Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Οι ερευνες συνεχιζονται (αν δεν την ξεζουμισω θα σκασω ](*,) ).

Αυτη την φορα τα εχω βαλει με τα μοτερ και τα γραναζια μιας και τα κενα εκει δινουν και παιρνουν.

Παραθετω μια φωτο που εφτιαξα στην οποια εξηγω τι και πως.

Συντομα θα φτιαξω και ενα δευτερο βιντεο στο οποιο θα δειχνω πως παιρνουμε τον τζογο απο τις σκουλικοβιδες και πως πρεπει να ακουγονται τα μοτερ.

Μια διευκρινηση

Στην κατω φωτο στην τρυπα φαινεται το μεγαλο γραναζι του μοτερ σε επαφη με το γραναζι του ατερμονα.Απο Εκει γινεται η μεταδοση κινησης του dec και ra αντιστοιχα.

594717094_q6.thumb.jpg.210955ec3151154b05e321cf9f300303.jpg

• Απαντήσεις 97
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Oχι που δεν θα την ξαναεφτιαχνα "βιδες" μετα απο αυτα που εγραψε ο Αγγελος !!! :D :D :D

Οφειλω να ομολογησω οτι πριν τρια χρονια οταν την ελυσα για αλλαγη γρασου και ρουλεμαν δεν ειχα προσεξει ουτε φανταστει αυτα που μας ειπε ο Αγγελος.

Απλα θα πω κι εγω με την σειρα μου οτι Αγγελε φιλε ειχες 100% δικιο.Καμια σχεση με πριν.

Αντε καλη συνεχεια με τα μοτερ.

Να σται ολοι καλα.

IMG_4033.thumb.JPG.60b2a41fc72ae81c6dcc0ba45e2340b6.JPG

IMG_4030.thumb.JPG.d74b0f0382a350eebd728893733cf431.JPG

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Θελω να μαθω τελικα ποσοι ακολουθησαν το βιντεο και εφτιαξαν την στηριξη τους (heq5/eq6).

Οσοι το εκαναν ειδαν διαφορες ?

Ποσοι απο εσας εκαναν πατατα και τι ειδους πατατα ειναι αυτη ?

Ποσοι θα ηθελαν να το κανουν αλλα δεν πιανουν τα χερια τους ?

Παρακαλω τα σχολια σας για τα παραπανω ερωτηματα :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
Εγώ ακολούθησα κ έκανα 3600δευτ έκθεση με οδήγηση από ερευνητή και 1300 εστιακή χωρίς κούνημα!!!! :cheesy: ζυγίζει εύκολα από όλες τις πλευρές, δε κολλάει δεξιά και κρεμάει αριστερά!!!γενικά άλλη φάση, άλλη στήριξη θα έλεγα....αρκεί να ασχοληθείς να τη ρυθμίσεις παντού, ατέρμονα, γρανάζια, όλα να δουλεύουν ρολόι!! :cheesy:
Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Εγώ θα ήθελα να το κάνω στην HEQ5 που έχω αλλά φοβάμαι μην κάνω καμιά πατάτα... αν και δεν μπορώ να πω πως δεν πιάνουν τα χέρια μου.

Ίσως αργότερα αν είμαι σίγουρος για το τι πρέπει να κάνω και έχω και κάποια καθοδήγηση να το δοκιμάσω.

Άσχετα όμως με τις φοβίες μου είναι πολύ καλό (και σε ευχαριστώ πολύ Άγγελε) να έχουμε ένα πραγματικά καλό οδηγό για τη βάση μας.

Sequence Generator Pro v2.3, Pixinsight 1.8

1089626400_27_1_EUR_3_default.png

Δημοσιεύτηκε

Καλημερα σε ολους,

εγω αντιμετωπιζω ενα προβληματακι και θα ηθελα να ξερω εαν το εχει αντιμετωπισει και κανενας αλλος.

Σιγουρα η βαση λειτουργει καλυτερα και πιο "γλυκα", ομως, εχω ενα προβλημα στην ΟρθηΑναφορα.

Eνω προσπαθω να κεντραρω σε ενα αστρο, η βαση συνεχιζει να μετακινειτα για περιπου 2-3 δευτερολεπτα απο την στιγμη που εχω αφησει το κουμπι για να μετακινηθει. αυτο συμβαινει μονο κατα μια κατευθυνση της RA. Δηλ παταω να παει λιγο αριστερα, πηγαινει, αλλα συνεχιζει να κινειται για περιπου 2-3 δευτερολεπτα αφου εχω αφησει ηδη το κουμπι.

αυτο συμβαινει και με την χρηση του χειριστηριο αλλα μεσα απο το pc.

Αγγελε εχω σχεδον εξαλειψει το τζογο, αλλα το προβλημα επανερχεται μετα απο μια πληρη στροφη.

καμια ιδεα?

:?:

Φιλικα, Νικος
Δημοσιεύτηκε

Κι ομως ειναι τζογος.

Κανει 2-3 δευτερολεπτα γιατι υπαρχει κενο και μεχρι να μαζεψει το γραναζι το κενο καθεται χωρις να κανει tracking και ετσι βλεπεις να φευγει ωσπου μαγκωνει τελικως το γραναζι με τον ατερμωνα και συνεχιζει να κανει και παλι tracking.

• 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Πριν από μία εβδομάδα προσπάθησα και έκανα και εγώ την "εγχείρηση¨στην HEQ5 μου. Εως τότε το άνοιγμα της στήριξης ήταν για εμένα ΤΑΜΠΟΥ και δεν θα ξεκινούσα κάτι τέτοιο αν δεν ήταν ο Άγγελος και τα άλλα παιδιά να με παρακινήσουν.

Λοιπόν όπως βλέπετε και στις φωτό η διαδικασία έλαβε χώρα κάτω από την κληματαριά στον κήπο με βοήθεια από τον πατέρα μου.

Η βάση λύθηκε και οσα γράφετε ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΗΚΑΝ ! Τα σημάδια στα γρανάζια είναι εμφανή.

Το λύσιμο του DEC έγινε κανονικά με οδηγό το βίντεο του Άγγελου.

Για το RA όμως τα βρήκα σκούρα. Σε αυτό με βοήθησε πάρα πολύ το post του φίλου kooko_gr και η διεύθυνση http://www.astro-baby.com/heq5-rebuild/heq5-d1.htm.

Έτσι η βάση ξανασυναρμολογήθηκε και ρυθμίστηκαν οι σκουλικόβιδες για τον τζόγο.

Αποτέλεσμα :

Ο άξονας DEC δουλεύει μια χαρα. Ο RA όμως παρ' όλο που λειάνθηκε και λιπάνθηκε συνεχίζει να είναι σκληρός. Λέτε να χρειαζόταν περισσότερο υγρό γράσσο ; Ίσως να τον ξαναλύσω ότα θα βρω πάλι χρόνο.

IMG_3.jpg.233c976d706c55d46e438550a16430ef.jpg

IMG2.jpg.a81e93fb79530c892efa3e5c5ecc4c5a.jpg

IMG1.jpg.deeefd59b79b2feb82734c4063aee8b1.jpg

\"Οι ουρανοί διηγούνται δόξαν Θεού, ποίησιν δε χειρών αυτού αναγγέλλει το στερέωμα\" (Ψαλ. 18,1)
Δημοσιεύτηκε

Διονυση γρασσο δεν βαζουμε πουθενα στο χρυσο ποτηρι παρα μονο στα δοντια του.

Κραταμε τα πλαινα καθαρα (εκει που "φαγαμε" με το γυαλοχαρτο) ετσι ωστε να μην βρισκει πουθενα μεσα στα τοιχωματα.Η λογικη ειναι να καθεται το χρυσο ποτηρι στο αερα στην ουσια και να μην εχει επαφη με τα τοιχωματα καθως περιστρεφεται.Αυτο ισχυει μονο για το ζυγισμα καθως οταν βαζουμε την ασφαλεια το χρυσο ποτηρι μαζι με το εξωτερικο μερος γινεται ενα οποτε γυριζουν μαζι και ετσι εχουμε την κινηση της στηριξης.

Το θεμα με τις σκουλικοβιδες ειναι ισως το πιο σημαντικο κομματι το οποιο εχω υποσχεθει βιντεο με οδηγιες που θα σας βοηθησει να καταφερετε την πιο σωστη ρυθμιση που μπορει να γινει χωρις τζογους και ιστοριες.

Υπομονη για το βιντεο λοιπον :cheesy:

Υ.γ. Το καλο με τις συννεφιασμενες βραδιες ειναι πως θα μας κανουν να φτιαχνουμε καθε μερα οδηγους 8)

Δημοσιεύτηκε

Αληθεια...αξιζει για καποιον που κανει μονο παρατηρηση να προβεί στο λύσιμο της βάσης ωστε να διορθωθεί πιθανο προβλημα;;

Ισως το μοτερ και τα γραναζια να εχουν καποιο κενο...

Οι ερευνες συνεχιζονται (αν δεν την ξεζουμισω θα σκασω )

Αυτη την φορα τα εχω βαλει με τα μοτερ και τα γραναζια μιας και τα κενα εκει δινουν και παιρνουν.

Παραθετω μια φωτο που εφτιαξα στην οποια εξηγω τι και πως.

Συντομα θα φτιαξω και ενα δευτερο βιντεο στο οποιο θα δειχνω πως παιρνουμε τον τζογο απο τις σκουλικοβιδες και πως πρεπει να ακουγονται τα μοτερ.

Μια διευκρινηση

Στην κατω φωτο στην τρυπα φαινεται το μεγαλο γραναζι του μοτερ σε επαφη με το γραναζι του ατερμονα.Απο Εκει γινεται η μεταδοση κινησης του dec και ra αντιστοιχα.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Μερικες στηριξεις που χρησιμοποιουν οι παρατηρητες εχουν τζογο και αυτο το καταλαβαινεις οταν.

1.Εχεις την δυναμη στο 2 και εχεις κεντραρει ενα αστερι.Κουνας προς μια κατευθυνση και αποτομα πατας απο την αλλη.Αν γυρισει αμεσως τοτε καλως αλλα αν ενω παταμε κολλησει και μετα απο λιγο προχωρησει τοτε εχουμε κενο.

2.Παρατηρουμε εναν στοχο και αν κουνησουμε λιγο το σκοπιο τοτε θα δουμε ενα αλμα απο το ενα σημειο στο αλλο.

Αν γινει αυτο τοτε εχουμε τζογαρα οχι απλα τζογο.

Την παραπανω μοντα που δειχνω δεν μπορω να πω πως ενας παρατηρητης την χρειαζεται.

Η ολη διαδικασια ειναι για οσους φωτογραφιζουν μιας και εχει φαινονται ολα τα ψεγαδια της στηριξης.

Ομως τα 2 παραπανω σφαλματα που αναφερω αν τα εχει καποιος που παρατηρει μπορει να τα διορθωσει μονο με την ρυθμιση απο τις σκουλικοβιδες χωρις να ανοιξει την στηριξη.

Δημοσιεύτηκε
Ομως τα 2 παραπανω σφαλματα που αναφερω αν τα εχει καποιος που παρατηρει μπορει να τα διορθωσει μονο με την ρυθμιση απο τις σκουλικοβιδες χωρις να ανοιξει την στηριξη.
Κατσε γιατι τωρα σε εχασα... τι θα ανοιξω για να το διορθώσω αυτο;;

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
chaos πολυ πιθανον να χρειαζονται αλλαγη τα ρουλεμαν που εχει η βαση. και εγω οταν εκανα σερβις παρολο που την ειχα τριψει ηταν σκληρη και αλλαξα τα ρουλεμαν (τα κινεζικα ρουλεμαν που εχει ειναι χαλια μιας και εχουν μεγαλη τριβη) και ηθρε στα ισια της. σημειωση τα ρουλεμαν στην heq5 ειναι κλειστου τυπου και δεν μπορει να μπει νεο γρασσο, ουτε μπορεις να τα ανοιξεις μιας και θα χαλασουν

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Eπαναλαμβανω για 2.324.434.335.355.353.678 φορα .

ΤΑ ΡΟΥΛΕΜΑΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ !!!!

Ειναι μια χαρα παιδια αρκει να τα ανοιξετε να τα καθαρισετε και να βαλετε νεο γρασσακι.

Οσο για την 5αρα πραγματι τα ρουλεμαν της δεν εχουν ταπες λαστιχιενες (οπως η 6αρα) αλλα μεταλλικες που ομως ανοιγουν με ενα ισιο κατσαβιδι αλλα δεν ξανακλεινουν.Δεν χρειαζεται ομως να ανοιχτουν και οι δυο ταπες του ρουλεμαν αρκει η μια για να πλυθουν απο το παλαιο γρασσο και να μπει το νεο.Επισης δεν παθαινει κατι αν δεν εχει την μια ταπα εξαλλου δεν θα γυριζει 1.000.000 στροφες το λεπτο για να τα πεταξει εξω οποτε ειναι ασφαλες .

Δημοσιεύτηκε
Κατσε γιατι τωρα σε εχασα... τι θα ανοιξω για να το διορθώσω αυτο;;

Βασίλη,

Ο Αγγελος εννοεί αυτά τα βήματα:

http://www.astro-baby.com/EQ6%20rebuild%20guide/EQ6%20worm%20alignment.htm

Είναι βέβαια στα αγγλικά, αν χρειάζεσαι βοήθεια στη μετάφραση μου λές καθώς δουλεύω όλον τον οδηγό στα Ελληνικά σιγά σιγά

Η αλήθεια είναι ότι στο video αυτο βήμα δεν φαίνεται αρκετά ξεκάθαρα

Φιλικά

Δημήτρης

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Εκατσα και εφτιαξα το βιντεο για την απαλοιφη τζογου και την σωστη ρυθμιση των γραναζιων.

Θα ακολουθησει αλλο ενα βιντεο με οδηγιες ρυθμισης ακριβειας με web camera επανω στο τηλεσκοπιο ετσι ωστε να ελεγξουμε την κινηση του ra και του dec.

Tα LInk τα εχω κανει πασα και στην αρχη του τοπικ ετσι ωστε να ειναι ολα τα αρχεια μαζεμενα εκει.

Στο βιντεο αναφερω αναλυτικα τα βηματα και ανακεφαλαιωνω στο τελος παλι με την ιδια διαδικασια.

Ελπιζω οσοι δουν το βιντεο να κατανοησουν τα οσα λεω και να μην μπερδεψω περισσοτερο.

Ζητω συγνωμη για οποιοδηποτε σαρδαμ η λαθος που μπορει να ακουστει.

---------------------------------------------------------------------------------------

Μετα το δεσιμο της στηριξης μπορειτε να δειτε το παρακατω βιντεο στο οποιο εξηγω πως να ρυθμισετε

και παλι τις μικρες σκουλικοβιδες και να επιτυχετε την σωστη λειτουργια των μοτερ/γραναζιων και την ολοκληρωτικη απαλοιφη του τζογου.

Για οσους δεν εχουν ανοιξει την στηριξη αλλα εχουν τζογο τοτε το παρακατω βιντεο θα τους βοηθησει ωστε να τον αφαιρεσουν εντελως.

αρχειο 1 http://www.mediafire.com/?j96lm11jc1i6lxm

αρχειο 2 http://www.mediafire.com/?zlaj859ygroxgb1

αρχειο 3 http://www.mediafire.com/?13c7jmgmow6o95f

θα πρεπει να κατεβασετε και τα 3 αρχεια που εχω λινκαρει και αφου κατεβουν θα κανετε unrar και θα βγει το βιντεο.

Δημοσιεύτηκε
To 1 και το 3 μου έχουν σπάσει τα νεύρα :evil:

ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!](*,)

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης