netrionio Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2010 Λοιπόν αυτά που θα θίξω ήδη έχουν συζητηθεί εδω αλλά θα ήθελα μια πιο συγκεκριμένη γνώμη σε 2 ερωτήματα: 1)Σαν τηλεσκόπιο το SW Dob 8" είναι καλό για πλανητική παρατήρηση ή όπως διάβασα τα νευτώνεια δεν είναι για αυτό το σκοπό γιατί δεν προσφέρουν καλό Contrast? (+Το μειονέκτημα της βάσης.) 2)Αν υποθέσουμε ότι αγοράζει κανείς πανάκριβα προσοφθάλμια πχ TV πόσο διαφορά θα δει από τα Baader ortho? ( Πάντα για πλανητικη !) Ευχαριστώ !!
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2010 Μια χαρά είναι και επίσης μια χαρά είναι τα νευτώνια για πλανήτες. Το μόνο που θα αντιμετωπίσεις είναι το πρόβλημα με το ότι δεν παρακολουθεί. Αν κύριος σκοπός σου είναι η πλανητική παρατήρηση πάρε ισημερινό. Εν ανάγκη θυσίασε δυό ίντσες και πάρε 6" f/8 (προσοχή όχι f/5). Νευτώνιο 8" f/8 με μικρό δευτερεύον θα ήταν ιδανικό για πλανητική παρατήρηση αλλά εκεί θα έχεις πρόβλημα χωρίς στιβαρή βάση (EQ6 τουλάχιστον!)Δεύτερον η διαφορά θα υπάρχει και φυσικά υπέρ του ορθοσκοπικού. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΣΟΦΘΑΛΜΙΟΣ ΤΟ ΜΙΣΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ! Και δεν έχουν καλύτερη οξύτητα οι περίπλοκοι προσοφθάλμιοι από αυτούς 4 στοιχείων. Απλά μεγαλύτερα πεδία είναι το κέρδος σου. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
netrionio Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2010 Λοιπόν σκέφτηκα ότι για να λυθεί το πρόβλημα (σε μια μελλοντική αναβάθμιση της τάξεως των 3 έως 4 ετών από τώρα)της παρατήρησης πλανητών αλλά και του προβλήματος της εύρεσης αντικειμένων DSO , να γίνει η αγορά των κάτωθι: Βάση: NEQ6 SYΝSCAN 45 PRO, Ισημερινή Στήριξη Ρομποτική (SKNEQ6-SYΝSCAN45) http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=825 Τηλεσκόπιο: 304/1500 Black Diamond, κατοπτρικός οπτικός σωλήνας (SKBKP30015)http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1774 Συνολικά 2.097,00 € Αλλά αφού έχω ήδη το Dob 8” λέω να αγοράσω τη στήριξη για παρατήρηση πλανητική καθαρά (αλλά να έχω και το κέρδος του Goto για Deep!) συν κάποια ορθοσκοπικά προσοφθάλμια. Αλλά εκτός από τα Baader Ortho δεν ξέρω ποια άλλα να υπάρχουν για να διαλέξω! Ξέρω ότι η τοποθέτηση ενός 12’’ τηλεσκοπίου σε μια στιβαρή ισημερινή κάνει τη φορητότητα να πηγαίνει περίπατο. Αλλά πιστεύω το αποτέλεσμα της παρατήρησης θα με αποζημιώσει…Δεν ξέρω αυτη η Go to Ισημερινή με κάνει να την θέλω πολυ!
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2010 Ποιό είναι το πρόβλημα της παρατήρησης πλανητών που αναφέρεις; Πρέπει να βλέπεις μια χαρά τους πλανήτες, εγώ τους βλέπω με 5 και 6 ίντσες και είμαι ευχαριστημένος. Ο Κρόνος και ο Άρης δεν είναι σε ευνοϊκή εποχή (ο Άρης ήταν πολύ καλός τον Χειμώνα, δεν το ήξερα τότε επειδή δεν τον είχα δει όπως είναι τώρα). Τον Δία τον έχεις δει; Θα ανατέλλει όλο και νωρίτερα, τον είδα προχθές με τα Skymaster στις 4:20 και σε σχέση με τον Κρόνο φαινόταν τεράστιος, είδα και 3 δορυφόρους με το κιάλι. Οι διαφορές που βλέπω εγώ μεταξύ ορθοσκοπικών BGO 9 & 6, Nagler 7, Υπερίων 8 και Υπερίων Zoom στα 8mm είναι μηδαμινές. Στο κέντρο είναι αρκετά κοντά το ένα με το άλλο, όλες οι διαφορές είναι στην περιφέρεια. Αυτό για τα δικά μου μάτια, τα οποία δεν συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα στον κόσμο, εξ' ού και η αγάπη για τα οπτικά βοηθήματα. Ακολουθώ την συμβουλή του Σοφολόγη να μην μεγεθύνω υπερβολικά (επιλέγω προσοφθάλμιο κοντά στον εστιακό λόγο του τηλεσκοπίου, πχ 9mm BGO για το f/10 SCT και 6mm BGO για το f/5 Νευτώνιο) και οι πλανήτες φαίνονται καθαροί, σαν να έκοψες το περίγραμμά τους με ένα νυστέρι στο βελούδο του ουρανού.Για τα DSO's φυσικά μεγάλο τηλεσκόπιο αλλά και σκοτεινός ουρανός, αλλά σε τι ισημερινή θα φορτώσεις ένα Νευτώνιο 20 κιλών χωρίς τα προσοφθάλμια και μήκους πάνω από 1.5m είναι ένα θέμα. Τι ταλαντώσεις θα κάνει; Πως θα αντιδρά στον άνεμο; Όταν λέμε πως το 12'' Dobson, ακόμη και Flextube είναι δύσκολα μεταφερόμενο, τι θα συμβαίνει με αυτό;Για το 8ρι πάντως αυτή η βάση φαίνεται μια χαρά και μπορείς να βάλεις και άλλα πράγματα επάνω. Νομίζω πολλοί έκαναν αυτήν την αναβάθμιση. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2010 Μην παρεις αλλο τηλεσκοπιο με το 8αρι εισαι καλυμενος για DSO και για πλανητες για παρατηρηση αλλα και για αστροφωτογραφηση τουλαχιστον μεχρι να μαθεις καλα τον ουρανο και το χομπι της ερασιτεχνικης αστρονομιας. εγω ειμαι καλυμενος με τη heq5 pro αλλα και το dob8 εδω και τρια χρονια που τα εχω και ακομα μαθαινω για αστροφωτογραφηση αλλα και απο παρατηρηση ακομα εχω να δω πολλα αντικειμενα. καλυτερα θα ηταν βεβαια να εχω την eq6 κυριως απο αποψη ταλαντωσεων μιας και ειναι πιο σταθερη οταν φυσαει αλλα και για το μεγιστο βαρος που μπορει να σηκωσει. αποψη μου στην χρονικη περιοδο που εχεις θεσει καλυτερα παρε την eq6 ειτε νεα ή απο καμια αγγελια αλλα και μερικα προσοφθαλμια Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
DrChaos Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2010 Αν ο μόνος λόγος που θα ήθελες την ισημερινή είναι το goto και η παρακολούθηση και όχι το ενδεχόμενο αστροφωτογράφησης, θα έλεγα ότι μπορείς να ικανοποιηθείς με πολύ λιγότερα χρήματα με κάτι τέτοιο http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1721, και να αλλάξεις το χειριστήριο με goto, ή απλά να περιμένεις να έρθει Ελλάδα το αντίστοιχο μοντέλο με goto. Πουλάς πρώτα το 8ρι, βγάζεις 200 ευρώ, και με καμιά 1000ρα ακόμα, έχεις ένα τηλεσκόπιο 2 ίντσες μεγαλύτερο με goto και tracking! Αν τώρα σε ενδιαφέρει πλανητική με καλύτερο contrast , μπορείς να πάρεις ένα δεύτερο maksutov, πάλι με λιγότερα χρήματα, που θα σου δώσει πιο ωραίες εικόνες πλανητικές, απότι λένε, και θα το έχεις και σαν μικρό "grab n go " τηλεσκόπιο για τις μέρες που βαριέσαι να κουβαλάς το dob. You can live to be a hundred if you give up all the things that make you want to live to be a hundred. Woody Allen
netrionio Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2010 Μην παρεις αλλο τηλεσκοπιο με το 8αρι εισαι καλυμενος για DSO και για πλανητες για παρατηρηση αλλα και για αστροφωτογραφηση τουλαχιστον μεχρι να μαθεις καλα τον ουρανο και το χομπι της ερασιτεχνικης αστρονομιας. εγω ειμαι καλυμενος με τη heq5 pro αλλα και το dob8 εδω και τρια χρονια που τα εχω και ακομα μαθαινω για αστροφωτογραφηση αλλα και απο παρατηρηση ακομα εχω να δω πολλα αντικειμενα. καλυτερα θα ηταν βεβαια να εχω την eq6 κυριως απο αποψη ταλαντωσεων μιας και ειναι πιο σταθερη οταν φυσαει αλλα και για το μεγιστο βαρος που μπορει να σηκωσει. αποψη μου στην χρονικη περιοδο που εχεις θεσει καλυτερα παρε την eq6 ειτε νεα ή απο καμια αγγελια αλλα και μερικα προσοφθαλμια ΚΩΣΤΑΑΑΑΑ το Site που έχεις είναι πολύ καλό μπράβο! Είδα το Dob 8 πάνω στη βάση! http://kostasastronmy.zxq.net/photos/equipment/telescope.jpg και οχι μόνο αυτό αλλά και φωτογραφίες μέσα από dob 8''.Μπράβο!! θέλω κι άλλες!!!!! Ναι δεν ξέρω αυτή η βάση μου έκανε πολύ εντύπωση αν και δεν έχω ιδέα από ισημερινή. Είδα εν τω μεταξύ και το πρόγραμμα EQMOD και λέω να συνδυάσω : Netbook, Eqmod, Gps Bluetooth και EQ6 Ισημερινή που θα κουβαλάει πάνω της το Dob 8!! Χαχαχα φανταστείτε πλάκα να ελέγχεις το dob 8 με Gamepad! Αν ο μόνος λόγος που θα ήθελες την ισημερινή είναι το goto και η παρακολούθηση και όχι το ενδεχόμενο αστροφωτογράφησης, θα έλεγα ότι μπορείς να ικανοποιηθείς με πολύ λιγότερα χρήματα με κάτι τέτοιο http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1721, και να αλλάξεις το χειριστήριο με goto, ή απλά να περιμένεις να έρθει Ελλάδα το αντίστοιχο μοντέλο με goto. Πουλάς πρώτα το 8ρι, βγάζεις 200 ευρώ, και με καμιά 1000ρα ακόμα, έχεις ένα τηλεσκόπιο 2 ίντσες μεγαλύτερο με goto και tracking! Φίλε μου δεν το σκέφτομαι έτσι. Πιστεύω οτι καλύτερα να αγοράσω (Αν και όποτε μπορέσω) την EQ6 γιατί θα μου προσφέρει ευελιξία με 2 τρόπους: 1)Μετά θα μπορώ να βάλω ότι τηλεσκόπιο θέλω πάνω της2) Μου αφήνει περιθώριο για αστροφωτογράφηση (ακόμα θέλω μόνο το Goto)! Κάτι που δεν γίνεται με τη λύση που προτείνεις Αν τώρα σε ενδιαφέρει πλανητική με καλύτερο contrast , μπορείς να πάρεις ένα δεύτερο maksutov, πάλι με λιγότερα χρήματα, που θα σου δώσει πιο ωραίες εικόνες πλανητικές, απότι λένε, και θα το έχεις και σαν μικρό "grab n go " τηλεσκόπιο για τις μέρες που βαριέσαι να κουβαλάς το dob.Αυτό ναι το εξετάζω σαν ενδεχόμενο!!!!
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2010 ευχαριστω για τα σχολια σου. το eqmod ειναι κανονας σε συνδεση heq5 pro, eq6 με η/υ και το να χειριζεσαι την βαση με ασυρματο gamepad ειναι πολυ ωραιο και χρησιμο (να μην πουμε οτι νομιζεις οτι παιζεις playstation καμια φορα ). για να κανεις την συνδεση εαν παρεις καινουργια βαση προτεινω να πας με χειριστηριο synscan και οχι syntrek. απο αποψη βαρους θα προτεινα να πας σε eq6 μιας και σηκωνει πιο πολλα Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
Estarian Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2010 Μεγάλο θέμα αυτό με τη βάση. Σκέφτομαι, κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο, να πάρω ισημερινή. Έχω το 10ιντσο SW. Τα λεφτά προφανώς είναι αρκετά. ΙΣΩΣ μου κάτσει ένα τυχερό που παίζει και μαζέψω κανα χιλιάρικο παραπάνω.Αλλά απο κει και πέρα, ποια βάση; Απο όσο βλέπω, η σειρά 5 σηκώνει μέχρι 15 κιλά και ο σωλήνας είναι 12.5. Aλλά απο όσο διαβάζω εδώ, για 10ιντσα όλοι στη σειρά 6 πάνε, ασυζητητί. Αυτό έχει να κάνει με κάποιο ιδιαιτέρως σοβαρό λόγο (συγχωρείστε μου ρε παιδιά το αν λέω και καμιά χαζομάρα, αλλά ακόμα μαθαίνω), ή είναι θέμα, πως να το πω, χαϊφιντελίσμού; (εννοώ υπάρχει σοβαρός, πρακτικός λόγος στήριξης,που θα πρέπει να επενδύσω στη σειρά 6 αντί στην 5, ή είναι θέμα "αφού θα πάρεις ηχεία, πάρε αυτά που έχουν 230000 ευρώ γιατί τα καλώδιά τους είναι από επιχρυσωμένα τριχώματα σπάνιου αφρικάνικου κάστορα";) Υ.Γ : Άκυρη ερώτηση για αυτή την ενότητα, ζητώ συγγνώμη Skywatcher 10 / ΝΕQ6
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9, 2010 Πέραν του οτι είναι ίδιον του ανθρώπου να αποβλέπει συνεχώς πέραν αυτών που ήδη κατέχει (μια από τις κινητήριες δυνάμεις του πολιτισμού), οι περισσότεροι που απαντούν είτε έκαναν ήδη το βήμα αυτό της αναβάθμισης, είτε δεν βλέπουν την ώρα να το κάνουν. Σημαντικό ρόλο παίζει η εμπειρία, δεν είναι απληστία και μόνο. Κουνήματα, δονήσεις, ευκαμψία, ευαισθησία στον άνεμο, ζόρισμα από φορτία κύριου τηλεσκοπίου + οδηγητικού + κάμερας + αυτοματικών στοιχείων εστίασης + ιερωμένων κλπ τα βιώνεις στην πράξη και απογοητεύεσαι ενώ ούτε καν υποδηλώνονται στις διαφημίσεις. Πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο και όταν δεν υπάρχει θα υπάρξει αύριο κιόλας. Πάντως οι απαιτήσεις αυτές αφορούν την αστροφωτογράφηση κυρίως, εξ' ου και τα Dob, θυσιάζοντας αυτή την δυνατότητα -και καμμία άλλη ουσιαστικά, εφ' όσον έχουν και autotracking και goto ακόμη και σε φθηνές εκδοχές πια- προσφέρουν πολλά σε τιμή που για ένα πλήρες έτοιμο SW 12'' δεν αρκεί να αγοράσεις την EQ6 μόνη της ή για ένα γιγάντιο Obsession δεν φθάνει για να γευτείς την Paramount. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα