Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Επειδή το link που παραθέσατε δε λειτουργεί, μάλλον το άρθρο στο οποίο αναφέρεστε είναι το εξής:

 

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακοίνωσε ότι εντόπισε σε ένα γειτονικό γαλαξία, για πρώτη φορά, ένα νέο είδος έκρηξης άστρου (σουπερνόβα), που προκαλεί την εκπομπή τεραστίων ποσοτήτων ασβεστίου. Το γεγονός αυτό μπορεί να ερμηνεύει γιατί υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου σε γαλαξίες όπως ο δικός μας και, ακόμα, μπορεί να εξηγεί από πού προέρχεται το ασβέστιο που καταλήγει στα κόκαλά μας, αφού έχει προηγουμένως διανύσει τεράστιες αποστάσεις στο διάστημα. Η συγκεκριμένη σουπερνόβα -μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις στο διάστημα- ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2005 στον κοντινό σπειροειδή γαλαξία NGC1032, σε απόσταση περίπου 100 εκατ. ετών φωτός από τη Γη. Όμως οι νεότερες μελέτες του φαινομένου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη αυτού του άστρου (με την ονομασία "σουπερνόβα SN 2005E) είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη σουπερνόβα έχει ποτέ εντοπισθεί. Η ανακάλυψη, υπό τον Χαγκάι Πέρετς του ισραηλινού Ινστιτούτου Weizmann (σήμερα πια στο κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν), παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το "Science". Μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι γνωρίζουν δύο τύπους σουπερνόβα: Οι εκρήξεις αυτές προέρχονται είτε από την κατάρρευση ενός πολύ μεγάλου καυτού νεαρού άστρου που εξαντλεί τα πυρηνικά καύσιμα του και καταρρέι υπό το βάρος του μετατρεπόμενο τελικά σε μαύρη τρύπα ή σε άστρο νετρονίων (τύπος ΙΙ), είτε από τις θερμοπυρηνικές εκρήξεις γηραιών "λευκών νάνων" άστρων, που αποτελούνται κυρίως από άνθρακα και οξυγόνο (τύπος Ια). Όμως η συγκεκριμένη σουπερνόβα δεν φαίνεται να έχει καθόλου άνθρακα ή οξυγόνο, αντίθετα είναι πλούσια σε ήλιο, τιτάνιο και ασβέστιο. Περίπου η μισή μάζα που διασκορπίστηκε στο διάστημα από αυτή την έκρηξη, αποτελείται από ασβέστιο, πράγμα που σημαίνει ότι λίγες τέτοιες εκρήξεις σουπερνόβα κάθε αιώνα, αν γίνονται, είναι αρκετές για να ερμηνεύσουν τις μεγάλες ποσότητες ασβεστίου που παρατηρούνται στους γαλαξίες (και στο σώμα μας…). Στο ίδιο τεύχος του "Nature" πάντως, μια άλλη ομάδα αστρονόμων, υπό τον καθηγητή Κότζι Καβαμπάτα του πανεπιστημίου της Χιροσίμα στην Ιαπωνία, δηλώνει ότι δεν έχει πειστεί με την παραπάνω άποψη ότι πρόκειται για ένα νέο είδος σουπερνόβα και παρουσιάζει μια εναλλακτική πιο συμβατική ερμηνεία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται τελικά για την κατάρρευση ενός γιγαντιαίου άστρου.

Links: Για τις πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες (με συνδρομή) στις διευθύνσεις:http://www.nature.com/nature/journal/v465/n7296/abs/nature09056.html#/ Καιhttp://www.nature.com/nature/journal/v465/n7296/abs/nature09055.html#/

 

Είναι σίγουρα μία πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική ανακάλυψη, η οποία ίσως ανοίξει νέους ορίζοντες, ακόμα και στην κατανόηση της προέλευσης του ανθρώπου. Όπως υποννοείται μέσα στο άρθρο, η ύπαρξη ασβεστίου στα οστά ίσως εξηγείται με αυτόν τον τρόπο. Εξ' άλλου δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν ενδείξεις για την προέλευση του ανθρώπου από το Σύμπαν και τη σχέση του με αυτό (κβαντικά συσχετισμένα σωματίδια, αστρική ύλη κ.τ.λ.).

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε
Ναι πρόκειται για την ίδια αναφορά. Τώρα λειτουργεί το Link

Orion Amateur Observatory Langadas

GSO-ASTROTECH 16,

Meade LXD 55 S/N 8,

S/W ED 100,

William Optics Zenith Star

ED 70/420,

Guide Scope :Meade 70/600,

TS Guide Finder 9x60,

Celestron SkyMaster 15x70,

Bresser 10x50,

Δημοσιεύτηκε
Εγώ από τον υπολογιστή μου το ανοίγω. Εν πάσι περιπτώσει μπες στο : Zougla.gr στη πρώτη σελίδα να το δεις, στο τετραγωνάκι που γράφει ΚΟΣΜΟΣ / άλλα θέματα (προς το τέλος)

Orion Amateur Observatory Langadas

GSO-ASTROTECH 16,

Meade LXD 55 S/N 8,

S/W ED 100,

William Optics Zenith Star

ED 70/420,

Guide Scope :Meade 70/600,

TS Guide Finder 9x60,

Celestron SkyMaster 15x70,

Bresser 10x50,

Δημοσιεύτηκε

Εδώ είναι το σχετικό άρθρο στο physorg στα αγγλικά όμως: http://www.physorg.com/news193492326.html

 

Παρόμοιο έχει και το physics4u.gr/blog στα ελληνικά λιγότερο διαφωτιστικό όμως.

 

Είναι μια ιδιαίτερη ανακάληψη, πολύ σημαντική θα έλεγα, διότι μας βοηθά να κατανοήσουμε κάτι παραπάνω για αυτό το απέραντο σύμπαν! Κάτι τέτοιες ανακαλύψεις μας οδηγούν στο να καταλάβουμε πόσο μικροί είμαστε, και πόσο λίγα ξέρουμε!!

Δημοσιεύτηκε
Και εκτός αυτού, μπορεί να ανακαλύψουμε τις "ρίζες", την προέλευση δηλαδή του ανθρώπινου σώματος και των συστατικών που περιέχονται σε αυτό. Είναι αλήθεια τελικά πώς από αστρόσκονη γίναμε και σε αστρόσκονη θα καταλήξουμε...

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Αυτό ήταν ήδη γνωστό από τις υπόλοιπες σουπερνόβα, δηλαδή η δημιουργία των πολύπλοκων στοιχείων που θα οδηγήσουν στο μόριο που έχει την ιδιότητα να αυτοαναπαράγεται, και κατ'επέκταση σε αυτό που λέμε ζωή.

 

Αυτού του τύπου οι σουπερνόβα όμως ίσως μας δίνουν μια εξήγηση γιατί το σύμπαν αποτελείται από τόσο μεγάλο ποσοστό άνθρακα, και γιατί οι πυρήνες των γαλαξιών είναι πλούσιοι σε ποζιτρόνια. Ποιος ξέρει τι άλλο μας περιμένει να ανακαλύψουμε!!!

 

Το μόνο μειωνέκτημα είναι η σπανιότητα του φαινομένου , όσο και η δύσκολη αναγνώρηση και παρατήρηση του.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης