studious Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2011 Τ΄άστρα στο ρεμπέτικο τραγούδι Σωτηρία Μπέλλου - Πριν το χάραμα Στίχοι: Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ΤσάνταςΜουσική: Γιάννης Παπαϊωάννου, Ψηλός, ΠατσάςΠρώτη εκτέλεση: Οδυσσέας Μοσχονάς, ΣαμιώτηςΆλλες ερμηνείες: Σωτηρία Μπέλλου || Γιώργος Νταλάρας || Στέλιος Καζαντζίδης Πριν το χάραμα μονάχος εξεκίνησακαι στο πρώτο μας το στέκι την αυγούλα γύρισα Κάποια άλλη μ' είχε μπλέξει με καμώματασ' αγαπώ κι ήρθα κοντά σου πριν τα ξημερώματα Πριν ακόμα σβήσουν τ' άστρα εξεπόρτισααχ να ξανάβρω τα δυο σου χείλη που ποτέ δε χόρτασα Φωτογραφίες από την ταινία Στέλλα του Κακογιάννη. διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
studious Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2011 Τ΄άστρα στο ρεμπέτικο τραγούδι Στίχοι: Μίνωας Μάτσας.Μουσική: Σπύρος Περιστέρης(1946).Πρώτη εκτέλεση: Απόστολος Χατζηχρήστος, Σμυρνιωτάκι & Μάρκος Βαμβακάρης, Φράγκος & Γιάννης Σταμούλης, Μπιρ-αλλάχ ( Τερτσέτο )Άλλες ερμηνείες: Σωτηρία Μπέλλου || Χάρις Αλεξίου || Ελευθερία Αρβανιτάκη|| Μαρινέλλα, Ξύπνα, μικρό μου, κι άκουσεκάποιο μινόρε της αυγής,για σένανε είναι γραμμένοαπό το κλάμα κάποιας ψυχής. Το παραθύρι σου άνοιξερίξε μου μια γλυκιά ματιάΚι ας σβήσω πια τότε, μικρό μου,μπροστά στο σπίτι σου σε μια γωνιά. διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
studious Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2011 Τ' άστρα στο ρεμπέτικο τραγούδι Της ξενιτιάς ( Φεγγάρι μάγια μου 'κανες ) Στίχοι: Ερρίκος ΘαλασσινόςΜουσική: Μίκης ΘεοδωράκηςΠρώτη εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης Άλλες ερμηνείες: Μανώλης ΠάπποςΔημήτρης ΜητροπάνοςΔημήτρης ΜπάσηςΤρίφωνοΦεγγάρι μάγια μου ‘κανεςκαι περπατώ στα ξέναείναι το σπίτι ορφανόαβάσταχτο το δειλινόκαι τα βουνά κλαμέναΣτείλε ουρανέ μου ένα πουλίνα πάει στη μάνα υπομονή Στείλε ουρανέ μου ένα πουλίένα χελιδονάκι,να πάει να χτίσει τη φωλιάστου κήπου την κορομηλιάδίπλα στο μπαλκονάκι,στείλε ουρανέ μου ένα πουλίνα πάει στη μάνα υπομονή Να πάει στη μάνα υπομονήδεμένη στο μαντίλιπροικιά στην αδερφούλα μουκαι στη γειτονοπούλα μουγλυκό φιλί στα χείλη διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
studious Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2011 Τ΄άστρα στο ρεμπέτικο τραγούδι Κλάψτε ουρανοί κι αστέρια Στίχοι: Λευτέρης ΠαπαδόπουλοςΜουσική: Σταύρος ΞαρχάκοςΠρώτη εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης Άλλες ερμηνείες: Γιώργος Νταλάρας Κλάψτε ουρανοί κι αστέριακι ορφανά πουλιά της ερημιάςχίλια χέρια με μαχαίριατην καρδιά ξεσκίζουν της καρδιάς Πόνε γίνε μαξιλάρι να κοιμηθώνα 'ρθει η νύχτα να με πάρεικαι να μην ξημερωθώ Φωτιά θ' ανάψω να σε κάψω ουρανέστάχτη να γίνεις μες στα στήθια μου καημέφλόγα και φωτιά σωρό να κάψω τα φιλιάνα φουντώσει τ' όνομά σου και να καείκάθε αχνάρι απ' τη σκιά σου και να μην ξαναβρεθεί διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
studious Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2011 Τ' άστρα στο ρεμπέτικο τραγούδι Έχεις μάτια το φεγγάρι Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου.Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης.Άλλη εκτέλεση: Αντώνης Καλογιάννης (Νύχτα Θανάτου - 1974). Έχεις μάτια το φεγγάρικι είναι η νύχτα σπιτικό σουμα από αυτά που μου χεις πάρειτίποτα δεν είν δικό σου. Έχεις δάκρυα την αγάπημε φωτιά και με μαχαίρικι έχεις για κρασί φαρμάκικαι το χωρισμό στο χέρι. διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
wereniki Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2011 ΜΟΥΣΙΚΗ Μουσική: ίσως των αγαλμάτων ανάσα, των εικόνων σιωπή.Γλώσσα, όπου οι γλώσσες τελειώνουν, χρόνος,που, πάνω σ` αφανισμένες καρδιές, κάθετος στέκει.Συναίσθημα, μα γιατί;Ω εσύ του συναισθήματος μεταμόρφωση, - αλλά σε τι;Σε τοπίο ήχων.Ω εσύ, ξένη: Μουσική! Της καρδιάς μας το άπειρο μεγαλώνεις.Τα βάθη μας είσαι, που μας διώχνουν,ξεπερνώντας μας - ,ιερέ χωρισμέ: όταν μας περιβάλλουν τα βάθη μας,σαν γυμνασμένοι ορίζοντες,σαν άλλες πλευρές του ανέμου,αγνές, γιγάντιες, ακατοίκητες. Ράινερ Μαρία Ρίλκε Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
studious Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Τ' άστρα στο ρεμπέτικό τραγούδι Κάτω στο Πασαλιμάνι Στίχοι: Πετσάς ΠάνοςΜουσική: Πετσάς Πάνος (1947)Πρώτη εκτέλεση: Ιωάννα Γεωργακοπούλου & Στελλάκης Περπινιάδης ( Ντουέτο ) Το βράδυ σαν πυκνώσειτην πιο καλή ωρίτσα,παίρνουνε τον κατήφοροτα όμορφα κορίτσια. Ε ρε τι γυναικομάνιγύρω-γύρω στο λιμάνι,ε ρε τι γυναικομάνικάτω στο Πασαλιμάνι. Βαράνε τα κορίτσιατην ίδια πάντα βιόλακαι βρίσκουνε τ' αγόρια τουςκαι πίνουνε απ' όλα. Κι ύστερα ποτήρια σπάνεκαι στη Φρεαττύδα πάνε.Βάρκα δω έλα βαρκάρη,πάμε τσάρκα με γεγγάρι. Κι εκεί που ξημερώνειη μια κρατά τιμόνι,η άλλη νανουρίζεταιτραβά κουπί και λειώνει. Έγια μόλα έγια λέσαστο Πασαλιμάνι μέσα,ε ρε τι γυναικομάνικάτω στο Πασαλιμάνι. διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
studious Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Τ' άστρα στο ρεμπέτικο τραγούδι Κάποιο πρωινό στον Πειραιά Στίχοι: Χρήστος Κολοκοτρώνης, Θεσσαλός (1963)Μουσική: Μίκης ΘεοδωράκηςΠρώτη εκτέλεση: Πάνος Γαβαλάς Κάποιο πρωινό στον Πειραιά...στον Πειραιά,έφυγες καρδιά μου, για την ξενιτιά.Έφυγες καρδιά μου, για την ξενιτιά...κι ήσουν ο ήλιος μου κι η χρυσαυγή,έφυγες και έσβησε το φως απ' τη γη.Κι ήσουν τ' αστέρι μου,το φωτεινό...σ' έχασα ταίρι μου,και τώρα πονώ! Κάποιο πρωινό στον Πειραιά...στον Πειραιά,έφυγες καρδιά μου, για την ξενιτιά. Κάποιο πρωινό, ξημέρωσε...ξημέρωσε!Έφυγες και ο πόνος με μαχαίρωσε...Έφυγες και ο πόνος με μαχαίρωσε... Τώρα που σ' έχασα...σ' αναζητώ.Που να 'σαι αγάπη μου, τους γλάρους ρωτώ. Με χίλια κύματακαι με πουλιά...σου στέλνω αγάπη μου...χιλιάδες φιλιά! Κάποιο πρωινό ,ξημέρωσε...ξημέρωσε!Έφυγες και ο πόνος με μαχαίρωσε...Έφυγες και ο πόνος με μαχαίρωσε... Ήσουν ο ήλιος μου κι η χρυσαυγή,έφυγες και έσβησε το φως απ' τη γη.Κι ήσουν τ' αστέρι μου,το φωτεινό...σε έχασα ταίρι μου,και τώρα πονώ! Κάποιο πρωινό στον Πειραιά...στον Πειραιά,έφυγες καρδιά μου, για την ξενιτιά. διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
wereniki Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 "Νυχτερινό" Στίχοι: Δημήτρης ΠαπαχαραλάμπουςΜουσική: Σωκράτης ΜάλαμαςΠρώτη εκτέλεση: Σωκράτης Μάλαμας Την πέτρα ρώτησα να πει τι ξέρει και αντέχεικι εκείνη μου 'πε: τη σιωπή για μυστικό της έχειτ' αστέρι ρώτησα μετά, τι έχει μάθει ως τώρα...Τα χίλια χρόνια, μ' απαντά, περνάνε σε μιαν ώρα Και πάνω ο ήλιος μια πηγή, μια κόκκινη κηλίδα,λάβα το φως αιμορραγεί να κάψει ό,τι είδα. Το χώμα ρώτησα ξανά, παλιά αν ήταν σώμακαι μου 'πε: τα ψηλά βουνά κι αυτά θα γίνουν χώμα.Κι ύστερα εσένανε ρωτώ το νόημα του κόσμουκαι λες: το χέρι σου κρατώ κι εσύ είσαι δικός μου Και πάνω ο ήλιος μια πηγή, μια χρυσαφένια βρύση,νερό το φως του να πνιγεί όποιος θέλει να ζήσει. Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Προβληματισμός χωρίς σχόλια... Http://video.bugun.com.tr/bugunPlayer.swf?file=dagilfilm.flv Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 "Αστέρια στο στερέωμα" Στίχοι: Ορφέας ΠερίδηςΜουσική: Ορφέας ΠερίδηςΠρώτη εκτέλεση: Ορφέας Περίδης Αστέρια στο στερέωματα ποιήματα κι οι στίχοι,γύρω απ' το φως χορεύουνε,της νύχτας πεταλούδες. Έλαμπαν χθες εκεί ψηλάκι αλλού θ' ανάψουν αύριο,φωτίζουν, μες στις φούχτες μουπετούν πυγολαμπίδες. Γαλάζια τριαντάφυλλα των άστρων παγωμένα, μέσα στο απόλυτο μηδένσύναξαν μια ανθοδέσμη. Βροχή τα ροδοπέταλαμαρμάρι και στα φύλλααυτός ο αέρας που φυσάειαιώνια ταξιδεύει. Να δω να απλώνει ο ορίζονταςτη γη απ' τη σελήνη,να γίνω αστερόσκονηστο σύμπαν να σκορπίσω. Άδειο διαστημόπλοιοάδειο μη επανδρωμένο,να σ' αγαπήσω πιο πολύπολύ να σ' αγαπήσω. Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 «Μ' ένα σου βλέμμα ότι πέρασα να νιώσειςνα ημερέψει η αγριάδα στην ψυχή..» Στίχοι: Κώστας ΚαρτελιάςΜουσική: Μίκης ΘεοδωράκηςΠρώτη εκτέλεση: Μαρία Φαραντούρη Δίπλα στη θάλασσα θα μείνω για να ανοίξωέναν ορίζοντα στο βάθος της ψυχήςκαι μια φωτιά μέσα στο στήθος μου θα κλείσωγια να 'χω ένα σημάδι επιστροφήςσε μιαν Ιθάκη που θα πρέπει να γυρίσωμ' ένα ταξίδι μιας ολόκληρης ζωής. Τρομάζω την οργή του Ποσειδώναφοβάμαι των ανέμων το θυμόκρυώνω μοναχός μεσ' το χειμώναμα σ' αγαπώ κι έχω από κάπου να πιαστώ. Ένα σεντόνι να κεντήσεις να το στρώσειςόταν γυρίσω να ξαπλώσουμε μαζί.Μ' ένα σου βλέμμα ότι πέρασα να νιώσειςνα ημερέψει η αγριάδα στην ψυχήΚι αν κοιμηθώ, την αγκαλιά σου να μου δώσειςΜη με ρωτάς, δεν έχουν τέλος ούτε αρχή Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 «Πες μου μια λέξη» Στίχοι: Αλέκος ΣακελλάριοςΜουσική: Μάνος ΧατζιδάκιςΠρώτη εκτέλεση: Δημήτρης Χορν & Μάρω Κοντού ( Ντουέτο ) http://www.youtube.com/watch?v=GIix5XaHr-I&NR=1 Άλλες ερμηνείες: Άλκηστις Πρωτοψάλτη & Κώστας Γανωτής ( Ντουέτο )Δήμητρα Γαλάνη Πες μου μια λέξη, αυτή τη μόνη λέξη,σε λίγο πια θα φέξει,θα 'ρθει η χλωμή αυγή. Κοντεύει έξι,ας πούμε αυτή τη λέξηπου 'χει στα χείλη μπλέξεικαι δεν τολμά να βγει. Ο ουρανός, ο μεγάλος ουρανόςείν' ακόμα σκοτεινόςκαι η νύχτα κυλά.Μα εκεί ψηλάκοίτα έν' άστρο που δειλάμοναχό φεγγοβολά και μας χαμογελά. Νύχτα ασημένιακι η κάθε μου η έννοιασ' απόχη μεταξένιααπό ξανθά μαλλιά. Γλυκοχαράζει αλλά δε σε πειράζειπου γέμισε μαράζι η άδεια μου αγκαλιά. Χορν - Κοντού Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Εικόνα αιωνιότητας και συμπαντικής αρμονίας, το Νότιο Σέλας (από τον διαστημικό σταθμό της NASA) Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Wonder and Mystery above the Very Large Telescopes, Yuri Beletsky (ESO), 2010 Μια υπέροχη μυστηριώδης φωτογραφία APOD 09/05/11 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
wereniki Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 "Ήλιε μου" Στίχοι: Λένα ΚιτσοπούλουΜουσική: Νίκος ΚυπουργόςΠρώτη εκτέλεση: Βασίλης Παπακωνσταντίνου Μέσα απ`το παράθυρό μουέκλεψες το όνειρό μουήλιε μου. Πήγες να κρυφτείς,μα σ`είδαξέφυγε μια ηλιαχτίδαήλιε μου. Είδες κιόλας τόσα μέρηκι είναι ακόμα μεσημέριήλιε μου. Μα πού πας,πού βασιλεύειςποιο βασίλειο γυρεύειςήλιε μου Τ`όνειρο που μου`χεις πάρειθα το φέρει το φεγγάριήλιε μου. Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 The Moon, How Definite It's Orb, Samuel Taylor Coleridge, 1808 The Moon, how definite its orb ! Yet gaze again, and with a steady gaze -- 'Tis there indeed, -- but where is it not ? -- It is suffused o'er all the sapphire Heaven, Trees, herbage, snake-like stream, unwrinkled Lake, Whose very murmur does of it partake And low and close the broad smooth mountain Is more a thing of Heaven than when Distinct by one dim shade and yet undivided from the universal cloud In which it towers, finite in height. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Full Moon Orb in Junk Yard, BlaisOne, 2009 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Moon Orb, Mr Wobble, 2010 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Full Moon Orb, Duane Schoon, 2009 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
wereniki Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Πολύ καλό! Από το μικρότατο στο απώτατο......(Μετακινήστε το γαλάζιο τετράγωνο από δεξιά προς τ' αριστερά και αντιστρόφως !!) http://primaxstudio.com/stuff/scale_of_universe/ Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Super Moon Orb, Fellwalker, 2011 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Newton, William Blake, 1795 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Starry Night, Alice Weber Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2011 7 Ελεύθερες Τέχνες, Francesco di Stefano Pesellino, 1460 Birmingham Museum of Art, Birmingham, Alabama Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις