Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
εχω μισο χρονο που το πηρα πολυ καλο αλλα θελω να δω περισσοτερα και πιο καθαρα στον ουρανο οπως πλανητες γαλαξιες και αλλα και πως μπορω να εκμεταλευτο το τηλεσκοπιο τισ λειτουργιες του...
Δημοσιεύτηκε

εγώ έχω το 114 EQ, το οποίο είναι η ίδια σωλήνα (τηλεσκόπιο) σε διαφορετική βάση (η δική μου είναι ισημερινή αλλά όχι computerized, αν κατάλαβα καλά έχεις το 114slt ή το 114gt που είναι computerized)

 

κανονικά θα πρέπει να μπορείς να διακρίνεις καθαρά τους δακτυλίους του Κρόνου και αν πετύχεις τον Δια ψηλά και τα διάφορα "στρώματα" (επειδή φαίνονται το ένα πάνω από το άλλο) της ατμοσφαίράς του.

 

μια πρόχειρη αναζήτηση που έκανα έδειξε ότι έρχονται με ένα 25mm προσοφθάλμιο (eyepiece) το οποίο θα σου δίνει περίπου μεγέθυνση 40x, και με ένα προσοφθάλμιο 10mm για το GT και 9mm για το SLT

 

αυτή τη βδομάδα θα φτιάξει ο καιρός και από νωρίς, στα ανατολικά εμφανίζεται ο Κρόνος. Μετά τις 8-9 θα πρέπει να τον βλέπεις και μέσα από την πόλη. Χρησιμοποίησε κάποιο πρόγραμμα για να τον εντοπίσεις. Το Stellarium είναι το πιο εύχρηστο κατά τη γνώμη μου.

Ακόμα και με το 25mm θα μπορείς να διακρίνεις ότι δεν είναι απλά μια μπάλα αλλά έχει κάτι σαν εξόγκωμα στον ισημερινό της, ενώ με το 10mm θα βλέπεις καθαρά ότι είναι ο Κρόνος με τους δακτυλίους του. Αν είχες και eyepiece με μικρότερα mm θα μπορούσες να έχεις μεγαλύτερη μεγέθυνση ή με τη χρήση κάποιου Barlow, αλλά θα σου έλεγα να μην πάρεις προσοφθάλμια πριν διαβάσεις το εκτενές κεφάλαιο που έχει στο Backyard Astronomer's Guide (βιβλίο). Θα δώσεις 50 euro όταν μπορέσεις να πάρεις το βιβλίο και θα τα γλυτώσεις από τις επόμενες αγορές (αφού θα ξέρεις και θα κάνεις τις σωστές)

 

επίσης, αμέσως μετά τη Δύση και το καλό σκοτείνιασμα (υπολόγισε κατά τις 7, αλλά στήσε το τηλεσκόπιο με το που δύσει ο ήλιος), στα Νοτιο-Δυτικά θα μπορέσεις να δεις το νεφέλωμα του Ορίωνα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το 25mm eyepiece για να δεις φωτεινότερο το νεφέλωμα, ενώ με τη μεγαλύτερη μεγέθυνση μπορείς να προσπαθήσεις να δεις το "τραπέζιο". Ψάξε στο προγράμματα/χάρτες για να καταλάβεις τί εννοώ. Αν αργήσεις (ή δουλέυεις εκείνη την ώρα) δεν θα το προλάβεις, αλλά το computerized mount θα μπορέσει να σε οδηγήσει σε πιο δύσκολους στόχους για κάποιον αρχάριο (ενδεχομένως να μην είσαι, εγώ ξεκίνησα πριν 2 μήνες να ασχολούμαι).

 

αν θες βοήθεια για τον έλεγχο του τηλεσκοπίου, τότε καλύτερα να περιμένεις να σου πει κάποιος που έχει τον ίδιο, αν και το σύστημα της Celestron είναι αρκετά προφανές, αν αφιερώσεις λίγη ώρα μαζί με το manual. Η (πολική?) ευθυγράμμισή του δεν ξέρω αν είναι εύκολη, ίσως με αυτό παιδεύεσαι;

 

Πάντως, η κλασσική ατάκα "Don't Panic" ισχύει κι εδώ. Σίγουρα κάποιος από εδώ μέσα ξέρει τόσα πολλά για το τηλεσκόπιο που έχεις που θα μπορούσε να αναλάβει την παραγωγή του, αν τον άφηνε η Celestron :D

Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Δημοσιεύτηκε
εχω το 114slt και με αυτα τα προσοφθαλμια που ειπες ,πολυ καλα αυτα που μου ειπες αν και ξερεισ περισσοτερα απο εμενα γιατι λογο δουλειας δεν ασχολουμαι και τοσο,ειμαι απο χωριο και εχει αρκετα σκωτεινο ουρανο.αλλα εχει πολυ συνεφεια,τελευτεα ειχα δει για πρωτη φορα τον κρονο εβλεπα μια κουκιδα και ενα δαχτυλιδι απο γυρω αλλα πολυ θαμπα.το βιλβιο αυτο προφανος θα ειναι οδηγος για τον ουρανο,οσο για το νεφελωμα μου κεντρησε το ενδιαφερον και θα το ψαξω.σκευτομαι να παρω εναBARLOW 2X λες να ειναι καλο για το 114 η να παρω σε κατι μεγαλητερο πχ.BARLOW 3X ,για να μπορω να δω πλανητες και νεφελωματα ,ειδα καποιες φωτο απο τα παιδια εδω μεσα που βγαλανε απο γαλαξιες πλανητες ,κ,α και μου αρεσε πολυ.και ευχαρηστω για το ενδιαφερον.
Δημοσιεύτηκε

Μόλις μπορέσεις πάρε το βιβλίο, το Backyard Astronomer's, είναι κάπου 50euro και είναι στα ελληνικά (εμένα τα αγγλικά μου είναι καλά αλλά και πάλι προτίμησα το ελληνικό, να βοηθάμε και λίγο). Το τηλεσκόπιο σου σηκώνει μέχρι και 4mm προσοφθάλμιο για μεγέθυνση 1000/4 -> 250 με καλή ατμόσφαιρα, αλλά δεν στο συνιστώ γιατί έχει μια τρυπούλα 4mm στην οποία πρέπει να πας κοντά το μάτι σου και να κοιτάξεις μέσα και ακόμα και οι πλανήτες είναι αισθητά σκοτεινοί. Τα Barlow είναι καλά αλλά έχω την υποψία πως το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο (όπως και το δικό μου) έχουν ενσωματωμένο Barlow για να φτάνουν να έχουν 1000mm εστιακή απόσταση και f/9.

 

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, μιας και γίνεται μικρό (σε μήκος) και έχει "αργό" f, οπότε δεν έχει τόσες ατέλειες το οπτικό πεδίο, δεν σε πολυ-προβληματίζει η ευθυγράμμισή του (εμένα ήταν μια χαρά και το παρήγγειλα από Αγγλία μέσω Internet). Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι ναι, θα θες να έχεις μεγαλύτερες μεγεθύνσεις, αλλά μην βιαστείς να αγοράσεις αξεσουάρ.

 

Ούτε να πας σε "μεγαλύτερο" γιατί δεν θα δεις διαφορά. Αυτό που θα κάνεις είναι, αν έχεις χρόνο απόψε ή αυτή τη βδομάδα, δες τον Κρόνο και τον Άρη και δοκίμασε με το 9mm που σου δίνει 111x μεγέθυνση. Ο Άρης (εμφανίζεται ψηλά στον ουρανό μετά τη Δύση του Ήλιου και είναι φωτεινός και πορτοκαλής) λογικά θα είναι μια πορτοκαλί μπάλα και τίποτα παραπάνω. Μην περιμένεις να ξεχωρίσεις τους πόλους ούτε τις σκιές επάνω του. Ίσως με υπομονή και προσπάθεια να τα δεις όμως και αυτό είναι το clue.

 

Αυτά που θα σου κάνουν διαφορά είναι τα site πρόγνωσης του καιρού ή που έχουν φωτογραφίες δορυφόρου για να δεις και μόνο σου, τα site των περιοδικών αστρονομίας (π.χ. το astronomy.com έχει πάνω δεξιά τι ώρα ανατέλλουν και τι ώρα δύουν διάφορα αντικείμενα, ενώ το skyandteleskope.com έχει δωρεάν χάρτες της σελήνης και τον αστερισμών που φαίνονται αυτούς τους δύο μήνες). Τα προγράμματα του υπολογιστή (το stellarium και το cartes du ciel είναι και στα ελληνικά, υπάρχουν διάφορα δωρέαν, αν έχεις χρόνο και καλούτσικη σύνδεση κατέβασε διάφορα και δες τα) και κυρίως το πόσο χρόνο μπορείς να διαθέσεις.

 

Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά αν μπορείς να έχεις μόνιμα το τηλεσκόπιο κάπου στημένο και να το βγάζεις έξω για 1-2 ώρες θα γίνεις σύντομα super-αστρονόμος. Από την άλλη, επειδή έτσι κι αλλιώς ο καιρός δεν είναι αρκετά καλός κάθε βράδυ, δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό hobby. Αυτή τη βδομάδα θα είναι καινούργιο φεγγάρι στον ουράνο. Αυτό το άρθρο με τίτλο "This Week's Sky at a Glance" θα σου δώσει μια ιδέα του τί να περιμένεις. Η Σελήνη είναι καλός στόχος από τη Νέα Σελήνη μέχρι και λίγο μετά το πρώτο τέταρτο (μισοφέγγαρο) γιατί δεν είναι πολύ λαμπερή και φαίνονται μεγάλες σκιες στους κρατήρες που είναι στο όριο μεταξύ φως και σκοταδιού (Terminator). Το φεγγάρι έχει μέγεθος μισής μοίρας στον ουρανό. Λογικά με το 20mm θα έχεις κάπου 1 μοίρα οπτικό πεδίο ενώ με το 9mm κάτι λιγότερο ή ακριβός 0.5 μοίρα. Αυτό σημαίνει ότι το φεγγάρι θα χωράει οριακά ολόκληρο στο 9mm για να το βλέπεις.

 

Ακόμα και αν καθίσεις 20 λεπτά θα σου είναι αρκετό. Επίσης, προσπάθησε να το μοιραστείς με φίλους/οικογένεια. Εγώ έμαθα στην κοπέλα μου να κάνει πολική ευθυγράμμιση και αν βαριέμαι, χώνω εκείνη να το κάνει :P

Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Δημοσιεύτηκε
λοιπον ,ξερεις βλεπω αρκετα ,σημερα βλεπω εχει καλο καιρο και θα το βγαλω εξω για παρατηρησει,οσο για το χρονο ξερεις ειναι και αναλογα και τον καιρο τωρα σιγα σιγα που φτιαχνει ο καιρος ,σε κανει να κατσεις πιο πολυ εξω,οσο για τα προσθετα αξεσουαρ θα αρκεστω μπορει στο βιβλιο και με τον καιρο θα δω για τα αλλα .και εγω σιγα σιγα βαζω και την δικια μου κοπελα στο κολπο.και επαθα πλακα που ειδα τον κρονο απο τοτε που με ειπες,και ειναι πολυ ωραιο συναισθημα να ξερεισ οτι βλεπεις τοσο μακρια.θα περημενω οδηγιες και και με χαρα και αλλα νεα σου, για το ουρανο.
Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν, θα σου πω τί θα προσπαθήσω να δω εγώ το Σάββατο που θα μαζευτούμε με κάτι φίλους κάπου με σχετικά λίγη φωτορύπανση και εσύ θα το προσαρμόσεις ανάλογα στο δικό σου πρόγραμμα. Επίσης, όλες οι συμβουλές είναι από έναν αρχάριο σε έναν άλλο (αν μας ακούσει κάνας παλιός να λέμε βλακείες να μην μας παρεξηγήσει, τουλάχιστον)

 

Γενικά: Καλοί στόχοι για να δείξεις σε άλλους είναι πάντα το φεγγάρι ο Κρόνος. Ο Άρης που είναι νωρίς ψηλά είναι για εμάς, τους πιο μυημένους, γιατί θέλει υπομονή να τον παρατηρήσεις ξανά και ξανά και σιγά σιγά θα αρχίσεις να βλέπεις περισσότερα πράγματα. Όχι γιατί θα τα φαντάζεσαι ή θα τα ταιριάζεις με τις όποιες φωτογραφίες θα έχεις δει, αλλά γιατί θα μάθεις να βλέπεις. Επίσης, στον Κρόνο θα πρέπει να εντοπίζεις εύκολα τον Τιτάνα και να προσπαθήσεις να δεις μερικά φεγγάρια ακόμα. Θα προτιμάς να κοιτάς του πλανήτες όταν είναι ψηλά στον ουρανό. Γι αυτό, ένα καλό πρόγραμμα για το Σάββατο είναι:

 

Σελήνη από νωρίς, ακόμα και αμέσως μετά τη Δύση του Ήλιου (μπορείς να κοιτάξεις και την Αφροδίτη, έτσι για να λες ότι το έκανες, αμφιβάλλω αν θα δεις κάτι που να σε εντυπωσιάσει)

Μετά Άρης που είναι ψηλά. Ασχολήσου τουλάχιστον 15' κι ας μην φαίνεται τίποτα πέρα από μια πορτοκαλί μπάλα. Όταν θα είναι καλές οι συνθήκες, έστω και στιγμιαία ίσως διακρίνεις πιο σκούρες ζώνες ή και κάποιον παγωμένο πόλο. Ο Κρόνος είναι καλά να τον παρατηρήσεις μετά τι; 11-12 αλλά αν δεν θες να ξενυχτήσεις μπορείς και νωρίτερα. Παρακολούθησέ τον με ηρεμία. Να κάνεις σημειώσεις του ό,τι παρακολουθείς και πότε. Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείς να τα θυμάσαι όλα αυτά. Επίσης να κάνεις και σκίτσα για να μπορείς να συγκρίνεις με άλλους τί είδες και από μέρα σε μέρα τί αλλάζει.

 

Πέρα από τους πλανήτες, το τέλος Μαρτίου είναι η καλύτερη στιγμή του χρόνου για τον λεγόμενο Μαραθώνιο Messier. Δεν θα σου εξηγήσω εδώ τί είναι τα Messier γιατί θα στα πω λάθος, αλλά αν έχεις λίγο χρόνο ψάξ'το στο Internet. Υπάρχουν πάρα πολλά να δεις σε μια βραδιά (110) αλλά ακόμα και 5 ή 10 αν δεις θα σε βοηθήσει να αρχήσεις να μαθαίνεις τον ουρανό. Ένα πολύ χρήσιμο πρόγραμμα για να οργανώσεις την αστρονομική σου βραδιά είναι το Astroplanner, αλλά ίσως σου φανεί πολύπλοκο. Τα καλά νέα όμως είναι πως έχεις ρομποτική στήριξη, οπότε μπορείς να επιλέξεις ένα-ένα τα Messier και να προσπαθήσεις να τα δεις.

 

Δυστυχώς δεν είναι αριθμημένα με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή το 2 δεν είναι κοντά στο 1 και επίσης αν ξεκινήσεις π.χ. στις 8 το απόγευμα τα μισά δεν θα έχουν ανατείλλει καν. Εδώ μπαίνει η ρομποτική στήριξή σου που μπορεί να σε πάει στα διάφορα Messier και να στα φέρει στο finderscope (πρέπει να έχεις κάνει τρελλή ευθυγράμμιση για να στα φέρει στο προσοφθάλμιο). Μπορεί τελικά να παιδευτείς και να μην δεις και τίποτα, αλλά αν δεν κουραστείς δεν θα μάθεις.

 

Η αναζήτηση αντικειμένων στον ουρανό είναι το καλύτερο πράγμα, μην βασίζεσαι μόνο στη στήριξή σου, προσπάθησε να δεις πράγματα, αν έχεις σκοτεινό ουρανό υπάρχουν φοβερά θεάματα. Καλή τύχη.

 

Υ.Γ. Ουφ είναι πολλά πράγματα που δεν σου έχω γράψει ακόμα, ελπίζω να μην ξέχασα όμως κάτι σημαντικό.

Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν, απόψε είδα αρκετά πράγματα, αλλά όχι πολύ ώρα γιατί είχε υγρασία.

 

Πέρα από Σελήνη, Άρη κλπ., είδα το νεφέλωμα στον Ορίονα (κλασσικά) M42 & M43 που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό σε σκοτεινό ουρανό (το σπάνιο "Ουάου"), το NGC2392 ουσιαστικά μια μουτζούρα, σε υψηλή μεγέθυνση ίσως φανεί το κεντρικό αστέρι, το M35 είναι ένα open cluster πραγματικά εντυπωσιακό σε σκοτεινό ουρανό. Από τα φώτα της πόλης απλά φαίνεται ότι έχει περισσότερα αστέρια απ' ό,τι συνήθως. Το M44 (open cluster) εκεί που είμασταν κι επειδή ήταν ακριβώς από πάνω φαινόταν με το γυμνό μάτι, κι όχι κοιτώντας στραβά. Στο τηλεσκόπιο, στην αρχή δεν φαινόταν καλό γιατί παραήταν μεγάλο, αλλά αν πας λίγο πιο πέρα και επιστρέψεις τότε πραγματικά καταλαβαίνεις την αξία. Το M67 επίσης open cluster, δεν το αφήσαμε πολύ ώρα γιατί ήδη η υγρασία άρχιζε και γινόταν κουραστική. Τα πιο καινούργια και ωραία για εμένα ήταν το M82 κυρίως όπου είναι ένας γαλαξίας. Το M81 δίπλα του ήταν λιγότερο εντυπωσιακό. Επίσης, προσπάθησα να εντοπίσω το M51, το Whirlpool Galaxy, αλλά δεν τα κατάφερα, την επόμενη φορά. Κάπου εδώ γυρίσαμε να δούμε τον Κρόνο (στις 21.30 περίπου), αλλά χωρίς πιστολάκι για να καθαρίσουμε λίγο την υγρασία και χωρίς dew shield δεν είχε νόημα. Ήδη αρκετά πράγματα αρχίζανε και "παπαριάζανε".

 

Στο σπίτι που τα βάζω στο μπαλκόνι, έχει το κακό ότι δεν μπορώ να δω επάνω απ' ευθείας, λόγω του από-πάνω μπαλκονιού, αλλά από την άλλη δεν "κάθεται" τόση υγρασία. Θα βάλω στο πρόγραμμα σίγουρα το Dew Shield και για αρχή θα ψάξω στο σπίτι για κάποιο μικρό πιστολάκι ή κάποιο παλιό που δεν την παλεύει και πολύ. Υπάρχουν και "ειδικά" αλλά δεν ξέρω αν προσφέρουν τίποτα πέρα από το ότι έχουν ρύθμιση για "χαμηλή" ένταση.

 

Τα παραπάνω Messier και NGC που κοίταξα τα βρήκα στο "Turn Left At Orion", ένα καλό βιβλιαράκι για να έχεις στην αρχή και μαζί όταν βγαίνεις έξω με το τηλεσκόπιο. Έχει κάμποσα πράγματα που σου προτείνει να δεις και πως να τα βρεις. Επίσης, έχει κάτι εικόνες (όχι φωτογραφίες) του πως θα φαίνεται με γυμνό μάτι, στο finderscope και στο κατάλληλο προσοφθάλμιο, ώστε να ξέρεις αν το πέτυχες και τι θα δεις, γιατί πολλές φορές κοιτάμε τις φωτογραφίες και μετά ξενερώνουμε με την έλλειψη χρώματος. Βέβαια, αν κάτι το ψάξεις μόνος σου και το εντοπίσεις είναι πιο ωραία. Και το πιο σημαντικό, υπάρχουν πράγματα που η φωτογραφία δεν μπορεί να στα μεταδώσει. Ακόμα κι αν είναι μόνο η αίσθηση ότι είσαι κάτω από τα αστέρια.

 

Σιγά σιγά, διάφορα θεάματα που σου ανέφερα παραπάνω θα είναι όλο και πιο δύσκολα να τα πετύχεις ψηλά στον ουρανό γιατί θα είναι όλο και πιο δυτικά. Θα δώσουν τη σειρά τους σε θεάματα του καλοκαιριού, οπότε κάθε βράδυ να ξεκινάς να βλέπεις από τα δυτικά, για να προλάβεις να δεις αυτό που θες πριν δύσει εντελώς.

 

Αυτά τα ολίγα για την ώρα.

Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης