ΛΕΥΤΕΡΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2005 Αγαπητοί φίλοι βρίσκομαι στην ερευνά για την αγορά του δεύτερου τηλεσκοπίου μου και θα ήθελα να με βοηθήσετε στο θέμα της αστροφωτογράφησης.Από ότι έχω καταλάβει είναι θέμα χρόνου να αρχίσω να ασχολούμαι με το θέμα και επομένως θα ήθελα το νέο μου τηλεσκόπιο να έχει προδιαγραφές τουλάχιστον βασικής φωτογράφησης. Θα ήθελα ένα 10’’ τηλεσκόπιο dob για αρχή και αργότερα μια καλή ισημερινή με αστροστάτη, αλλά θαέχω ποτέ τα αποτελέσματα ενός αυτοματοποιημένου SC πχ ενός lx90 ή ενός LX200?Το τηλεσκόπιο που διαθέτω είναι το 130mm της skywatcher νευτώνειο 900mm fl καιθα ήθελα την γνώμη σας για την απόδοση(οπτικά) του (εάν βέβαια έχει κάποιος δουλέψει με αυτό),και αν θα μπορούσε ποτέ με αυτό να βγάλει κανείς καλές φωτογραφίες?(πράγμα που δεν το νομίζωγια αυτό και προβαίνω σε νέα αγορά).
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2005 Κοντολογης το dob δεν εχει τις προδιαγραφες που ζητας.Παρε κατευθειαν SC 8" η 10" αν εχεις στο μυαλο αστροφωτογραφηση.Ειδικα αν πρεπει να το κουβαλας το τηλεσκοπιο και δεν ειναι μονιμα εγκατεστημενο καπου το να κουβαλας να στηνεις και να ξεστηνεις ενα 10" νευτωνιο σε μια βαση οπως η EQ6 πχ δεν ειναι και οτι ευκολοτερο/πρακτικοτερο.Οσο για αποτελεσματα γιατι με ενα νευτωνιο να μην εχεις τα αποτελεσματα ενος SC ; και πολυ καλυτερα μπορεις να εχεις.Η αστροφωτογραφια ειναι σε μεγαύτερο ποσοστο θεμα στηριξης,με μια καλη στηριξη και ενα νευτωνιο μπορεις να βγαλεις αριστες φωτο. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2005 Λευτέρη, αν το νευτώνιο που έχεις δείνει καλά είδωλα στους πλανήτες, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα για αστροφωτογραφία, αρκεί να τηρηθούν οι εξής προυποθέσεις: - καλή ισημερινή στήριξη όπως η Vixen GP ή GPD (=Delux) σε ισχυρό τρίποδα- καλής ποιότητας εστιαστής- άριστη ευθυγράμμηση Βέβαια το τηλεσκόπιο (f/7) δεν είναι πολύ «γρήγορο» για DSO αλλά αν τα οπτικά του είναι καλά, μπορεί να βγάλει πολύ καλά πλανήτες-Σελήνη με μια web-cam. Στην Ελλάδα απ' ότι φαίνεται δεν χρησιμοποιούνται πολύ τα νευτώνια για αστροφωτογράφηση, προτιμούνται τα καταδιοπτρικά ή τα διοπτρικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα, αφού το διδίκτυο είναι γεμάτο με εξαιρετικές φωτογραφίες τραβηγμένες με νευτώνια. Απλά, η στήριξη ενός νευτωνίου με σκοπό τη φωτογράφηση είναι πολύ απαιτητική, και η GP Delux νομίζω είναι το μίνιμουμ που απαιτείται γιά το βάρος και τις ροπές ενός 10ιντσου. Για οπτική παρατήρηση όμως επαρκεί μια χαρά. Κάποιοι κατασκευαστές στηρίζουν και 12ιντσα σ' αυτή. Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
ΛΕΥΤΕΡΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2005 Ευχαριστώ για τις συμβουλές παιδιά, μπορώ να πω ότι τααυτοματοποιημένα κερδίζουν το παιχνίδι στο θέμα εύκολης αστροφωτογράφισης.Όταν λέω εύκολη εννοώ ταχύτερα, φθηνότερα και πιο απλά. Το μεγάλο δίλημμα είναι ότι με τα ίδια χρήματα που παίρνεις ένα αυτοματοποιημένο8΄΄ μπορείς να πάρεις ένα καλό dob 12΄΄, με βλέπω σε μερικά χρόνια να έχω ένασωρό τηλεσκοπία, άλλο για φωτογράφηση και άλλο για παρατήρηση
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2005 Το μεγάλο δίλημμα είναι ότι με τα ίδια χρήματα που παίρνεις ένα αυτοματοποιημένο8΄΄ μπορείς να πάρεις ένα καλό dob 12΄΄, με βλέπω σε μερικά χρόνια να έχω ένασωρό τηλεσκοπία, άλλο για φωτογράφηση και άλλο για παρατήρηση ετσι πρεπει και ειναι το σωστο!!horses for courses!!! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
ΛΕΥΤΕΡΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2005 Αυτό με τις web-cam δεν το καταλαβαίνω,δεν υποτίθεται ότι η κάμερες αυτές έχουν χαμηλή ανάλυση Πως είναι δυνατόν να είναι καλές για αστροφωτογράφηση
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2005 Λευτέρη, η ανάλυση των web-cam χαρακτηρίζεται «χαμηλή» μόνο και μόνο επειδή η συλλεκτική τους επιφάνεια (chip) είναι μικρή και περιέχει μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες pixels. Αυτά τα pixels όμως είναι πολύ-πολύ μικρά και συνεπώς υπέρπυκνα, και έτσι αναλύουν άριστα το μικρό οπτικό πεδίο που καταλαμβάνουν οι πλανήτες, ή τα επιμέρους σεληνιακά τοπία. Γι αυτό προτιμούνται στη λεπτομερή φωτογράφηση του ηλιακού συστήματος. Mε παρόμοια πυκνότητα pixels, τα μεγάλα chip των CCD φτάνουν σε ανάλυση πολλών εκατομμυρίων pixels. Θεώρησε λοιπόν τον αισθητήρα μιας web-cam σαν κομμάτι από το κέντρο ενός CCD υψηλής ανάλυσης, αλλά με μικρότερη ευαισθησία στο φως. Οι web-cam δεν είναι κατάλληλες (εκτός από λίγες εξαιρέσεις) για φωτογράφηση deep sky objects (DSO) λόγω του πολύ μικρού οπτικού πεδίου και της μικρής ευαισθησίας τους στο φώς. Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Flashy Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2005 Παιδια οι EQ6 skyscan η οχι μπορει να σηκωσει μεχρι 14". Αυτη σκοπευω να αγορασω για μενα. Νομιζω οτι ειναι και πολυ καλη σε αποψη value for money και απο αποδοση. Celestron CPC C8 XLTCelestron NexStar GT - Mak-Cas 4"Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε ================================================Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)
ΛΕΥΤΕΡΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2005 Είναι κατανοητό τώρα, ευχαριστώ Στέφανε
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα