Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημερα σας.

Επειδη ειμαι καινουργιος εδω και δεν ξερω καλα το forum και γενικα τους Η/Υ, φοβαμαι μηπως εχω κανει γκαφα και εχω τοποθετησει εδω ενα ερωτημα Φυσικης σχετικα, και λιγοτερο Αστροφυσικης.

Η ερωτηση λοιπον ειναι: Γιατι στο αστρονομικό διοπτρικό τηλεσκοπιο τα μετωπα κυματος θεωρειται οτι ερχονται με κλιση και οχι παραλληλα με τον κυριο αξονα του αντικειμενικού φακου;

"Imagination is more important than knowledge." A.E
Δημοσιεύτηκε

Προφανώς αυτό το λες γιατί ο σωλήνας των διοπτρικών εσωτερικά είναι κωνικός.

Τα κύμματα του φωτός λοιπόν έρχονται παράλληλα και αφού περάσουν τον αντικειμενικό φακό

πέρνουν κάποια κλίση.Αν έχεις δει το εσωτερικό κατοπτιρκού τηλεσκοπίου θα έχεις προσέξει οτι είναι ίσιος.Εκει το καταλαβαίνεις καλύτερα οτι τα φωτόνια θεωρείται οτι κινούντα παραλληλα

Τα σχήματα παρακάτω στο λινκ δείχνουν την κίνηση των φωτονίων

http://www.astrovox.gr/scopetypes.html

Δημοσιεύτηκε
Καλημερα σας.

Γιατι στο αστρονομικό διοπτρικό τηλεσκοπιο τα μετωπα κυματος θεωρειται οτι ερχονται με κλιση και οχι παραλληλα με τον κυριο αξονα του αντικειμενικού φακου;

Πολύ καλή ερώτηση , όμως να σε διορθώσω, θεωρείται ότι υπάρχουν και αυτά που έρχονται παράλληλα με τον οπτικό άξονα του τηλεσκοπίου.

Όμως γενικά για να απαντηθεί το ερώτημα πρέπει να γίνει κατανοητό πώς φτιάχνεται το πεδίο στο εστιακό επίπεδο.

Όταν παρατηρούμε ένα εκτεταμένο αντικείμενο με ένα τηλεσκόπιο θεωρούμε ότι παρατηρούμε μια κυκλική επίπεδη περιοχή που εμπεριέχει το παρατηρούμενο αντικείμενο.

Το κέντρο αυτής της κυκλικής επιφάνειας συμπίπτει με την προέκταση του οπτικού άξονα του τηλεσκοπίου μας.

Από αυτό το κέντρο θεωρείται ότι ξεκινά ένα παράλληλο μετωπικό κύμα που έρχεται παράλληλα με τον άξονα του αντικειμενικού φακού και που θεωρείται ότι είναι μια επίπεδη ισοφασική επιφάνεια.

Αυτό το κύμα βγαίνοντας από ένα ιδανικό αντικειμενικό φακό θα έχει μετατραπεί σε ένα σφαιρικό μετωπικό κύμα όπου οι επίπεδες ισοφασικές επιφάνειες θα έχουν μετατραπεί σε σφαιρικές ισοφασικές επιφάνειες με κοινό κέντρο το κεντρικό σημείο στο εστιακό επίπεδο (βλέπε σχήμα παρακάτω)

Όμως το πεδίο στο εστιακό επίπεδο, δεν φτιάχνεται μόνο από αυτά τα κύματα , αν υπήρχε μόνο αυτό το κύμα θα βλέπαμε μόνο ένα σημείο στο κέντρο του εστιακού πεδίου.

Ευτυχώς υπάρχουν και τα γειτονικά σημεία που σχηματίζουν κύματα που εισέρχονται με κάποια μικρή γωνία σε σχέση με τον οπτικό άξονα του τηλεσκοπίου.

Ο αντικειμενικός φακός συλλέγει και αυτές τις παράλληλες δέσμες φωτονίων που έρχονται υπό γωνία τις μετατρέπει σε σφαιρικό κύμα και τις κατευθύνει σε ένα αντίστοιχα γειτονικά σημεία στο εστιακό επίπεδο.

Συναθροίζοντας λοιπόν τέτοια γειτονικά σημεία με διαφορετικές γωνίες πρόσπτωσης φτιάχνεται η εικόνα στο εστιακό επίπεδο.

Ελπίζω να σε βοήθησα στην κατανόηση.

WaveFront2.jpg.ef3a3cab03c1d1a5e6a5239a01f59219.jpg

WaveFront.jpg.4fa7ccbfdc3427e42d7e9577c29d1f19.jpg

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Δημοσιεύτηκε
Συμφωνώ κι εγώ (που είμαι άσχετος :P ) ό,τι στα διαγράμματα δείχνουν τη βέλτιστη κίνηση του φωτός και πως αυτή εστιάζεται σε ένα μικρό σημείο στο τέλος. Πέρα από αυτό υπάρχουν τα υπόλοιπα φωτόνια που φαίνονται σε όλο το εύρος του οπτικού πεδίου και συνήθως δεν είναι εστιασμένα σωστά. Πέρα από αυτά, υπάρχουν και κάποια τα οποία έρχονται πολύ στραβά και δημιουργούν αντανακλάσεις μέσα στον σωλήνα κλπ.
Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Δημοσιεύτηκε
κ.Νικολιδάκη σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας. Ειναι η μια κατανοητη τεκμιριωμενη απαντηση σε προβλημα που δεν μου απαντησε με σαφηνεια καθηγητης ΑΤΕΙ με αξιωμα Ph.D. Να ειστε καλα.
Δημοσιεύτηκε
κ.Νικολιδάκη σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας. Ειναι η μια κατανοητη τεκμιριωμενη απαντηση σε προβλημα που δεν μου απαντησε με σαφηνεια καθηγητης ΑΤΕΙ με αξιωμα Ph.D. Να ειστε καλα.

Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις παιδιά να κάνουν τέτοιες ερωτήσεις που δείχνουν οτι προσπαθούν να εμβαθύνουν στο θέμα.

Και επίσης είναι πολύ ευχάριστο και για μένα όταν νοιώθω οτι μια απάντηση πιάνει τόπο.

Είμαι σίγουρος οτι ο καθηγητής σου ξέρει πολύ καλά οπτική όμως αυτό δεν σημαίνει οτι

έχει μελετήσει σε βάθος την λειτουργία ενός τηλεσκοπίου.

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Δημοσιεύτηκε

Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις παιδιά να κάνουν τέτοιες ερωτήσεις που δείχνουν οτι προσπαθούν να εμβαθύνουν στο θέμα.

Και επίσης είναι πολύ ευχάριστο και για μένα όταν νοιώθω οτι μια απάντηση πιάνει τόπο.

Είμαι σίγουρος οτι ο καθηγητής σου ξέρει πολύ καλά οπτική όμως αυτό δεν σημαίνει οτι

έχει μελετήσει σε βάθος την λειτουργία ενός τηλεσκοπίου.

.

Δεν ηθελα να μειωσω τον καθηγητη μου (σχετικά με το επιπεδο των γνωσεων του) με αυτο που σας ειπα, απλα ηθελα να καταλαβετε οτι η απαντηση σας ηταν μια απαντηση απλη ! (σχετικα αυτο) και ταυτοχρονα επιστημονικα τεκμηριώμενη με τα σημερινα δεδομενα αφενος μεν, και αφετερου δε ηθελα να επισημανω την προσαρμογη του επιπεδου σπουδων παντα προς τα κατω, και ενας μονιμος καθηγητης Πανεπιστημιου που διδασκει το μαθημα των οπτικων οργανων οφειλει να τα γνωριζει αυτα και να μπορεσει να σου μεταδωσει αυτη του την γνωση για τους σπουδαστες που σου απευθυνουν ερωτηματα σχετικα, σε αντιθεση των 95 % που δεν νοιαζόνται.

Ελπιζω να σας εδωσα μια μικρη γευση του σημερινου τελματος της Ελληνικης Τριτοβαθμιας Εκαπιδευσης.

Σας ευχαριστω και παλι για την απαντηση σας.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης