studious Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2011 ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (απόσπασμα) Την ανεγνώρισα πάραυτα εις το φως της σελήνης το μελιχρόν, το περιαργυρούν όλην την άπειρον οθόνην του γαληνιώντος πελάγους, και κάμνον να χορεύουν φωσφορίζοντα τα κύματα. Είχε βυθισθή άπαξ καθώς ερρίφθη εις την θάλασσαν, είχε βρέξει την κόμην της, από τους βοστρύχους της οποίας ως ποταμός από μαργαρίτας έρρεε το νερόν, και είχεν αναδύσει· έβλεπε κατά τύχην προς το μέρος όπου ήμην εγώ, κ’ εκινείτο εδώ κ’ εκεί προσπαίζουσα και πλέουσα. Ήξευρε καλώς να κολυμβά.............................................................................................................................................Ήτον απόλαυσις, όνειρον, θαύμα. Είχεν απομακρυνθή ως πέντε οργυιάς από το άντρον, και έπλεε, κ’ έβλεπε τώρα προς ανατολάς, στρέφουσα τα νώτα προς το μέρος μου. Έβλεπα την αμαυράν και όμως χρυσίζουσαν αμυδρώς κόμην της, τον τράχηλόν της τον εύγραμμον, τας λεύκας ως γάλα ωμοπλάτας, τους βραχίονας τους τορνευτούς, όλα συγχεόμενα, μελιχρά και ονειρώδη εις το φέγγος της σελήνης. Διέβλεπα την οσφύν της την ευλύγιστον, τα ισχία της, τας κνήμας, τους πόδας της, μεταξύ σκιάς και φωτός, βαπτιζόμενα εις το κύμα. Εμάντευα το στέρνον της, τους κόλπους της, γλαφυρούς, προέχοντας, δεχομένους όλας της αύρας τας ριπάς και της θαλάσσης το θείον άρωμα. Ήτο πνοή, ίνδαλμα αφάνταστον, όνειρον επιπλέον εις το κύμα· ήτον νηρηίς, σειρήν, πλέουσα, ως πλέει ναυς μαγική, η ναυς των ονείρων… διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
studious Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2011 ΠΟΛ ΝΤΕΛΒΟ, Βέλγος σουρρεαλιστής, εκπρόσωπος του "μαγικού ρεαλισμού". διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2011 Ερατώ, Λυρικά, Αθανάσιος Χριστόπουλος, 1811 ................................................ Ζ’ – ΦΕΓΓΑΡΙ Λαμπροφόρο μου φεγγάρι, ποῖον ἥλιον ἀντικρύζεις καὶ μὲ φῶς πολὺ καὶ χάρη τώρ’ ἀστράφτεις καὶ φωτίζεις; Τάχα, λέγεις, δὲν εὑρίσκω πόθεν ἔρχεται κι ἐμπαίνει στὸ ὁλόφωτό σου δίσκο τούτ’ ἡ λάμψη σου ἡ ξένη; Τῆς ἀγάπης μου τὸ κάλλος ἀπ’ τὴν γῆν εἰς τὸν αἰθέρα φῶς λαμπρό, σὰν ἥλιος ἄλλος, στὴ δική σου ρίχνει σφαίρα. Εὐτυχέστατο φεγγάρι, εἰς τὴν κύκλον ὅπου τρέχεις, θαυμαστὴν ἀπόψε χάρη ἀξιώθηκες νὰ ἔχεις. Μὰ τ' αὐτὸν τὸν ἥλιόν σου, σὲ φθονῶ, τῆ ἀληθεία, στὸν καλὸν ἀντικρυσμόν σου καὶ στὴ νέα συζυγία. ............................................. ΙΑ’ – ΦΙΛΗΜΑΤΑ Ὁρκίζω σε, Σελήνη, στῆς νύχτας τὴ γαλήνη, στὸν ἄπειρον αἰθέρα, καὶ στ’ οὐρανοῦ τὴ σφαίρα, ποτὲ νὰ μὴ τολμήσεις, διὰ νὰ μαρτυρήσεις αὐτὰ τὰ βραδινά μας γλυκὰ φιλήματά μας. Ἐμεῖς δὲν σ’ ἀδικοῦμε, ἂν ἴσως φιληθοῦμε· ὁ Ἔρωτας τὸ θέλει ἐσένα τί σὲ μέλει; Ποιός ἄραγε, Σελήνη, εἰπέ με, ποιός δὲν κλίνει εἰς τοῦτες τὲς γλυκές του κι ἡδονικὲς ὁρμές του; Κι ἐσύ, κι ἐσὺ ἡ ἴδια τὰ θέλεις τὰ παιγνίδια καὶ τρέχεις γιὰ νὰ εὕρεις τὸν φίλον ὅπου ξεύρεις. Λοιπόν, καλὴ Σελήνη, κανένας ἂς μὴ κρίνει. Ὁ λόγος τοῦτος σώνει δὲν εἴμεσθ’ ἐμεῖς μόνοι. ΙΒ’ – ΝΥΧΤΑ Θεοί, ἀστέρες φωτεροί, τῆς νύχτας ἔφορ’ ἱλαροί, τὲς ὧρες ἐμποδίστε· κι ἀργά - ἀργὰ κινῆστε. Κι ἂν ἴσως εἶναι δυνατόν, κι ἀπὸ τὸν τόπον σας αὐτόν, παρακαλῶ (νὰ ζῆτε), ποτὲ μὴ ταραχθῆτε. Κι ἐσὺ τὸ ἄστρο τῆς αὐγῆς, κρυβήσου πλέον, μὴ ἐβγεῖς, κι εἰπέ κι ὁ ἥλιος πέρα, νὰ φύγ’ εἰς ἄλλη σφαίρα. Ἡ νύχτα τούτη ἂς γενεῖ στὸν οὐρανὸν παντοτινὴ κι ἡμέρ’ ἂς μὴ σιμώσει ποτέ νὰ ξημερώσει, γιὰ νὰ χαρῶ παντοτινὰ τὸν ἔρωτά μου σιγανὰ σ’ αὐτὴν τὴν αἰωνίαν τῆς νύχτας ἡσυχίαν. ΙΓ’ – ΑΥΓΗ Ἡλιομηνύτρ’ Αὐγή μου, τί ἔπαθες, χρυσή μου; Παράκαιρα τί θέλεις καὶ λάμπεις κι ἀνατέλλεις; Ὁ κόσμος εἶν’ στὸ στρῶμα, κι οἱ πετεινοὶ ἀκόμα δὲν φώναξαν ὣς τώρα τῆς χαραυγῆς τὴν ὥρα. Τ’ εἶν’ τούτ’ ἡ ἀταξία, κι ἡ τόση σου ἡ βία; Μεσάνυχτα τί ἔχεις; τί ξύπνησες; ποῦ τρέχεις; Ναί, ναί! ὁ Τιθωνός σου εἶν’ γέρος, ὁ καλός σου· γιὰ τοῦτο τὸν ἀφήνεις, καὶ πᾶς ἀλλοῦ νὰ μείνεις. Ἐγὼ ὅμως κι ἡ γλυκή μου (ροδόξανθη Αὐγή μου) νέοι· εἴμεσθε ἀκόμα καὶ παίζομε στὸ στρῶμα. ................................ ΚΕ’ – ΗΛΙΟΣ Ἥλιε τώρα π’ ἀνατέλλεις στὸν αἰθέρα φλογερά, τὴν ἀγάπη μου, ἂν θέλεις, στάσου, ‘δέ την μιὰ φορά. Δυὸ ἀκτίνες τίναξέ την, καὶ μ’ ἐκεῖνες σιγανὰ ἕνας φίλος της, εἰπέ την, ταπεινὰ τὴν προσκυνᾶ. Φίλος πρὶν εὐτυχισμένος, τώρα ὅμως μόλις ζεῖ· καὶ ἂν ζεῖ, ‘ναι νεκρωμένος, ἐπειδὴ δὲν ζεῖ μαζί. Ὥραν - ὥρα κινδυνεύει καὶ σχεδὸν ψυχομαχεῖ καὶ ὁ θάνατος κοντεύει νὰ τὸν πάρει τὴν ψυχή. Σὰν πεθάνει, νὰ τὸν κλάψει κι ὑστερνὰ νὰ θυμηθῆ εἰς τὸν Ἅδη νὰ τὸν γράψει καὶ νὰ τὸν συλληπηθῆ. Κι ὅταν τύχει καὶ διαβαίνει ἀπ’ τὸν τάφον τὸν πικρὸν νὰ σταλάζει, νὰ τὸν ραίνει, μ’ ἕνα δάκρυ της μικρόν. Τοῦτα, ἥλιε μου, νὰ ζήσεις, πέρνα τώρα, στὸ καλό, σιγανὰ νὰ τὰ μηνύσεις, νὰ τὰ πεῖς, παρακαλῶ. ................................................ Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2011 Φιγούρα, Γιώργος Σταθόπουλος Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2011 Ζευγάρι, Γιώργος Σταθόπουλος Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2011 Ricardo Ponce, 1999 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2011 Ricardo Ponce, 1999 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2011 Το Θαλασσινό Τριφύλλι, Θέμης Τσιρώνης Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2011 Moongames, Laurent Laveder Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2011 Moongames, Laurent Laveder Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις