wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 "αντιφεγγίσματα", Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας αντιφεγγίσματα Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 "το εργαστήρι του καλλιτέχνη", Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας το εργαστήρι του καλλιτέχνη Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 "νυχτερινό λιμάνι", Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας νυχτερινό λιμάνι Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 "ουσία και σκιά", Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας ουσία και σκιά Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 "μυθικά όντα στην ακρογιαλιά", Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας μυθικά όντα στην ακρογιαλιά Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 Από τις ωραίες εκπλήξεις, που συναντάς αναμοχλεύοντας το παρελθόν σου σε σοφίτες και πατάρια...‘Ετσι ανακάλυψα, στο εξοχικό, ένα πολυαγαπημένο κείμενο από παλιό τεύχος της «λέξης».Το αντιγράφω και το αφιερώνω στους «αμετανόητους δογματικούς της παραδοσιακής καρδιάς»... "ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΡΔΙΑΣ" Μέσα σ’ όλα να’ τανε κι ένα υπουργείο καρδιάς, αρμόδιο για όλα τα ψυχικά μας στραπάτσα.Και σ’ αυτό να υπαγόταν το υφυπουργείο μοναξιάς και εγκατάλειψης, το υφυπουργείο μεταναστευμένων ονείρων, το υφυπουργείο τρυφερότητας – υπεύθυνο για την αυτόματη αναπροσαρμογή τρυφερότητας, ανάλογα με τον δείχτη αύξησης βίας -, το υφυπουργείο μεταφορών ελπίδων και άλλα. Να δεις τότε συνωστισμό και αδιαχώρητο στους διαδρόμους του. Να δεις τότε εκεί απροσδόκητες νοικοκυρές, χορτασμένους διπλωμάτες, ευτυχισμένες ως τα τώρα φαμίλιες και όλους όσους μοιάζανε να έχουν εξ ορισμού εξασφαλισμένη ευτυχία και ήσυχο ύπνο, πιστούς άλλοτε θαμώνες των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Άμυνας, Τεχνολογίας, να δεις να καταδέχονται να συνωστίζονται όλοι νυχθημερόν, μαζί με φανταράκια, πόρνες, ποιητές, κατάδικους σε ισόβια μοναξιά, περιθωριακούς, νικημένους, μ’ όλα τα «αποβράσματα» της νοικοκυρεμένης κοινωνικής σαχλαμάρας, για μια αίτηση βοήθειας. Και να΄ναι υπουργός κάποιος που δεν ντρέπεται να κλαίει και να ‘χει στους τοίχους του γραφείου του κρεμασμένες –αντί για πρωθυπουργούς, ήρωες πολέμων και εβδομαδιαίες αγίων- φωτογραφίες παλικαριών που αυτοκτόνησαν στις σκοπιές τους, κοριτσιών που δεν τα νοστάλγησε κανείς, μανάδες που χτυπούν με λύσσα τα παιδιά τους για να επικρατήσουν στο βαλτωμένο τίποτα του γάμου τους, παιδιών δεκαοχτώ καρατιών που τρέχουν με διακόσα φουλ δραπέτες της μοναξιάς και του άλλου που σπάει το φαρμακείο και κάνει θρύψαλα τη γυάλινη σκληράδα του πνιγηρού καθωσπρεπισμού. Και να ’χει σύνθημα γραμμένο παντού «Εδώ και τώρα της καρδιάς ήρθε η ώρα».Και να δίνεται πάντα προτεραιότητα στους σιωπηλούς και μόνους και να θεσπιστεί σύνταξη ευτυχίας «λόγω συσσωρευμένου πνιγμένου κλάματος». Στο δε Τμήμα Αυτοκτονιών να ακούγονται μερακλήδικα λαϊκά και να πέφτουνε σωτήριες ζεϊμπεκιές, και να ‘ναι άσυλο απαραβίαστο για τους κατατρεγμένους, ενώ η Γενική Γραμματεία Φαντασίας θα μεταδίδει συνεχώς –σε εθνικό δίκτυο- δελτία διεξόδων για τους απελπισμένους. Και να ‘ναι υπερ-υπουργείο(όχι κανένα παρακατιανό) , να ‘ναι υφιστάμενοί του βουλευτές και υπουργοί....Είναι κάτι ευτυχίες στα αδυσώπητα όνειρά μας, για μας τους αμετανόητους δογματικούς της παραδοσιακής καρδιάς... Λάζαρος Ανδρέου, από το περιοδικό «η λέξη», τεύχος 48, Οκτώβρης 1985, δρχ.150(!) Τετραφάρμακε, αν θέλεις, πρόσθεσε εικόνα. Ή κι εσύ studious. Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
3c273 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 Τα πιο αληθινά πράγματα είναι αυτά που δεν βλέπεις. Στο σύμπαν της τέχνης αυτό γίνεται πραγματικότητα. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 Από την ταινία "ΟΝΕΙΡΑ" του Ακίρα Κουροσάβα, 1990 Http://www.youtube.com/watch?v=XV01GZTNTTg&feature=player_embedded Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 Όνειρα Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 Η τελευταία σκηνή του "Στάλκερ" από τον απόλυτο Ποιητή του κινηματογράφου ΑΝΤΡΕΪ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 stalker Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 «Ακούς που η σκοτεινιά πήρε να πετάει ρίζες; πουο θεός γδύνεται την καθετότητά του που η διάνοια μπήκε μέσα του αράχνη και που ακροβατεί και πουισάρει τις σημαίες της και που οι γαλαξίες ταξιδεύουνάσχετοι στα χάη ανίδεοι ανερμήνευτοι κι ούτεπου χαιρετιούνται;Ω μηδέν αξεπέραστε ισορροπιστή βαθιά στουςβουβαμένους ουρανούς τα κβάζαρςκι άλλαπου δεν μας είδανε που δεν τα είδαμεκαι που δεν είναι να μας δουντο ένα του άλλου μακριά εσύ εγώβαθιά στους βουβαμένους ουρανούςγια πάντα» ΕΚΤΩΡ ΚΑΚΝΑΒΑΤΟΣ, ποιήματα 1943-1987, «η φωνή του» Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2011 Στίχοι: Κώστας ΚαρυωτάκηςΜουσική: Λένα ΠλάτωνοςΠρώτη εκτέλεση: Σαββίνα Γιαννάτου http://www.youtube.com/watch?v=G1CDnMoBBN8 Το φεγγαράκι απόψε στο γιαλόθα πέσει, ένα βαρύ μαργαριτάρι.Κι απάνω μου θα παίζει το τρελότρελό φεγγάρι. Όλο θα σπάει το κύμα ρουμπινίστα πόδια μου σκορπίζοντας αστέρια.Οι παλάμες μου θα 'χουνε γενείδυο περιστέρια. Θ' ανέβουν -- ασημένια δυο πουλιά --με φεγγάρι -- δυο κούπες -- θα γεμίσουν,με φεγγάρι τους ώμους, τα μαλλιάθα μου ραντίζουν. Το πέλαγο χρυσάφι αναλυτό.Θα βάλω τ' όνειρό μου σε καΐκιν' αρμενίσει. Διαμάντι θα πατώλαμπρό χαλίκι. Το γύρω φως ως θαν τη διαπερνά,η καρδιά μου βαρύ μαργαριτάρι.Και θα γελώ. Και θε να κλαίω... Και να,να το φεγγάρι! Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Αχ Wereniki! Νά ξερες μόνο τι γλυκιές αναμνήσεις μου έφερε το βιντεάκι σου! Αφίσες από την ταινία : Το Απέραντο Γαλάζιο.
studious Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Διάφανα κρίνα: Παράξενα νέα από ένα άλλο άστρο. διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
studious Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Ματωμένο ΦεγγάριΣτίχοι: Νίκος ΓκάτσοςΜουσική: Μίκης θεοδωράκης διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 "Χάρτινο το φεγγαράκι"Στίχοι: Νίκος ΓκάτσοςΜουσική: Μάνος ΧατζιδάκιςΠρώτη εκτέλεση: Νανά Μούσχουρη Άλλες ερμηνείες: Μελίνα ΜερκούρηΚώστας ΧατζήςΜαρία ΔημητριάδηΗλίας ΛιούγκοςΕλευθερία Αρβανιτάκη & Δήμητρα Γαλάνη ( Ντουέτο )Σαββίνα ΓιαννάτουΚώστας ΘωμαΐδηςΓιώργος Νταλάρας & Dulce Pontes ( Ντουέτο ) Θα φέρει η θάλασσα πουλιά κι άστρα χρυσά τ' αγέρινα σου χαϊδεύουν τα μαλλιά να σου φιλούν το χέρι. Χάρτινο το φεγγαράκι ψεύτικη ακρογιαλιά αν με πίστευες λιγάκι θα 'σαν όλα αληθινά. Δίχως τη δική σου αγάπη δύσκολα περνά ο καιρός.Δίχως τη δική σου αγάπη είναι ο κόσμος πιο μικρός. Χάρτινο το φεγγαράκι ψεύτικη ακρογιαλιά αν με πίστευες λιγάκι θα 'σαν όλα αληθινά. Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
manos.p Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 The "All Things Decay" Nebula gravitysays_i Καλη Ακροαση!
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 «Καινούργιο μου φεγγάρι» Στίχοι: Δασκαλόπουλος ΆκοςΜουσική: Πλέσσας ΜίμηςΠρώτη εκτέλεση: Ρένα Κουμιώτη Άλλες ερμηνείες: Λένα ΑλκαίουΜελίνα Κανά Ποιος να ’ναι αυτός που με κοιτάμ’ ένα παράπονο μεγάλο;Ποιος να ’ναι αυτός που δεν μπορώαπό τον νου μου να τον βγάλω; Άναψε, καινούργιο μου φεγγάρι,φώτισε το έρημο στενό,φέξε για να ’ρθει το παλικάρι,τα παλιά μεράκια μου ξεχνώ.Φέξε για να ’ρθει το παλικάρι,τα παλιά μεράκια μου ξεχνώ. Ποιο να ’ναι εκείνο το παιδίπου όλη τη νύχτα αναστενάζει;Περνά σαν ίσκιος, δεν μιλάκαι η ματιά του με σπαράζει. Άναψε, καινούργιο μου φεγγάρι,φώτισε το έρημο στενό,φέξε για να ’ρθει το παλικάρι,τα παλιά μεράκια μου ξεχνώ.Φέξε για να ’ρθει το παλικάρι,τα παλιά μεράκια μου ξεχνώ. Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
studious Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 ΜΠΛΕ, Είναι ωραίο να απλώνεις τα όνειρα σου στ' ουρανού το σκοινί... http://www.youtube.com/watch?v=0CO_5ma0pf0 διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
Pano0liz Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Το πιο καλλιτεχνικό χέρι στον κόσμο είναι το χέρι της φύσης... Ακόμα κι όταν καταστρέφει κάτι , πάνω σε αυτήν την καταστροφή χτίζει νέα δημιουργήματα... Η τέχνη της φύσης είναι τόσο αυθόρμητη κι όμως τόσο αρμονική.... Απλά δέος Το να σκέφτεσαι τους νόμους της σύνθεσης προτού κάνεις μια φωτογραφία, είναι λίγο σα να σκέφτεσαι το νόμο της βαρύτητας προτού βγεις περίπατο. Edward Weston
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 http://www.youtube.com/watch?v=ZsFvmfMa03E&feature=related La Lune, futuramaXXXX, 2009 avec Gnossienne No 1, Erik Satie, 1893 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Κώστα αυτό το κομμάτι του Satie που έβαλες το έχω παίξει στην κιθάρα πριν κάποια χρόνια σε μια συναυλία...πολύ ατμοσφαιρικό και υποβλητικό... Από τα πολύ αγαπημένα μου... Γενικά ο Satie είναι απίστευτος συνθέτης! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Κώστα αυτό το κομμάτι του Satie που έβαλες το έχω παίξει στην κιθάρα πριν κάποια χρόνια σε μια συναυλία...πολύ ατμοσφαιρικό και υποβλητικό... Από τα πολύ αγαπημένα μου... Γενικά ο Satie είναι απίστευτος συνθέτης! Πράγματι ήταν ένας και μοναδικός. Ουδέποτε μπήκε σε οποιοδήποτε καλούπι, άφησε την μέγιστη ελευθερία ερμηνείας των έργων του (που μάλλον έκρυβε παρά προωθούσε) και ουδέποτε αποκάλεσε εαυτόν καλλιτέχνη ή μουσικό αλλά γυμνοπαιδιστή και φωνομετρικό. Ένας άνθρωπος από άλλο κόσμο. Erik Satie, Ramon Casas i Carbó, 1891Ελαιογραφία Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
studious Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Μια ροκ εκτέλεση της "Moonlight Sonata" του Μπετόβεν. διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
Προτεινόμενες αναρτήσεις