vasilas432 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Γεια χαρά σε όλους είμαι νέο μέλος στο site.Εδώ και πολλούς μήνες σκέφτομαι την αγορά ενός τηλεσκοπίου και την εισαγωγή μου στον χώρο της αστρονομίας! Έχω ασχοληθεί μα τα ουράνια σώματα αρκετά και έχω γνώσεις όσο αφορά παρατήρηση με γυμνό μάτι (Έχω δει την Ανδρομέδα!!!!!)χρησιμοποιώ τη βοήθεια του Star map pro στο iphone. Επίσης παλαιότερα στον στρατό είχα χρησιμοποιήσει κύαλια προς Δία και Κρόνο και ομολογώ οτι θυμάμαι τις εικόνες σαν να ήταν χθές (ήταν το 1999) Είχα εντυπωσιαστεί αρκετα!!Δυστυχώς κανείς απ τους γνωστούς και φίλους μου δεν ασχολείται με αστρονομία και κάπιοι θεώρησαν αστείο την αγορά ενός τηλςσκοπίου! Έρχομαι λοιπόν μετά απο κάμποσο ψάξιμό και ζητώ τη βοήθειά σας για την αγορά ενός τηλεσκοπίου για βαθύ ουρανό (τρελένομαι για γαλαξίες)! Τα χρήματα που μπορώ να διαθέσω είναι μέχρι 2.500€.Έχω βάλει στο μάτι το LX90- ACF 8 της MEADE, το Celestron NexStar 8 SE καθώς ίσως και το R200SS O.T.A. της Vixen το οποίο θέλει βάση.Επίσης έχω διαβάσει οτι το LX 90 που τείνω περισσότερο είχε κάποια προβλήματα θορύβου και αστάθειας [http://www.weasner.com/lx90/first_light.html] Ποιά είναι η γνώμη σας και αν θα μπορώ με τα παραπάνω τηλεσκόπια να ανοίξω ένα ποιοτικό παράθυρο για μακρυνούς γαλαξίες ώστε η επένδυση που θέλω να κάνω να πιάσει τόπο!Βασίλης από Χανιά Κρήτης.Ευχαριστώ. [/url] Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Φίλε μου τι θέλεις να κάνεις με το τηλεσκόπιο?Να παρατηρήσεις να φωτογραφίσεις ή και τα δύο?Τα τηλεσκόπια που έχεις βάλει στο μάτι ανήκουν σε μία κατηγορία που όπως κ οι υπόλοιπες έχει υπέρ κ κατά.Γι αυτό ρωτάω να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Φίλε μου τι θέλεις να κάνεις με το τηλεσκόπιο?Να παρατηρήσεις να φωτογραφίσεις ή και τα δύο?Τα τηλεσκόπια που έχεις βάλει στο μάτι ανήκουν σε μία κατηγορία που όπως κ οι υπόλοιπες έχει υπέρ κ κατά.Γι αυτό ρωτάω να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος.Δεν με ενδιαφέρει η φωτογραφία! προς το παρόν όπως το φαντάζομαι τουλάχιστον!!! Γαλαξίες θέλω! Ευχαριστώ Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Ταα χρήματα που διαθέτεις αυξάνουν τις επιλογές σου. Το Nexstar 8SE είναι ένα αξιαγάπητο τηλεσκόπιο ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ (έχω το 6SE, τέλειο για το μπαλκόνι και το εξοχικό). Ένας φίλος από την Πάτρα πουλάει μάλιστα ένα σε τιμή που σου επιτρέπει να πάρεις και μερικά καλά προσοφθάλμια.Όμως 8' είναι οριακές για γαλαξίες. Μπορείς να ανέβεις στις 9.25'' σε ισημερινή βάση (ψάξε στις αγγελίες και γι' αυτό) ή με λιγότερα χρήματα από ένα 8SE να πάρεις ένα 12'' Dobson, σαν το Skywatcher 12 Flextube Autotracking, το οποίο ίσως το κάνεις και GOTO σχετικά εύκολα. Έχεις και άλλες επιλογές από την Orion Optics, Orion, Meade & την GSO, ακόμη και για 14''. Με αυτά οι γαλαξίες που θα δεις από σκοτεινό μέρος πολλαπλασιάζονται.Μην βιαστείς, τα χρήματα είναι πολλά, σκέψου την επένδυσή σου. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Ταα χρήματα που διαθέτεις αυξάνουν τις επιλογές σου. Το Nexstar 8SE είναι ένα αξιαγάπητο τηλεσκόπιο ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ (έχω το 6SE, τέλειο για το μπαλκόνι και το εξοχικό). Ένας φίλος από την Πάτρα πουλάει μάλιστα ένα σε τιμή που σου επιτρέπει να πάρεις και μερικά καλά προσοφθάλμια.Όμως 8' είναι οριακές για γαλαξίες. Μπορείς να ανέβεις στις 9.25'' σε ισημερινή βάση (ψάξε στις αγγελίες και γι' αυτό) ή με λιγότερα χρήματα από ένα 8SE να πάρεις ένα 12'' Dobson, σαν το Skywatcher 12 Flextube Autotracking, το οποίο ίσως το κάνεις και GOTO σχετικά εύκολα. Έχεις και άλλες επιλογές από την Orion Optics, Orion, Meade & την GSO, ακόμη και για 14''. Με αυτά οι γαλαξίες που θα δεις από σκοτεινό μέρος πολλαπλασιάζονται.Μην βιαστείς, τα χρήματα είναι πολλά, σκέψου την επένδυσή σου.Μάλλον ανεβαίνω πολύ σε βάρος με 12"?Με το Nexstar 8SE ή το Meade LX90 8 δηλαδή μέχρι που θα μπορώ να δω? ή μάλλον τι δεν θα μπορώ να δώ? Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Ταα χρήματα που διαθέτεις αυξάνουν τις επιλογές σου. Το Nexstar 8SE είναι ένα αξιαγάπητο τηλεσκόπιο ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ (έχω το 6SE, τέλειο για το μπαλκόνι και το εξοχικό). Ένας φίλος από την Πάτρα πουλάει μάλιστα ένα σε τιμή που σου επιτρέπει να πάρεις και μερικά καλά προσοφθάλμια.Όμως 8' είναι οριακές για γαλαξίες. Μπορείς να ανέβεις στις 9.25'' σε ισημερινή βάση (ψάξε στις αγγελίες και γι' αυτό) ή με λιγότερα χρήματα από ένα 8SE να πάρεις ένα 12'' Dobson, σαν το Skywatcher 12 Flextube Autotracking, το οποίο ίσως το κάνεις και GOTO σχετικά εύκολα. Έχεις και άλλες επιλογές από την Orion Optics, Orion, Meade & την GSO, ακόμη και για 14''. Με αυτά οι γαλαξίες που θα δεις από σκοτεινό μέρος πολλαπλασιάζονται.Μην βιαστείς, τα χρήματα είναι πολλά, σκέψου την επένδυσή σου.Μάλλον ανεβαίνω πολύ σε βάρος με 12"?Με το Nexstar 8SE ή το Meade LX90 8 δηλαδή μέχρι που θα μπορώ να δω? ή μάλλον τι δεν θα μπορώ να δώ?Δυστυχώς δεν έχω δει γαλαξία από τηλεσκόπιο και στα Χανία που βρίσκομαι δεν ξέρω κάποιον που να ασχολείται... Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Ναι, αλλά έχεις 2.25 φορές μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα, ένα ολόκληρο μέγεθος δηλαδή, που σημαίνει πολλούς περισσότερους γαλαξίες.Υπάρχει και το 10'' σαν ενδιάμεση λύση.Με το SE θα δεις από όλα, αλλά δεν είναι ''γαλαξιακό'' όργανο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Ναι, αλλά έχεις 2.25 φορές μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα, ένα ολόκληρο μέγεθος δηλαδή, που σημαίνει πολλούς περισσότερους γαλαξίες.Υπάρχει και το 10'' σαν ενδιάμεση λύση.Με το SE θα δεις από όλα, αλλά δεν είναι ''γαλαξιακό'' όργανο.Αν ανέβω κατηγορία σε MEADE LX 90 10" αξίζει τον κόπο? Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
ASTROC Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Καλως ηρθες στο astrovox. Εχεις πμ. http//www.ethaleia.gr/ , http//astrochania.blogspot.gr/
Efstathios Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Καλωσήλθες. Κατά τη γνώμη μου ένα 12άρι autotracking dobsonian είναι πολύ καλό για αυτά που ζητάς. Είναι σχετικά εύκολο στις μεταφορές και στήνεται πολύ γρήγορα, σε αντίθεση με τα LX και τους λοιπούς τύπους αυτών των τηλεσκοπίων. Με τα υπόλοιπα χρήματα μπορείς να πάρεις ποιοτικά προσοφθάλμια και αξεσουάρ. Το καλύτερο τηλεσκόπιο είναι αυτό που χρησιμοποιούμε πιό συχνά και το ευχαριστιόμαστε. starrynights.blog
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Καλωσήλθες. Κατά τη γνώμη μου ένα 12άρι autotracking dobsonian είναι πολύ καλό για αυτά που ζητάς. Είναι σχετικά εύκολο στις μεταφορές και στήνεται πολύ γρήγορα, σε αντίθεση με τα LX και τους λοιπούς τύπους αυτών των τηλεσκοπίων. Με τα υπόλοιπα χρήματα μπορείς να πάρεις ποιοτικά προσοφθάλμια και αξεσουάρ. Το καλύτερο τηλεσκόπιο είναι αυτό που χρησιμοποιούμε πιό συχνά και το ευχαριστιόμαστε.Ενδιαφέρον... Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Ιδανικά τηλεσκόπια για βαθύ ουρανό που θέλεις είναι τα Νευτώνια.Οχι πως αυτά που κοιτάς δεν κάνουν.Κάνουν αλλά δίνεις χρήματα σε ηλεκτρονικά που για την δουλειά που θέλεις δεν τα χρειάζεσαι.Επίσης έχεις πρόβλημα με την μεταφορά?Θα βάζεις κ άλλους στο αμάξι?Θα το έχεις κάπου μόνιμα?Τα 12" που προτάθηκαν είναι μεγαλούτσικα εκτός από τα orion optics που είναι κοντά κ ελαφριά ακριβότερα απ τα κινέζικα αλλά σημαντικά φθηνότερα από τα 2500 ευρώ που διαθέτεις.Αν θες να έχει κ οδήγηση το τηλεσκόπιο τότε πας αναγκαστικά σε ένα συγκεκριμένο dob που είναι μεγάλούτσικο κ δύσκολα θα μεταφερθεί.Απ την άλλη υπάρχει κ το αντίστοιχο 10".Δώσε λίγες παραπάνω πληροφορίες. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Καλώς ήρθες στο forum Βασίλη. Για μένα και αφού θες τόσο πολύ γαλαξίες και deep space αντικείμενα...και εφόσον διαθέτεις τέτοιο ποσό..κυνήγα ίντσες που μπορείς να μεταφέρεις! Στην Κρήτη έχετε δυνατή ομάδα, κανόνισε σε μια εξόρμηση να βρεθείς με κάποια από τα παιδιά εκεί, (Μάνος (planetman) - Δημήτρης (Μανούσος)) να δεις από κοντά τι έχουν και εκείνοι και να το σκεφτείς λίγο, πριν δώσεις τόσα χρήματα. Ο Μάνος πρόσφατα πήρε ένα ωραιότατο 16ιντσο νευτώνειο dob γύρω στα 2000 Ευρώ νομίζω. Εϊναι καλή περίπτωση και αν μη τι άλλο το καλύτερο για να δεις αυτό που λαχταράς πιο πολύ..γαλαξίες τούμπανο! Από την άλλη έχει και το τίμημά του αυτό, το κουβάλημα κλπ. Τέλος πάντων ΔΕΝ μπορούμε να τα έχουμε όλα, κάτι θα κόψεις από το ένα, κάτι από το άλλο, όποιο και να έχεις. Έχουμε μιλήσει για αυτά τα πράγματα χιλιάδες φορές εδώ μέσα, βρίθει το φόρουμ από τέτοιες συζητήσεις και προβληματισμούς. Αν θες να σου πω μια καθαρά προσωπική γνώμη...follow your heart! Κάνε αυτό που θες εσύ περισσότερο και πάρε αυτό που θα εξυπηρετήσει τον απώτερο σκοπό σου καλύτερα...Γαλαξίες θες; Χώστα στις ίντσες να τους δεις με αξιώσεις αλλά σκύψε και το κεφάλι στωικά στο τίμημα του βάρους και της μεταφοράς. Και εγώ ήθελα το ίδιο με εσένα, πήρα όσο μεγαλύτερο μπορούσα να κουβαλήσω (12" dob) και άντεχε ο προϋπολογισμός μου. Από εκεί και πέρα, πορεύομαι με αυτό, μέχρι κάποια στιγμή να πραγματοποιήσω τον ευσεβή πόθο μου και να αποκτήσω το 22" Ultra Compact της Obsession Καλή αρχή ότι και να κάνεις «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Efstathios Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2010 Τα συγκεκριμένα 12άρια με autotracking, είτε skywatcher είτε orion, γίνονται λίγο πιό compact σε αντίθεση με έναν σταθερό σωλήνα όπως τα orion optics (διαφορετική εταιρεία από την orion). Έτσι ενώ μέν είναι λίγο πιό ελαφρυ έχει όγκο, ενώ το collapsible skywatcher γίνεται πιό μικρό και πιό άνετο στις μεταφορές και το orion κατά παρόμοια λογική, ο σωλήνας διαχωρίζεται και επίσης βολεύει. Filiatra, τα orion optics ενώ είναι εξαιρετικά τηλεσκόπια, για μένα καλό θα ήτανε να βγάλουν κάποιο σύστημα truss tube για τα 12ιντσα και πάνω. Τότε πραγματικά θα ήτανε πολύ καλές ευκαιρίες με το μικρότερο βάρος που ήδη έχουνε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δνε το κάνει η OO αυτό τη στιγμή που σχεδον όλες οι εταιρείες πλέον έχουνε αρχίσει και φτιάχνουν τα truss tube. Επίσης, ο Τάσος πιό πάνω τα είπε καλά, απλά διαφωνώ εν μέρη με το να πάρει κανείς κατευθείαν ένα 16άρι. Γιατί αφενός δεν ξέρεις άν θα σου αρέσει τελικά η αστρονομία για να ασχοληθείς, άν και από αυτά που είπες συμπεραίνω ότι θα σου αρέσει, και αφετέρου είναι νομίζω πιό ωραίο να αρχίζείς από ένα 12άρι (παλιά ήτανε τα 8άρια η πρώτη επιλογή γιατί τα 12άρια ήτανε απλησίαστα) και μετά να ανέβεις σε ίντσες και να δείς την διαφορά και να περιμένεις να το κάνεις αυτό. Δηλαδή να πάς σε ένα 16ιντσο. Άν αρχίσεις από 16ιντσο, μετά για να δείς σημαντική διαφορά θα θές 20ιντσο+ και εκεί τα πράματα γίνονται πιό δύσκολα και από άποψη κόστους και λόγω μεγέθους των τηλεσκοπίων. Βέβαια και ένα 16ιντσο τηλεσκόπιο έχει πολλές χιλιάδες πράγματα να δείς και να ξαναδείς και για αρκετούς παραμένει όνειρο απόκτησης. Φαντάσου ότι ένα 8άρι έχει πολλά να δείς και πολλοί το έχουνε χρόνια και παρατηρούν με αυτό. Απλά πλέον λόγω κόστους μπορείς να πάς σε 12άρι και να μήν παιδεύεσαι τόσο με τα πολύ αμυδρά του 8αριού, θα παιδεύεσαι με τα πολύ αμυδρά που θα προσπαθείς να δείς με το 12άρι. Εκέι μετά θα λές θέλω ένα 16άρι για να τα δώ όλα καλύτερα, αλλά θα το χαρείς πολύ πιό πολύ άν το πάρεις σε αναβάθμιση του 12αριού, παρά άν ξεκίναγες με αυτό αρχικά Μεγάλη συζήτηση αυτή και μπορεί να μήν είμαι απόλυτα σωστός, αλλά ελπίζω να καταλαβαίνεις το νόημα. Επίσης, δεν ξέρω άν έχεις πάρει μία ιδέα από αυτά που έχεις διαβάσει, αλλά μήν περιμένεις να δείς γαλαξίες σαν τις φωτογραφίες. Καταρχήν δεν δείχνουνε χρώμα γιατί είναι πολύ μακρινά αντικείμενα και γενικά όσο ανεβαίνεις σε ίντσες τόσο περισσότερη δομή θα βλέπεις. Μία από τις χαρές της παρατήρησης όμως είναι αυτό που κάνουν πολλοί, δηλαδή να κηνυγούν τα αμυδρά αντικείμενα που φαίνονται δύσκολα, π.χ πολύ μακρυνούς γαλαξίες και όταν τα βλέπεις είναι μία μεγάλη στιγμή και επιβράβευση. Να επικοινωνήσεις με τους φίλους Κρητικούς και άν είναι δυνατόν να σε συμβουλεύσουν και αυτοί και να κανονίσετε να πάτε σε κάποια εξόρμηση μαζί να τα δείς όλα από κοντά. Πάντως ένα είναι σίγουρο, τη στιγμή που θα δείς για πρώτη φορά τον Κρόνο ή τον Δία, ανάλογα με την εποχή που θα πρωτοπαρατηρήσεις, θα μείνεις με το στομα ορθάνοιχτο και θα αναρωτιέσαι άν σου έχει κρεμάσει κανείς κανένα ομοίωμα πλανήτη μπρός από το τηλεσκόπιο. starrynights.blog
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2010 Τα συγκεκριμένα 12άρια με autotracking, είτε skywatcher είτε orion, γίνονται λίγο πιό compact σε αντίθεση με έναν σταθερό σωλήνα όπως τα orion optics (διαφορετική εταιρεία από την orion). Έτσι ενώ μέν είναι λίγο πιό ελαφρυ έχει όγκο, ενώ το collapsible skywatcher γίνεται πιό μικρό και πιό άνετο στις μεταφορές και το orion κατά παρόμοια λογική, ο σωλήνας διαχωρίζεται και επίσης βολεύει. Filiatra, τα orion optics ενώ είναι εξαιρετικά τηλεσκόπια, για μένα καλό θα ήτανε να βγάλουν κάποιο σύστημα truss tube για τα 12ιντσα και πάνω. Τότε πραγματικά θα ήτανε πολύ καλές ευκαιρίες με το μικρότερο βάρος που ήδη έχουνε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δνε το κάνει η OO αυτό τη στιγμή που σχεδον όλες οι εταιρείες πλέον έχουνε αρχίσει και φτιάχνουν τα truss tube. Επίσης, ο Τάσος πιό πάνω τα είπε καλά, απλά διαφωνώ εν μέρη με το να πάρει κανείς κατευθείαν ένα 16άρι. Γιατί αφενός δεν ξέρεις άν θα σου αρέσει τελικά η αστρονομία για να ασχοληθείς, άν και από αυτά που είπες συμπεραίνω ότι θα σου αρέσει, και αφετέρου είναι νομίζω πιό ωραίο να αρχίζείς από ένα 12άρι (παλιά ήτανε τα 8άρια η πρώτη επιλογή γιατί τα 12άρια ήτανε απλησίαστα) και μετά να ανέβεις σε ίντσες και να δείς την διαφορά και να περιμένεις να το κάνεις αυτό. Δηλαδή να πάς σε ένα 16ιντσο. Άν αρχίσεις από 16ιντσο, μετά για να δείς σημαντική διαφορά θα θές 20ιντσο+ και εκεί τα πράματα γίνονται πιό δύσκολα και από άποψη κόστους και λόγω μεγέθους των τηλεσκοπίων. Βέβαια και ένα 16ιντσο τηλεσκόπιο έχει πολλές χιλιάδες πράγματα να δείς και να ξαναδείς και για αρκετούς παραμένει όνειρο απόκτησης. Φαντάσου ότι ένα 8άρι έχει πολλά να δείς και πολλοί το έχουνε χρόνια και παρατηρούν με αυτό. Απλά πλέον λόγω κόστους μπορείς να πάς σε 12άρι και να μήν παιδεύεσαι τόσο με τα πολύ αμυδρά του 8αριού, θα παιδεύεσαι με τα πολύ αμυδρά που θα προσπαθείς να δείς με το 12άρι. Εκέι μετά θα λές θέλω ένα 16άρι για να τα δώ όλα καλύτερα, αλλά θα το χαρείς πολύ πιό πολύ άν το πάρεις σε αναβάθμιση του 12αριού, παρά άν ξεκίναγες με αυτό αρχικά Μεγάλη συζήτηση αυτή και μπορεί να μήν είμαι απόλυτα σωστός, αλλά ελπίζω να καταλαβαίνεις το νόημα. Επίσης, δεν ξέρω άν έχεις πάρει μία ιδέα από αυτά που έχεις διαβάσει, αλλά μήν περιμένεις να δείς γαλαξίες σαν τις φωτογραφίες. Καταρχήν δεν δείχνουνε χρώμα γιατί είναι πολύ μακρινά αντικείμενα και γενικά όσο ανεβαίνεις σε ίντσες τόσο περισσότερη δομή θα βλέπεις. Μία από τις χαρές της παρατήρησης όμως είναι αυτό που κάνουν πολλοί, δηλαδή να κηνυγούν τα αμυδρά αντικείμενα που φαίνονται δύσκολα, π.χ πολύ μακρυνούς γαλαξίες και όταν τα βλέπεις είναι μία μεγάλη στιγμή και επιβράβευση. Να επικοινωνήσεις με τους φίλους Κρητικούς και άν είναι δυνατόν να σε συμβουλεύσουν και αυτοί και να κανονίσετε να πάτε σε κάποια εξόρμηση μαζί να τα δείς όλα από κοντά. Πάντως ένα είναι σίγουρο, τη στιγμή που θα δείς για πρώτη φορά τον Κρόνο ή τον Δία, ανάλογα με την εποχή που θα πρωτοπαρατηρήσεις, θα μείνεις με το στομα ορθάνοιχτο και θα αναρωτιέσαι άν σου έχει κρεμάσει κανείς κανένα ομοίωμα πλανήτη μπρός από το τηλεσκόπιο. Νομίζω βαδίζουμε στο σωστό δρόμο! Πόσους περίπου χονδρικά γαλαξίες θυμάται κάποιος απο εσάς να έχει δει με 12" εκτός Ανδρομέδας? Ευχαριστώ παίδες... Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2010 Καλώς ήρθες στο forum Βασίλη. Για μένα και αφού θες τόσο πολύ γαλαξίες και deep space αντικείμενα...και εφόσον διαθέτεις τέτοιο ποσό..κυνήγα ίντσες που μπορείς να μεταφέρεις! Στην Κρήτη έχετε δυνατή ομάδα, κανόνισε σε μια εξόρμηση να βρεθείς με κάποια από τα παιδιά εκεί, (Μάνος (planetman) - Δημήτρης (Μανούσος)) να δεις από κοντά τι έχουν και εκείνοι και να το σκεφτείς λίγο, πριν δώσεις τόσα χρήματα. Ο Μάνος πρόσφατα πήρε ένα ωραιότατο 16ιντσο νευτώνειο dob γύρω στα 2000 Ευρώ νομίζω. Εϊναι καλή περίπτωση και αν μη τι άλλο το καλύτερο για να δεις αυτό που λαχταράς πιο πολύ..γαλαξίες τούμπανο! Από την άλλη έχει και το τίμημά του αυτό, το κουβάλημα κλπ. Τέλος πάντων ΔΕΝ μπορούμε να τα έχουμε όλα, κάτι θα κόψεις από το ένα, κάτι από το άλλο, όποιο και να έχεις. Έχουμε μιλήσει για αυτά τα πράγματα χιλιάδες φορές εδώ μέσα, βρίθει το φόρουμ από τέτοιες συζητήσεις και προβληματισμούς. Αν θες να σου πω μια καθαρά προσωπική γνώμη...follow your heart! Κάνε αυτό που θες εσύ περισσότερο και πάρε αυτό που θα εξυπηρετήσει τον απώτερο σκοπό σου καλύτερα...Γαλαξίες θες; Χώστα στις ίντσες να τους δεις με αξιώσεις αλλά σκύψε και το κεφάλι στωικά στο τίμημα του βάρους και της μεταφοράς. Και εγώ ήθελα το ίδιο με εσένα, πήρα όσο μεγαλύτερο μπορούσα να κουβαλήσω (12" dob) και άντεχε ο προϋπολογισμός μου. Από εκεί και πέρα, πορεύομαι με αυτό, μέχρι κάποια στιγμή να πραγματοποιήσω τον ευσεβή πόθο μου και να αποκτήσω το 22" Ultra Compact της Obsession Καλή αρχή ότι και να κάνεις Τάσο διαθέτεις 12". Ψήνεσαι για 16" ? Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2010 Όχι, το λέει κάπου, 22'' Obsession θέλει. Αλλά στην ιατρική ακολουθούμε τον αφορισμό: ''Start low and go slow''. Αν ξεκινήσεις από 12'' σου μένει μόνο το δεύτερο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2010 Όχι, το λέει κάπου, 22'' Obsession θέλει. Αλλά στην ιατρική ακολουθούμε τον αφορισμό: ''Start low and go slow''. Αν ξεκινήσεις από 12'' σου μένει μόνο το δεύτερο. Ωραία το dob 12" σε Meade ή Sky-watcher autotracking? Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2010 Όχι, το λέει κάπου, 22'' Obsession θέλει. Αλλά στην ιατρική ακολουθούμε τον αφορισμό: ''Start low and go slow''. Αν ξεκινήσεις από 12'' σου μένει μόνο το δεύτερο. Ωραία το dob 12" σε Meade ή Sky-watcher autotracking? Εγώ θα έπερνα το Skywatcer. Έχω ένα flextube 5'' και είναι πανεύκολο, το τραβάς συρταρωτά και είναι έτοιμο και ευθυγραμμισμένο. Αν είναι και autotracking βρίσκεις το αντικείμενο και παρακολουθείς με τα χέρια στις τσέπες. Άσε που μπορεί να το κάνεις και GOTO αργότερα. 12'' πτυσσόμενο autotracking +- GOTO, τι άλλο να θελήσεις; Με 1200 που περισσεύουν παίρνεις 4 ακριβά προσοφθάλμια, ή 6-12 φθηνότερα.Το Lightbridge έχει οπαδούς, υπάρχει και 16ρι, αλλά πρέπει να στήνεις και ξεστήνεις τις μπάρες. Αν είσαι κουρασμένος ή οκνηρός (ξέρω τι λέω, είμαι και τα δύο), αυτό είναι ένα αντικίνητρο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2010 Δεν "ψήνομαι" απλώς....τσουρουφλίζομαι!! Τι να κάνω ρε παιδιά, έχω και εγώ τις λαίμαργες αστρονομικές φαντασιώσεις μου Είναι εργαλειάρα το άτιμο το 22" UC dob της Obsession ...τέλος πάντων...μη κολαστώ τώρα.. Τώρα για αυτό που ρωτάς Meade ή Skywatcher autotracking..πρώτα θα αναρωτιόμουνα στη θέση σου αν όντως θέλω το autotracking και την διαφορά στη τιμή που έχει...αν νιώθεις ότι θα σε ικανοποιήσει προχώρα. Δες και τι είχε γράψει πρόσφατα ο Γιώργος από την Καλαμάτα (giorgosgr) που το απέκτησε πριν λίγο καιρό το συγκεκριμένο. Περιγράφει αρκετές εντυπώσεις από το autotracking..δεν τα πάει καθόλου άσχημα τελικά ο μηχανισμός του. Αν θα πάρεις Meade ή SW είναι άλλο θέμα, προσωπικά μου άρεσε πάντα η "ενιαία" φιλοσοφία του SW και παρόλο που το κομματιαστό truss στυλάκι του Meade 12" Lightbridge είναι ωραίο...θα το προτιμούσα σε μεγαλύτερα τηλεσκόπια Μου φαίνεται περιττή, σε 12 ίντσες, τόση μανούρα στο λύσε δέσε. ΔΕΝ συγκρίνεται ο χρόνος στησίματος του ενός με το άλλο σε καμία περίπτωση !!! Μιλάμε το 12άρι το στήνω σε λιγότερο από 2 λεπτά, κυριολεκτικά, μπορεί να σου λέω και πολύ! Μπαμ μπαμ! Μετά το Meade έρχεται με ερευνητή red dot (απαράδεκτος για τέτοιο τηλεσκόπιο και τα λεφτά που δίνεις!! ) αλλά σου δίνει μαζί το light shroud (φωτοχιτώνιο)...τουλάχιστον με το SW παίρνεις και έναν αξιοπρεπέστατο 8x50 ερευνητή μαζί αλλά είναι και 3.5 κιλάκια βαρύτερο. Δες τα όλα αυτά..κατά τα άλλα, είναι κινεζάκια αξιοπρεπέστατα και τα 2 τα "φωτοκουβαδάκια"! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2010 Τα συγκεκριμένα 12άρια με autotracking, είτε skywatcher είτε orion, γίνονται λίγο πιό compact σε αντίθεση με έναν σταθερό σωλήνα όπως τα orion optics (διαφορετική εταιρεία από την orion). Έτσι ενώ μέν είναι λίγο πιό ελαφρυ έχει όγκο, ενώ το collapsible skywatcher γίνεται πιό μικρό και πιό άνετο στις μεταφορές και το orion κατά παρόμοια λογική, ο σωλήνας διαχωρίζεται και επίσης βολεύει. Filiatra, τα orion optics ενώ είναι εξαιρετικά τηλεσκόπια, για μένα καλό θα ήτανε να βγάλουν κάποιο σύστημα truss tube για τα 12ιντσα και πάνω. Τότε πραγματικά θα ήτανε πολύ καλές ευκαιρίες με το μικρότερο βάρος που ήδη έχουνε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δνε το κάνει η OO αυτό τη στιγμή που σχεδον όλες οι εταιρείες πλέον έχουνε αρχίσει και φτιάχνουν τα truss tube.Δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί οι Αγγλοι δεν φτιάχνουν truss.Αυτό που γνωρίζω είναι πως το 12" f/4 είναι βολικότερο σε σωλήνα.Γλυτώνεις από στήσιμο, η βάση του είναι πολύ μικρότερη απ τα Κινέζικα κ αν χρειαστεί την λύνεις πολύ εύκολα.Επίσης σημαντικό είναι πως αν θέλεις αργότερα το ανεβάζεις σε ισημερινή.Μέχρι κ ενισχυμένο σωλήνα μπορείς να ζητήσεις γι αυτό το λόγο.Ολλα αυτά σε μέγεθος ενός 8".Από τις 12" κ πάνω κ εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν τα φτιάχνει truss.Κ μάλιστα φτιάχνει το 20" που σημαίνει πως έχει τα μέσα.Τώρα αν ο φίλος μας θέλει οπωσδήποτε (γιατί να μη θέλει άλλωστε) παρακολούθηση δεν έχει άλλη επιλογή από skywatcher.Δες κ εδώ. http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=128977&highlight=#128977Υπάρχει κ η λύση της πλατφόρμας αλλά λόγο κόστους κ των ταλαντώσεων που προσθέτει μία πλατφόρμα πιστεύω πως το skywatcher είναι η καλύτερη επιλογή. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Efstathios Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2010 Συμφωνώ για το Skywatcher, είναι η πιό δημοφιλής επιλογή λόγω σχεδιασμού και autotracking. Βέβαια υπάρχουνε και custom 12άρια ultra portable, ένας γερμανός φτιάχνει ένα γύρω στα 1500 ευρώ και είναι το πιό φτηνό νομίζω από όσους φτιάχνουνε στην ευρώπη, αλλά δεν έχει autotracking και για να βάλεις μετά επάνω πάει αρκετά ακριβότερα. starrynights.blog
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2010 Γι αυτό ρώτησα τον καινούριο μας φίλο στην προηγούμενη σελίδα "Επίσης έχεις πρόβλημα με την μεταφορά?Θα βάζεις κ άλλους στο αμάξι?Θα το έχεις κάπου μόνιμα?" αλλά δεν απάντησε για να τον βοηθήσουμε.Ο Γιώργος μου είπε πως η βάση του skywatcher είναι τόσο μεγάλη που δεν μπαίνει σε σεντάν αυτοκίνητο.Οπότε πρέπει να σκεφτεί καλά πριν κάνει κίνηση. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2010 Δεν "ψήνομαι" απλώς....τσουρουφλίζομαι!! Τι να κάνω ρε παιδιά, έχω και εγώ τις λαίμαργες αστρονομικές φαντασιώσεις μου Είναι εργαλειάρα το άτιμο το 22" UC dob της Obsession ...τέλος πάντων...μη κολαστώ τώρα.. Τώρα για αυτό που ρωτάς Meade ή Skywatcher autotracking..πρώτα θα αναρωτιόμουνα στη θέση σου αν όντως θέλω το autotracking και την διαφορά στη τιμή που έχει...αν νιώθεις ότι θα σε ικανοποιήσει προχώρα. Δες και τι είχε γράψει πρόσφατα ο Γιώργος από την Καλαμάτα (giorgosgr) που το απέκτησε πριν λίγο καιρό το συγκεκριμένο. Περιγράφει αρκετές εντυπώσεις από το autotracking..δεν τα πάει καθόλου άσχημα τελικά ο μηχανισμός του. Αν θα πάρεις Meade ή SW είναι άλλο θέμα, προσωπικά μου άρεσε πάντα η "ενιαία" φιλοσοφία του SW και παρόλο που το κομματιαστό truss στυλάκι του Meade 12" Lightbridge είναι ωραίο...θα το προτιμούσα σε μεγαλύτερα τηλεσκόπια Μου φαίνεται περιττή, σε 12 ίντσες, τόση μανούρα στο λύσε δέσε. ΔΕΝ συγκρίνεται ο χρόνος στησίματος του ενός με το άλλο σε καμία περίπτωση !!! Μιλάμε το 12άρι το στήνω σε λιγότερο από 2 λεπτά, κυριολεκτικά, μπορεί να σου λέω και πολύ! Μπαμ μπαμ! Μετά το Meade έρχεται με ερευνητή red dot (απαράδεκτος για τέτοιο τηλεσκόπιο και τα λεφτά που δίνεις!! ) αλλά σου δίνει μαζί το light shroud (φωτοχιτώνιο)...τουλάχιστον με το SW παίρνεις και έναν αξιοπρεπέστατο 8x50 ερευνητή μαζί αλλά είναι και 3.5 κιλάκια βαρύτερο. Δες τα όλα αυτά..κατά τα άλλα, είναι κινεζάκια αξιοπρεπέστατα και τα 2 τα "φωτοκουβαδάκια"! Τάσο εσύ το κουβαλάς μόνος σου? Στην ταράτσα φαντάζομαι πάει αλλά με τους αγρούς τι γίνεται?Θα με ενδιέφερε να έχω τη δυνατότητα για αγρούς!!!Με φίλτρα υδρογόνου κτλ τι βλέπεις? Σε γαλαξίες περιέγραψε μου τι λεπτομέρια βλέπεις?Πήγα στον ASTROC για να δω πρώτη φορά με τηλεσκόπιο αλλά με 6" εκτός απ'τον κρόνο σε μέγεθος φακής δεν είναι εύκολο μάλλον να δει κανείς κάτι άλλο. Για παρατήρηση δηλαδή δεν θα αγόραζα κάτι σε αυτό το μέγεθος. Εννοείται οτι δεν με ενδιαφέρει η σελήνη.Να αναφέρω επίσης οτι το αμάξι μου είναι toyota yaris το τελευταίο, με δυνατότητα αναδίπλωσης των πίσω καθισμάτων ή μετκίνησή τουσ πιο μπροστά, οπότε κερδιζει 100 λίτρα. Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
DrChaos Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2010 Πήγα στον ASTROC για να δω πρώτη φορά με τηλεσκόπιο αλλά με 6" εκτός απ'τον κρόνο σε μέγεθος φακής δεν είναι εύκολο μάλλον να δει κανείς κάτι άλλο Καλωσήρθες στο astrovox κι απο μένα! Θα ήθελα να σου πω, χωρίς να σε απογοητεύσω, ότι με όλα τα τηλεσκόπια που σκέφτεσαι να αγοράσεις, όπως και με ένα 6" ο κρόνος πάντα φακή θα είναι, άντε μικρό ρεβύθι , μην νομίζεις δηλαδή ότι όσο ανεβαίνουν οι ίντσες ανεβαίνουν και οι μεγεθύνσεις, καθώς το seeing θα σου βάζει τον πήχη πιο κάτω από το 600χ ας πούμε που έχει θεωρητική "δύναμη" ένα 12ρι dobsonian. Μάλιστα ένα πολύ πιο μικρής διαμέτρου καταδιοπτρικό (SC η ΜΑΚ) θα πετύχει την ίδια μεγέθυνση με το dob με το ίδιο προσοφθάλμιο καθώς έχουν μεγαλύτερη εστιακή απόσταση. Επίσης δεν είναι αλήθεια αυτό που λες για τηλεσκόπιο 6", μπορείς να δεις άπειρα πράγματα, όπως θα σου επιβεβαιώσουν και πολλοι φορουμίτες και ο ψυχίατρός μας που τόσο πολύ αγαπάει το 6ρι κουρδιστό πορτοκαλάκι του. Σου εύχομαι να κάνεις την καλύτερη επιλογή με τα χρήματά σου, αλλά δεν θα σου δώσω συμβουλές καθώς υπάρχουν πολύ πιο έμπειροι φίλοι από εμένα. You can live to be a hundred if you give up all the things that make you want to live to be a hundred. Woody Allen
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα