Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Θα μαζευτούμε στο εξοχικό ενός φίλου για να δούμε με το τηλεσκόπιο και δεν ξέρω τί στόχους να επιλέξω. Ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός (το Beehive cluster φαίνεται με το γυμνό μάτι (με την άκρη του ματιού). Το τηλεσκόπιό μου είναι C8-SGT οπότε έχει αξιοπρεπή διάμετρο και Go-To, αλλά επειδή δεν έχω πάει συχνά σε σκοτεινό ουρανό και δεν έχω εξοικειωθεί, ζητάω τη βοήθειά σας. Αν πήγαινα μόνος θα καθόμουν μέχρι να γεμίσει υγρασία και ό,τι δω, αλλά επειδή θα είμαστε κάπου 4-5 άτομα θα ήθελα να μου προτείνετε στόχους που είναι πιο "εντυπωσιακοί" ώστε να μην βαρεθούν.

 

Από προσοφθάλμια έχω το βαλιτσάκι της Celestron με διάφορα Plossl και ένα φτηνό Barlow x2, οπότε έχω διάφορες μεγεθύνσεις, αλλά μικρό οπτικό πεδίο. Επίσης, μαζί θα έχω και 1-2 ζευγάρια κιάλια, αλλά οι περισσότεροι δεν τα έχουν σε εκτίμηση (καλύτερα, θα τα χρησιμοποιώ εγώ :P ).

 

Η τοποθεσία έχει αρκετό ουρανό προς τα πάνω, αλλά όχι πολύ χαμηλά (με το που Δύσει ο ήλιος ο Ορίονας θα είναι πίσω από τα δέντρα).

 

Προφανώς θα τους δείξω λίγο τον Κρόνο που είναι το πιο εντυπωσιακό και ίσως λίγο τον Άρη για να δουν ότι δεν θα τα βλέπουν όλα λες και είναι το Hubble αλλά μετά δεν ξέρω... Υπολογίζω ότι μετά τις 21.00 θα είναι αρκετά σκοτεινά για να ξεκινήσουμε (αφού θα τα έχω στήσει) και θα αντέξουμε 2-3 ώρες με πιστολάκι για την υγρασία (την προηγούμενη φορά ήταν 2 και κάτι ώρες, γιατί δεν έχω πάρει σκίαστρο).

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Δημοσιεύτηκε

μερικοι γρηγοροι και ευκολοι στοχοι

 

Μεγαλη Αρκτος

Μ51

Μ101

Μιζαρ - Αλκορ διπλος αστερας της μεγαλης αρκτου

Μ109

Μ108

 

Ηρακλης γυρω στις 22:00

M13

Μ92

 

Λυρα απο τις 23:00

Μ57

 

επειδη το φεγγαρι ανατελει κοντα στις 00:00 και θα εχει σημαντικη φωτορυπανση απο κει κα μετα δεν ξερω αν θα διακρινετε αρκετους στοχους, οι πιο εμπειροι ας προτεινουν κατι για εκεινες τις ωρες

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Άλλοι εύκολοι στόχοι είναι ο πλανήτης Άρης που είναι στον αστερισμός του Καρκίνου καθώς

και ο πλανήτης Κρόνος όπου βρίσκεται στην Παρθένο.Και οι δύο είναι όμορφοι στόχοι.

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

 

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Δημοσιεύτηκε

Παραθέτω από nightwatch, σελ.100:

 

Μ81

Μ82

Mizar (διπλός για μικρά τηλεσκόπια)

M51

Algieba (διπλός για μικρά τηλεσκόπια)

M13

M22 (λαμπρό σφαιρωτό)

M4 (δίπλα στον Αντάρη)

M8

M7 (μόνο κιάλια)

M27 (το λαμπρότερο πλανητικό)

M11 (εντυπωσιακό για μεσαία τηλεσκόπια)

Albireo

ε Lyr (διπλός - διπλός)

M57

M31 (Ανδρομέδα)

M45 (Πλειάδες)

M42 (Νεφέλωμα του Ωρίωνα)

θ Ori (τετραπλός)

Μ46

Μ47

Μ41

Μ44 (Κυψέλη)

Διπλό σμήνος του Περσέα

 

Δε γνωρίζω ποια μπορείτε να εντοπίσετε λόγω εποχής ή τοποθεσίας, ωστόσο τα παρέθεσα και για μελλοντικές εξορμήσεις. Για να αποσαφηνίσετε τη θέση των αντικειμένων, ανατρέξτε στις επόμενες σελίδες με τους χάρτες στο Nightwatch.

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε
Tsaprazi μερικοι στοχοι οπως ο μ31 μ45 μ42 θα εχουν δυσει ηδη μετα την δυση του ηλιου. st0rmrd αν εχεις διαθεσιμο υπολογιστη βαλε το stellarium ή cartes du ciel και δες πανω κατω τι στοχοι φαινοντε την ωρα που θα κανεις παρατηρηση.

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ, θα φτιάξω ένα πρόγραμμα με τους στόχους που πρότεινε ο kookoo_gr και πιστεύω θα είναι αρκετοί, άλλωστε δεν νομίζω να αντέξουν για πάνω από 2 ώρες

 

Δυστυχώς, από τους υπόλοιπους στόχους που πρότεινε Tsaprazi ελάχιστοι είναι αρκετά ψηλά ώστε να τους προσπαθήσω, αλλά έτσι κι αλλιώς αυτή την εποχή το μεγαλύτερο μέρος του Γαλαξία είναι χαμηλά στον Ορίζοντα. Ακόμα κι έτσι έχω αρκετό υλικό.

 

Λέω να τα ανακατέψω και λίγο. Έχω προσέξει ότι οι διπλοί αστέρες είναι οι λιγότεροι εντυπωσιακοί σε όσους κοιτάνε πρώτη φορά από τηλεσκόπιο, γι αυτό θα τους βάλω σαν "διάλειμμα" ανάμεσα σε άλλα θεάματα. Έκπληξη μου έκανε το πόσο αρέσουν τα σμήνη αστέρων. Θα περίμενα να θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχουν πολλά αστέρια σε οποιοδήποτε τυχαίο σημείο του ουρανού.

Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης