Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα

Εδω και καιρο σκεφτομαι την αγορα ενος προσοφθαλμιου για πλανητικη παρατηρηση και εχω καταληξει στις 2 παρακατω επιλογες

5mm- Pentax XW 5mm ή Baader Genuine Ortho 5mm

7mm- Pentax XW 7mm ή Baader Genuine Ortho 7mm

Θα χρησιμοποιηθουν για παρατηρηση με Dob 10".Οι κριτικες που εχω διαβασει ειναι αρκετα εως πολυ καλες για ολα.Θα ηθελα τις γνωμες σας (ειδικα αν καποιος εχει δοκιμασει και τα 2 για πλανητικη παρατηρηση).Η διαφορα στην τιμη ειναι αρκετη,αλλα με ενδιαφερει περισσοτερο η συγκριση στην παρατηρηση.

Ευχαριστω εκ των προτερων.

Δημητρης

There is no knowledge that is not power...
Δημοσιεύτηκε

Είναι τελείως διαφορετικής νοοτροπίας προσοφθάλμια, δεν συγκρίνονται κατά την γνώμη μου. Με τους ΧΟ έχει μόνο νόημα η σύγκριση (στα 5mm).

Οι Baader είναι πολύ καλοί και φθηνοί και έχω τον 9, αλλά τον 5 δεν θα τον τολμούσα ποτέ και ο 7 σε Dob θα έχει τις δυσκολίες του. Ο Pentax είναι ο ... Pentax (τι να σου πω, τα ξέρεις) και κάνει πιο πολλές δουλειές. Αν έχεις τα χρήματα πάρε τον Pentax και μπορείς να παραγγείλεις μαζί και έναν Ortho από τον Kokusai πολύ φθηνά, φθηνότερα και από τον Baader, με τα ίδια μεταφορικά. Άλλο πράγμα ο ένας, άλλο ο άλλος, θα μπορούσες έτσι να έχεις και τα δύο, ίσως άλλον στα 5 και άλλον στα 7mm.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κωστας,ο Flash Gordon του φορουμ.Χεχε!

Γι αυτο ρωταω περισσοτερο για την ποιοτητα που δινουν στα ειδωλα των πλανητων.Τα πεδια τους φυσικα δεν συγκρινονται,ουτε και η τιμη τους.Απλα αναρωτιομουν πιο δινει καλυτερες εικονες στους πλανητες(sharpness.contrast κτλ).

Δημοσιεύτηκε

Μιας κ έχω τον 7mm XW θα σου πω πως είναι καλύτερος απ τον nagler 7mm σε απευθείας σύγκριση που έχω κάνει.Οπότε μιλάμε για το καλύτερο προσοφθάλμιο στα 7mm.Απευθείας σύγκριση μ έναν ορθοσκοπικό δεν έχω κάνει αλλά ίσως ο Στέφανος να έχει γνώμη μιας κ τον πέρασε από εξονυχιστικό έλεγχο πριν λίγο καιρό.

Στέφανε τα φώτα σου.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Ο μαέστρος είναι σωστός. Ο 7άρης Pentax είναι εξαιρετικός.

Αν μπορείς να τον αγοράσεις μην το σκέφτεσαι καθόλου.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε
Mε κλειστά μάτια pentax εκτός πια και αν θέλεις κάτι αποκλειστικά και μόνο για πλανητική. Σε αυτή την περίπτωση πιο οικονομικός είναι ο BGO.
Δημοσιεύτηκε

Η αλήθεια είναι πως έχω περάσει πολλές (έως άστοχα πολλές) ώρες συγκρίνοντας προσοφθάλμιους φακούς ώς προς τις επιδόσεις τους στην πλανητική παρατήρηση. Ένα από τα πιό "καυτά" ερωτήματα είναι ποιός δίνει καλύτερες συνολικά εικόνες, ένας πολύ καλός, λιτός φακός ή ένας πολύ καλός ευρυγώνιος; Για παράδειγμα ένας Baader genuine ortho / University Optics HD / TV Plossl ή ένας Pentax XW / TV Nagler /Vixen LVW; (αναφέρομαι σ' αυτούς που βρίσκονται πιό εύκολα στην αγορά).

Αν θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, οριστική απάντηση δεν έχω κι ούτε πιστεύω ότι θα βρω. Η θεωρία λέει (ή έλεγε) ότι όσο λιγότερα οπτικά στοιχεία έχει ένας φακός - όχι όμως λιγότερα από τρία - τόσο πιο οξύς θα είναι, τουλάχιστον στο κέντρο του οπτικού πεδίου. Δηλ. θα έχει καλύτερη λεπτομέρεια, μικροκοντράστ κλπ. Στην πράξη όμως οι πιό εξελιγμένοι φακοί συναγωνίζονται "στο νήμα" και φτάνουν σε επίπεδα ποιότητας που δεν ξεχωρίζουν ακόμη και με πολύ προσεκτική παρατήρηση. Και τελικά διαπιστώνει κανείς ότι η πλανητική του παρατήρηση υποβαθμίζεται πολύ εμφανέστερα από το (μονίμως) μη τέλειο seeing, την κεντρική παρεμπόδιση ενός τηλεσκοπίου, τα floaters, τα κουρασμένα μάτια. Αρκεί μόνο ένας από τους παράγοντες αυτούς για να μην έχει κανένα νόημα η σύγκριση μεταξύ των καλύτερων φακών, αφού "όλοι τα δείχνουν όλα" εξίσου καλά στο κέντρο του οπτικού πεδίου.

Και πώς διαλέγεις τότε; Ανάλογα με τις υπόλοιπες παραμέτρους (!) Θέλεις "πολυτέλεια και άνεση"; Pentax XW. Θέλεις πρακτικότητα και μικρό βάρος; Nagler Type 6. Θέλεις να "αισθάνεσαι" ότι σίγουρα διάλεξες την καλύτερη εικόνα (ακόμα κι αν δεν το ξεχωρίζεις άμεσα); Ορθοσκοπικός (Zeiss Abbe, Pentax XO, Baader, UO HD) ή TV Plossl. Όλοι αυτοί θα σου δείξουν ότι μπορεί να δείξει το τηλεσκόπιό σου. Θυμάμαι ακόμα έντονα το "ζόρισμα" να δω διαφορά ανάμεσα σε έναν Zeiss 6mm και έναν Baader genuine ortho 6mm παρατηρώντας τη Σελήνη στον Πάρνωνα μέσα από ένα μεγάλο, εξωτικό αποχρωματικό. Αποτέλεσμα; εμμ... ο Ζeiss είχε μεγαλύτερο πεδίο.

Δεν εννοώ φυσικά ότι οι διαφορές οξύτητας στα "πλανητικά" προσοφθάλμια είναι ανύπαρκτες, απλά ότι είναι πολύ μικρές στους εξελιγμένους φακούς για να διαλέξει κανείς μόνο μ΄αυτές ως κριτήριο. Για ένα 10ιντσο νευτώνειο, εγώ θα διάλεγα εκείνο τον (καλό) φακό που θα μου έδινε μεγέθυνση γύρω στο 250Χ. Στις 300Χ το seeing και τα floaters αρχίζουν να είναι μόνιμο πρόβλημα, στις 200Χ η μεγέθυνση δε μου δείχνει τα πάντα που μπορεί να δείξει το τηλεσκόπιο. Αν τη μέση λύση δίνει ένας φακός 5mm, αυτός θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από τους Pentax XW (ή και XO αν υπάρχουν ακόμα), Baader genuine ortho, Nagler Type 6 και για να μην ξεχνιόμαστε υπάρχουν και οι άριστοι Takahashi LE. Η σειρά που τους αναφέρω είναι τυχαία, αλλά πάντως όλοι αυτοί οι τύποι έχουν τα 5mm στην γκάμα τους και είναι ιδανικοί για ένα τηλεσκόπιο f4.8 ή f5. Άν το τηλεσκόπιο είναι πιό αργό, μπορούμε να εξετάσουμε φακούς 6mm ή και 7mm, αρκεί να μας δίνουν μεγέθυνση κοντά στη διάμετρο του τηλεσκοπίου σε mm, κι όχι το εξωφρενικό 2Χ τη διάμετρο που θεωρείται η μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση αλλά δεν είναι (σίγουρα όχι για τηλεσκόπια πάνω από 4-5 ίντσες και με κεντρική παρεμπόδιση). Το μέγεθος του οπτικού πεδίου θα παίξει ρόλο ανάλογα με το αν η βάση του τηλεσκοπίου ακολουθεί το αντικείμενο, αλλά δεν χρειάζεται να φοβηθεί κανείς τη χρήση ενός ορθοσκοπικού σε ένα dobsonian.

Μιά από τις πιό γνωστές και κλασικές δοκιμές πλανητικών προσοφθαλμίων φακών είναι αυτή εδώ:

http://www.cloudynights.com/documents/planetaryeyepieces.pdf

αλλά ακόμη πιό ενδιαφέρουσα είναι η «αναθεώρησή» της μερικά χρόνια μετά:

http://theastroreview.com/index.php?document_id=130&product_id=5

Το δεύτερο αυτό άρθρο, αν και λίγο γνωστό, είναι κατά τη γνώμη μου σημαντικότερο και ουσιαστικότερο.

Τα τελικά συμπεράσματα είναι του αναγνώστη και παρατηρητή...

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Στέφανε, αν για να απαντήσεις στο ψηφιακά διλημματικό αυτό ερώτημα χρειάστηκε να συντάξεις ένα ευμεγέθες διήγημα, αντιλαμβάνομαι πως η συγκριτική δοκιμή που προσμένουμε εξελίσσεται σε μυθιστόρημα εκτάσεως ισάξιας του ''Πόλεμος και Ειρήνη'' ή των ''Αθλίων''. Απόλυτα σεβαστό, η μανιέρα του καλλιτέχνη είναι ιερή, μήπως όμως θα είχες την ευγενή πρόθεση να εξετάσεις το ενδεχόμενο της έκδοσής του σε περοδικές, εβδομαδιαίες ή μηνιαίες έστω συνέχειες, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος; Με άλλα λόγια: ανυπομονούμε! :cheesy:

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Στέφανε, αν για να απαντήσεις στο ψηφιακά διλημματικό αυτό ερώτημα χρειάστηκε να συντάξεις ένα ευμεγέθες διήγημα, αντιλαμβάνομαι πως η συγκριτική δοκιμή που προσμένουμε εξελίσσεται σε μυθιστόρημα εκτάσεως ισάξιας του ''Πόλεμος και Ειρήνη'' ή των ''Αθλίων''. Απόλυτα σεβαστό, η μανιέρα του καλλιτέχνη είναι ιερή, μήπως όμως θα είχες την ευγενή πρόθεση να εξετάσεις το ενδεχόμενο της έκδοσής του σε περοδικές, εβδομαδιαίες ή μηνιαίες έστω συνέχειες, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος; Με άλλα λόγια: ανυπομονούμε! :cheesy:

:lol: Ελήφθη...

Πάντως η δοκιμή θα είναι πολύ βραχύτερη από τη δοκιμή των zoom!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω ολους για τις απαντησεις αν και,αν μου επιτρεπουν τα υπολοιπα μελη του φορουμ,ενα μεγαλυτερο ευχαριστω στον Στεφανο.Οτι οι Pentax XW ειναι καλοι το ξερουν και οι πετρες,γι αυτο και ρωτησα συγκεκιμενα για πλανητικη.

Το αν ειναι ο 7αρης της ο καλυτερος στα 7mm,αυτο ειναι αλλο θεμα.Μην εισαι τοσο απολυτος filiatra γιατι βλεπω επικειμενη επιθεση των Nagleroλατρων. :-# :-$ :D

Δημοσιεύτηκε
Λοιπόν, ο Pentax πήρε Pente δαγκωτές ψήφους και δεν είναι έκπληξη η αγγελία σου. Εύχομαι να τους βρείς (αν και οι ιδιοκτήτες τους αποχωρίζονται δύσκολα). Αυτό μου θύμισε να σε ρωτήσω: εκείνον τον 10mm τον πήρες τελικά;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Μια που ανοίξαμε το θέμα, για όλα αυτά τα υπόλοιπα σε στυλ Radian που διαφημίζονται ως "πλανητικά", όπως WO SPL, TS Super Planetary, Orion Edge On κλπ, γνωρίζει κανείς τίποτε;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Το αν ειναι ο 7αρης της ο καλυτερος στα 7mm,αυτο ειναι αλλο θεμα.Μην εισαι τοσο απολυτος filiatra γιατι βλεπω επικειμενη επιθεση των Nagleroλατρων. :-# :-$ :D

Μιλάω μ επιχειρήματα οπότε δεν είμαι απόλυτος αλλά δίκαιος.Γι αυτό περιμένω όλους τους naglerολάτρες για μάχη. :twisted: :twisted: 153.gif133.gif134.gif155.gif155.gif214.gif214.gif

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Κωστα,τελικα δεν τον πηρα.Προτιμησα την αγορα ενος Nagler Type6 9mm και Nagler Type4 12mm και με τις παρατηρησεις που εχω κανει(εδω στην Ολλανδια ειχαμε γενικα πολυ βαρυ χειμωνα και μεχρι στιγμης η ανοιξη δεν ηταν και ιδανικη.Α ρε πατριδα,τοσο ευλογημενη απο την φυση και τοσο καταραμενη απο τους ανθρωπους) ειμαι απολυτα ευχαριστημενος.

Γενικα οσον αφορα τους Nagler/Pentax αλλα και γενικα αγορες,εμπιστευομαι πολυ το Starware του Phil Harrington,το οποιο θεωρω "Βιβλο" για τον ερασιτεχνη αστρονομο στα αρχικα βηματα του.

http://www.philharrington.net/sw2.htm

Σφαιρικη αποψη της αγορας,παραδειγματα προς αποφυγη ωστε να μην μαζεψει καποιος σωρους αχρηστων αξεσουαρ και απλο σχετικα στην αναγνωση.

Οσο για την αγορα τους ειναι δυσκολο οντως να βρεις μεταχειρισμενους XW.Επισης,ειναι πολυ δυσκολο στην Ολλανδια να αποφυγεις το τελωνειο.Πχ,παρηγγειλα ενα DGM Optics NPB Nebula Filter 1.25"(παρεπιπτοντως ειναι κορυφαιο φιλτρο στα UHC) απο Αμερικη για 75$=60 ευρω περιπου και πληρωσα 25ευρω φορο!!!(το μεγεθος του δεματος ηταν τοσο μικρο που ακουμπουσε μεγεθος νανοκλιμακας).Οποτε το να παραγγειλω απο Ιαπωνια καινουριο Pentax XW θα φτασει σε τιμη ιδια με το να αγορασω απο Ευρωπη(στην παραλογη τιμη των 360ευρω!!!!!!!!!!!!!).

Ιδωμεν....

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης