Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα!

Λοιπόν, τον τελευταίο καιρό σκέφτομαι πολύ να αγοράσω ένα μικρό και φορητό refractor-άκι για να το παίρνω μαζί μου για παρατηρήσεις σε ταξίδια, πεζοπορίες κλπ.

Είδα λοιπόν ότι η Aktis πουλάει το Takahashi FS-60CB σε αρκετά καλή τιμή, φθηνότερα από ότι αντίστοιχα καταστήματα στη γερμανία και μόνο ~20 γιούρια πιο ακριβά από το astronomics.com. Οπότε είναι θεωρώ μια καλή αγορά...

Από εκεί και ύστερα θέλω τα φώτα σας! Μερικοί εδώ μέσα πρέπει να το έχουν το εν λόγω τηλεσκοπιάκι, τι εντυπώσεις έχετε? Τι στήριξη θα μου προτείνατε να έπαιρνα για αυτό; Σε αυτή τη φάση δε με ενδιαφέρει καθόλου η φωτογραφία, και το σημαντικό είναι τη στήριξη/τρίποδο να μπορώ να τα παίρνω στο σακίδιο και να πηγαίνω πεζοπορία στο βουνό χωρίς πολλή δυσκολία!

Επιπλέον... διαβάζω διάφορα ότι το εν λόγω τηλεσκόπιο -όπως και όλα τα FS-series της ΤΑΚ έχει κάποια προβληματάκια με τον καιρό και θέλει προσοχη με την υγρασία λόγω του ότι ο εξωτερικός φακός είναι από fluorite... Τι ισχύει τελικά; Θα πρέπει να λαμβάνω κάποια εξτρά μέτρα; Είχε ποτέ κανένας εδώ προβλήματα;

Α, και κάτι τελευταίο... τι διαφορά έχει η έκδοση CB από την C?

Οποιαδήποτε άλλη συμβουλή/παρατήρηση ευπρόσδεκτη :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σκόρπιες σκέψεις:

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Δημοσιεύτηκε

Κάπου είχε πάρει το μάτι μου για κάποιον που είχε τις ίδιες επιφυλάξεις στο cloudy nights και το βρήκα:

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/3608019/page/1/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/all/vc/1

Υποτίθεται ότι η σειρά FS έχει τόσο "σκληρές" επιστρώσεις στο στοιχείο φθορίτη που αντέχει τα πάντα. Είναι επίσης αλήθεια ότι το νερό/υγρασία δεν είναι καλή συνταγή με το φθορίτη.. Από την άλλη δεν έχει ακουστεί ποτέ καμια σχετική ..."ιστορία τρόμου".

Καταλαβαίνω ότι το βάρος είναι σοβαρό θέμα στην πεζοπορία/ανάβαση, αλλά ακόμα και σε απόλυτα σκοτεινούς ουρανούς θεωρώ ότι τα 60μμ είναι λίγα... Θα ήσουν καλύτερα με ένα ζευγάρι κυάλια αντίστοιχης διαμέτρου, σημαντικά ελαφρύτερος κατά την ανάβαση και θα σου ερχόταν σίγουρα πιο οικονομικά. Αν ανέβεις στα 80 μμ η διαφορά είναι σημαντική στην παρατήρηση και δεν πιστεύω ότι θα επιβαρυνθείς πολύ ειδικά αν επιλέξεις κάποιο ελαφρύ ED doublet ή ακόμα καλύτερα ένα fs78 - δυστυχώς όμως το τελευταίο είναι πια δυσεύρετο.

Σε κάθε περίπτωση ο σημαντικός όγκος θα είναι η κεφαλή+τρίποδο και όχι ο σωλήνας είτε είναι 60άρης είτε 80άρης..

Για κεφαλή ρίξε μια ματιά εδώ:

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1753_Azimutale-Schwenkmontierung-mit-Schneckengetriebe---bis-6kg.html

και εδώ:

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1541_Giro-Mini---Neigekopf---azimutale-Montierung---bis-9kg-belastbar.html

Και οι δύο είναι ελαφρές και έχουν μικρό προφίλ σε όγκο. Έχω το μεγάλο αδελφάκι της τελευταίας επιλογής και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Το μοναδικό πρόβλημα με τις αλταζιμουθιακές και τα διοπτρικά είναι ότι αλλάζοντας την εστίαση μετατοπίζεται το κέντρο βάρους και αν δεν βρεις σωστά μια μέση απόσταση θα έχεις "βουτιές". Η ρύθμιση της τριβής στο αζιμούθιο βοηθά αλλά δεν είναι πανάκεια. Δεδομένου ότι θα είσαι με minimum εξοπλισμό σε όγκο και σε βάρος, φαντάζομαι ότι έχεις κατά νου κάποιο zoom προσοφθάλμιο; Σε τέτοια περίπτωση θα έχεις ακόμα πιο εύκολο ζύγισμα.

Για τη διαφορά στις εκδόσεις C/CB του Tak δεν μπορώ να βοηθήσω.

Νάσαι καλά και καλές επιλογές.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

Υπαρχει καποιος ιδιαιτερος λογος να παρεις το takahashi ?

Θεωρω ασκοπα χρηματα για κοιτα εδω

http://www.williamoptics.com/telescopes/zenithstar70_features.php

και εδω

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p1151_IND-ED-70-420mm---Carbon-Tubus---2--Crayford-1-11-mit-Koffer.html

και εδω

http://www.williamoptics.com/telescopes/megrez72_features.php

Μια χαρα τηλεσκοπια ειναι και αυτα (τον φλατενερ δεν τον γλυτωνεις πουθενα)

Το takahashi εχει 1.25 εστιαστη ενω τα παραπανω 2"

Επισης υπαρχει στις περισσοτερες μαρκες οπως astroprofesional,skywatcher,astrotech και παει λεγοντας.Ολα ειναι ιδια με fpl-51 (εχει χρωματικο σφαλμα δεν λεω πως δεν εχει).

Εδω εχει ενα τεστακι με το fpl-51 των παραπανω σε σχεση με το takahashi.

http://astrochonum.com/index.php?option=com_content&view=article&id=98%3Ainterferometrie-de-la-takahashi-fs-60-et-de-la-william-optics-70ed&catid=1%3Amateriel&Itemid=3&lang=en

Φυσικα στα οπτικα βγαινει το tak νικητης αλλα πολλα χρηματα ρε συ για τοσο μικρο.

Εγω παντως εχω το t.s. και δεν με χαλαει καθολου.

Δες 2 δειγματα απο το δικο μου (αν και οπως ειπες δεν ενδιαφερεσαι για φωτο).

ic-2118-final-small-stars.jpg

m42-ed70.png

Η πρωτη δεν εχει φλατενερ η δευτερη εχει τον astrotech.

Ελπιζω να βοηθησα :D

Δημοσιεύτηκε

Να ξεκαθαρισουμε κατι, γιατι μαλλον δεν το εχει καταλαβει ο φιλος μας. Αυτο το οργανο (και αυτα που σου προτεινει ο Αγγελος) προτιστως ειναι για φωτογραφιση, ενω για παρατηρηση ολα ειναι καπως μικρα. Δεν μπορεις να ξεγελασεις την φυση, στην παρατηρηση θες ιντσες. Δεν ξερω κατα ποσο πληρει τις προϋποθεσεις σου για "μικρο και φωρητο" παντως εγω θα προτιμουσα τους βασιλιαδες της "λιγο απο ολα και χωραει σε μια τσαντουλα" λυσης, ενα SC 8 (ή το 6 που εχω εγω) - μικρα, παναλαφρα, χαριτωμενα και οχι τοσο ακριβα, με σοβαρη διαμετρο απο την αλλη.

Just my 2 cents

Δημοσιεύτηκε

Άγγελε, είσαι spoiler.....

Δεν έπρεπε να πεις ποιο τηλεσκόπιο είναι, θα είχε ενδιαφέρον να το κρίνουμε χωρίς να ξέρουμε.. :-$

Πάντως το εργαλείο είναι σούπερ για τα κυβικά του

Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως το πήρατε £££ λίρες!!! :D :D

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Δημοσιεύτηκε
Ηλια ο φιλος απ'οτι φαινεται θελει για παρατηρηση και οχι για φωτο εγω απλα του εδειξα πως ειναι ικανα αυτα τα μικρα για πολλα πραγματα.Απο εκει και περα ισως ενα καλο ζευγαρι κυαλια να ειναι αυτο που πραγματικα χρειαζεται.
Δημοσιεύτηκε

Υπήρξα στο παρελθόν περήφανος ιδιοκτήτης ενός FS-102, το οποίο είναι ο μεγάλος αδερφός του τηλεσκοπίου που θέλεις να αγοράσεις.

Η σειρά FS της Takahashi υπήρξε σταθμός στην ιστορία των σύγχρονων διοπτρικών αποχρωματικών, με απαράμιλλης ποιότητας είδωλα σε οξύτητα, κοντράστ και διακριτική ικανότητα.

Ο λόγος για τον οποίο αποσύρθηκε είναι ότι αφενός ο φθορίτης είναι εξαιρετικά δύσκολος να τον επεξεργαστείς (ειδικά σε μεγάλα διαμετρήματα από 4" και πάνω), η δε διαδικασία επεξεργασίας του κρίθηκε ότι είναι βλαπτική για το περιβάλλον και γι' άυτό οι Ιάπωνες τον αντικατέστησαν με τα περίφημα FPL-53 ohara.

Άν επιθυμείς μικρό διοπτρικό (τσέπης) για παρατήρηση ΔΕΝ θα βρεις καλύτερο τηλεσκόπιο από το FS-60. Ναι είναι ακριβό, όμως έχει τέτοια ποιότητα οπτικών που σηκώνει μεγεθύνσεις ΑΔΙΑΝΟΗΤΕΣ για το μέγεθός του...και τους αντιστοίχου διαμετρήματος φθηνότερους ανταγωνιστές του.

Εννοείται φυσικά ότι οι "αστικοί μύθοι" περί προβλημάτων του φθορίτη σε χαμηλές θερμοκρασίες και απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας ουδέποτε επαληθεύτηκαν.....

Εν ολίγοις το FS-60 είναι με διαφορά ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί σε αποχρωματικό στην κατηγορία του....και ενώ στην όψη δε σου γεμίζει το μάτι για τηλεσκόπιο (μοιάζει με μεγάλο ερευνητή)...μόλις δεις μέσα απ΄αυτό καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για όργανο κορυφαίας ποιότητας....με επιδόσεις τηλεσκοπίου μεγαλύτερης διαμέτρου!!

Χαιρετισμούς από Θεσσαλονίκη

Θοδωρής

----------------------------------------------------------------------------------------

Takahashi TOA-130S

Zeiss Abbe II full set

------------------------------------------------------------------------------------------

Takahashi TOA-130S

Zeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow

Δημοσιεύτηκε

Φίλοι μου,

σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις κατατοπιστικότατες απαντήσεις σας! Ίσως όντως τελικά, για τις

"αποστολές" που σκέφτομαι το ιδανικό είναι να πάρω ένα ζευγάρι καλά κυάλια!

Από την άλλη... διαβάζω τα σχόλια του Θοδωρή, βλέπω και τις εκπληκτικές φωτό του Άγγελου, με αποτέλεσμα να το ζαχαρώνω ακόμα περισσότερο και να σκέφτομαι μήπως ήρθε η ώρα να κάνω και εγώ το βήμα προς τη φωτογράφηση :cheesy: :cheesy: αν και εκεί θα πρέπει να ρίξω άλλα τόσα και περισσότερα σε κάμερες, στηρίξεις κλπ κλπ.

@Ηλίας: πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου για τις στηρίξεις, ίσως πρέπει να αρχίσω να κοιτάω από εκεί κανονικά :D

@royrt: καταλαβαίνω τη λογική σου με τα SC. Έχεις εσύ κάποιο φορητό μικρό SC/MC να προτείνεις;

Και πάλι, σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους!

Σκόρπιες σκέψεις:

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Δημοσιεύτηκε

Δεν εχει τυχει να παρατηρησω μεσα απο το τηλεσκοπιο που αναφερεις, αλλα εχω εμπειρια απο ενα

TV 60αρι, που οπως γνωριζεις ειναι αντιστοιχης ποιοτητας.

Αρχικα το αντιμετωπισα σαν παιχνιδι, και αστειευτηκα με τον κατοχο του.

Στην συνεχεια καταλαβα οτι προκειται για πολυ καλο οργανο (γι αυτο και ακριβο).

Τον ενθουσιασμο μου ομως τον εκδηλωσα (και εκδηλωνω) μονο για την οπτικη του ποιοτητα, και οχι για την αποδοση του στην παρατηρηση.

Οπως δεν κρυβονται οι πολλες ιντσες, ετσι δεν κρυβονται οι λιγες.

Ειναι 60αρι......αριστο 60αρι αν θες, αλλα 60αρι.

Δεν θα το επερνα με τιποτα, δεδομενου οτι με υποχρεωνει ουτως η αλλως σε βαση, και δεν θα μου εδειχνε τιποτα παραπανω απο ενα ζευγαρι καλα κυαλια.

Πιστευω οτι το μινιμουμ "μικρο" πρεπει να ειναι τουλαχιστον 80αρι και κοντο.

Ετσι εχεις τεραστια πεδια, και εξαιρετικες "τρισδιαστατες" εικονες σε σκοτεινους ουρανους.

Σαν επιλογο θα γραψω οτι δεν θα εδινα τοσα χρηματα για τηλεσκοπιο με διαμετρο 1cm μεγαλυτερη απο τον ερευνητη του Ντομπ μου (ας ηταν και το καλυτερο του γαλαξια).

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης