι θα κανω αν ξανασυμβει το ιδιο προβλημα;;

Επισεις να σας θυμισω αλλο ενα(σιγα μην ηταν και ενα) ατυχες περιστατικο που ειχα, δεν ξερω αν το θυμαστε αλλα στο ταξιδι που καναμε στην Κινα αλλα μου ειχαν χαλασει σχεδον τα παντα!! Απο την μικρη compact φωτογραφικη μηχανη μεχρι τον φακο της Canon και την βιντεοκαμερα την Αστρονομικης εταιρια...και ολα αυτα εξαιτιας της υγρασιας :evil:

Σιγουρα υπαρχουν και αλλα προβληματα που μου εχει δημιουργισει η υγρασια σε ηλεκτρονικο εξοπλισμο αλλα και σε αστρονομικο εξοπλισμο αλλα στην μνημη μου αυτη την στιγμη εχω τα πιο εντονα!!

Για αυτο λοιπον ρωτω...

Πως αντιμετωπιζουμε την υγρασια απο τον Ηλεκτρονικό Αστρονομικο Εξοπλισμό;; =;

(μην μου πειτε να βγαινω για παρατηρηση τις ημερες που δεν εχει υγρασια, γιατι εδω στις καλυτερες βραδιες, εχουμε μεχρι 50-55% υγρασια, μια-δυο φορες τον χρονο)

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Bill, για το laptop, μια λύση είναι ένα κάλυμα σαν κι αυτό:

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1886

Και ένα απλό σκληρό χαρτόκουτο κάνει...

Ή μπορείς απλά, με μια προέκταση καλωδίου να το έχεις μέσα στο αμάξι (όχι χύμα στο κάθισμα, πάντα σε σκληρή και επίπεδη επιφάνεια).

Κάποιες νύχτες με αρκετή υγρασία, έχω καλύψει χαλαρά την βάση και την camera με ένα ελαφρύ, αδιάβροχο, εύκαμπτό κάλυμα πιάνοντας το με μανταλάκια(!) προσέχωντας να μην εμποδίζω την κίνηση του τηλεσκοπίου.

Good luck!

:mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Πως αντιμετωπιζουμε την υγρασια απο τον Ηλεκτρονικό Αστρονομικο Εξοπλισμό;

Κοίτα Βασίλη,

Για την υγρασία δεν ξέρω, αλλα για την υπόλοιπη γκαντεμιά δεν κάνεις και έναν εξορκισμό! (ή κανένα ξεμάτιασμα αδελφέ ξέρω και εγώ) και βλέπεις μετά τι άλλες επιστημονικές μεθόδους θα ακολουθήσεις :twisted: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Δημήρης

ΥΓ Το laptop: Να τυίξεις το πληκρολόγιο με διάφανη μεμβράνη (φροντίζοντας το ανεμηστηρακι να είναι ελευθερο) και ίσως να μην σου περάσει υγρασία. Για τη στήριξη δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι τώρα. Μου κάνει βέβαια λίγο εντύπωση να περάσει τόση υγρασία μόνο απο υγροποίηση σε ένα κύρια κλειστό σύστημα, αλλα που θα πάει, κάτι θα σκεφτώ

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Η βαση προστατευεται ευκολα.

Καλυπτεις το χειρηστηριο με μεμβρανη κουζινας και ξεμπερδευεις με αυτο.

Με την ιδια μεμβρανη καλυπτεις το σταθερο τμημα της κεφαλης (που εμπεριεχει και την μοναδα ηλεκτρονικων, τυλιγοντας την γυρω γυρω.

Αν εισαι ΠΟΛΥ μερακλης, αγορασε καλωδιο αντισταση, τοποθετησε το μεσα στο διαμερισμα ηλεκτρονικων,και συνδεσε το στην τροφοδοσια της βασης (ή με ανεξαρτητη τροφοδοσια αν δεν θες να φοβασαι για βραχυκυκλωματα κλπ).

Μια λυση ειναι τα dew heaters straps για μικρα διοπτρικα (παντα για τοποθετηση μεσα στο διαμερισμα ηλεκτρονικων/κινητηρων).

Αν παρεις μεγαλο dew heater strap μπορεις να το τυλιξεις γυρω απο τον κορμο, και να κανεις μια χαρα δουλεια (οχι ομως τοσο αποτελεσματικα οπως με τον εγκλεισμο μεσα στο θαλαμο).

Εχε υπ οψιν σου οτι τα γρασσα θα διατηρουν τον βαθμο ιξωδους, ακομα και σε ακραιες θερμοκρασιες (ενα ακομα πλεονεκτημα του "ζεστου διαμερισματος").

Μια πιο προχειρη λυση ειναι η χρηση silica gel εντος του θαλαμου ηλεκτρονικων.

(γραφω προχειρη, γιατι θεωρω δεδομενο οτι δεν θα τα αντικαταστησεις ποτε).

Για τον υπολογιστη....νομιζω πως αυτο που γραφτηκε ειναι το καλυτερο....ενα "δωματιακι" (χαρτοκουτο), με τον ενα τοιχο (προς τον χειριστη)....κατεδαφισμενο!

Γενικως απεφυγε τα "moisture away" sprays στις επαφες και στην πλακετα/μοτερ.Κανουν περισσοτερο κακο (στους λεπτους μηχανισμους) παρα καλο.

Για την πλακετα/επαφες , καλη προταση (αλλα μη αναστρεψιμος) ειναι η επιστρωση με αδιαβροχο βερνικι (σε σπρει).

(Απαιτειται ομως πολυ καλη μονωση σε κινουμενα μερη)!

Δημοσιεύτηκε

Κώστα,

Θα διαφωνήσω με την τοποθέτηση θερμαντικής ταινίας μέσα στο κουτί! Θεωρώ ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος στα ηλεκτρονικά μέρη απο την υπερθέρμανση παρά απο την υγρασία. Πάντως, ακόμα και να υποθέσουμε ότι υπάρχει ασφαλής τρόπος να το κάνει κάποιος, η τροφοδοσία θα πρέπει να γίνεται απο ανεξάρτητη πηγη απο αυτή της στήριξης

Δημήτρης

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Δημητρη σωστα προβληματιζεσαι για την υπερθερμανση, απλως θεωρω δεδομενο οτι το προβλημα της υγρασιας θα υφισταται κυριως τον Χειμωνα.

Νομιζω πως 10 κιλα (τουλαχιστον) παγωμενου σιδηρου στον κορμο της βασης, θα απορροφουν σαν σφουγγαρι την θερμοτητα μιας μικρης θερμαντικης ταινιας.

Θα επρεπε να αναφερω οτι οι παραπανω προτασεις δεν ειναι δικης μου επινοησης, και οτι θερμικα στοιχεια ειναι μονιμως εγκατεστημμενα σε υπερευαισθητα ηλεκτρονικα διαμερισματα οπλικων συστηματων σε πλοια (οπου η υγρασια δεν αστειευεται).

Χαρακτηριστικα αναφερω επισης, οτι τα συστηματα θερμανσης/αφυγρανσης, μπαινουν αυτοματα "εντος" μολις η θερμοκρασια του περιβαλλοντος πεσει κατω απο +2 (οποτε τα μεταλλα ειναι ακομα πιο ψυχρα).

Γενικως πρεπει να εχουμε υπ οψιν οτι ο Κινεζος (και ο καθε κατασκευαστης) φτιαχνει μα βαση, και την πουλα με ιδιες προδιαγραφες στον πελατη στην Αλασκα, και στον πελατη στην Ταυλανδη...

Προσωπικα δεν θα επεμβαινα στην βαση μου, αλλα αν ειχα τετοιο προβλημα υγρασιας, δεν θα το σκεπτομουν δευτερη φορα!

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Για το Laptop βρηκαμε λυση...

το κουτι που ειχα στειλει το κατοπτρο Αγγλια κανει μια χαρα την δουλεια του :D

Βεβαια το προβλημα ειναι οτι μαλλον θελω νεο Laptop (αφου τα προβλημα που δημιουργηθηκαν με την υγρασια παραμενουν για τα καλα) =;

Σας ευχαριστω για τις πληροφοριες :D

20022010278.thumb.jpg.dfdf1c620833759a7faedaf48a5bde4c.jpg

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης