Εύβοιαν έχω,κόσμον έχω... Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2010 Γεια χαρα σας.Ειμαι νεο μελος και νεοεισερχομενος στην αστροφωτογραφηση.Θα εκτιμουσα ιδιαιτερως εαν με βοηθουσατε σε δυο ζητηματα σχετικα με την φωτογραφηση του βραδυνου ουρανου παραπεμποντας με σε σχετικη παλια συζητηση επ'αυτων ή απαντωντας μου εδω...1ον,ο αστροστατης (ορθη αναφορα) ειναι αρκετος για αστροφωτογραφηση και εαν ναι,ποιος ο σκοπος και δευτερου μοτερ (αποκλισης); (κατι που τα διαφορα site προιοντων επιβαλλουν ως απαραιτητο για την αστροφωτογραφηση και οχι για απλη αστροπαρατηρηση)2ον,ποια ακριβως η χρηση του οδηγητικου και υπαρχει σχετικο αρθρο που να εξηγει αναλυτικα τα βηματα εφαρμογης του; Το τηλεσκοπιο που εχω ειναι ενα κατοπτρικο νευτωνιο 6 ιντσων και η στηριξη μου ισημερινη cg-4.ευχαριστω Μηδείς αγεωμέτρητος εισήτω
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2010 για να κανεις αξιοπρεπη φωτογραφιση χρειαζεσαι και τα δυο μοτερ για να εξουδετερωσεις τυχον σφαλματα της πολικης ευθυγραμμισης που εχεις κανει. οσο τελεια πολικη ευθυγραμμιση και να κανεις παντα θα εχεις ενα σφαλμα και ο στοχος θα κινειται απο το οπτικο πεδιο του τηλεσκοπιου σου. για να κανεςι φωτογραφιση βαθυ ουρανου χρειαζεσε και ενα δευτερο τηλεκοσπιο το οποιο συνηθως ειναι ενα διοπτρικο τηλεσκοπιο για να μην εχεις βαρος στην βαση σου και με μια δευτερη καμερα και το αντιστοιχο προγραμα (το Phd guiding software ειναι κυριαρχος) κλειδωνεις σε ενα αστερι και ετσι το τηλεσκοπιο σου ακολουθει τον στοχο με αποτελεσμα να μην φαινονται trails στην φωτογραφια σου. για να το πετυχεις αυτο ομωε χρειαζεσαι και την αντιστοιχη βαση ωστε να μπορει να συνδεθει με υπολογιστη. οι κυριαρχες βασεις εδω ειναι η heq5 pro και η eq6. αν κοιταξεις στην κατηγορια αστροφωτογραφια θα βρεις αρκετα θεματα που θα λυσουν τυχον αποριες σου. εναλακτικα μπορεις να κανεις πλανητικη φωτογραφιση οπου εκει δεν χρειαζεσαι οδηγητικο τηλεκσοπιο και μπορεις να χρησιμοποιησεις μια web camera για να τραβηξεις φωτογραφιες. χριεαζεσια ομως μοτερ και στους δυο αξονες Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
Εύβοιαν έχω,κόσμον έχω... Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2010 ευχαριστω για την απαντηση.μαλλον ξεχναω τον βαθυ ουρανο..απο οτι καταλαβαινω δηλαδη κωστα,η στηριξη μου επιτρεπει φωτογραφηση μονο του πλανητικου μας συστηματος;(δεδομενου παντα οτι θα εχω μοτερ και ορθης αναφορας και αποκλισης).αυτο ομως γιατι;εχω μικροτερους χρονους εκθεσης;και αν ναι,με μια καλη ευθυγραμμιση δεν μπορω να φωτογραφισω μονο με αστροστατη;ο αστροστατης σε στηριξεις οπως η δικη μου ειναι αυστηρα για παρατηρηση;και κατι τελευταιο:ενα οδηγητικο ειναι χρησιμο μονο για φωτογραφιση βαθεως ουρανου;εαν δεν κανω φωτογραφιση βαθεως ουρανου μου ειναι παντελως περιττο;δεν εχει αλλη εφαρμογη;ευχαριστω για τον χρονο σου Μηδείς αγεωμέτρητος εισήτω
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2010 Ναι, η πλανητική (συμπεριλαμβάνουμε και τη Σελήνη κατ' εξαίρεση) απαιτεί πολύ μικρότερους χρόνους έκθεσης (έως αμελητέους, στην περίπτωση της Σελήνης) και συνεπώς συγχωρεί πολλά από τα σφάλματα του αστροστάτη. Σε αυτή την περίπτωση τον αστροστάτη τον θες για τον ίδιο λόγω που θα τον ήθελες για την απλή παρατήρηση, για να κρατάς τον στόχο μέσα στο προσοφθάλμιο για αρκετή ώρα. Απ' όσο ξέρω, το οδηγητικό είναι μόνο για αυτή τη χρήση, αλλά παραμένει να κανονικό τηλεσκόπιο. Υπάρχει και thread για την τροποποίηση ερευνητή (finderscope). Πέρα από το οδηγητικό τηλεσκόπιο το οποίο είναι ένα κανονικό τηλεσκόπιο το οποίο το βάζεις "παρέα" με το κανονικό με σκοπό να βάλεις σε αυτό (το οδηγητικό) την οδηγητική κάμερα, θα χρειαστείς και την ίδια την οδηγητική κάμερα ή κάτι παρόμοιο.Βέβαια, οι εντολές της οδηγητικής κάμερας πάνε στον αστροστάτη και του λένε πως να διορθώσει την κίνηση ώστε το αστέρι οδηγός (αυτό που "κοιτάει" το οδηγητικό) να παραμένει στο σωστό σημείο. Για να γίνει όλο αυτό πρέπει και ο αστροστάτης να δέχεται εντολές, μέσω κάποιας ειδικής θύρας ή με σύνδεση στον υπολογιστή. Αν δεν έχει τέτοια δυνατότητα δεν θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις οδηγητικό τηλεσκόπιο και θα πρέπει να αρκεστείς σε καλή πολική ευθυγράμμιση. Για να τα συνοψίσω: Αστέρι οδηγός (κοιτάει η) οδηγητική κάμερα (μέσω του) οδηγητικού τηλεσκοπίου (που είναι πάνω στο) κανονικό τηλεσκόπιο (που έχουμε συνδέσει την) φωτογραφική κάμερα. Η οδηγητική κάμερα στέλνει εντολές στη στήριξη του τηλεσκοπίου και αυτή διορθώνει την κίνησή της και ώστε το αστέρι οδηγός να παραμένει σταθερό. Μια λεπτομέρεια, τα 2 τηλεσκόπια είναι πάνω στην ίδια στήριξη ώστε το οδηγητικό να διορθώνει και το κανονικό να φωτογραφίζει. Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Εύβοιαν έχω,κόσμον έχω... Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2010 σε ευχαριστω stormrd .καταλαβαινω οτι η στηριξη μου με περιοριζει πολυ οσον αφορα τις δυνατοτητες της,απλα πριν δωσω αρκετα χρηματα για μια στηριξη ικανη για αστροφωτογραφηση,θα ηθελα να μαθω ποια ειναι τα ορια της...λεω λοιπον να αγορασω τον αστροστατη που παρεχεται και με μια καλη ευθυγραμμιση να κανω μια προσπαθεια(εννοειται πλανητικη),αν δεν καταφερω κατι ,τουλαχιστον θα τον χρησημοποιησω για παρατηρηση.σας ευχαριστω με βοηθησατε πολυ Μηδείς αγεωμέτρητος εισήτω
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2010 Εγώ σίγουρα δεν είμαι ειδικός στης φωτογραφίες και επειδή είναι ακριβό σπορ το αποφεύγω. Τον αστροστάτη να τον πάρεις και πιστεύω θα σε βολέψει και στην παρατήρηση πολύ. Βασικά, μην κοιτάς για καλύτερη στήριξη, έχεις 2-3 μήνες μπροστά να βγάλεις φωτογραφίες τον Κρόνο και μετά από αυτό θα εμφανίζεται και νωρίς το πρωί ο Δίας κλπ. οπότε έχεις να βγάλεις με πλανητικές πολλά πράγματα. Επίσης, το φεγγάρι είναι σούπερ στόχος. Και εγώ το αγνοώ πολλές φορές, αλλά παίζει να ασχολείσαι πολύ καιρό (χρόνια μέχρι να το μάθεις πολύ καλά. Οι φωτογραφίες της Σελήνης βοηθούν και για χαρτογράφηση. Μετά μπορείς να βγάλεις με ευρύ πεδίο (π.χ. τον Γαλαξία) που εκεί πάλι δεν θες ακρίβεια στην στήριξη, παρ΄όλο που είναι μακράς έκθεσης. Αφού τα κάνεις όλα αυτά, θα ξέρεις αν σε παίρνει. Επίσης, τα παιδιά εδώ είναι φοβεροί γνώστες, ο,τι θες ρωτάς. Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Εύβοιαν έχω,κόσμον έχω... Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2010 αυτο θα κανω.αν εχω νεοτερα θα σε ενημερωσω.ισως ανεβασω και καμμια φωτο στην καλυτερη περιπτωση ευχαριστω για τον χρονο σου,το εκτιμω Μηδείς αγεωμέτρητος εισήτω
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2010 για αρχη τουλαχιστον με την βαση που διαθετεις θα μπορουσες να χρησιμοποιησεις αυτη την βαση για μια απλη φωτογραφικη μηχανη http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1037. απλα βιδωνεις την μηχανη σου επανω στην βαση αυτη και μετα τοποθετεις την βαση αυτη επανω στο προσοφθαλμιο. ευθυγραμμιζεις την καμερα ωστε να βλεπει απο το προσοφθαλμιο και μετα τραβας την φωτογραφια σου. το φλας εννοειται θα εχεις απενεργοποιημενο και θα βαζεις παντα το χρονομετρο πρωτα για να τραβηξεις την φωτογραφια σου ωστε να μην ειναι κουνημενη Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
Εύβοιαν έχω,κόσμον έχω... Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2010 παιδια ευζαριστω για τις πληροφοριες.ολα οσα μου λετε ειναι πληροφοριες που με κανουν σοφοτερο.κωστα θα το κοιταξω αυτο με τον ανταπτορα Μηδείς αγεωμέτρητος εισήτω
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα