wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2011 Με ό,τι κι αν παρατηρούμε, το «ταξίδι» μετράει...! http://www.youtube.com/watch?v=-ZamTi67zI4&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=auTEXsjoiTU&feature=related Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2011 «Μια παρέα άστρα κουβεντιάζουν, κάποτε γελούν κι η σιωπή άγνωστο μέταλλο ακατέργαστο στριφογυρίζει, ντιντινίζει και φωνάζει κάθε ήχο με το επίθετό του.Κι ένας γέρος απλανής, τρύπες - τρύπες το άγριο μούτρο του βλέπει την Αφροδίτη και στοχάζεται.Φαλακρός ο χρόνος τόνε χαιρετά, τον κοροϊδεύει,μα κείνος τον χαβά του, ο ξεμωραμένος στέλνει τον δορυφόρο του και της πάει πεσκέσι τέσσερα σπάνια σύννεφα με πράσινο φορτίοηλεκτρισμένα.» Μανώλης Ρασούλης Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2011 έναστρη νύχτα Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2011 «Ο ήλιος βασίλεψε, θάμπωσαν τα βουνά, οι οροσειρές του μυαλού μου κρατούν ακόμα λίγο φως στην κορφή τους, μα η άγια νύχτα πλακώνει, ανεβαίνει από τη γης, κατεβαίνει από τον ουρανό, και το φως ορκίστηκε να μην παραδοθεί, μα το ξέρει, σωτηρία δεν υπάρχει, δεν θα παραδοθεί, μα θα σβήσει.» Νίκος Καζαντζάκης, «Αναφορά στον Γκρέκο»(Πρόλογος) Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2011 Επιτέλους ήλιος και στην πόλη μας!Αν είμαστε τυχεροί, θα δούμε και καθαρό ουρανό το βράδυ!!!!Λαμπρός ήλιος με τη θαλπωρή του, γαλανός ουρανός με κρυμμένα τα αστέρια του και...απεργία...!Αυτό το αισιόδοξο τραγούδι με πλημμύρισε και σας το χαρίζω με πολλά χαμόγελα... «Δυο χαμόγελα» Στίχοι: Σταμάτης ΚραουνάκηςΜουσική: Σταμάτης ΚραουνάκηςΠρώτη εκτέλεση: Σταμάτης Κραουνάκης Λέω θα ζήσω πίσω θ΄αφήσω κι αυτή τη στιγμήλέω τραγούδι για ένα λουλούδι για μιαν αφορμήλέω θ΄αντέξω κι αν μείνω απ΄έξω κι αν έρθει βροχήλέω να στείλω στο φόβο το φίλο ένα κόκκινο χι.. Έχω δυο χαμόγελα άνθη του καλούτο ένα είναι για σένα το άλλο του Θεούέχω δυο χαμόγελα σε παρακαλώόλα μοιάζουν ρόδινα όταν σε φιλώ. Λέω να πιάσω πηλό και να πλάσω μια μπάλα μικρήγια παιχνιδάκι να παίζει λιγάκι η σκέψη η γκριλέω να ζήσω με κάτι να λύσω αυτή τη σιωπήίσως το χάπι που λένε αγάπη μπορεί να το πει..! Έχω δυο χαμόγελα άνθη του καλούτο ένα είναι για σένα το άλλο του Θεούέχω δυο χαμόγελα σε παρακαλώόλα μοιάζουν ρόδινα όταν σε φιλώ. Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2011 Αφιέρωμα στη σελήνη Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2011 «Πολύ μακριά στα βάθη του ουρανούζούνε δυο μικρά χαριτωμένα αστέριαπου αιώνια απομακρύνονται το ένα από το άλλοκι αιώνια προσπαθούνε να πλησιάσουν.απλώνουν τα φτερά τους τα αραχνοΰφανταγια να ‘ρθουνε το ένα δίπλα στο άλλοαλλά και τα δυο τους φεύγουν προς τα πίσωκάθε φορά που πρόκειται ν’ αγγίξουν..»Karl Marx Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2011 Από stavrakis, με τίτλο:<< Φρεγάτα Ναβαρίνο - Επιχείρηση σκορπιός>> και επεξήγηση: «H πανσέληνος μόλις έχει αρχίσει να ανατέλλει πάνω από το Μπατσί της Άνδρου και το απαλό φως της λούζει τον κόλπο ξεγυμνώνοντας όμορφες εικόνες σαν αυτή.Η φρεγάτα F461 Ναβαρίνο περιπολεί γύρω από τα Γαυρονήσια υπό την σκέπη του μεγάλου ουράνιου πρωταγωνιστή Σκορπιού.».....Και αντικρίζοντας αυτήν την ομορφιά, στο νου μου(ως συνήθως) ήρθαν στίχοι: «'Eχω τρεις κόσμους.Μια θάλασσα, έναν ουρανόκι έναν πράσινο κήπο:τα μάτια σου. Θα μπορούσα αν τους διάβαινακαι τους τρεις,να σας έλεγα πού φτάνει ο καθένας τους. Η θάλασσα, ξέρω.Ο ουρανός, υποψιάζομαι.Για τον πράσινο κήπο μου,μη με ρωτήσετε.»Ν.Βρεττάκος Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2011 Το καθαρότερο πράγμα της δημιουργίας «Δεν ξέρω, μα δεν έμεινε καθόλου σκοτάδι.Ο ήλιος χύθηκε μέσα μου από χίλιες πληγές.Και τούτη τη λευκότητα που σε περιβάλλωδε θα τη βρεις ούτε στις Άλπεις, γιατί αυτός ο αγέραςστριφογυρνά ως εκεί ψηλά και το χιόνι λερώνεται.Και στο λευκό τριαντάφυλλο βρίσκεις μια ιδέα σκόνης.Το τέλειο θαύμα θα το βρεις μοναχά μες στον άνθρωπο:λευκές εκτάσεις που ακτινοβολούν αληθινάστο σύμπαν και υπερέχουν. Το πιο καθαρό πράγμα λοιπόν της δημιουργίας δεν είναι το λυκόφως, ούτε ο ουρανός που καθρεφτίζεται μες στο ποτάμι, ούτε ο ήλιος πάνω στης μηλιάς τ΄άνθη.Είναι η αγάπη.»Νικηφόρος Βρεττάκος Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2011 Απολαύστε την καταπληκτική φωτογραφία του Άγγελου Κεχαγιά, με τίτλο: Ic 405 & Ic 410 Widefield (hubble Palette)....... «Πώς ξεκινάει το φως από ένα άστρο και χύνεται μέσα στημαύρη αιωνιότητα κι οδοιποράει αθάνατο; Το άστρο πεθαίνει μα το φως ποτέ του…» Νίκος Καζαντζάκης, «Ασκητική» Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2011 Κι ένας ήλιος, να τον πιεις στο ποτήρι, ζουμερός και ανάγλυφος σαν πορτοκάλι, με τις προεξοχές της χρωμόσφαιρας να εκτινάσσονται προς το Διάστημα!!! Από τον Despet η φωτογραφία, με τίτλο: «Εικόνες από το Άστρο μας...τη 30-08-2011». Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23, 2011 «Άνθρωπε, της αιωνιότητας ο αχός,που κάνεις κύκλους στα σκοτάδια του απείρου,η αρμονία των συμπάντων είσαι, φως,μοναδική ελπίδα του υπερκόσμιου ονείρου. Είσαι θάλασσα, ήλιος και μύρολουλουδιών που φυτρώνουν σε άγια χώρα,κι ως του σύμπαντος έχεις τον κλήρο,συντονίζεις τ’ απείρου την ώρα.» Δημήτρης Κακαλίδης Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23, 2011 Ξαναδιαβάζοντας το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Oι έμποροι των εθνών», στάθηκα σ’ αυτό:(χωρίς σχόλια...) Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2011 Στις 23 του Οκτώβρη του 1925, γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, ο... Λαχειοπώλης τ’ Ουρανού!Απόσπασμα από το βιβλίο του Μάνου Χατζιδάκι ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ. "...Σηκώθηκα απ΄ το πιάνο και πλησιάζω τον καθρέφτη. Ήμουνα ξαναμμένος. Είδα το είδωλό μου να κρατά φτερά του παγωνιού και δροσερούς καρπούς του Θέρους. Κι είπα από μέσα μου: Είμαι ο Λαχειοπώλης τ΄ Ουρανού. Μοιράζω αριθμούς σε ξωτικά κι αγγέλους. Ο πρώτος αριθμός σημαίνει συνουσία. Βάση ρευστή για δημιουργία. Κι αποφασίζω ευθύς την πιο μεγάλη μου πράξη. Σκόρπισα τα λαχεία μου στους γαλαξίες και στο άπειρο. Έτσι δεν θά ΄ναι δυνατό κανείς να ξαναδημιουργήσει, να πράξει το καλό - που λεν - ή το κακό. Σπατάλη η απόφασή μου, μα ο κόσμος πάει για να χαθεί. Το λέω για να τ΄ ακούν οι νέοι, και να σκορπίσουν τα λαχεία τους κι αυτοί, όπου μπορέσουν κι όπου βρουν. Να μην τ΄ αφήσουν κέρδος στους πολλούς. Έτσι τουλάχιστον, θα κατακτήσουμε τη δυνατότητα να μας φοβούνται. Ποιους; Εμάς, τους ποιητές. Μια και δεν είναι δυνατό να μας εντάξουν στα συρτάρια τους, σ΄ ό,τι μπορούν να ελέγξουνε και να προβλέψουν οι ανερχόμενοι πολλοί.Τους φοβερίζει η άρνησή μας να δεχτούμε φάκελο, κατάταξη, τάξη κι αριθμό.Τους φοβερίζει η άρνησή μας να ενταχθούμε στις ομάδες αυτών που όταν κοιμούνται, τα χέρια τους είναι από μέσα ή απ΄ έξω από το πάπλωμα. Γιατί τα χέρια τα δικά μας την ώρα του ύπνου, ζωγραφίζουν ελεύθερα τους ανέμους, με χρώματα και με σχηματισμούς πτηνών, και μας τοποθετούν παντοτινά μες στους αιώνες, με την αθάνατη κι ερωτική μορφή του Λαχειοπώλη τ΄ Ουρανού." Ευχαριστώ τον Φίλο, που μου έστειλε "Το βαλς των χαμένων ονείρων" Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2011 Αυτοί οι συνταρακτικοί στίχοι της Κικής Δημουλά από το τελευταίο βιβλίο της «Εύρετρα», πλημμύρισαν το νου μου στην εικόνα της υπέροχης φωτογραφίας του Heart Nebula (το νεφέλωμα της καρδιάς). Αυτής της μεγαλύτερης καρδιάς του γαλαξία μας, που "χτυπάει" εδώ κοντά, μόλις 7500 έτη φωτός από τη γη, και ανήκει στον αστερισμό της Κασσιόπης. Κοντά στο εσωτερικό της καρδιάς και στο κοσμικό κέντρο υπάρχει ένα σμήνος νεογέννητα αστέρια με το όνομα Melotte 15. http://apod.nasa.gov/apod/astropix.html «Ευλαβούμαι, Ανάγκη ότι εσύ έπλασες το συνεχές του κόσμου το δώσ΄μου, το δεν έχω του. Αλλά τον έρωτα, όχι, όχι εσύ, Ανάγκη τον έρωτα τον έπλασε ο θάνατος από άγρια περιέργεια να εννοήσει τι είναι ζωή...» Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2011 Το Timelapse που πρόβαλαν στη χθεσινοβραδινή διάλεξη της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας, «Αστροφωτογραφία: Η καλλιτεχνική απεικόνιση του ουράνιου θόλου».Απολαύστε, από Βασίλη Μεταλληνό Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26, 2011 Άγγελε Κεχαγιά, κάθε μοναδική φωτογραφία σου είναι... στίχος για μένα Τίτλος φωτογραφίας: "Soul & Heart Nebula 2 Parts Mosaic (hubble Palette)" Τι να πω...!!!«Το μόνο που θέλω να πω, αστράφτει απρόσιτο...» Aπό το ποίημα «Απρίλιος και σιωπή» της συλλογής «Πένθιμη Γόνδολα» (1996) του Σουηδού ποιητή και βραβευμένου με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2011, Tomas Transtrőmer. Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
3c273 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 30, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 30, 2011 Το φράκταλ πρόσωπο του ποιητή W.H. Auden, που έγραψε το φιλικό προς το φράκταλ στίχο: " Με το να ονομάσεις την αιωνιότητα αριθμό, δεν σημαίνει κιόλας ότι έγινε τέτοιος".Από το βιβλίο: Μια αιρετική άποψη για το Χάος στην καθημερινή ζωή, των F.D.Peat και J. Briggs. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
3c273 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 30, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 30, 2011 Φωτογραφία του τηλεσκοπίου Χαμπλ, που παρουσιάζει τη σύγκρουση μεταξύ δύο γαλαξιών. Όπως ένα βότσαλο που πέφτει στη λίμνη, αυτή η βίαιη συνάντηση ώθησε μια βίαιη ριπή ενέργειας στο διάστημα, σκορπίζοντας αέρια και σκόνη με ταχύτητα 320.000 χιλιομέτρων την ώρα. Αυτή η περιγραφή ταιριάζει με την "κοινή" άποψη για το τι είναι χάος, όμως μέσα σε αυτό τον εξωτερικό δακτύλιο των θερμών αερίων γεννήθηκαν δισεκατομμύρια αστέρες. Το χάος είναι ταυτοχρόνως θάνατος και γέννηση, καταστροφή και δημιουργία. Κατά μια βαθύτερη έννοια, η φωτογραφία αυτή είναι μια εικόνα του χάους καθενός από μας.Από το βιβλίο: Μια αιρετική άποψη για το Χάος στην καθημερινή ζωή, των F.D.Peat και J. Briggs. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 30, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 30, 2011 "Κάποιος ήλιος μ’ έχει κερδίσει,του απείρου το πνεύμα έχω νιώσεικαι του νου μου το βιος έχω αφήσει,στο απόλυτο έχω ενδώσει..." Δημήτρης Κακαλίδης Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 30, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 30, 2011 Μια βιτρίνα στο Βερολίνο.Εξαιρετικό!!! Αξίζει να το δείτε!!!http://www.youtube.com/watch_popup?v=XVTga6GmbGw&vq=medium#t=74 Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
wereniki Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 31, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 31, 2011 Μπαλέτο στο βυθό της θάλασσας!!!Σε ναυάγιο κοντά στις ακτές της Φλόριντα φιλοξενείται μία πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας. Η έμπνευση του καλλιτέχνη και το εκπληκτικό αποτέλεσμα:http://news247.gr/kosmos/paraksena/mpaleto_30_metra_katw_apo_thn_thalassa.1430487.html Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 31, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 31, 2011 Μπαλέτο στο βυθό της θάλασσας!!!Σε ναυάγιο κοντά στις ακτές της Φλόριντα φιλοξενείται μία πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας. Η έμπνευση του καλλιτέχνη και το εκπληκτικό αποτέλεσμα:http://news247.gr/kosmos/paraksena/mpaleto_30_metra_katw_apo_thn_thalassa.1430487.html Την ομορφιά δεν την χωρά ο ίδιος ο ουρανός! Πως να μείνεις εντός θέματος; Βέβαια για εμάς το θέμα είναι η ομορφιά και, από την άποψη αυτή, είμαστε πάντοτε εντός θέματος. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 31, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 31, 2011 Ghost of the Cepheus Flare, Adam Block, Mt. Lemmon SkyCenter, University of Arizona, 2011 APOD 31/10/11 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 31, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 31, 2011 A soldier, Robert Frost, 1874-1963 He is that fallen lance that lies as hurled,That lies unlifted now, come dew, come rust,But still lies pointed as it ploughed the dust.If we who sight along it round the world,See nothing worthy to have been its mark,It is because like men we look too near,Forgetting that as fitted to the sphere,Our missiles always make too short an arc.They fall, they rip the grass, they intersectThe curve of earth, and striking, break their own ;They make us cringe for metal-point on stone.But this we know, the obstacle that checkedAnd tripped the body, shot the spirit onFurther than target ever showed or shone. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις