studious Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Μάριος Φραγκούλης, Ο μικρός πρίγκηπας διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 http://www.youtube.com/watch?v=SCE98guaH5A Astronomy, Garage Inc., Metallica, 1998 Σύνθεση και πρώτη εκτέλεση: Blue Oyster Cult, 1974 The clock strikes twelve and moondrops burstOut at you from their hiding place?Like acid and oil on a madman's faceHis reasons tend to fly away Like lesser birds on the four winds, yeahLike silver scrapes in MayNow the sands become a crustAnd most of you have gone away...Yea, gone away Ah, come Susie dear, let's take a walkJust out there upon the beachI know you'll soon be marriedAnd you'll want to know where winds come from Well, it's never said at allOn the map that Carrie readsBehind the clock back there you knowAt the four winds bar, mm, yeah YeahHey!Hey!Hey!Hey!Four winds at the four winds barTwo doors locked, ten windows barredOne door left to take you inThe other one just mirrors itHey!Hey! Yeah!Hey! Yeah!Hey! Ooh, in hellish glare and inferenceThe other one's a duplicateThe queenly flux, eternal lightOr the light that never warmsYes, the light that never, never warmsYes, the light that never, never warmsNever warms, never warms The clock strikes twelve and moondrops burstOut at you from their hiding place?Miss Carrie nurse and Susie dearWould find themselves at four winds bar It's the nexus of the crisisAnd the origin of stormsJust the place to hopelesslyEncounter time and then came me Hey!Hey!Hey!Hey! Call me Desdenova, eternal lightThese gravely digs of mineWill surely prove a sightAnd don't forget my dog, fixed and consequent Astronomy - a starAstronomy - a starAstronomy (astronomy) - a star, yeahAstronomy - a star Astronomy Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 "Yara yara" Στίχοι: Νίκος ΚαββαδίαςΜουσική: ΞέμπαρκοιΠρώτη εκτέλεση: Ξέμπαρκοι Καθώς αποκοιμήθηκες φύλαγε βάρδια ο κάβος.Σε σπίτι μέσα, ξέχασες προχτές το φυλαχτό.Γελάς, μα εγώ σε πούλησα στο Rio για δυο centavosκι απέ σε ξαναγόρασα ακριβά στη Βηρυτό. Με πορφυρό στα χείλη μου κοχύλι σε προστάζω.Στο χέρι το γεράκι σου και τα σκυλιά λυτά.Απάνωθέ μου σκούπισε τη θάλασσα που στάζωκαι μάθε με να περπατώ πάνω στη γη σωστά. Κούκο φορούσες κάτασπρο μικρός και κολαρίνα.Ναυτάκι του γλυκού νερού.Σε πιάνει - μην το πεις αλλού - σα γάτα η λαμαρίναΚαι σε σαστίζει ξαφνικό προβέτζο του καιρού. Το ντύμα πάρε του φιδιού και δος μου ένα μαντίλι.Εγώ, - και σ' έγδυσα μπροστά στο γέρο Τισιανό.Βίρα, Κεφαλλονίτισσα, και μάινα το καντήλι.Σε λόφο γιαπωνέζικο κοιμάται το στερνό. Σου πήρα από τη Νάπολη μια ψεύτικη καμέακι ένα κοράλλι ξέθωρο μαζί.Πίσω απ' το φριγκορίφικο στην άδεια προκυμαίαΈβενος, - γλώσσα της φωτιάς, στο βάθος κρεμεζί. Φώτα του Melbourne. Βαρετά κυλάει ο Yara Yaraανάμεσα σε φορτηγά πελώρια και βουβά,φέρνοντας προς το πέλαγος, χωρίς να δίνει δυάρα,του κοριτσιού το φίλημα, που στοίχισε ακριβά. Γερά την ανεμόσκαλα. Καφέ για τον πιλότο.Λακίζετε, αλυσόδετοι του στεριανού καημού.Και σένα, που σε κέρδισα μιανής νυχτιάς σε λότο,σμίγεις και πας με τον καπνό του γκρίζου ποταμού. Μια βάρκα θέλω, ποταμέ, να ρίξω από χαρτόνι,όπως αυτές που παίζουνε στις όχθες μαθητές.Σκοτώνει, πες μου, ο χωρισμός; - Ματώνει, δε σκοτώνει.Ποιος είπε φούντο; Ψέματα. Δε φτάσαμε ποτές. Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Photopic Sky Survey, Nick Risinger, 2011 Η Αστροφωτογραφία! Η ιστοσελίδα του αστροφωτογράφου:http://skysurvey.org/ Διαδραστική έκδοση της φωτογραφίας (δείτε σε πλήρη οθόνη)http://media.skysurvey.org/interactive360/index.html Η αστροφωτογραφία (αυξομείωση με την ροδέλα του ποντικού)http://media.skysurvey.org/openzoom.html Μην τυχόν και δεν το δείτε ΟΛΟΙ! This stunning 360 degree panorama of the night sky was stitched together from 37,000 images by a first-time astrophotographer. Nick Risinger, a 28-year-old native of Seattle, trekked more than 60,000 miles around the western United States and South Africa to create the largest-ever true-color image of the stellar sphere. The final result is an interactive, zoomable sky map showing the full Milky Way and the stars, planets, galaxies and nebulae around it. "The genesis of this was to educate and enlighten people about the natural beauty that is hidden, but surrounds us," Risinger said. The project began in March 2010, when Risinger and his brother took a suite of six professional-grade astronomical cameras to the desert in Nevada. By June, Risinger had quit his job as a marketing director for a countertop company to seek the darkest skies he could find. Every night, Risinger and his father set up the cameras on a tripod that rotates with Earth. The cameras automatically took between 20 and 70 exposures each night in three different-color wavelengths. Previous professional sky surveys (including the Digitized Sky Survey of the 1980s, which is the source for the World Wide Telescope and Google Sky) shot only in red and blue. Including a third color filter gives the new survey a more real feeling, Risinger said. "I wanted to create something that was a true representation of how we could see it, if it were 3,000 times brighter," he said. ‘I wanted to create something that was a true representation of how we could see it, if it were 3,000 times brighter.’Risinger sought out dry, dark places far from light-polluting civilization. Most of the northern half of the sky was shot from deserts in Arizona, Texas and northern California, although Risinger had one clear, frigid night in Colorado. "It was January and we were hanging out in Telluride waiting for the weather to clear in Arizona or Texas," he said. "Finally we realized the weather was hopeless down south, but it was perfectly clear where we were." They drove an hour away, set up near a frozen lake, and sat in their car with the heat off for 12 hours as the temperature outside dropped to minus 6 degrees Fahrenheit. "I would have loved to turn the car on for heat, but I was afraid the exhaust would condense on the equipment and make a shutter freeze or ice up the lenses," Risinger said. "Certainly it was the coldest I’ve ever been, but I’ve still got all 10 toes and fingers." The southern hemisphere was captured in two trips to South Africa, not far from the site of the 11-meter Southern African Large Telescope. While there, Risinger and his father stayed with a sheep farmer who also watched the skies with his own amateur telescope. Back in Seattle, Risinger used a combination of standard and customized astrophotography software to subtract noise from the cameras, stack the three colors on top of each other, link each picture to a spot on the sky and stitch the whole thing together. He taught himself most of the techniques using online tutorials. Risinger plans to sell poster-sized prints of the image from his website and is looking for someone to buy his cameras, but otherwise has no plans to make money from his efforts. He wants to make the panorama available to museums and planetariums, or modify it for a classroom tool. "When Hubble shoots something, it’s a very small piece of the larger puzzle. The purpose of this project is to show the big puzzle," he said. "It’s the forest-for-the-trees kind of concept. Astronomers spend a lot of their time looking at small bugs on the bark. This is more appreciating the forest." ΠΗΓΗ: Wired Science Risinger sets up his cameras in Colorado. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Peter Hammill "Again" I stretch my hands,clutch vacant laughterin silence and sweet, sweet pain;without demand,but with a longingfor what will never come again.I smell your perfumeon the sheets in the morning--it linger like the patternson the window after rain,a past that lives,if only for th epresent...which is gone and willnever come again.to your sad eyes, turned away, mine say'Do you? Did you? How?'As the darknessslides away the dayshows what wasand makes what is now.I see your pictureas though it were a mirrorbut there's no part of yououtside the frameexcept the change thatyou game to me:this will never come again.I am me,I was so before you,but afterwards I am not the same.You are goneand I am with you:this will never come again. Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2011 Τετραφάρμακος έγραψε: "Η Αστροφωτογραφία! Μην τυχόν και δεν το δείτε ΟΛΟΙ! "Λοιπόν,είδα και εθαύμασα.. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ!!!Μετά απ' αυτό, τι να πεις και τι να γράψεις; Δεν υπάρχουν λόγια..Νομίζω τα είδα ΟΛΑ...Απλά αφήνομαι στο μεθύσι αυτού του Ταξιδιού που με πάει...Βρήκα το αγχολυτικό μου, Τετραφάρμακε, σε δόση που με ακουμπά!Ακριβώς ότι χρειαζόμουν,Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
studious Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 Τα φαινόμενα του νου μας απατούν περισσότερο από τα φαινόμενα τ' ουρανού. Εκείνο που δε γίνεται, Οδυσσέας Ελύτης Nα 'χε η νοσταλγία σώμα να το σπρώξω απ' το παρά-θυρο έξω ! Nα τσακίσω εκείνο που δε γίνεται ! Kο-ρίτσι που από το γυμνό σου στήθος σαν από σχεδίακάποτε μ' έσωσε ο Θεός Kαι ψηλά πάνω απ' τα τείχη με την ημισέληνο με πήγεμην κι από δική μου Aκριτομύθια φανερωθείς και οι Tύχες σε βάλουνστο σημάδι Όπως κι έγινε Γιατί τέτοια θέλει κιαγαπά η ζωή που εμείς αλλού πιστεύουμε πως είναι Kι από τ' άλλο μέρος της αγάπης από τ' άλλο μέ-ρος του θανάτου υπνοβατούμε ώσπου αβάσταχταπερισφιγμένο κείνο που μας έγινε σάρκα της σαρ-κός σαν το φώσφορο μέσα μας πάρει φωτιά και ανά-ψει και ξυπνήσουμε Ίσια ναι πάει ο χρόνος αλλ' ο έρωτας κάθετακαι ή κόβονται στα δύο ή που δεν απαντήθηκαν ποτέAλλ' αυτό που μένει σαν Άμμος από δυνατόν αέρα στα δωμάτια και η αράχνηκι έξω στο κατώφλι O λύκος με το στρογγυλό το μάτι που ολολύζει πιθα-νά φαίνονται όλα και προ πάντων τα βουνά της Kρή-της που μικρός τα 'χα στο χιόνι και τα ξαναβρήκα δρο-σερά μα τι σημαίνει Που κι ελεύθερος να μείνεις που και νικητής πάλι ο ήλιος γέρνει κι είναι ολόγυρά σου Σιγαλιά γεμάτη ακτές καταστραμμένες όπου ακόμηκατεβαίνουνε τα σύννεφα να φάνε χόρτο λίγο πρινγια πάντα σκοτεινιάσει Σα να πήραν τέλος οι άνθρωποι και να μην έχει μείνειάλλο τίποτα καίριο να ειπωθεί. (από το Tο Φωτόδεντρο και η Δέκατη Tέταρτη Oμορφιά, Ίκαρος 1971) διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 Στην ποίηση, όπως και στα όνειρα, δε γερνάει κανένας... «Αυτοσυντήρηση», Κική δημουλά Θα πρέπει να ήταν άνοιξηγιατί η μνήμη αυτήυπερπηδώντας παπαρούνες έρχεται.Εκτός εάν η νοσταλγίααπό πολύ βιασύνη,παραγνώρισ' ενθυμούμενο.Μοιάζουνε τόσο μεταξύ τους όλαόταν τα πάρει ο χαμός.Αλλά μπορεί να'ναι ξένο αυτό το φόντο,να'ναι παπαρούνες δανεισμένεςαπό μιάν άλλην ιστορία,δική μου ή ξένη.Τα κάνει κάτι τέτοια η αναπόληση.Από φιλοκαλία κι έπαρση. Όμως θα πρέπει να 'ταν άνοιξηγιατί και μέλισσες βλέπωνα πετούν γύρω απ΄αυτή τη μνήμη,με περιπάθεια και πίστηνα συνωστίζονται στον κάλυκά της.Εκτός αν είναι ο οργασμόςνόμος του παρελθόντος,μηχανισμός του ανεπανάληπτου.Αν μένει πάντα κάποια γύριςστα τελειωμένα πράγματαγια την επικονίασητης εμπειρίας, της λύπηςκαι της ποίησης. Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
studious Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 Franz Schubert, An den Mond (Στο φεγγάρι) διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 "Φωτογραφία" , Κική Δημουλά Κρατώ λουλούδι μάλλον.Παράξενο.Φαίνετ' απ' τη ζωή μουπέρασε κήπος κάποτε. Στο άλλο χέρικρατώ πέτρα.Με χάρη και έπαρση.Υπόνοια καμιάότι προειδοποιούμαι γι' αλλοιώσεις,προγεύομαι άμυνες.Φαίνετ' απ' τη ζωή μουπέρασε άγνοια κάποτε. Χαμογελώ.Η καμπύλη του χαμόγελου,το κοίλο αυτής της διαθέσεως,μοιάζει με τόξο καλά τεντωμένο,έτοιμο.Φαίνετ' απ' τη ζωή μουπέρασε στόχος κάποτε.Και προδιάθεση νίκης. Το βλέμμα βυθισμένοστο προπατορικό αμάρτημα:τον απαγορευμένο καρπότης προσδοκίας γεύεται.Φαίνετ' απ' τη ζωή μουπέρασε πίστη κάποτε. Η σκιά μου, παιχνίδι του ήλιου μόνο.Φοράει στολή δισταγμού.Δεν έχει ακόμα προφθάσει να είναισύντροφος μου ή καταδότης.Φαίνετ' απ' τη ζωή μουπέρασ' επάρκεια κάποτε. Συ δεν φαίνεσαι.Όμως για να υπάρχει γκρεμός στο τοπίο,για νά' χω σταθεί στην άκρη τουκρατώντας λουλούδικαι χαμογελώντας,θα πει πώς όπου να' ναι έρχεσαι.Φαίνετ' απ' τη ζωή μουζωή πέρασες κάποτε. Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 Ο Ενκί Μπιλάλ και η Γη Με μολύβια στις αποχρώσεις του γκρίζου, και με μόνο λιγοστό χρώμα το κόκκινο του αίματος, διαλέγει ο Γάλλος δημιουργός κόμικ Enki Bilal να αποδώσει τις περιβαλλοντικές και οικολογικές του ανησυχίες. Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
studious Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 Όσ' άτρα βρίσκονται Στίχοι της Σαπφώς σε μετάφραση του Οδυσσέα Ελύτη Μουσική: Νίκος ΞυδάκηςΤραγουδούν: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Νίκος Ξυδάκης Αφιερωμένο στον δημιουργό αυτού του τόσο μοναδικού θέματος. διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 Όσ' άτρα βρίσκονται Στίχοι της Σαπφώς σε μετάφραση του Οδυσσέα Ελύτη Μουσική: Νίκος ΞυδάκηςΤραγουδούν: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Νίκος Ξυδάκης Αφιερωμένο στον δημιουργό αυτού του τόσο μοναδικού θέματος. και το άλλο βιντεάκι με τα ρω του έρωτα και Chopin Nocturne είναι υπέροχο! Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 "Να 'μαστε πάλι εδώ Αντρέα" Στίχοι: Μανώλης ΡασούληςΜουσική: Ανδρέας ΜικρούτσικοςΠρώτη εκτέλεση: Ανδρέας Μικρούτσικος & Μανώλης Ρασούλης ( Ντουέτο ) Να μαστε πάλι εδώ Αντρέα, οι δρόμοι τρέχουν χιαστίσημείο χ και μεις παρέα και ας φύγαν χίλιοι δυο καιροίΜένω κατάπληκτος Μανώλη, δεν ξέρω αλήθεια τι να πωΠώς γίνεται ο καθένας όλοι και όλοι πώς γίνονται εγώ Σαν μια Ιθάκη είναι το τώρα, που όλο γυρίζω να τη βρωκαι με των Δαναών τα δώρα, γελώ τον δόλιο μου εαυτόΑμάν βαριά φιλοσοφία, ας πούμε κάτι πιο απλόκαλές οι Η.Π.Α. και η Ρωσία, μα έχω το δράμα μου και γω Μια από τις σχέσεις που δε ξέρεις, μου φώναξε ένα πρωινόκάνεις εσύ αυτό που θέλεις, γι' αυτό βαθιά και σε μισώΚαι γω δεν είμαι με τη Μαίρη κι όμως μαζί της έχω γιομε σεργιανά σ' άγνωστα μέρη χάνομαι, βρίσκομαι και ζω Ελπίδες μέσα στη φορμόλη και πολλαπλάσιοι οι καιροίάλλαξε τόσο αυτή η πόλη, μα 'μεινε ίδιο κατιτίΤο πρώτο πρώτο μας τραγούδι, αυτό θαρρώ πως θες να πειςΚάλλιο στο χώμα το λουλούδι παρά σε βάζο περιωπής Περνούν γερνούν τα γεγονότα, μα είναι καλό που 'μαστε εδώΦαντάσου φτάνει και μια νότα κι αλλάζεις όλο το σκοπόΝομίζω έτσι και η ζωή μας σαν όπως λεν τα πάντα ρειΣτη θάλασσα η εκβολή μας και όμως γυρνάμε στην πηγή Ναι το ποτάμι δε στερεύει καθάριο τρέχει το νερόενώνει δεν μεταναστεύει πηγή και γη με ωκεανόΚάλλιο που όσο και να κλαίει ο κάθε που θα νοσταλγείη ζήση δε γυρνάει replay κι οι δρόμοι τρέχουν χιαστί... Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 "Νυχτερινό", Ναπολέων Λαπαθιώτης Κίτρινη ἡ φλόγα τοῦ κεριοῦ μου, στὴ νύχτα, ἀπάνω στὸ τραπέζι σὰν ἔρημη πνοὴ ἀνασαίνει. Σωθῆκαν τὰ χρυσὰ ὄνειρά της μὲς στὰ σκοτάδια τρεμοπαίζει, χλωμὴ ψυχοῦλα φοβισμένη... Ἔξω λαμπρόφωτο φεγγάρι κάτι ὀνειρεύεται στὰ χάη τὰ ζαφειρένια της ἐρήμου... Σὰ νά ῾θελε νὰ ζήσει ἀκόμα, μ᾿ ἀναλαμπὲς ψυχομαχάει τὸ ἑτοιμοθάνατο κερί μου... Καὶ τὸ φεγγάρι τὸ ἀσημένιο ποὺ χρόνια τώρα ἔχει σωπάσει, καὶ τὸ κερί μου ποὺ πεθαίνει -καὶ μέσα ἡ θλιβερὴ ψυχή μου, χωρὶς αἰτία, κι οἱ τρεῖς στὴν πλάση εἴμαστε τόσο λυπημένοι... Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 "Μαρίνα" Στίχοι: Οδυσσέας ΕλύτηςΜουσική: Μίκης ΘεοδωράκηςΠρώτη εκτέλεση: Ντόρα Γιαννακοπούλου Άλλες ερμηνείες: Σούλα ΜπιρμπίληΑλέξια Δώσε μου δυόσμο να μυρίσω,Λουίζα και βασιλικόΜαζί μ'αυτά να σε φιλήσω,και τι να πρωτοθυμηθώ Τη βρύση με τα περιστέρια,των αρχαγγέλων το σπαθίΤο περιβόλι με τ' αστέρια,και το πηγάδι το βαθύ Τις νύχτες που σε σεργιανούσα,στην άλλη άκρη τ' ουρανούΚαι ν' ανεβαίνεις σε θωρούσα,σαν αδελφή του αυγερινού Μαρίνα πράσινο μου αστέριΜαρίνα φως του αυγερινούΜαρίνα μου άγριο περιστέριΚαι κρίνο του καλοκαιριού http://www.youtube.com/watch?v=vrgSpN_MVvI Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
studious Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 Όσ' άτρα βρίσκονται Στίχοι της Σαπφώς σε μετάφραση του Οδυσσέα Ελύτη Μουσική: Νίκος ΞυδάκηςΤραγουδούν: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Νίκος Ξυδάκης Συγγνώμη, λάθος, συμβαίνουν αυτά όταν βιάζεσαι πάρα πολύ. Η καλή τέχνη αξίζει ακόμα κι αν αναμειγνύονται οι τίτλοι των έργων της. Η αφιέρωση πάντως ισχύει στο πολλαπλάσιο είτε Chopin, είτε με Σαπφώ, η πρόθεση μετράει. διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
studious Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2011 Δεν είναι μόνο η θλίψη αλλά κυρίως η χαρά που συνταιριάζει με τον ουρανό, τ' άστρα και το φεγγάρι. Η πορτοκαλένια, Οδυσσέας Ελύτης Tόσο πολύ τη μέθυσε ο χυμός του ήλιου Που έγειρε το κεφάλι της και δέχτηκε να γίνει Σιγά-σιγά : η μικρή Πορτοκαλένια ! Έτσι καθώς γλαυκόλαμψαν οι εφτά ουρανοί Έτσι καθώς αγγίξαν μια φωτιά τα κρύσταλλα Έτσι καθώς αστράψανε χελιδονοουρές Σάστισαν πάνω οι άγγελοι και κάτω οι κοπελιές Σάστισαν πάνω οι πελαργοί και κάτω τα παγόνια Kι όλα μαζί συνάχτηκαν κι όλα μαζί την είδαν Kι όλα μαζί τη φώναξαν : Πορτοκαλένια ! Mεθάει το κλήμα κι ο σκορπιός μεθάει ο κόσμος όλος Όμως της μέρας η κεντιά τον πόνο δεν αφήνει Tη λέει ο νάνος ερωδιός μέσα στα σκουληκάκια Tη λέει ο χτύπος του νερού μέσ’ στις χρυσοστιγμές Tη λέει κι η δρόσο στου καλού βοριά το απανωχείλι : Σήκω μικρή μικρή μικρή Πορτοκαλένια ! Όπως σε ξέρει το φιλί κανένας δεν σε ξέρει Mήτε σε ξέρει ο γελαστός Θεός Που με το χέρι του ανοιχτό στη φλογερή αντηλιά Γυμνή σε δείχνει στους τριανταδυό του ανέμους ! (από το Ήλιος ο Πρώτος, Ίκαρος 1963) διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
Pano0liz Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2011 Δεν θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο της τέχνης, αλλά κάνω μια προσπάθεια να προσεγγίσω αυτήν την αξία.... Μιας και το θέμα αυτό είναι περι τέχνης, πήρα το θάρος να ανεβάσω και μια δική μου προσπάθεια... Ελπίζω να το βρείτε ωραίο... Το να σκέφτεσαι τους νόμους της σύνθεσης προτού κάνεις μια φωτογραφία, είναι λίγο σα να σκέφτεσαι το νόμο της βαρύτητας προτού βγεις περίπατο. Edward Weston
Pano0liz Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2011 Δεν θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο της τέχνης, αλλά κάνω μια προσπάθεια να προσεγγίσω αυτήν την αξία.... Μιας και το θέμα αυτό είναι περι τέχνης, πήρα το θάρος να ανεβάσω και μια δική μου προσπάθεια... Ελπίζω να το βρείτε ωραίο... το ξέχασα πριν Το να σκέφτεσαι τους νόμους της σύνθεσης προτού κάνεις μια φωτογραφία, είναι λίγο σα να σκέφτεσαι το νόμο της βαρύτητας προτού βγεις περίπατο. Edward Weston
studious Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2011 Πολύ τρυφερή επιλογή. Άλλωστε η επαφή με την τέχνη σε κάνει ειδήμονα, σου αφήνει τα περιθώρια να ανοίξεις την ψυχή σου για να σε ακουμπήσει. Είναι καλό να προσπαθείς. Το πρώτο σκαλί, Κ.Π.Καβάφης Εις τον Θεόκριτο παραπονιούντανμια μέρα ο νέος ποιητής Ευμένης·«Τώρα δυο χρόνια πέρασαν που γράφωκ’ ένα ειδύλλιο έκαμα μονάχα.Το μόνον άρτιόν μου έργον είναι.Aλλοίμονον, είν’ υψηλή το βλέπω,πολύ υψηλή της Ποιήσεως η σκάλα·κι απ’ το σκαλί το πρώτο εδώ που είμαιποτέ δεν θ’ ανεβώ ο δυστυχισμένος.»Είπ’ ο Θεόκριτος· «Aυτά τα λόγιαανάρμοστα και βλασφημίες είναι.Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο, πρέπεινάσαι υπερήφανος κ’ ευτυχισμένος.Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.Κι αυτό ακόμη το σκαλί το πρώτοπολύ από τον κοινό τον κόσμο απέχει.Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτοπρέπει με το δικαίωμά σου νάσαιπολίτης εις των ιδεών την πόλι.Και δύσκολο στην πόλι εκείνην είναικαι σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν.Στην αγορά της βρίσκεις Νομοθέταςπου δεν γελά κανένας τυχοδιώκτης.Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.» (Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984) διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
studious Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2011 Το κορίτσι που αγαπούσε το φεγγάριTo koritsi kai to feggari.doc διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
studious Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2011 Οι δώδεκα πλανήτες. ΄http://www.youtube.com/watch?v=Yw2ZZOxB3PU&feature=related διὸ πολλοί φασι τῶν σοφῶν οἱ μὲν ἁρμονίαν εἶναι τὴν ψυχήν, οἱ δ’ ἔχειν ἁρμονίαν. Αριστοτέλης.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2011 Space, Time and Rockets, Rheta Randolf, Catherine Barry, 1952 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2011 Space, Time and Rockets, Rheta Randolf, Catherine Barry, 1952 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις