kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2010 Ερώτηση:Τι είναι αυτό που1. Παίρνει διαγώνιο 45 Amici ή 90 μοιρών για προσοφθάλμια 1.25'' (αν έχει δικό του διαγώνιο να είναι "ανορθωτικό")2. Με αυτά δίνει μεγεθύνσεις 10x-60x σε ευρύ πεδίο (ας πούμε 4 μοίρες με 1.5 μοίρες), καλύπτοντας το κενό ανάμεσα στα κιάλια μου (10 και 15x) και το τηλεσκόπιο (50 με 60x ελάχιστη)3. Ζυγίζει 1 kg και λιγότερο4. Είναι κοντό σε μήκος (γύρω στο f5-f6)5. Μπαίνει σε τρίποδα φωτογραφικής μηχανής ή piggyback σε ένα Nexstar6. Μπορεί να μπει σε ένα Witty μικρορρυθμιστή, ώστε να ευθυγραμμιστεί με το τηλεσκόπιο και να λειτουργήσει σαν ερευνητής με ένα προσοφθάλμιο Vixen Ortho 12.5 Ret (χωρίς όμως δαχτυλίδια)7. Συνολικά μπορεί να καλύψει τις δουλειές ενός ελαφρού RF Travelscope (με διαγώνιο 90), μιας διόπτρας επίγειας παρατήρησης (με διαγώνιο 45), ενός ερευνητή όπως σας είπα, ή ακόμη μιας πειρατικής διόπτρας χειρός, με αποδεκτή την μετριότητα σε κάποιους από αυτούς τους ρόλους, φθάνει να τους εκπληρώνει όλους σε κάποιο βαθμό. Το ψάχνω καιρό τώρα και βλέπω πως τα καλά mini apos (όπως το WO Zenithstar) αλλά και τα αχρωματικά 80mm (όπως το Orion ST80) είναι βαριά για το τηλεσκόπιό μου, οι RACI ερευνητές δεν μπαίνουν σε φωτογραφικό τρίποδα (ή μήπως μπαίνουν με κάποιο κόλπο; ), οι διόπτρες, φθηνές και ακριβές είτε είναι βαριές, είτε δεν παίρνουν τον διαγώνιο αλλά τα δικά τους μόνο προσοφθάλμια.Το μόνο που πληρεί όλες τις προϋποθέσεις είναι ένα ταπεινό Celestron 70mm Travelscope ή ένα παρόμοιο Orion 70mm, αλλά είναι όλο πλαστικό (γι' αυτό και είναι ελαφρύ). Είναι της νοοτροπίας του Bresser Skyloox, αλλά σε f6.Νομίζω, αν μπορούσα να τοποθετήσω ένα RACI σαν τον Antares ή τον Stellarvue (50, 60, 80mm) με μια βίδα φωτογραφικού τρίποδα, είμαι καλυμμένος. Πέραν της προφανούς λύσης να αγοράσω και έναν ερευνητή RACI και μια διόπτρα (αχ αυτές οι Leica!) και ένα ED ή Apo 66-80mm, αν έχετε κάποια ιδέα ή έχετε προσωπική εμπειρία στο θέμα, παρακαλώ να με συμβουλεύσετε.Αν δεν μπορεί κανείς να απαντήσει, δεν πειράζει, γνωρίζω πως το θέμα ξεπερνά τα όριο της υπερβολής. Έχω και εναλλακτικό RF Travelscope υπ΄ όψιν άλλωστε, δεν χάλασε ο κόσμος.Ευχαριστώ. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2010 Κώστα εγώ έχω πάρει αυτόνhttp://www.stellarvue.com/f50m2.html...τον θεωρώ κορυφαίας κατασκευής με απίστευτα οπτικά και ναι...μπαίνει και σε τρίποδο, δίνει και τέτοιο αντάπτορα η Stellarvue και προσαρμόζεται πανεύκολα σε οποιοδήποτε φωτογραφικό τρίποδο. Φυσικά είναι RACI, με διαγώνιο και δίνει μαζί και προσοφθάλμιο με σταυρόνημα το οποίο μπορεί να είναι και φωτιζόμενο και να αναβοσβήνει. Πάλι με ξεχωριστό αξεσουάρ.Εστιάζεις από το προσοφθάλμιο, όχι από χαζούς δακτυλίους σύσφιγξης και η εστίαση λαμβάνει χώρα τόσο για το σταυρόνημα όσο και για το συνολικό είδωλο...Το πήρα για το 12άρι αλλά το χρησιμοποιώ και solo! Επίσης παίρνει όλα τα 1.25" προσοφθάλμια, έβαλα Nagler 9mm πάνω και είναι απίστευτο το πεδίο που πήρα το περασμένο καλοκαίρι στην Αστυπάλαια όπου σάρωνα ασύλληπτα σκοτεινό ουρανό. Χάζευα ασταμάτητα τα πλούσια αστρικά πεδία σε Τοξότη, Σκορπιό και Κύκνο και όλα αυτά με το finder των 50mm και ένα τρίποδο...τώρα φυσικά αν θες υπάρχει και σε 60 και σε 80mm...τα αστέρια όλα pinpoint ! Αυτό που με εξέπληξε ευχάριστα ήταν η ποιότητα της Stellarvue στα οπτικά...το κόστος είναι πιο πάνω από τα υπόλοιπα finders αλλά...αξίζει!! Δεν παίζεται... !!!!!! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2010 Με έπεισες!Το 80ρι φθάνει το 1.5 κιλό. Νομίζω 50-60 είναι αρκετά καλό.Το πήρες από το site της Stellarvue; Το έχει και το Optcorp.Τελικά, σιγά σιγά, με βλέπω να βρίσκομαι με όλον τον εξοπλισμό σου. Εξαιρούνται (; ) οι προσοφθάλμιοι Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
evansg Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2010 Κώστα εγώ έχω πάρει αυτόνhttp://www.stellarvue.com/f50m2.html...τον θεωρώ κορυφαίας κατασκευής με απίστευτα οπτικά και ναι...μπαίνει και σε τρίποδο, δίνει και τέτοιο αντάπτορα η Stellarvue και προσαρμόζεται πανεύκολα σε οποιοδήποτε φωτογραφικό τρίποδο. Φυσικά είναι RACI, με διαγώνιο και δίνει μαζί και προσοφθάλμιο με σταυρόνημα το οποίο μπορεί να είναι και φωτιζόμενο και να αναβοσβήνει. Πάλι με ξεχωριστό αξεσουάρ.Εστιάζεις από το προσοφθάλμιο, όχι από χαζούς δακτυλίους σύσφιγξης και η εστίαση λαμβάνει χώρα τόσο για το σταυρόνημα όσο και για το συνολικό είδωλο...Το πήρα για το 12άρι αλλά το χρησιμοποιώ και solo! Επίσης παίρνει όλα τα 1.25" προσοφθάλμια, έβαλα Nagler 9mm πάνω και είναι απίστευτο το πεδίο που πήρα το περασμένο καλοκαίρι στην Αστυπάλαια όπου σάρωνα ασύλληπτα σκοτεινό ουρανό. Χάζευα ασταμάτητα τα πλούσια αστρικά πεδία σε Τοξότη, Σκορπιό και Κύκνο και όλα αυτά με το finder των 50mm και ένα τρίποδο...τώρα φυσικά αν θες υπάρχει και σε 60 και σε 80mm...τα αστέρια όλα pinpoint ! Αυτό που με εξέπληξε ευχάριστα ήταν η ποιότητα της Stellarvue στα οπτικά...το κόστος είναι πιο πάνω από τα υπόλοιπα finders αλλά...αξίζει!! Δεν παίζεται... !!!!!! Έχεις μήπως δοκιμάσει να οδηγήσεις (για αστροφωτογράφηση) μέσω του f50m2 μεγαλύτερα f/l τηλεσκόπια. Έχω δει ξένους που οδηγούνε μεσω του phd με πολύ καλά αποτελέσματα όπως λένε.Πάντα το είχα απορία αν είναι αποτελεσμάτικό σε > 1200 focal lenght scopes. Αν γίνεται, με ψήνει το βάρος του που είναι αμελητέο μπροστά σε άλλα οδηγητικά scopes. http://celestialpixels.com
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2010 Κοίταξε αυτάhttp://msfastro.net/articles/finder_guidescope/http://mbsastronomy.com/2009/03/30/finderscope-turned-guidescope/http://tech.groups.yahoo.com/group/autoguiding/message/5604Τα F50M3 και F60M3 χωρίς το διαγώνιο λέει πως είναι κατάλληλα για Autoguide.Λογικά θα πρέπει να επιδέχονται και διαγώνιο αντί για το 1.25 προσοφθάλμιο.Δες και αυτές τις δοκιμές. Αναφέρει την χρήση σαν Guidescope.http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1324http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1916Εγώ βρήκα το δώρο μου για το Πάσχα. Φθάνει να φύγουν τα σύννεφα. Με Astrovox, διαδίκτυο και βιβλία θα τη βγάλουμε και την Άνοιξη; Θέλω δράση ΤΩΡΑΑΑΑΑΑ! Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2010 Κώστα ναι, το πήρα από την Stellarvue κατευθείαν. Η κοπέλα εκεί είναι άκρως εξυπηρετική!Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν τα finders αυτά στην OPTcorp... Ξέχασα να αναφέρω ότι μιλάμε για πλήρως πολυεπιστρωμένα (fully multicoated) οπτικά, έτσι; Εγώ θα διάλεγα κατευθείαν την "πηγή" τους πάντως...αν και έχουν ίδιες τιμές. Βάλανε μέσα και καπελάκι Stellarvue σαν δώρο Βαγγέλη,Όχι δεν έχω δοκιμάσει την οδήγηση που λες, απλούστατα γιατί...δεν ασχολούμαι καθόλου με αστροφωτογράφηση! Ο λόγος που πήρα το συγκεκριμένο finder είναι αποκλειστικά για παρατήρηση με το 12άρι dob και σε συνδυασμό με τον Telrad μονής μεγέθυνσης. Για την ποιότητά του μόνο μπορώ να σου πω ότι είναι..πάαρα πολύ καλή. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2010 Τάσο, το 50 το πουλάνε και σαν απλό τηλεσκοπιάκι: http://www.stellarvue.com/sv50.htmlΦαίνεται πως πιστεύουν πολύ σε αυτό.Έχουν και το 80ρι σε ED στα 1000$!Το όνομα Stellarvue δείχνει τις φιλοδοξίες του δημιουργού της εταιρίας (-Vue!). Δεν θα εκπλαγώ αν δούμε και προσοφθάλμια κάποια στιγμή. Έχουν ήδη 3, αλλά με τις κοντές διόπτρες που φτιάχνουν τους βλέπω και 80-100μοιρα.To F50 είναι f4 στα 200mm. Πάει από 8x έως 24x με τα προσοφθάλμιά μου, με τον Powermate μάλιστα ως 60x. Γεμίζει ακριβώς το χάσμα που θέλω. Δεν ξέρω βέβαια αν σηκώνει έναν Zoom και έναν Powermate αλλά αφού είναι ποιοτικό γιατί να μην σηκώνει; Οι μεγεθύνσεις μιας τυπικής διόπτρας είναι ακριβώς αυτές: 20-60x.Λοιπόν το mini Dob θα περιμένει ακόμη.Σχετικά με τον φωτογραφικό τρίποδα, έχω ένα Baader Clamp, άρα αν επιλέξω βάση με dovetail Vixen style το βάζω εύκολα. Αλλιώς χρειάζονται 2 βάσεις. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2010 Τάσο, έκανα δοκιμαστική παραγγελία για να δω το κόστος και μου βγάζει αποκλειστικά Fedex με μεταφορικά 240-1100$. Δεν είμαστε καλά! Άσε το τελωνείο μετά.Για ευνόητους λόγους προτιμώ USPS (~50$) αλλά είναι out of stock στο Optcorp.Εσύ το πήρες με Fedex? Είναι εξωφρενικό τα μεταφορικά να κοστίζουν 1-4 φορές όσο το προϊόν.Χμμ. Να το έβρισκα άραγε μεταχειρισμένο;. Ξέρεις κανέναν που να το έχει και να μην το χρειάζεται άλλο; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2010 Κώστα είδα το post σου την ώρα που κάνει ο Ανδρέας τεχνικές εργασίες και το φόρουμ μια παίζει και μια όχι. Θα σου απαντήσω για τα μεταφορικά όπως και για μια λεπτομέρεια για τους φακούς σύντομα... «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2010 Υπάρχει στο Astroshop το APM 50, 60 & 80http://www.astroshop.eu/telescope-accessories/finder-scopes/optical-finders/15_40_10/m,APMΔιάβασα όμως σε κάποιο forum πως τα οπτικά είναι κατώτερα, με την έννοια πως και οι δύο εταιρίες αγοράζουν από τους κινέζους τον σωλήνα και τον εστιαστή, αλλά τοποθετούν τους δικούς τους φακούς, εκ των οποίων της Stellarvue θεωρούνται ανώτεροι. Ειδάλλως οι τιμές είναι συγκρίσιμες.Τι λες για το "καθαρματάκι":http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=1-599-102-104-10643Είναι το ίδιο σε έκδοση mini τηλεσκοπίου- διόπτρας.Κάνει ακριβώς την δουλειά που θέλω τώρα με το Nexstar, αλλά (ότ)αν πάρω Dob θα μου λείψουν μάλλον τα δαχτυλίδια. Βέβαια μπορώ να πάρω τότε μόνο δαχτυλίδια.Είναι το μόνο άμεσα διαθέσιμο και κάπως φθηνότερο.Αν δεν φύγουν τα σύννεφα γρήγορα με βλέπω να αγοράζω όλον τον κόσμο! Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2010 Λοιπόν Κώστα, πρέπει να σου πω τα εξής: το συγκεκριμένο finder δέχεται όπως είπαμε 1.25" φακούς αλλά ΔΕΝ δέχεται Barlow! Το σενάριο με τον Powermate δεν νομίζω να σου παίξει, κάπου το αναφέρουν αυτό και στο site τους αλλά και στο Cloudynights, ότι δεν παίζει ο Barlow στο finder αυτό. Εγώ δοκίμασα με απόλυτη επιτυχία όλους τους προσοφθάλμιους, ακόμη και ο William Optics Zoom II 7.5mm-22.5mm έπαιξε μια χαρά! Όλοι σκέτοι όμως..όταν έβαλα για δοκιμή τον TV Barlow 2x δεν εστίαζε με τίποτα. Ένα αυτό. Μετά, εγώ παράγγειλα τηλεφωνικά από την Stellarvue (το συνηθίζω όταν αγοράζω για πρώτη φορά από κάπου) και κανονίσαμε μια χαρά με USPS Priority Mail International. Ποτέ δεν θα επιχειρούσα με FedEx, UPS και συναφείς courierάδες για τους γνωστούς λόγους εξωφρενικών εξόδων στο αλισβερίσι μαζί τους. Μεταχειρισμένο το συγκεκριμένο finder εγώ το είδα να εμφανίζεται στις αγγελίες του φόρουμ ΜΙΑ φορά και επωλήθη εν ριπή οφθαλμού!! Μάλιστα εμφανίστηκε μια ημέρα αφότου είχα κάνει την παραγγελία για το καινούργιο! Οπότε τηλεφώνησέ τους αύριο βράδυ (10 ώρες πίσω η California) «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2010 Το "καθαρματάκι"...είναι άψογο..προχώρα ακάθεκτος! Ναι, για την προσαρμογή στο dob θα χρειαστείς τα δακτυλίδια και την κατάλληλη dovetail βάση για να κάτσει στην θέση του..πάντα σε συνδυασμό με Telrad, οκ; Μη ξεχνιόμαστε! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2010 Ευχαριστώ για τις πληροφορίες Τάσο.Τον Powermate τον έχω που τον έχω, δεν χάνω τίποτε να τον δοκιμάσω.Δεν μου αρέσει να τα κάνω όλα ανάποδα, αλλά προτίμησα τον Rigel από τον Tellrad και χαίρομαι γι' αυτό. Δεν ήθελα να βλέπω αυτό το μαύρο υποβρύχιο πάνω στο υπέροχα βαμμένο σωλήνα μου.Ευχαριστώ και πάλι. Στεφάνου θέλοντος... Κάπως έτσι Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Κάνοντας μια ερώτηση στο Cloudy Nights για το αν ο Hyperion Zoom μπορεί να εστιάσει με το Stellarvue F50, έδωσα την ιδέα σε έναν "μανιακό" του Zoom και κοιτάξτε τι έφτιαξε:http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/3432104/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/26/vc/1Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον, τώρα που όλοι έσπευσαν να μετατρέψουν τους ερευνητές τους σε οδηγητικά: υπάρχει και παρατηρησιακή εφαρμογή με ένα Zoom μονόκυαλο το οποίο, σε χαμηλές μεγεθύνσεις (6-10x) μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς τρίποδα, αλλά ανεβαίνει και σχεδόν στα 60x. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2010 Να και μια φωτογραφία του Phil Piburn, με το SV50 και τον Hyperion 8mm που βλέπετε πιο πάνω!http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php?Cat=0&Number=3708848&page=0&view=collapsed&sb=5&o=all&fpart=27&vc=#Post3708848 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα