Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Η προσπάθεια globe at night είναι ένα project του διεθνούς προγράμματος GLOBE που έχει σκοπό την περιβαλλοντική ενημέρωση για παιδιά και νέους.

Βασίζεται στην καταγραφή της φωτορύπανσης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε χρόνο χρησιμοποιώντας τον αστερισμό του Ωρίωνα και καταγράφοντας πόσα αστέρια είναι ορατά.

Το website της προσπάθειας globe at night είναι το εξής:

http://www.globeatnight.org/

Για το 2010, η καταγραφή θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 16 Μαρτίου. Καλούμε όλους τους Έλληνες φίλους της αστρονομίας να συμμετάσχουν και να στείλουν τις καταγραφές τους.

Αναλυτικές οδηγίες στα ελληνικά μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://www.darksky.gr/recordinglightpollution/globeatnight.html

Περισσότερες πληροφορίες για τη φωτορύπανση μπορείτε να βρείτε στο site της εκστρατείας darksky.gr

http://www.darksky.gr/

gan2010gr.pdf

Αναλυτικό φυλλάδιο οδηγιών στα ελληνικά

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

καλησπερα εγω βγηκα εξω και εκανα μια καταγραφη.

αλλα δεν μπορω να βγαλω ακρη.κατεγραψα αυτα τα αστερια αλλα βλεπω και αλλα και δεν ξερω αν υπαγονται στον ωριονα.(περιοχη κυθηρα)μετα απο συνεφια

.jpg.55cd65fa163dc84b543984f8a8bf2630.jpg

meade sn6 f/5_BRESSER

mount:skywatcher eq6

Δημοσιεύτηκε
Απ΄οτι φαίνεται είναι ο Ωρίωνας. Δεν χρειάζεται όμως να τα ζωγραφίζεις. Αρκεί να ταυτοποιήσεις τον ουρανό με τους χάρτες που βρίσκονται στο φυλλάδιο. Μάλλον βρίσκεσαι ανάμεσα στο 3 και στο 4

Βοσινάκης Ανδρέας

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν nio μας, ξέχνα τους γύρω αστερισμούς και τα όρια του Ωρίωνα και επικεντρώσου στο γνωστό σχήμα του αστερισμού. Σαν αυτό που έχεις ζωγραφίσει.

Αφού βλέπεις το σίγμα orionis (το αστέρι που βρίσκεται αριστερά κάτω από τη ζώνη και συγκεκριμένα κάτω από τον Alnitak) είσαι οπωσδήποτε μέγεθος 4.

Αφού όμως έχεις ζωγραφίσει και το σπαθί με 3 αστέρια, είσαι σίγουρα μέγεθος 5. Προφανώς στο σχέδιο σου δεν έχεις ζωγραφίσει τα μικρότερα αστέρια.

Στη συνέχεια θα πας να επισκεφθείς το αγαπημένο μου άστρο στον Ωρίωνα, την πολεμίστρια Αμαζόνα, Bellatrix (δεξιός ώμος Ωρίωνα).

Aφού την ασπαστείς ευλαβικά, θα πας να μετρήσεις τα άστρα που διακρίνεις στην περιοχή κάτω από αυτήν και προς τη ζώνη, μήπως και είσαι 6 -αν και δεν το νομίζω-.

Όπως σου είπε και ο Ανδρέας, ταυτοποίησε τα σχήματα από εδώ http://www.darksky.gr/images/darksky/files/gan2010gr.pdf , απλά μην το κάνεις για την ευρύτερη περιοχή, παρά μόνο για τη μικρή περιοχή κάτω από τη Bellatrix.

Με τον πίνακα 7 μην ασχοληθείς καθόλου, τουλάχιστον μέχρι να μετακομίσει η έρημος Σαχάρα στην Ελλάδα... :P

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Μιας και ο καιρός πιθανώς θα φτιάξει τις επόμενες ημέρες, είναι ευκαιρία να συμμετάσχει στις καταγραφές και όποιος δεν το έχει κάνει ακόμα.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Υπενθυμίζουμε να υποβάλετε τις παρατηρήσεις σας έως και τα τέλη Μαρτίου.
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα Αντρέα,

Δεν κατάλαβα κάτι, αν και δεν επιχείρησα να το κάνω ακόμα: Στο observation date όσοι δεν έχουμε υποβάλει παρατηρήσεις, να βάλουμε μια ημερομηνία μέχρι τις 19 Μαρτίου όποια να ναι;

Δημοσιεύτηκε
Ναι διότι υποτίθεται ότι μέχρι τότε έπρεπε να παρατηρήσει κανείς. Νομίζω όμως ότι αν παρατήρησες μερικές μέρες μετά και δηλώσεις 19 δε θα είναι πρόβλημα.
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ καιρού επιτρέποντος θα το δοκιμάσω σήμερα από δύο τοποθεσίες (Πειραιά).

Είμαστε (θέλω να ελπίζω ) κάπου στο 3 (ιιιιιιισως και 4). :mrgreen:

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Προς μεγάλη μου έκπληξη είμαι στο 5 (ναι!), δεν βλέπω όλα τα αστέρια του χάρτη 5 αλλά διακρίνεται καθαρά το σπαθί, μερικά μεταξύ της ζώνης και του Rigel και δυο από τα τρια μεγέθους 4 με 5 πάνω από την Bellatrix .

Δεν είχα σκεφτεί ότι δεν είναι από την πλευρά που εμποδίζει η φωτορύπανση από Αθήνα, βλέπω κι άλλοι στην περιοχή είναι στο 5, ενώ πιο ανατολικά είμαστε σε mag 3 .

Νομίζω θα ταν πιο ακριβής αν γινόταν η καταγραφή με δυο αστερισμούς του ζωδιακού που βρίσκονται αντιδιαμετρικά στον ουρανό (έτσι δεν θα αδικούσαμε και τους νότιους με την ώρα) .

• 5 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Ουρανια σε ποιο μερος εχει στον Πειραια 5mag ?? μην τρελαθουμε.... 5mag ξερεις τι σημαινει ??

Ο πειραιας τουλαχιστον επειδη σαν κατοικος και εγω ,εχω παει σε αρκετα μερη του με τον εξοπλισμο μου και το οριο που μπορω να πω ειναι οτι πλησιαζει στα 3.5 mag

Τωρα στο εξοχικο μου στη Αγια Μαρινα (κορωπι) με βαση τα λεγομενα ειναι περιπου στο 4,5 με 5 mag

Πειραιας και 5mag ΧΛΩΜΟΤΑΤΟ :cheesy:

82758172.gif
Δημοσιεύτηκε

Η επιλογή του Ορίονα και όχι της μικρής άρκτου για τη μέτρηση της φωτεινότητας του ουρανού έχει μια απλή αιτία. Στο Βόρειο Ημισφαίριο ο Νότιος ουρανός έχει πολλούς περισσότερους στόχους σε σχέση με τον Βόρειο που είναι σχετικά πιο σταθερός. Οπότε, το χειμώνα που μεσουρανεί ο Ορίονας μπορείς να δεις αν ο Νότιος ουρανός της τοποθεσίας που βρίσκεται είναι σχετικά σκοτεινός. Ακόμα κι αν έχεις φωτορύπανση από τον Βορρά δεν πειράζει τόσο.

Τα Νότια προάστια είναι τυχερά από αυτή την άποψη, γιατί η Αθήνα είναι Βόρεια και η διαφορά είναι αισθητή. Αυτή τη στιγμή όμως ο Ορίονας είναι αρκετά Δυτικά ώστε κάποιος που μένει στον Πειραιά να βλέπει αισθητή μείωση της φωτορύπανσης σε εκείνο το σημείο του ουρανού.

Εγώ έχω δει άνετα το Μέγεθος 4 όλο τον χειμώνα και πλησιάζει προς το 5. Και σε αυτά τα πράγματα, το μέγεθος μετράει, αλλά ταυτόχρονα είναι και σχετικό :P

Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης