studious Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2011 Μια εξαιρετική και πρωτότυπη πτυχιακή εργασία από τον Νικόλα Γρηγορίου, φοιτητή στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα:Ambistar: διαδραστική εγκατάσταση με εφαρμογή της τεχνολογίας Ambisonicsμου κίνησε το ενδιαφέρον καθώς φέρνει τον κόσμο των άστρων στα χέρια των ανθρώπων. Παραθέτω την εισαγωγική περίληψη της εργασίας καθώς και τον διαδικτυακό τόπο όπου μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη. http://www.ionio.gr/~floros/thesis/ambiStar.pdf Συνοπτική ΠερίληψηΑστερισμοί, πλανήτες, σύμπαν, έτη φωτός. Είναι μερικές από τις λέξεις, έννοιες που κάνουν τηνανθρώπινη φαντασία να καλπάζει, που διεγείρουν τον ανθρώπινο νου και τον προκαλούν στο γοητευτικόταξίδι της εξερεύνησης του αχανούς σύμπαντος. Παρακινούν το ανθρώπινο βλέμμα στην ενατένιση τουέναστρου ουρανού. Αυτή η ενατένιση, γεννά την επιθυμία της κατανόησης του τρόπου της δημιουργίαςτων άστρων, των φυσικών νόμων που τα κινούν, και το πως θα ήταν εφικτό να πλησιάσει ο άνθρωποςκοντά τους.Η επιθυμία του ανθρώπου να πλησιάσει τα αστέρια, ήταν η βασική ιδέα που οδήγησε στη σύλληψη τηςιδέας της παρούσας πτυχιακής εργασίας. Μέσα από την χρήση της διάδρασης, γίνεται προσπάθεια ναεισαχθεί ο χρήστης στην παρατήρηση του έναστρου ουρανού και να μπορέσει να οδηγηθεί στην«ψηλάφηση» και «αναδιάταξη» των άστρων. Αναλυτικότερα, στην εγκατάσταση που δημιουργήθηκε, ο χρήστης με τις κινήσεις του χεριού του, καλείται να μεταβάλλει το οπτικό αλλά και το ηχητικό περιεχόμενο της. Σε πραγματικό χρόνο οι κινήσεις του δαχτύλου του αντιστοιχούν στις αλλαγές της θέσης ενός αστεριού στον έναστρο ψηφιακό ουρανό αλλά και στις αλλαγές του ήχου το οποίο παράγει, στο τρισδιάστατο ηχητικό πεδίο μέσα στο χώρο. Κύριος άξονας της εργασίας ήταν ο συνδυασμός τεχνικών τρισδιάστατης προβολής ήχου στο χώρο για την απεικόνιση ενός ακριβούς «ηχοτοπίου» και χωρικής διάδρασης, με στόχο την χρήση υψηλής πιστότητας τεχνικών ήχου και εικόνας. Παράλληλα, για την αξιοποίηση του τρισδιάστατου χώρου, που αφορά το ηχητικό μέρος, έχει χρησιμοποιηθεί υλοποίηση σε λογισμικό ενός ambisonics κωδικοποιητή/αποκωδικοποιητή, κάτι που δίνει την δυνατότητα δημιουργίας μιας αλθοφανούς εικόνας της κίνησης του ήχου στο τρισδιάστατο ηχητικό τοπίο. διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2011 Earth Rotating Under Very Large Telescopes, S. Guisard & Jose Francisco Salgado, ESO, 2011 APOD 01/06/11 Δείτε την Γη να γυρίζει. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2011 The Moon, William H. Davies, 1871-1940 Thy beauty haunts me heart and soul, Oh, thou fair Moon, so close and bright ; Thy beauty makes me like the child That cries aloud to own thy light : The little child that lifts each arm To press thee to her bosom warm. Though there are birds that sing this night With thy white beams across their throats, Let my deep silence speak for me More than for them their sweetest notes : Who worships thee till music fails, Is greater than thy nightingales. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
studious Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 Απλό, κλασικό, τρυφερό, διαχρονικό. Φεγγαράκι Τέλλος Άγρας Φεγγαράκι αληθινόβγαίνει πίσω απ’ το βουνό.Μια φωνή τραγουδιστήστα σοκάκια κελαηδεί·κάποιο αγόρι περπατεί,κάποιο αφρόντιστο παιδί:– Φεγγαράκι μου λαμπρό,φέγγε μου, να περπατώ. Φεγγαράκι μου καλό,φέγγε, σε παρακαλώ,φέγγε σ’ όλη την αυλή,στον ασβέστη, στα σκαλιά,στου αντρέ* μας το γυαλί,στου παππού τ’ άσπρα μαλλιά,φεγγαράκι μου λαμπρό,χαρωπό, λυπητερό. Φεγγαράκι ταπεινό,στέκεσαι στον ουρανό…Το τραγούδι το γλυκόχάνεται από τη γωνιά·το παιδί, περαστικό,πήγε σ’ άλλη γειτονιά.Της Ακρόπολης φεγγάρι,της Αθήνας το καμάρι! Mες στον κόρφο μου βαλμένανα ’χα, για καρδιά μου, εσένα! *το αντρέ ή ο αντρές: διάδρομος. (από το βιβλίο: Tέλλος Άγρας, Καθημερινές, Eκδοτικός οίκος Πέτρου Δημητράκου A.E., 1940) διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
wereniki Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 Ο πλανήτης και το αστέρι Ένα σου χάδι μ' έστειλεστο σύμπαν και μακραίνειτο σώμα μου αιωρούμενοαπ'τον κίωνα του φωτός,να ενώνει γη και ουρανόστ'αστέρια ν' ανεβαίνεικαι διψασμένο να γυρνάσε σένα για νερό. Μα στους πλανήτες έταξαπως δεν ξαναγυρίζωεσύ είσαι ο πλανήτης μουεσένα ακολουθώ.Χρυσό αστέρι γύρω σουτόξο θα σχηματίζω και στης αγάπης σου το φωςθα περιπλανηθώ. Μες στης νυχτιάς τη συστολήπλανήτης και αστέριπεριφορά στον έρωταθα κάνουμε κι οι δυό.Η αστρική σου αγκαλιάτα κύματα που εκπέμπειμου κλέβουν τη βαρύτητα.Με κάνουν να πετώ. Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 χορευτές του βυθού - αστερόπτωση Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
3c273 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 χορευτές του βυθού - αστερόπτωση Τους γαλαξίες βλέπω μπροστά μου, την αρμονία του χάους σιωπή...Αυτό που η τέχνη τόσο άνετα μας βοηθά να αντιληφθούμε, η επιστήμη με τα τεράστια μέσα θα αργήσει να το κατανοήσει. Όταν κάποτε φτάσει στην κορυφή θα βρεί άλλους να χαμογελάνε. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 Endeavour's Starry Night, SS Expedition 28, STS-134, NASA APOD 02/06/11 Μια από τις τελευταίες, μια από τις καλύτερες. Τέλος εποχής. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 Night Comes, Beatrice Schenk de Regniers, 1914-2000 Night comes leaking out of the sky. Stars come peeking. Moon comes sneaking silvery-sly. Who is shaking, shivery -- quaking ? Who is afraid of the night ? Not I. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 When Night Comes, Tina Palmer Ακρυλικό σε καμβά Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 Leigh's View, Tina Palmer Ακρυλικό σε καμβά Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 Metaphorical Journey, Vladimir Kush Ακρυλικό σε καμβά Θα μου πείτετι σχέση έχει με την Αστρονομία. Πέραν του οτι έχει και παραέχει, μου θυμίζει και τον καιρό που απολαύσαμε φέτος. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 When The Night Comes…, ~lucasitoDEV, 2010 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 Προφήτης Ησαΐας, Νυξ και Όρθρος, Ψαλτήρι των Παρισίων, 10ος μχ αιώνας Ένα μεγαλούργημα της Μακεδονικής Αναγέννησης που μπολιάζει την Ελληνιστική τέχνη στο σώμα των Βυζαντινών συμβάσεων. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 http://www.youtube.com/watch?v=VpN0vwgVBZk&feature=related Day & Night, Teddy Newton, Pixar, 2010 Και ένα αριστούργημα των νέων τρόπων. Μην το χάσετε! Ένα τμήμα του σε υψηλότερη ανάλυση: Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 http://www.youtube.com/watch?v=gQYQOzSMsRQ&feature=related Lifted, Gary Rydstrom, Pixar, 2006 Και άλλο ένα, το οποίο επιχειρεί να απαντήσει στο μυστήριο των αγρογλυφικών. Μαζί με το Stand by Me αποτελούν το απαύγασμα αυτού που θέλει να είναι το Σύμπαν της Τέχνης. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2011 http://www.youtube.com/watch?v=CojRPtwTCvM Partly Cloudy, Peter Sohn, Pixar, 2009 Αρκετές κατάρες έχουμε ρίξει στα σύννεφα. Μετά από αυτήν την ταινία είμαι σίγουρος πως θα τα δείτε αλλιώς... (Έρχεται "Νεφέλαι"-σεντόνι μου φαίνεται ) Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
wereniki Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2011 Symbols in the Lion King - Stars The Lion King - Underneath the Stars The Lion King Under the Stars HDhttp://www.youtube.com/watch?v=FvP6Y70xSGM&feature=related Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2011 Midnight's Solar Eclipse, Ctalin Beldea, 2011 Η Αρκτική έκλειψη της 1ης Ιουνίου, εξόχως αποτυπωμένη. APOD 03/06/11 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2011 The World of the Future: Future Cities, 1979 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2011 Popular Electronics, 1958 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2011 Space Station, Klaus Bürgle, 1963 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2011 Das Neue Universum 66, Großraketen in der Montagehalle, Klaus Bürgle, 1949 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2011 Flug zum Mond, Erik Theodor Lössig, 1960 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2011 Flug zum Mond, Erik Theodor Lössig, 1960 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις