wereniki Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 «Οι κινήσεις των άστρων», Δενέλαβας Τάσος Όλες οι κινήσεις των άστρων – Κυκλικές μορφές που κουρνιάζουν δίπλα στο κρεβάτι σου το βράδυ,Χώνονται μέσα από χαραμάδες, εισχωρούν μέσα σου,Σαν εικόνες από ένα φιλί κι ένα δάκρυ,Και ξεχνιέσαι και κλαις σαν το κορίτσι αυτό,Τότε μέσα στη μέση του δρόμου,Ένα κενό ρούφηγμα του αέρα σαν τον καπνό που φεύγει,Από το τσιγάρο σου,Και μου έλεγες πάντα καλημέρα θυμάμαι,Το πρωί –Μα ποτέ δεν άκουσα αυτή τη λέξη. Όλες οι κινήσεις των άστρων –Ρημάζονται μέσα στο γυάλινο ποτήρι που σπάει,Γλιστράει από τα χέρια σου και πέφτει στο πάτωμα,Χιλιάδες κομματάκια γυαλιά από την καρδιά μου, Και τα χέρια μου τρέμουν στην ιδέα της μοναξιάς,Ακόμα και όταν τα κρατάνε άλλα δυο,Όχι ..Δεν είναι μικρό αυτό το συναίσθημα,Είναι θαμπό και εξαρτημένο από την μέρα και την νύχτα,Σαν αέρας που τριγυρνάει μα δεν βρίσκει ανταπόκριση στο φως,μόνο στο σκοτάδι ..Ίσως γιατί κινείται στο άπειρο με την ταχύτητα της μοναξιάς και της συγκατάβασης,Σαν τα χείλια σου τα βαμμένα με αυτό το κόκκινο χρώμα,Που αφήνει μυρωδιές μέσα στα όνειρα μου. Όλες οι κινήσεις των άστρων –Μικρές χορευτικές φιγούρες,Ένα θέατρο παραλόγου και λογικής,Ξεχύνεται μέσα από τα παράθυρα που χτυπάνε μανιασμένα από τον άνεμο,Παλλακίδες που σβήνουν σιγά - σιγά μέσα από την αίθουσα,Μαριονέτες που παίζουν τον κόσμο στις κλωστές τους,Με ένα μικρό ερώτημα στο χρόνο,Τι απομένει; Όλες οι κινήσεις των άστρων –Ένα πρόσωπο που χορεύει γύρω από τον εαυτό του,Κοιτάει αριθμούς και λέει,Ω ! μα τi μεγάλο που είναι το σύμπαν,Και εσύ να είσαι τόσο μόνος,Είναι μια ιδέα;Ή απλά η ιδέα μου,Που υποβόσκει κάθε πρωί όταν ξυπνάω,Με παίρνει από πίσω καθώς αρχίζω και ντύνομαι,Καθώς συνεχίζω την μέρα μου, Με το πρώτο μου τσιγάρο και το πρωινό καφέ,Ώσπου πέφτει δίπλα μου κουρασμένη το βράδυ για να κοιμηθεί. Ακόμη δεν αντέχω αυτό το φλογερό χάρτινο φεγγάρι,Που με κοιτάει από ψηλά με μια δόση υπεροψίας,Σαν να μου λέει πόσο άτυχος είμαι που βρέθηκα εδώ κάτω,Εδώ που καθόμουν όταν ήμουν γέρος,Και μου έλεγαν,Ζεις με την φαντασία σου και μόνο βρε Τάσο,Δεν γίνονται αυτά τα πράματα ..Μα και βέβαια γίνονται τους έλεγα εγώ,Οι νεκροί αυτό κάνουνε τα βράδια,Μας κοιτάνε σαν τα άστρα με όλες τις κινήσεις τους,Με όλες τις κινήσεις των άστρων - Από τη συλλογή "Όλες οι κινήσεις των άστρων" Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Villa Farnese, Caprarola, Sala del Mappamondo, 1574 Εξόρυξες θησαυρό! Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 The Diner at the Center of the Galaxy, Marc Schartmann, 2011 APOD 30/12/11 Περί τίνος πρόκειται; "Explanation: The monster at the center of our Galaxy is about to get fed. Recent observations by the Very Large Telescopes indicate that a cloud of gas will venture too close to the supermassive black hole at the Galactic center. The gas cloud is being disrupted, stretched out, heated up, and some of it is expected to fall into the black hole over the next two years. In this artist's illustration, what remains of the blob after a close pass to the black hole is shown in red and yellow, arching out from the gravitational death trap to its right. The cloud's orbit is shown in red, while the orbits of central stars are shown in blue. The infalling nebula is estimated to contain several times the mass of our Earth, while the central black hole, thought to correspond to the radio source Sagittariaus A*, contains about four million times the mass of our Sun. Once it falls in, nothing is expected to be heard from the doomed gas ever again." Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Επινίκειος στήλη του Βασιλέα Naram-Sin της Ακκάδ, 2230 πχ Ροζ αμμόλιθος, Μουσείο του Λούβρου Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συνάντηση του Δάντη με την Βεατρίκη, Ενετική σχολή, 14ος αιώνας Μαρκιανή Βιβλιοθήκη, Βενετία Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 La Divina Commedia di Dante, Domenico di Michelino, 1465 Νάρθηξ του Duomo της Φλωρεντίας Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Η θεά Gula και ο σκύλος της, Κασσιτική περίοδος, 12ος αιώνας πχ Μαύρος ασβεστόλιθος, Μουσείο Λούβρου Διακρίνονται ο Μηνίσκος, το άστρον της Ιστάρ και ο δίσκος του Σαμάς, καθώς και ο Σκορπιός του υποκόσμου. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Οροφή Μαυσωλείου της Γάλλας Πλακιδίας, Ραβέννα, 5ος αιώνας Βυζαντινό Μωσαϊκό Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Ζωδιακός, Μωσαϊκά δαπέδου στον Καθεδρικό του Οτράντο, 1166 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Κρόνος, Κώδιξ De Sphaera, 15ος αιώνας Biblioteca Estense, Modena, Ιταλία Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Αυτοπροσωπογραφία ως πλανήτης Άρης, Otto Dix, 1915 Staedtische Sammlungen Freital auf Burg Brugk, Freital, Γερμανία΄ Πρόκειται για τον ζωγράφο του Sturmtruppe geht unter Gas, 1924 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Έναστρη Νύκτα, Edvard Munch, 1924 Ελαιογραφία σε καμβά, Munch Museum Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 My People, Langston Hughes, 1902-1967 The night is beautifulSo the faces of my people.The stars are beautiful,So the eyes of my people.Beautiful, also, is the sun.Beautiful, also, are the souls of my people. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 The Dawn Bird, Leszek Andrzej Kostuj, 2011 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Moon Friends, Leszek Andrzej Kostuj Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Prophecy of desert Thinker II, Leszek Andrzej Kostuj Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Mechanics of Planets, Leszek Andrzej Kostuj Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Guardians of Magic Valley, Leszek Andrzej Kostuj Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Amusement of forgotten Gods, Leszek Andrzej Kostuj Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Amusement of forgotten Gods II, Leszek Andrzej Kostuj Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 In Magical Forest IV, Leszek Andrzej Kostuj Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Forest Guardian, Leszek Andrzej Kostuj Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Meeting of the Magicians II, Leszek Andrzej Kostuj Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Key to Reality, Leszek Andrzej Kostuj Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2011 Key to Reality II, Leszek Andrzej Kostuj Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις