Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους .

Είμαι σχετικά νέος στο χώρο και σκέπτομαι να κάνω μια αγορά νέου εξοπλισμού

Και έχω βάλει στο μάτι τα εξής :

1. SkyWatcher 130/900 EQ2 – MOTOR f/6.9

2.SkyWatcher 114/1000 EQ1 Compact – Motor f/8.8

3. Orion Europa 200 f/4.5

Εσείς ποιο λέτε ;

Βασικά αυτό που με απασχολεί είναι το αν θα έχω καλύτερη εικόνα και μεγέθυνση στις παρατηρήσεις μου σε σχέση με το BRESSER 35x-175x

της skylux ng που έχω τώρα.

Επισης με απασχολεί και το μέγεθος – βάρος του για την μετακίνηση του ,θέλω να είναι εύκολη σχετικά.

Ευχαριστώ Γιάννης.

:lol:

Δημοσιεύτηκε

χωρίς να είμαι ειδικός αλλά μιας και έχω και εγώ το Bresser των Lidl και πάω μεθαύριο για αναβάθμιση θα σου πρότεινα να πάρεις αυτό που θα πάρω και εγώ το Skywathcer dobsonian 8" πιστεύω πως και οι πιο πολλοί εδω μέσα το ιδιο θα σου πούνε!

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=657

Δημοσιεύτηκε

Χαίρε Γιάννη :)

Στη σημερινή εποχή που η εξέλιξη στα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια είναι μεγάλη, κατά τη γνώμη μου δεν έχει νόημα μια αναβάθμιση μικρότερη των 4 ιντσών.

Δια της ατόπου επαγωγής, αποκλείω το 1 και το 2.

Όσον αφορά το 3, σε ποια βάση πάνω έχεις σκεφτεί να βάλεις το σωλήνα;

Γιατί επέλεξες την έκδοση f 4.5 ;

Όχι δεν κάνω ανάκριση, απλά προσπαθώ να καταλάβω τι λεφτά σκοπεύεις να διαθέσεις :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε
Χαίρε Γιάννη :)

Στη σημερινή εποχή που η εξέλιξη στα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια είναι μεγάλη, κατά τη γνώμη μου δεν έχει νόημα μια αναβάθμιση μικρότερη των 4 ιντσών.

Δια της ατόπου επαγωγής, αποκλείω το 1 και το 2.

Κοπελιά θα μας τρελάνεις & τα δύο είναι μεγαλύτερα από 4"

Εγώ θα έλεγα όπως κάποιος φίλος σου που επανενφανίστηκε πρόσφατα σε θέμα φωτογραφίας :-note ότι η βάση EQ2 πρέπει να απογορευτεί δια νόμου πόσο μάλον η EQ1. :lol:

Όσον αφορά το 3, σε ποια βάση πάνω έχεις σκεφτεί να βάλεις το σωλήνα;

Γιατί επέλεξες την έκδοση f 4.5 ;

Όχι δεν κάνω ανάκριση, απλά προσπαθώ να καταλάβω τι λεφτά σκοπεύεις να διαθέσεις :mrgreen:

Και καλά κάνεις. :lol:

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημοσιεύτηκε

Νευτώνιο ισημερινό 6" f/8 σε EQ3 ή καλύτερα EQ5 και μοτέρ μόνο στην ορθή αναφορά στην απόκλιση δεν χρειάζεται

Αιτιολογώ το γιατί f/8 και οχι f/5:

1. Εύκολο στην οπτική ευθυγράμμιση

2. Μικρότερη κεντρική παρεμπόδιση.

3. Πιθανότερο να πετύχεις καλό κάτοπτρο μιας και το f/8 είναι ευκολότερο να φτιαχτεί καλό απο το f/5.

4. Αποδίδει μια χαρά με απλούς προσοφθάλμιους ακόμα και με τους τριών στοιχείων που θα σου δωθούν μαζί του (μεγάλη οικονομία) και θα καταλάβεις πως δεν ισχύει ο μύθος πως και καλά ο προσοφθάλμιος είναι το μισό τηλεσκόπιο. Με plossl θα παρατηρείς μια χαρά όμορφα σημειακά αστεράκια ως την άκρη του πεδίου. Εγώ παρατηρώ αστεράκια σημεία ώς την άκρη με τον αρχαίο Vixen 40mm Kellner διαμετρήματος 36.4mm (ναι παίρνει και τέτοιους προσοφθάλμιους WoW!).

5. Σφάλμα κόμης; τι είναι αυτό; :cheesy:

6. Θα βγάλεις και ωραίες φωτό piggyback ή πλανητών με webcam ή και deep sky μιας και θα έχεις ισημερινό με οδήγηση.

7. Αν καπνίζεις θα σταματάς για τσιγάρο και όταν επιστρέφεις το αντικείμενο που στόχευες θα είναι στο μέσον του πεδίου σου :cheesy:

8. Το συνιστώ επίσης γιατί βαρέθηκα την καραμέλα πάρε dob 8". Πάρε ένα μεγάλο dob αργότερα (8" f/4.5 έχω ιδιοκατασκευή, η ευθυγράμμιση των κατόπτρων δεν είναι εύκολη).

Ακόμα να το πάρεις;;;;

ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟ!

ΥΓ1 Το ξαναλέω πως το καλύτερο τηλεσκόπιο είναι νευτώνιο f/7-f/8 αν και σε διάμετρο πάνω από 8" δεν είναι πρακτικό στη μεταφορά του... Αν είχα μόνιμη εγκατάσταση θα ήθελα ισημερινό 12" f/7 αντί για μεγαλύτερο dob.

ΥΓ2 Για προσοφθάλμιους με δύο plossl 25 και 12 mm και έναν barlow 3x θα είσαι καλυμένος στο 80-90% των παρατηρήσεών σου!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Αχ Μπάμπη μας, έγραψα η "αναβάθμιση" να μην είναι μικρότερη των 4 ιντσών (αφού έχει ήδη το bresser... ) :)

Όπως βλέπεις ο φίλος μου/μας εμφανίστηκε και σε αυτό το τόπικ. Πάντα διαυγής, περιεκτικός και με άποψη! Να δούμε πότε θα θεσπιστεί επιτέλους και αυτός ο νόμος για την eq1... :P

Δημοσιεύτηκε

Τι έβλεπες με το Bresser μέχρι τώρα; Τι ήθελες να δεις και δεν μπορούσε να σου δείξει ή να παρακολουθήσει; Ήταν υψαζιμουθιακό ή ισημερινό; Είχε δονήσεις; Πόσον καιρό το έχεις; Εσύ τι θέλεις να βλέπεις με το νέο και από ποιά περιοχή;

150mm (6'') που έχω και εγώ δεν είναι άσχημα, αλλά βέβαια 6''<8''<10''<12''<14''<16''<20''<24''

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Το 150/1200 που προτείνει ο Γιώργος παραπάνω μπορεί να είναι ..."παλαιομοδίτικο" αλλά δεν παύει να είναι μία εξαιρετική και οικονομική πρόταση. Έχω την εντύπωση ότι είναι στην ίδια τιμή είτε ως 150/750 είτε ως 150/1200 μαζί με την EQ3-2. Όλα τα σημεία που θίγονται παραπάνω (απουσία κόμης, εύκολη ευθυγράμμιση, μικρή κεντρική παρεμπόδιση=πολύ καλύτερο κοντραστ στην παρατήρηση) ισχύουν 100%. Βέβαια δεν χρειάζεται να μείνεις σε προσοφθάλμια με 40-50* AFOV, μπορείς να περάσεις και σε μεγαλύτερα πεδία χωρίς να είναι ανάγκη να πας σε ακριβές λύσεις από την αρχή.

ΥΓ. Γιώργο καλώς ήλθες πάλι - ελπίζω να σε ακούμε πιο συχνά! :cheesy:

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης