Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Πήγα στον ASTROC για να δω πρώτη φορά με τηλεσκόπιο αλλά με 6" εκτός απ'τον κρόνο σε μέγεθος φακής δεν είναι εύκολο μάλλον να δει κανείς κάτι άλλο

Καλωσήρθες στο astrovox κι απο μένα!

Θα ήθελα να σου πω, χωρίς να σε απογοητεύσω, ότι με όλα τα τηλεσκόπια που σκέφτεσαι να αγοράσεις, όπως και με ένα 6" ο κρόνος πάντα φακή θα είναι, άντε μικρό ρεβύθι :) , μην νομίζεις δηλαδή ότι όσο ανεβαίνουν οι ίντσες ανεβαίνουν και οι μεγεθύνσεις, καθώς το seeing θα σου βάζει τον πήχη πιο κάτω από το 600χ ας πούμε που έχει θεωρητική "δύναμη" ένα 12ρι dobsonian. Μάλιστα ένα πολύ πιο μικρής διαμέτρου καταδιοπτρικό (SC η ΜΑΚ) θα πετύχει την ίδια μεγέθυνση με το dob με το ίδιο προσοφθάλμιο καθώς έχουν μεγαλύτερη εστιακή απόσταση.

Επίσης δεν είναι αλήθεια αυτό που λες για τηλεσκόπιο 6", μπορείς να δεις άπειρα πράγματα, όπως θα σου επιβεβαιώσουν και πολλοι φορουμίτες και ο ψυχίατρός μας που τόσο πολύ αγαπάει το 6ρι κουρδιστό πορτοκαλάκι του.

Σου εύχομαι να κάνεις την καλύτερη επιλογή με τα χρήματά σου, αλλά δεν θα σου δώσω συμβουλές καθώς υπάρχουν πολύ πιο έμπειροι φίλοι από εμένα.

Σε ευχαριστώ για την πολύτημη συμβουλή σου σχετικά με τον κρόνο γιατί αυτό δεν το ήξερα! Στο ψάξιμό όμως είμαι για τα καλά οπότε θα με ενδιέφερε αν μπορούσε κάποιος να με ενημερώσει σχετικά με το κουρδιστό πορτοκάλι 8" ή 6 " ή το LX 90 8" ή το ETX-LS 6" ACF Meade τα οποία μου αρέσουν σαν σχήμα (στο άσχετο μάτι μου) πιο πολύ από ένα dopsonian.

Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
  • Απαντήσεις 87
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Επαναλαμβάνω ότι δεν έχω την κατάλληλη εμπειρία για να δίνω πολλές συμβουλές, αλλά θα σου πω δύο πράγματα που πιστεύω και δεν έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα.

Αρχικά, να σου πω ότι όταν αγοράζεις τηλεσκόπιο, είναι κακό να έχεις μικρό budget γιατί οι επιλογές σου είναι περιορισμένες, αλλά εξίσου "κακό" είναι να έχεις ένα τόσο καλό budget όπως εσύ γιατί οι επιλογές σου είναι πάρα πολλές!

Το καθοριστικό πράγμα που ανέφερες και όλοι οι φίλοι σου προτείνουν ίντσες είναι ότι θέλεις να παρατηρείς γαλαξίες. Οι γαλαξίες λοιπόν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε ίντσες (φωτοσυλλεκτικότητα) γι αυτό και όλοι σου προτείνουν να πάρεις 12ρι.

Η ένστασή μου που είναι... πιστεύω ότι δεν ξέρεις -όπως κι εγω- τι θέλεις να παρατηρείς γιατί δεν έχεις εμπειρίες παρατήρησης - όπως κι εγω- οπότε θεωρώ παρακινδυνευμένη κίνηση να δώσεις 2500 ευρώ για κάτι που δεν είσαι σίγουρος ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου... και μου κάνει εντύπωση που δεν έχει αναφερθεί ακόμα αλλά είμαι σίγουρος ότι οφείλεται σε καλοπροαίρετο ενθουσιασμό από τα μέλη.

Αν, ας πούμε δεις τον κρόνο σε καλή μεγέθυνση μέσα από ένα maksutov που φημίζεται για τις πλανητικές του εικόνες μπορεί να αποφασίσεις ότι σου αρέσει η πλανητική, και δεν ύπάρχει λόγος να κουβαλάς ένα γομάρι 12 ιντσών στην ταράτσα σου για να κάνεις πλανητική παρατήρηση.

Μπορεί να ανακαλύψεις ότι δεν σου αρέσει να κάνεις αστροάλματα και να διαβάζεις χάρτες και να προτιμάς ένα ρομποτικό τηλεσκόπιο.... πολλά μπορεί να προκύψουν στην ενασχόλησή σου με την αστρονομία!

Πρότασή μου, λοιπόν, ταπεινά, είναι να ρίξεις το budget σου και να πάρεις ένα τηλεσκόπιο που είναι καλό τόσο για πλανητική όσο και deep space , να ανακαλύψεις τι είδους παρατηρητής είσαι και σε δεύτερο στάδιο να "σπρώξεις " το υπόλοιπο budget σου στην κατεύθυνση που θα διαλέξεις.

Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα και να μην σε προβλημάτισα, αυτές είναι οι επαναλαμβάνω ταπεινές μου συμβουλές, για περισσότερες λεπτομέρειες σε παραπέμπω στους εμπειρότερους!

You can live to be a hundred if you give up all the things that make you want to live to be a hundred.

Woody Allen

Δημοσιεύτηκε
Στην ταράτσα φαντάζομαι πάει αλλά με τους αγρούς τι γίνεται?

Στην ταράτσα ανεβαίνει δύσκολα μιας κ είναι πολύ βαρύ κ ογκώδες.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
To Next star 8" se είναι έυκολο στο κουβάλημα, στήσιμο-ξεστήσιμο ή πρέπει να το έχω όπως ενα dobsonian 12" στημένο δύο μέτρα από την ταράτσα? Έχει πάει κανείς παρατήρηση σε αγρούς με ρομποτικό 8" ? Μπορεί κάποιος με 8" καταδιοπτρικό να δει έστω και αμυδρά τους 34 γαλαξίες που είδε ο planetman με το dob 16" στην πρώτη του παρατήρηση με αυτό ή κάτι τέτοιο είναι αδύνατον?
Δημοσιεύτηκε
To Next star 8" se είναι έυκολο στο κουβάλημα, στήσιμο-ξεστήσιμο ή πρέπει να το έχω όπως ενα dobsonian 12" στημένο δύο μέτρα από την ταράτσα? Έχει πάει κανείς παρατήρηση σε αγρούς με ρομποτικό 8" ? Μπορεί κάποιος με 8" καταδιοπτρικό να δει έστω και αμυδρά τους 34 γαλαξίες που είδε ο planetman με το dob 16" στην πρώτη του παρατήρηση με αυτό ή κάτι τέτοιο είναι αδύνατον?

Λοιπόν με το Celestron 6SE και το Skywatcher 12'' Flextube και το ίδιο προσοφθάλμιο θα έχεις ακριβώς την ίδια μεγέθυνση. Αυτό επειδή έχουν το ίδιο εστιακό μήκος, 1500mm. Στο 12 όμως θα είναι 4 φορές φωτεινότερο, πράγμα αδιάφορο για τους πλανήτες αλλά σημαντικότατο για τους γαλαξίες. Θα δεις 1.5 μέγεθος αμυδρότερους γαλαξίες, οι οποίοι είναι πραγματικά πάρα πολλοί.

Το 6SE και 8SE δεν διαφέρουν ως προς την μεταφορικότητα, καθώς έχουν την ίδια βάση και ελάχιστη διαφορά βάρους. Εγώ το έχω μόνιμα στημένο στο σαλόνι στο σπίτι, ή στο εξοχικό. Το παίρνω αγκαλιά, το βγάζω έξω, εκτείνω τα πόδια του τρίποδα (όχι πάντα), βάζω την μπαταρία ή την μπαλαντέζα, κάποιες φορές και το παρέκταμα, κάνω ευθυγράμμιση και είμαι έτοιμος. 5 λεπτά υπόθεση όλα μαζί. Όταν το μεταφέρω το βάζω στο κουτί του με τον αφρό, το οποίο το έχω τοποθετήσει σε μια μεγάλη βαλίτσα. Ο τρίποδας χώρια. Παίρνω και 3 βαλίτσες αλουμινίου (προσοφθάλμιοι, διαγώνιοι & ερευνητές, υπόλοιπα αξεσουάρ) και την μπαταρία. Όλα χωρούν στον χώρο του Matrix μαζί με πολλά άλλα πράγματα, χωρίς να ρίξω καθίσματα.

Το τηλεσκόπιο είναι τέλειο για την πόλη και το εξοχικό. Ένα μεγαλύτερο δεν θα μου έδειχνε πολλά περισσότερα λόγω φωτορρύπανσης και θα με δυσκόλευε στην διαχείριση. Με το GOTO είδα από την πρώτη ημέρα δεκάδες πράγματα που θα μου χρειαζόταν πολύς καιρός να βρω μόνος μου.

Αν όμως πάω στον Κιθαιρώνα και δω τους άλλους με τα 10-12'' σίγουρα θα παρασυρθώ και θα θέλω να δω DSO's στα οποία θα είναι λιγότερο εντυπωσιακά με το δικό μου και κάποια δεν θα φαίνονται καθόλου. Γι αυτό θέλω να πάρω και ένα 12'' χωρίς να εγκαταλείψω το 6''. Αλλά εκείνο δεν θα το στήνω στο μπαλκόνι, θα είναι μόνο για εξόδους, οι οποίες δεν ξέρω και πόσες θα είναι κάθε χρόνο.

Με την έννοια αυτή, λαμβάνοντας υπ' όψιν πως τα δύο εν λόγω τηλεσκόπια έχουν ίδια εστιακή και ακριβώς ίδια τιμή καινούρια, θα έλεγα πως η σχέση κόστους/ αποτελεσματικότητας του Nexstar είναι σημαντικά καλύτερη, καθώς χρησιμοποιείται πολύ συχνότερα, ενώ το 12'' θα είχε μεγαλύτερη αποδοτικότητα αλλά μικρότερη αποτελεσματικότητα λόγω αραιότερης χρήσης. Για μένα λοιπόν καλά έκανα και πήρα πρώτα το Nexstar.

Αν όμως εσύ, που δεν μένεις στην Αττική αλλά στην Κρήτη, έχεις περισσότερες ευκαιρίες να βρίσκεσαι στην εξοχή, θα δεις τα πράγματα αντιστρόφως, με το 12 να είναι η καλύτερη λύση.

Αν είσαι του μπαλκονιού ή της ταράτσας πάρε το Nexstar.

Για τα αντίστοιχα της Meade δεν έχω προσωπική γνώμη. Θεωρούνται εν γένει ισάξια. Το πλεονέκτημα του Nexstar είναι πως μπορώ να αφαιρέσω τον σωλήνα και να βάλω οποιοδήποτε διοπτρικό ή καταδιοπτρικό τηλεσκόπιο θέλω, ακόμη και μερικά Νευτώνια ή και κιάλια, από 50 έως 200mm. Στα Meade αυτό δεν γίνεται, σωλήνας και βάση πάνε πακέτο.

Αυτά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Αμέλησα να πω το σημαντικότερο. Στην πόλη το GOTO δεν είναι μια απλή πολυτέλεια. Είναι (σχεδόν) απαραίτητο καθώς η φωτορρύπανση καταστρέφει το starhopping. Τα ορατά άστρα στην θέση που βρίσκομαι είναι μεγέθους γύρω στο 2 (λόγω ακριβώς της φωτορρύπανσης δεν έχω μάθει να τα διακρίνω με δεκαδικά). Αν προσαρμοστώ όσο καλύτερα γίνεται πάω προς το 3. Για να δω τους αστερισμούς όπως τους δείχνουν οι χάρτες με 4 και 5 μεγέθη χρησιμοποιώ κιάλια ή το Stellarvue F50.

Με έναν Tellrad ή έναν Rigel λοιπόν είναι αδύνατο να βρεις πολλά πράγματα λόγω αστρένδειας. Ενώ με το GOTO ευθυγραμμίζεις σε 2-3 άστρα μεγέθους 1-2 και είσαι έτοιμος να τα δεις όλα.

Στο σκοτάδι αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει. Αντιθέτως θα πρέπει να μάθεις να μην μπερδεύεσαι από τα πολλά άστρα που βλέπεις, όπως στις ευρυγώνιες φωτογραφίες όπου μέσα στα χιλιάδες αστέρια δυσκολεύεσαι να δεις με την μία τον Αντάρη ή τον Αρκτούρο.

Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που πρέπει να διαλέξεις όχι αυτό που σου φαίνεται πιο όμορφο ή μεγαλύτερο, αλλά με βάση το αν θα παρατηρείς κυρίως από το σπίτι ή από ένα σκοτεινό βουνό.

Συνοψίζοντας αυτά που έχουν γραφτεί και αλλού χιλιάδες φορές, τα κριτήρια είναι:

1. Αστροφωτογραφία (ισημερινή βάση) ή παρατήρηση (υψαζιμουθιακή, αλλά και ισημερινή)

2. Πλανήτες (Maksutov, διοπτρικό μεγάλου λόγου, και από το μπαλκόνι ή την αυλή) ή βαθύ διάστημα (Νευτώνιο, Scmidt, μεγαλύτερες διάμετροι, ανάγκη για μεταφορά στο σκοτάδι)

3. Φορητότητα (μικρά τηλεσκόπια) ή σταθερή θέση παρατήρησης (μεγαλύτερα τηλεσκόπια)

Φυσικά υπάρχει αλληλοεπικάλυψη, όπως και άλλα κριτήρια, ένα εκ των οποίων στο οποίο δεν δίνουμε μεγάλη σημασία συνήθως:

4. Πιθανώς παροδικός ενθουσιασμός (μικρομεσαίο, όχι πανάκριβο τηλεσκόπιο, που να πουλιέται ή να έχει και άλλες χρήσεις, όπως επίγεια παρατήρηση) ή προβλεπόμενη ή επιβεβαιωμένη μακρόχρονη αγαπημένη ασχολία (μεγαλύτερα, ακριβότερα και πιο εξειδικευμένα τηλεσκόπια, ακόμη και 3-4 τηλεσκόπια διαφορετικών κατηγοριών τα οποία αποκτώνται σιγά σιγά).

Σχετικά με το 4ο κριτήριο, ιδανικό τηλεσκόπιο είναι ένα περίπου f/7-10 αχρωματικό διοπτρικό, αν είναι δυνατόν όμως μεγαλύτερο από τα 50-70mm (80-120 είναι πολύ καλά), το οποίο δεν χρειάζεται collimation και συντήρηση και με μια υψαζιμουθιακή βάση -ακόμη και φωτοτρίποδα- μπορεί να δείξει πολλά πράγματα και είναι χρήσιμο και για επίγεια ή επάλια παρατήρηση. Αν δεις πως το ενδιαφέρον για τα άστρα μεγαλώνει και διακρίνεις τι προτιμάς να παρατηρείς ή να φωτογραφίζεις, αγοράζεις Νευτώνιο, Mak, SCT ή αποχρωματικό. Εναλλακτικά ξεκινάς με ένα μικρόμεσαίο Νευτώνιο (σε ισημερινή ή Dob σαν το γνωστό 8ρι) και ακολουθείς τον ίδιο δρόμο, ξεχνώντας την επίγεια.

Αυτά έχω καταλάβει μέχρι τώρα, ξεκινώντας να ψάχνομαι και εγώ πριν ακριβώς ένα χρόνο.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν με το Celestron 6SE και το Skywatcher 12'' Flextube και το ίδιο προσοφθάλμιο θα έχεις ακριβώς την ίδια μεγέθυνση. Αυτό επειδή έχουν το ίδιο εστιακό μήκος, 1500mm. Στο 12 όμως θα είναι 4 φορές φωτεινότερο, πράγμα αδιάφορο για τους πλανήτες αλλά σημαντικότατο για τους γαλαξίες. Θα δεις 1.5 μέγεθος αμυδρότερους γαλαξίες, οι οποίοι είναι πραγματικά πάρα πολλοί.

Το 6SE και 8SE δεν διαφέρουν ως προς την μεταφορικότητα, καθώς έχουν την ίδια βάση και ελάχιστη διαφορά βάρους. Εγώ το έχω μόνιμα στημένο στο σαλόνι στο σπίτι, ή στο εξοχικό. Το παίρνω αγκαλιά, το βγάζω έξω, εκτείνω τα πόδια του τρίποδα (όχι πάντα), βάζω την μπαταρία ή την μπαλαντέζα, κάποιες φορές και το παρέκταμα, κάνω ευθυγράμμιση και είμαι έτοιμος. 5 λεπτά υπόθεση όλα μαζί. Όταν το μεταφέρω το βάζω στο κουτί του με τον αφρό, το οποίο το έχω τοποθετήσει σε μια μεγάλη βαλίτσα. Ο τρίποδας χώρια. Παίρνω και 3 βαλίτσες αλουμινίου (προσοφθάλμιοι, διαγώνιοι & ερευνητές, υπόλοιπα αξεσουάρ) και την μπαταρία. Όλα χωρούν στον χώρο του Matrix μαζί με πολλά άλλα πράγματα, χωρίς να ρίξω καθίσματα.

Το τηλεσκόπιο είναι τέλειο για την πόλη και το εξοχικό. Ένα μεγαλύτερο δεν θα μου έδειχνε πολλά περισσότερα λόγω φωτορρύπανσης και θα με δυσκόλευε στην διαχείριση. Με το GOTO είδα από την πρώτη ημέρα δεκάδες πράγματα που θα μου χρειαζόταν πολύς καιρός να βρω μόνος μου.

Αν όμως πάω στον Κιθαιρώνα και δω τους άλλους με τα 10-12'' σίγουρα θα παρασυρθώ και θα θέλω να δω DSO's στα οποία θα είναι λιγότερο εντυπωσιακά με το δικό μου και κάποια δεν θα φαίνονται καθόλου. Γι αυτό θέλω να πάρω και ένα 12'' χωρίς να εγκαταλείψω το 6''. Αλλά εκείνο δεν θα το στήνω στο μπαλκόνι, θα είναι μόνο για εξόδους, οι οποίες δεν ξέρω και πόσες θα είναι κάθε χρόνο.

Με την έννοια αυτή, λαμβάνοντας υπ' όψιν πως τα δύο εν λόγω τηλεσκόπια έχουν ίδια εστιακή και ακριβώς ίδια τιμή καινούρια, θα έλεγα πως η σχέση κόστους/ αποτελεσματικότητας του Nexstar είναι σημαντικά καλύτερη, καθώς χρησιμοποιείται πολύ συχνότερα, ενώ το 12'' θα είχε μεγαλύτερη αποδοτικότητα αλλά μικρότερη αποτελεσματικότητα λόγω αραιότερης χρήσης. Για μένα λοιπόν καλά έκανα και πήρα πρώτα το Nexstar.

Αν όμως εσύ, που δεν μένεις στην Αττική αλλά στην Κρήτη, έχεις περισσότερες ευκαιρίες να βρίσκεσαι στην εξοχή, θα δεις τα πράγματα αντιστρόφως, με το 12 να είναι η καλύτερη λύση.

Αν είσαι του μπαλκονιού ή της ταράτσας πάρε το Nexstar.

Για τα αντίστοιχα της Meade δεν έχω προσωπική γνώμη. Θεωρούνται εν γένει ισάξια. Το πλεονέκτημα του Nexstar είναι πως μπορώ να αφαιρέσω τον σωλήνα και να βάλω οποιοδήποτε διοπτρικό ή καταδιοπτρικό τηλεσκόπιο θέλω, ακόμη και μερικά Νευτώνια ή και κιάλια, από 50 έως 200mm. Στα Meade αυτό δεν γίνεται, σωλήνας και βάση πάνε πακέτο.

Αυτά.

Σε υπερ-ευχαριστώ για την πραγματικά λεπτομερή-περιεκτική περιγραφή και επεξήγηση!

Είμαι του μπαλκονιού και της ταράτσας μιας και στους αγρούς πας με παρέα και θέλει και χρόνο και οργάνωση οπότε θα γίνεται πιο σπάνια! Επίσης κατανόησα οτι Celestron μάλλον θα είναι η επιλογή μου μεταξύ αυτών: CELESTRON C9 1/4 CPC-XLT, CELESTRON C8 CPC-GPS, Nextstar 8SE, dobsonian 12" autotracking.

Γνωρίζει κανείς για την ποιότητα των δύο πρώτων?

Βέβαια το πλανητάριο δεν αναγράφει και τιμές.

Δημοσιεύτηκε
Τάσο εσύ το κουβαλάς μόνος σου? Στην ταράτσα φαντάζομαι πάει αλλά με τους αγρούς τι γίνεται?

Θα με ενδιέφερε να έχω τη δυνατότητα για αγρούς!!!

Με φίλτρα υδρογόνου κτλ τι βλέπεις? Σε γαλαξίες περιέγραψε μου τι λεπτομέρια βλέπεις?

Πήγα στον ASTROC για να δω πρώτη φορά με τηλεσκόπιο αλλά με 6" εκτός απ'τον κρόνο σε μέγεθος φακής δεν είναι εύκολο μάλλον να δει κανείς κάτι άλλο. Για παρατήρηση δηλαδή δεν θα αγόραζα κάτι σε αυτό το μέγεθος. Εννοείται οτι δεν με ενδιαφέρει η σελήνη.

Να αναφέρω επίσης οτι το αμάξι μου είναι toyota yaris το τελευταίο, με δυνατότητα αναδίπλωσης των πίσω καθισμάτων ή μετακίνησή τους πιο μπροστά, οπότε κερδιζει 100 λίτρα.

Καταρχήν θέλω να πω στον Παναγιώτη (filiatra), ότι το πόσο δύσκολο φαίνεται στον καθένα ένα κουβάλημα σε μια ταράτσα αυτού του τηλεσκοπίου είναι υποκειμενικό.. :D

Το να το πάω με το ασανσέρ μέχρι τον 4ο ή 5ο και μετά να ανέβω μια σκάλα για την ταράτσα, για μένα είναι απλώς εύκολο. Μπορώ και το κουβαλάω με άνεση δηλαδή, οκ τι άλλο να πω ρε παιδιά.. :-note :cheesy: Απλώς κάνω 2 "δρομολόγια", ένα για τον σωλήνα και ένα για την βάση. Αν τώρα αυτό φαίνεται αγγαρεία σε κάποιους ανθρώπους που είναι υποψήφιοι αγοραστές ή έχουν θέμα με το να σηκώνουν τα 20 κιλά (την κάθε φορά, σωλήνας, βάση) τότε ας πάρουν μικρότερο τηλεσκόπιο, τα πράγματα είναι απλά.

Για αυτό λέμε και ξαναλέμε ότι το τίμημα για τις ίντσες πρέπει να ληφθεί υπόψη και να το δει κάποιος από κοντά, είναι πάντα ότι καλύτερο. Οκ, θα συμφωνήσω ότι ο όγκος υφίσταται αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να καθιστά το κουβάλημα αδύνατο από έναν ενήλικα άνδρα, μη τρελαθούμε τελείως, χε χε χε :)

Να μου πείτε για το 16άρι Meade Lightbridge, να σας πω, οκ! Είναι 60 κιλά τηλεσκόπιο μαούνα! Εκεί να συμφωνήσω απόλυτα. Ο σωλήνας στο 12" flex κλείνει και είναι μια χαρά μεταφέρσιμος παιδιά όταν έχει κλείσει.

Βασίλη και στους αγρούς πάει φίλε μου, μην ανησυχείς. Και γιατί να μην πάει δηλαδή; Εκεί είναι άλλωστε και το ιδανικό μέρος για να το πας και όχι ο φωτορυπασμένος ουρανός της ταράτσας μέσα στην πόλη. Εσείς στην Κρήτη έχετε και καλά σημεία κοντά με σκοτεινό ουρανό, μη το συζητάς!

Φίλτρο υδρογόνου δεν έχω πάρει και δεν μπορώ να σου πω, ας σου πει κάποιος άλλος...μήπως εννοείς όμως οξυγόνου;; (ΟΙΙΙ)

Έχω το Orion Ultrablock (αντίστοιχο του UHC) και είμαι κατευχαριστημένος μαζί του καθώς αναδεικνύει δραματικές λεπτομέρειες σε νεφελώματα εκπομπής και ανάκλασης. Οι γαλαξίες είναι φοβεροί με το 12άρι τι να λέμε τώρα, εδώ είναι με το 8άρι αρκετοί που φαίνονται καταπληκτικά, κυρίως Messier βέβαια στο 8" και κάποιοι φωτεινοί NGC. Όμως με το 12άρι μπορείς να ασχοληθείς και με πιο αμυδρούς που είναι σε σμήνη και όχι μόνο. Η λεπτομέρεια που ρωτάς αφορά στις σπείρες, στον πυρήνα και στην φωτεινότητα αυτών των στοιχείων, όχι όμως πως θα τα δεις τούμπανο και σε όλους, σε πολλούς θα απαιτηθεί να χρησιμοποιείς πλάγια όραση για να διακρίνεις κάτι, ακόμη και με το 12άρι. Με κάθε κατηγορία διαμέτρου σου ανοίγονται και άλλες "πόρτες" στην παρατήρηση.

Ο Κώστας πιο πάνω σου έδωσε μια "σολωμόντια", δίκαιη απάντηση που αναδεικνύει την χρυσή τομή στο πως να διαλέξεις. Εγώ πάντως αν έμενα Κρήτη (που τέτοια τύχη!! :cry:) και είχα τέτοιες εξοχές κοντά μου ΚΑΙ είχα και τέτοια επιθυμία για deep sky...θα έπαιρνα το 12άρι, 16άρι, 20άρι χωρίς πολύ συζήτηση... :mrgreen:

ΞΑΝΑΛΕΩ όμως ότι είμαι από αυτούς που το θέμα της μεταφοράς είναι δευτερεύον (εντός ορίων έτσι;; Δε θα την πάλευα με ένα 50ιντσο :shock: ) Το 22" UC της Obsession όμως, ας το είχα...και θα το έσερνα και με ποδήλατο!! :mrgreen: [-o< [-o< :cry: :cry:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Καταρχήν θέλω να πω στον Παναγιώτη (filiatra), ότι το πόσο δύσκολο φαίνεται στον καθένα ένα κουβάλημα σε μια ταράτσα αυτού του τηλεσκοπίου είναι υποκειμενικό.. :D

Αυτό ξαναπέστο.Γι αυτό λέω κ ξαναλέω πηγαίνετε σ ένα αστροπάρτι να τα δείτε από κοντά.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Τάσο ακούω και ακούω για το 22" UC της Obsession αλλά δεν το είχα δει!! τώρα που το είδα σε καταλαβαίνω απόλυτα! Φαίνεται πράγματι καταπληκτικό!

http://www.obsessiontelescopes.com/telescopes/22_UC/index.html

22-UC-main-image.jpg.0375a1a99342912305109b2c2b90d5dc.jpg

M13_comparison_22.jpg.574775fb84c320c9a9460f415cefd349.jpg

Δημοσιεύτηκε
To Next star 8" se είναι έυκολο στο κουβάλημα, στήσιμο-ξεστήσιμο ή πρέπει να το έχω όπως ενα dobsonian 12" στημένο δύο μέτρα από την ταράτσα?

Το Nexstar 8" το παίρνεις και στο 1 χέρι. Από άποψη φορητότητας και γενικά άν είναι να πάς σε τέτοιο τηλεσκόπιο αυτό σου προτέινω.

Η βάση του dob είναι όντως ογκώδης, οπότε θα πρέπει να σκεφτείς άν θα χωράει στο αμάξι. Βέβαια στην εξοχή το 12αρι τηλεσκόπιο θα δίνει τα ρέστα του. Να ξέρεις επίσης οτι οι στόχοι που μπορείς να δείς από την πόλη είναι έτσι και αλλιώς λίγοι, πλανήτες, ανοιχτά αστρικά σμήνη και διπλοί αστέρες κυρίως. Για τα υπόλοιπα θέλει σκοτεινό ουρανό.

Άν νομίζεις ότι η φορητότητα έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα, τότε πάρε το nexstar 8 και βλέπεις μετά τί γίνεται. Έτσι και αλλιώς παλιότερα οι περισσότεροι είχανε 8αρια που θεωρείται και η minimum διάμετρος για πιό καλή deep sky παρατήρηση.

Ά, και ο Κρόνος παρόλο που μπορεί να μην είναι τεράστιος στο προσοφθάλμιο, είναι αρκετά μεγάλος ώστε να ευχαριστιέσαι παρατήρηση. Άν η βραδιά είναι καλή και σηκώνει μεγέθυνση, π.χ 400Χ βλέπεις τα πάντα.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Άσε ρε zio μέχρι και στον ύπνο μου το είδα ότι το είχα!!! Μιλάμε έχω γίνει obsessed! :lol: :lol: ](*,) ](*,)

απίστευτη κατασκευή...

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Τάσο εσύ το κουβαλάς μόνος σου? Στην ταράτσα φαντάζομαι πάει αλλά με τους αγρούς τι γίνεται?

Θα με ενδιέφερε να έχω τη δυνατότητα για αγρούς!!!

Με φίλτρα υδρογόνου κτλ τι βλέπεις? Σε γαλαξίες περιέγραψε μου τι λεπτομέρια βλέπεις?

Πήγα στον ASTROC για να δω πρώτη φορά με τηλεσκόπιο αλλά με 6" εκτός απ'τον κρόνο σε μέγεθος φακής δεν είναι εύκολο μάλλον να δει κανείς κάτι άλλο. Για παρατήρηση δηλαδή δεν θα αγόραζα κάτι σε αυτό το μέγεθος. Εννοείται οτι δεν με ενδιαφέρει η σελήνη.

Να αναφέρω επίσης οτι το αμάξι μου είναι toyota yaris το τελευταίο, με δυνατότητα αναδίπλωσης των πίσω καθισμάτων ή μετακίνησή τους πιο μπροστά, οπότε κερδιζει 100 λίτρα.

Το να το πάω με το ασανσέρ μέχρι τον 4ο ή 5ο και μετά να ανέβω μια σκάλα για την ταράτσα, για μένα είναι απλώς εύκολο. Μπορώ και το κουβαλάω με άνεση δηλαδή, οκ τι άλλο να πω ρε παιδιά.. :-note :cheesy: Απλώς κάνω 2 "δρομολόγια", ένα για τον σωλήνα και ένα για την βάση. Αν τώρα αυτό φαίνεται αγγαρεία σε κάποιους ανθρώπους που είναι υποψήφιοι αγοραστές ή έχουν θέμα με το να σηκώνουν τα 20 κιλά (την κάθε φορά, σωλήνας, βάση) τότε ας πάρουν μικρότερο τηλεσκόπιο, τα πράγματα είναι απλά.

Για αυτό λέμε και ξαναλέμε ότι το τίμημα για τις ίντσες πρέπει να ληφθεί υπόψη και να το δει κάποιος από κοντά, είναι πάντα ότι καλύτερο. Οκ, θα συμφωνήσω ότι ο όγκος υφίσταται αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να καθιστά το κουβάλημα αδύνατο από έναν ενήλικα άνδρα, μη τρελαθούμε τελείως, χε χε χε :)

Να μου πείτε για το 16άρι Meade Lightbridge, να σας πω, οκ! Είναι 60 κιλά τηλεσκόπιο μαούνα! Εκεί να συμφωνήσω απόλυτα. Ο σωλήνας στο 12" flex κλείνει και είναι μια χαρά μεταφέρσιμος παιδιά όταν έχει κλείσει.

Βασίλη και στους αγρούς πάει φίλε μου, μην ανησυχείς. Και γιατί να μην πάει δηλαδή; Εκεί είναι άλλωστε και το ιδανικό μέρος για να το πας και όχι ο φωτορυπασμένος ουρανός της ταράτσας μέσα στην πόλη. Εσείς στην Κρήτη έχετε και καλά σημεία κοντά με σκοτεινό ουρανό, μη το συζητάς!

Φίλτρο υδρογόνου δεν έχω πάρει και δεν μπορώ να σου πω, ας σου πει κάποιος άλλος...μήπως εννοείς όμως οξυγόνου;; (ΟΙΙΙ)

Έχω το Orion Ultrablock (αντίστοιχο του UHC) και είμαι κατευχαριστημένος μαζί του καθώς αναδεικνύει δραματικές λεπτομέρειες σε νεφελώματα εκπομπής και ανάκλασης. Οι γαλαξίες είναι φοβεροί με το 12άρι τι να λέμε τώρα, εδώ είναι με το 8άρι αρκετοί που φαίνονται καταπληκτικά, κυρίως Messier βέβαια στο 8" και κάποιοι φωτεινοί NGC. Όμως με το 12άρι μπορείς να ασχοληθείς και με πιο αμυδρούς που είναι σε σμήνη και όχι μόνο. Η λεπτομέρεια που ρωτάς αφορά στις σπείρες, στον πυρήνα και στην φωτεινότητα αυτών των στοιχείων, όχι όμως πως θα τα δεις τούμπανο και σε όλους, σε πολλούς θα απαιτηθεί να χρησιμοποιείς πλάγια όραση για να διακρίνεις κάτι, ακόμη και με το 12άρι. Με κάθε κατηγορία διαμέτρου σου ανοίγονται και άλλες "πόρτες" στην παρατήρηση.

Ο Κώστας πιο πάνω σου έδωσε μια "σολωμόντια", δίκαιη απάντηση που αναδεικνύει την χρυσή τομή στο πως να διαλέξεις. Εγώ πάντως αν έμενα Κρήτη (που τέτοια τύχη!! :cry:) και είχα τέτοιες εξοχές κοντά μου ΚΑΙ είχα και τέτοια επιθυμία για deep sky...θα έπαιρνα το 12άρι, 16άρι, 20άρι χωρίς πολύ συζήτηση... :mrgreen:

ΞΑΝΑΛΕΩ όμως ότι είμαι από αυτούς που το θέμα της μεταφοράς είναι δευτερεύον (εντός ορίων έτσι;; Δε θα την πάλευα με ένα 50ιντσο :shock: ) Το 22" UC της Obsession όμως, ας το είχα...και θα το έσερνα και με ποδήλατο!! :mrgreen: [-o< [-o< :cry: :cry:

Πήρα τηλ. στο πλανητάριο και μου είπε ο τύπος dobsonian autotracking τιμή €1.400. 100€ ο courier για αντικαταβολή ή αλλιώς κατάθεση σε τράπεζα για φθηνή μεταφορική (ψιλο-εκβιασμός). Επίσης με πληροφόρησε οτι σύντομα θα βγει τηλεχειριστήριο GOTO και θα κάνει για τα dob με autotracking!!

Από ποιότητα-καθαρότητα εικόνας τι λέει το 12" σου Τάσο?

Δημοσιεύτηκε

Επανέρχομαι για τα ρομποτικά που ρωτάς.

http://www.astroshop.eu/telescopes/10/m,Celestron/a,Teleskope.Allgemein.Serie=CPC

Οι τιμές για τα CPC στο Astrohop είναι κοντά σε αυτές του πλανηταρίου: Και τα 2 είναι στα πλαίσια των 2500 που διαθέτεις. Ο σωλήνας των 8'' είναι ακριβώς ο ίδιος στο CPC και το Nexstar. Οπότε οι διαφορές είναι η βάση και το GPS.

GPS δεν χρειάζεσαι. Εγώ χρησιμοποιώ το GPS του αυτοκινήτου. Τόσο απλά.

Η βάση τώρα είναι πιο σταθερή στο CPC από το Nexstar, κυρίως επειδή είναι βαρύτερη και έχει δύο βραχίονες.

Από τα 3 μοντέλα CPC προβλέπω πως το 8ρι θα το σηκώνει άνετα και μπορείς να φορτώσεις και άλλα βάρη (μεγάλα προσοφθάλμια, διοφθάλμια, crayford, ένα διοπτρικό στην ράχη κλπ). Με το 9,25 θα είναι λίγο πιο δύσκολο, ενώ το 11 δεν θα το τολμούσα με αυτήν την ίδια βάση.

Χάνεις σε βάρος και μεταφορικότητα (είναι 2πλάσιο και πλέον το βάρος) αλλά και την ευελιξία του ενός βραχίονα, όπου μπορείς να βάλεις και άλλα τηλεσκόπια.

Ανάμεσα στα 8ρια θα αγόραζα το Nexstar. Αν ήταν να φορτωθώ το βάρος το CPC θα το έκανα μόνο για το 9,25, με το οποίο θα αυξηθούν και οι δυνατότητες για γαλαξίες.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Τάσο ακούω και ακούω για το 22" UC της Obsession αλλά δεν το είχα δει!! τώρα που το είδα σε καταλαβαίνω απόλυτα! Φαίνεται πράγματι καταπληκτικό!

http://www.obsessiontelescopes.com/telescopes/22_UC/index.html

Σαν (χρυσό) κλουβί για μαϊμούδες είναι!

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Σου δίνω και μια άλλη επιλογή, άν και είναι για αυτούς που ξέρουν οτι τους αρέσει να ασχοληθούν μιάς και τα φτιάχνει ο τυπος, δεν είναι μαζικής παραγωγής δηλαδή, εκτός από τον καθρέφτη, αλλά έχε το υπόψι έστω για αργότερα, όπως και οι υπόλοιποι.

http://www.reise-teleskop.de/038ad099eb008800a/index.html

σε πολύ καλές τιμές.

http://www.reise-teleskop.de/038ad099eb007f604/index.html

Φτιάχνει και 16άρια πλέον. :D

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Βασίλη είναι και θέμα προσοφθαλμίων αυτό που ρωτάς, εγώ μέχρι στιγμής με τα λίγα "πράσινα" προσοφθάλμια που έχω και έναν αξιοπρεπή W.O. zoom (7.5mm-22.5mm) έχω πάρει καταπληκτικές εικόνες.

Τα οπτικά του SW είναι απλώς καλά, όπως και σε όλα τα κινέζικα τηλεσκόπια. Θα δεις πολύ καλές εικόνες, ειδικά στην αρχή όταν το μάτι σου δεν είναι τόσο έμπειρο θα σου φανούν ασύλληπτες. Τα κάτοπτρα είναι λ/4 όπως έχουν τα περισσότερα της Άπω ανατολής κομμάτια (SW, GSO, ORION USA)

Μόνο σε Orion Optics UK θα δεις κάτοπτρα με καλύτερες προδιαγραφές και σε άλλα, πολύ ακριβότερα (π.χ. Obsession κλπ.) και σε χειροποίητα..

Αν φτάσεις να κυνηγάς πανάκριβα κάτοπτρα...να θυμάσαι ότι πια...θα σημαίνει πως θα έχεις εμβαθύνει και κολλήσει με το χόμπυ. Στο εύχομαι! Μη σε απασχολεί όμως τόσο το κομμάτι αυτό με τα οπτικά για αρχή..όλα τα τηλεσκόπια θα σου δώσουν ωραίες στιγμές φτάνει να τα αξιοποιήσεις όπως τους αξίζει.

:wink:

Δημοσιεύτηκε
Άσε ρε zio μέχρι και στον ύπνο μου το είδα ότι το είχα!!! Μιλάμε έχω γίνει obsessed! :lol: :lol: ](*,) ](*,)

απίστευτη κατασκευή...

Τάσο, έχεις προσέξει πως σε κάθε Obsession δίπλα υπάρχει ένας ευτυχής ιδιοκτήτης και πως το Obsession είναι το μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στην σύνταξη και το ΚΑΠΗ; Έ, όταν γίνουμε και εμείς έτσι θα το έχουμε το Obsession μας.

#-o Μα τι λέω! :cry: Εμείς εδώ στην Ψωροκώσταινα δεν θα πάρουμε ποτέ σύνταξη ](*,)

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

απίστευτη κατασκευή...

Τάσο, έχεις προσέξει πως σε κάθε Obsession δίπλα υπάρχει ένας ευτυχής ιδιοκτήτης και πως το Obsession είναι το μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στην σύνταξη και το ΚΑΠΗ; Έ, όταν γίνουμε και εμείς έτσι θα το έχουμε το Obsession μας.

#-o Μα τι λέω! :cry: Εμείς εδώ στην Ψωροκώσταινα δεν θα πάρουμε ποτέ σύνταξη ](*,)

Πραγματικά!! ](*,)

Δημοσιεύτηκε

απίστευτη κατασκευή...

ΧΑΧΑΧΑ!! Έτσι είναι Κώστα...αν θα πάρουμε ποτέ σύνταξη όπως πάμε..θα το πάρω και το 22" UC και τη μαϊμού μαζί!! :lol: :-({|= :-({|= :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

απίστευτη κατασκευή...

Εδώ παλεύουμε ένα χρόνο να πάρουμε αγροτικό να δει το ματάκι μας καμια ίντσα κι εσεις μου θέλετε συντάξεις και 22 ίντσες....αμ δε σφάξανε.

Προτείνω να μπει πλαφον ίντσας στο φόρουμ....το μεγιστο να είναι 4χ του ελάχιστου, και εφόσον εγώ έχω 3 ίντσες, το μέγιστο ανέρχεται στις 12, οπότε κάτι προκλητικοί με 16ρια να μαζεύονται σιγά σιγά, θα κατασχεθούν και θα κατατεθούν τα έσοδα στην τράπεζα της Ελλάδος.

You can live to be a hundred if you give up all the things that make you want to live to be a hundred.

Woody Allen

Δημοσιεύτηκε

Ξεχνάς ότι το φόρουμ έχει και τον βασιλιά της ίντσας :mrgreen: !

Τον Γιώργο Νικολιδάκη μας (geonik) με τις 20 ( :shock: ) χειροποίητες χορταστικές ιντσούλες του :mrgreen: με τις οποίες πέρσι τον Αύγουστο στον Πάρνωνα είδαμε το Veil (έβγαζε μάτι!!!!!), το Stephan's Quintet και άλλα DSO καλούδια και...παρά λίγο να λιποθυμήσουμε...χε χε!!! :-note 8) Εμπειρία!! Να'σαι καλά βρε Γιώργο. =D>

Δημοσιεύτηκε
Στους αγρούς πιο στήνεται πιο εύκολα και είναι μειωμένες οι δυνατότητες να το τσακίσεις, ένα ρομποτικό 9,25",next star 8"SE ή το dob 12"?
Δημοσιεύτηκε

απίστευτη κατασκευή...

Εδώ παλεύουμε ένα χρόνο να πάρουμε αγροτικό να δει το ματάκι μας καμια ίντσα κι εσεις μου θέλετε συντάξεις και 22 ίντσες....αμ δε σφάξανε.

Προτείνω να μπει πλαφον ίντσας στο φόρουμ....το μεγιστο να είναι 4χ του ελάχιστου, και εφόσον εγώ έχω 3 ίντσες, το μέγιστο ανέρχεται στις 12, οπότε κάτι προκλητικοί με 16ρια να μαζεύονται σιγά σιγά, θα κατασχεθούν και θα κατατεθούν τα έσοδα στην τράπεζα της Ελλάδος.

Συνάδελφε, δεν είσαι εσύ ο ελάχιστος, όσο τουλάχιστον υπάρχει και αυτό: http://www.astromedia.de/shop/csc_fullview.php?Artikelnummer=245.NSS&VID=HjG7fhbcQwwJrmBR

papercraft_dob.jpg.875919626b4503b6f4a66802568566c3.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης