m 51 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2010 Kωνσταντίνε εκπληκτικά και καθ'όλα πραγματικά, περιεκτικά και πάνσοφα τα 7 ποστ σου ''Περί Βλακών στη σύγχρονη ζωή''. Δε θα μπορούσε να τα πει καλύτερα ο μέγας συγγραφέας!! Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2010 Να και το θετικον της υποθεσεως ! Ανακαλυψαμε ενα υπεροχο βιβλιο.Αυτο θα το θελα στην βιβλιοθηκη μου οπωσδηποτε.Τωρα για το αλλο που αναφερεις αγαπητε φιλε ως σημαντικοτερο ολων των εποχων, εγω δεν το χω στην βιβλιοθηκη μου.Με εβαλες σε σκεψεις και σκεπτομαι να το μελετησω παντως.Αν υπαρχει καποιος τροπος να μου βγαλεις φωτοαντιγραφο αυτο με τους βλακες,καλυπτω ολα τα εξοδα.Στειλε πμ αν θα μπορουσες. Στελιος. "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
Τουτούνης Δημήτρης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2010 Πριν απο 3 χρόνια είχα πάει με την γυναίκα μου στο νησί της.Ένα απόγευμα λοιπόν,καθώς ετοίμαζα το τηλεσκόπιο,ήρθε κοντά μου η γυναίκα μου κλαίγοντας από τα γέλια.Τί είχε γίνει;Την ρώτησε ο παππούς της τί είναιαυτό το πραγμα και του απάντησε οτι είναι ένα εργαλείο για να βλέπει τα αστέρια απο κοντά.Τότε αυτός με τρομαγμένη έκφραση της λέει "πωπω τι σατανικά πράγματα έχουν βγάλει,πρέπει να του μιλήσεις κόρη μου"
sportikus Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2010 Μην τσακώνεσαι ποτέ με έναν βλάξ.Θα σε ρίξει στο επίπεδό του και θα σε νικήσει λόγω πείρας ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!! «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2010 Να και το θετικον της υποθεσεως ! Ανακαλυψαμε ενα υπεροχο βιβλιο.Αυτο θα το θελα στην βιβλιοθηκη μου οπωσδηποτε.Τωρα για το αλλο που αναφερεις αγαπητε φιλε ως σημαντικοτερο ολων των εποχων, εγω δεν το χω στην βιβλιοθηκη μου.Με εβαλες σε σκεψεις και σκεπτομαι να το μελετησω παντως.Αν υπαρχει καποιος τροπος να μου βγαλεις φωτοαντιγραφο αυτο με τους βλακες,καλυπτω ολα τα εξοδα.Στειλε πμ αν θα μπορουσες. Στελιος. Δεν έχω δυστυχώς χάρτινο αντίγραφο, το είχα διαβάσει 25 χρόνια πριν σε φωτοτυπίες για την προετοιμασία μου στο μάθημα της έκθεσης και τώρα που το θυμήθηκα το βρήκα ηλεκτρονικά και το ανήρτησα ολόκληρο. Υπάρχει και συμπληρωματικό κειμενο του ιδίου: «De imbecillitate», καθώς και 3 απαντητικά κείμενα του Κώστα Βάρναλη, ως δήθεν απολογία των βλακών. Βιβλιογραφία της βλακείας: Διονύσης Χαριτόπουλος, Εγχειρίδιο Βλακείας, ΤόποςΘεόδωρος Καρζής, Η βλακεία ως παράγων του ανθρώπινου βίου, ΚαστανιώτηςΈρασμος, Μωρίας Εγκώμιον, ΗριδανόςΡόμπερτ Μούζιλ, Περί Βλακείας, ΟλκόςΕυάγγελος Λεμπέσης, Η τεραστία σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω, περιοδικό Νομικό Βήμα Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2010 Κατά τ'άλλα, για τα ταξίδια του Γκάλιβερ, η χρήση του στην παιδική λογοτεχνία το έκαψε σαν βιβλίο, με την απλοποίηση της γλώσσας και την αφαίρεση των 3 ταξιδιών στην χώρα των γιγάντων, τους τόπους της ανατολής και την χώρα των Χουίχνμς, όπου η καυστική σάτιρα του ανθρώπινου είδους (yahoo κατά τους ευγενείς Χουίχνμς) και των κοινωνικών δομών απογειώνεται σαν ηφαιστιακή έκρηξη. Εκπληκτική και η Νέκυια του Γκάλιβερ. http://www.gutenberg.org/etext/829 Όποιος έχει την δυνατότητα ας το διαβάσει όπως το ήθελε ο συγγραφέας (άλλος ένας ωραίος τρελλός).ΥΓ: Είμαι off topic και μ'αρέσει! Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
netrionio Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2010 Το κακό φίλοι μου δεν είναι όταν κάποιος δεν γνωρίζει., αλλά όταν αρχίζει να κοροϊδεύει πχ καλά τι θες να βλέπεις πέτρες; ή χαχα βλέπει τον ουρανό !πες μας τι θα γίνει αύριο με τα ζώδια ! Έχω σταματήσει να μιλάω με κόσμο για αυτό το λόγο. Η ακόμα χειρότερα όταν κάποιοι δήθεν ενδιαφέρονται πχ “πάντα μου άρεσε η αστρονομία μπράβο “ και όταν πας για παρατήρηση: έλα τώρα που θα κουβαληθείς με αυτό δεν νομίζεις το παράκανες;!! Η όταν ετοιμάζεις παρουσιάσεις για την αστρονομία “έλα μωρέ βλακείες κοίτα με τι ασχολείται! Πραγματικά υπάρχει τεράστιο έλλειμμα γνώσης στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον για ένα αντικείμενο όσο η αστρονομία.... Σε διάφορους αστρονομικούς συλλόγους που ανήκω παρατηρώ ότι η μέση ηλικία είναι 45-47 ετών , επάγγελμα συνήθως καθηγητές,γιατροί, άτομα που ασχολούνται με υπολογιστές , φοιτητές, μουσικοί κτλ. Είναι αντικίνητρο ή (παρατηρησιακή) αστρονομία για κάποιο νέο : Χρειάζεται χρόνο ,διάβασμα, διάβασμα, διάβασμα (μόνο και μόνο να μάθεις τον ουρανό είναι ένα απόσταγμα διαβάσματος και επιμονής) ευαισθησία και υπομονή. Το κέρδος όμως είναι ότι ένα κομμάτι του σύμπαντος που είσαι ΕΣΥ αρχίζει να καταλαβαίνει τον εαυτό του ότι υπάρχει!(Έστω μέσα από το Dob 8”!) Γιαυτό φέρουν τεράστια ευθύνη οι προηγούμενες γενιές που έκαναν σκοπό το χρήμα και άφησαν την παιδεία (όχι εκπαίδευση! μου θυμίζει σκύλο!) ουσιαστικά να χαθεί εντελώς. Βέβαια υπάρχουν εξαιρέσεις λαμπρών ανθρώπων που μας δίνουν κουράγιο και ελπίδα ότι υπάρχει κάτι καλύτερο. Όπου σταθώ και όπου βρεθώ θα λοιδορώ για την ασχετοσύνη του και το στενό μυαλό του μέσου Έλληνα τύπου που έκανε 3 ταξί, ακίνητα (συνήθως μέσω απάτης) και τώρα είναι σαφώς ανώτερης κοινωνικής θέσης και “προστατεύει” την οικογένεια του απο εμάς! Ο δρόμος της γνώσης είναι δύσκολος αλλά πείτε μου ειλικρινά: Όταν βλέπετε το (εύκολο) Μ57 δεν είναι ένα απίστευτο θέαμα? ΦΩΤΙΑ ΣΙΔΕΡΟ ΚΑΙ ΘΕΙΑΦΙ σε αυτούς που το παίζουν σεμνοί και ταπεινοί ενώ είναι αυτοί που κατάντησαν την Ελλάδα επιστημονικά ανύπαρκτη και το επίπεδο αγράμματου! Sapere aude !!!
zantespear Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2010 Πριν χρόνια (προ Dsl εποχής) δούλευα σε μια εταιρεία που είχε κύριο αντικείμενο τα δίκτυα υπολογιστών και ποιο συγκεκριμένα τα ασύρματα δίκτυα και τις VOIP επικοινωνίες. Μας είχαν αναθέσει ένα έργο για την δικτύωση υπηρεσιών δήμων για μέσω ασύρματων link. Πηγαίνω λοιπόν στο τοπικό νοσοκομείο του ΕΣΥ ενός μεγάλου δήμου της Ηπείρου και ζητάω τον Διευθυντή της κλινικής. Γιατρό στο επάγγελμα με πατημένα τα 50 χρόνια...Ε λοιπόν αυτός ο άνθρωπος που μπορεί να είχε σπουδές 7-10 χρόνων και καμιά 50αρια σεμινάρια στην ιατρική δεν είχε καμιά γνώση για PC και εμπιστευόταν ακόμα το fax παρόλο που είχε στο γραφείο. Όταν αναγκαστικάμε να του εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε μας αντιμετώπισε περίπου σαν να του βάζαμε βόμβα στο γραφείο ''εμείς δεν θέλουμε τέτοια''' ΟΡΚΊΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΒΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΊΜΑΣΤΕ ΤΗΣ ΕΥΠ... Αυτό σημαίνει πως ο συγκεκριμένος είναι κακός στη δουλειά του? Όχι βέβαια απλά δεν θέλει να ασχοληθεί με το αντικείμενο δικαίωμα του. Από κει και πέρα πρέπει να καταλάβουμε πως η συγκεκριμένη εποχή που ζούμε έχει γεμίσει πληροφορία και ειδίκευση. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξέρουμε τα πάντα? Πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα είναι άπιαστες λεπτομέρειες για τον διπλανό μας. Σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να είμαστε κάπως ταπεινοί και όχι να καταφεύγουμε σε show ανωτερότητας για αυτοεπιβεβαίωσης. Οι θείοι, μου όλοι αγράμματοι, σχεδόν αντιμετώπισαν με χαβαλέ το 8αρι dob. Ψύκτης νερού, θερμοσίφωνο κλπ. Όταν σε οικογενειακό τραπέζι τους έβαλα να δουν το φεγγάρι τα ααα και οοο έδιναν και έπαιρναν. Θα ήταν καλύτερα αν τους άφηνα στην άγνοια τους και τους ειρωνευόμουν από μέσα μου? Περί βλακείας τώρα. Βλάκας μπορεί να είναι-κάποιος που αλλάζει κινητό κάθε χρόνο θεωρώντας το απαραίτητο gadget κοινωνικής προβολής-κάποια που αγοράζει τσάντα Lui Vuitton, όταν η φίλη της την αγοράζει από το ιnternet μαϊμού και κανείς δεν καταλαβαίνει τη διαφορά -κάποιος που βάζει 150 δόσεις για καινούργιο αμάξι και πληρώνει τους τόκους-αυτοί που αγοράζουν επώνυμα ρούχα για προβολή. Τη γκόμενα στο bar τη παίρνει στο πιτς φιτίλι συνήθως ο τύπος με τα μούσκουλα και όχι ο πατσοκοιλιάς με τα burberry. -τέλος, αν και δεν θα έπρεπε να το πω μια και είναι πολιτική τοποθέτηση, Τι είναι το 80% του Ελληνικού λαού που ψήφιζε αυτούς που τον έφεραν σε αυτή τη δύσκολη θέση που βρίσκεται σήμερα, αν σκεφτείς πως εν γνώσει του γίνονταν όσα γίνονταν τόσα χρόνια?Οπότε κρατάτε μια πισινή γιατί ποτέ δεν ξέρεις Σπύρος
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2010 Κανείς μας δεν έχει ανοσία στην βλακεία zantespear. Οι περισσότεροι το παραδεχόμαστε αλλά αποδίδουμε την βλακεία μας στις περιστάσεις και αποποιούμαστε την ιδιότητα: Την πάτησα σαν βλάκας= δεν είμαι βλάκας αλλά έγινα για μια στιγμή.Για να μην παρεξηγηθώ πάντως, η ανάρτηση που έκανα αφορούσε την χιουμοριστική διάσταση του θέματος. Επιστημονικά η βλακεία και η ιδιωτεία είναι πολύ συγκεκριμένες έννοιες που ουδεμία σχέση έχουν με όλα αυτά. Στην οικογένειά μου έχω αγράμματους και γραμματισμένους, οικοδόμους και καθηγητές στο πανεπιστήμιο, ερασιτέχνες αστρολόγους και ερασιτέχνες αστρονόμους. Όλοι άνθρωποι είναι και όλοι έχουν ελαττώματα, άλλοτε άλλα αλλά όλοι έχουν κάποια. Όλοι έχουν και προτερήματα επίσης. Στην περίπτωση της οικογένειάς μου πάντως, δυο γενιές πίσω δεν υπήρχε κανένα πτυχίο ενώ η δική μου και η επόμενη γενιά είναι γεμάτη πτυχία και μεταπτυχιακά και δεν νομίζω να αποτελούμε εξαίρεση. Έτσι είναι οι περισσότερες οικογένειες. Αλλά μας κάνει ζημιά η στρατευμένη εκπαίδευση με αποκλειστικό στόχο την επιτυχία στις εξετάσεις, η μεγάλη εξειδίκευση και ο ρεντουκτιονισμός. Οι δικηγόροι, ιατροί, οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι κλπ είναι πολλοί, ο Homo Universalis όμως ίσως να σπανίζει. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
zantespear Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2010 Κανείς μας δεν έχει ανοσία στην βλακεία zantespear. Οι περισσότεροι το παραδεχόμαστε αλλά αποδίδουμε την βλακεία μας στις περιστάσεις και αποποιούμαστε την ιδιότητα: Την πάτησα σαν βλάκας= δεν είμαι βλάκας αλλά έγινα για μια στιγμή.Για να μην παρεξηγηθώ πάντως, η ανάρτηση που έκανα αφορούσε την χιουμοριστική διάσταση του θέματος. Επιστημονικά η βλακεία και η ιδιωτεία είναι πολύ συγκεκριμένες έννοιες που ουδεμία σχέση έχουν με όλα αυτά. Στην οικογένειά μου έχω αγράμματους και γραμματισμένους, οικοδόμους και καθηγητές στο πανεπιστήμιο, ερασιτέχνες αστρολόγους και ερασιτέχνες αστρονόμους. Όλοι άνθρωποι είναι και όλοι έχουν ελαττώματα, άλλοτε άλλα αλλά όλοι έχουν κάποια. Όλοι έχουν και προτερήματα επίσης. Στην περίπτωση της οικογένειάς μου πάντως, δυο γενιές πίσω δεν υπήρχε κανένα πτυχίο ενώ η δική μου και η επόμενη γενιά είναι γεμάτη πτυχία και μεταπτυχιακά και δεν νομίζω να αποτελούμε εξαίρεση. Έτσι είναι οι περισσότερες οικογένειες. Αλλά μας κάνει ζημιά η στρατευμένη εκπαίδευση με αποκλειστικό στόχο την επιτυχία στις εξετάσεις, η μεγάλη εξειδίκευση και ο ρεντουκτιονισμός. Οι δικηγόροι, ιατροί, οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι κλπ είναι πολλοί, ο Homo Universalis όμως ίσως να σπανίζει. Δεν ήταν ο σκοπός μου να την πω σε σενα φίλε μου. Σαν ηλεκτρονικός αντικρίζω το χάος της τεχνολογίας και της συν επακόλουθης ειδίκευσης/ειδίκευσης καθημερινά. Να λοιπόν σε ποιο βωμό θυσιάστηκε ο Homo Universalis σου: Του καθημερινού καταναλωτισμού. Το γελοίο της υπόθεσης είναι πως παλιά το μοίρασμα της γνώσης στους πολλούς ήταν πόθος, Τώρα που έγινε απλά ο άνθρωπος δεν μπορεί να τη φιλτράρει λόγο ποσότητας. Σπύρος
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2010 Zantespear θεωρεις οτι για να ξεχωρισει κανεις ενα τηλεσκοπιο χρειαζεται ειδικευση,τεραστιες γνωσεις ???Τονοι δεδομενων ? "Απιαστες λεπτομερειες" ???Αυτο πιστευεις ??? Θεωρω την απολυτη Εθνικη και κοινωνικη ξεφτιλα οταν οι πολιτες δεν διαθετουν ΑΠΛΕΣ εγκυκλοπαιδικες γνωσεις.ΑΠΛΕΣ,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ.Και δευτερον θεωρω προσωπικη ξεφτιλα οταν καποιος προσπαθει να κρυψει την αγνοια του για οτιδηποτε...κανοντας επιθεση !!!Οτι δεν κατανοω το γ....ω !!! Το ξεφτιλιζω !!! Αυτο το θεωρω καταντια.Απο οποιον κι αν προερχεται και για οποιο αντικειμενο κι αν ειναι.Δεν ξερω ? Ρωταω !Δεν με ενδιαφερει ? Δεν ασχολουμαι ! Αφηνω ομως τον συμπολιτη μου να κανει αυτο που τον ευχαριστει.Καταλαβαινεις ποσο απλο ειναι το ζητημα ??Ολα τα υπολοιπα περι ανωτεροτητας και αυτοεπιβαιβεωσης δεν θα τα σχολιασω. "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2010 Ψυχραιμία παιδιά... Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
zantespear Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2010 Zantespear θεωρεις οτι για να ξεχωρισει κανεις ενα τηλεσκοπιο χρειαζεται ειδικευση,τεραστιες γνωσεις ???Τονοι δεδομενων ? "Απιαστες λεπτομερειες" ???Αυτο πιστευεις ??? Θεωρω την απολυτη Εθνικη και κοινωνικη ξεφτιλα οταν οι πολιτες δεν διαθετουν ΑΠΛΕΣ εγκυκλοπαιδικες γνωσεις.ΑΠΛΕΣ,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ.Και δευτερον θεωρω προσωπικη ξεφτιλα οταν καποιος προσπαθει να κρυψει την αγνοια του για οτιδηποτε...κανοντας επιθεση !!!Οτι δεν κατανοω το γ....ω !!! Το ξεφτιλιζω !!! Αυτο το θεωρω καταντια.Απο οποιον κι αν προερχεται και για οποιο αντικειμενο κι αν ειναι.Δεν ξερω ? Ρωταω !Δεν με ενδιαφερει ? Δεν ασχολουμαι ! Αφηνω ομως τον συμπολιτη μου να κανει αυτο που τον ευχαριστει.Καταλαβαινεις ποσο απλο ειναι το ζητημα ??Ολα τα υπολοιπα περι ανωτεροτητας και αυτοεπιβαιβεωσης δεν θα τα σχολιασω. όχι φίλε Στέλιο δεν είναι αυτές οι απλές καθημερινές γνώσεις. Και εμένα αν μου έδειχνες μεγάλο νευτώνειο πριν ασχοληθώ με την ερασιτεχνική αστρονομία πιθανόν να μπερδευόμουνα γιατί δεν ήξερα πως υπήρχαν και τέτοιου είδους τηλεσκόπια για ερασιτέχνες. Είχα συνδυάσει την εικόνα του ερασιτεχνικού τηλεσκοπίου με του απλού διοπτρικού και δεν ήξερα ότι υπήρχαν και νευτώνεια ή καταδιοπτρικά. Τώρα εγώ αυτό που νομίζω πως αναφέρεσαι είναι η εκ φύσεως ιδιαιτερότητα του Έλληνα που πάντα τα ξέρει όλα. ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ξέρει: τα πάντα για το ποδόσφαιροτα παντα για τα αμάξιαΤα πάντα για τα πάντα...και θα κάνει επίδειξη για αυτό επιθετικά. Δεν το έχεις ξανασυναντήσει ποτέ βρε Στέλιο αυτό σε μια συζήτηση? Aύτο που λέω εγώ είναι καλύτερο να αντιμετωπίζουμε τέτοιες περιπτώσεις με συζήτηση, παρά με αρνητισμό που θα μας απομονώσει. Σπύρος
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2010 Aσφαλως το εχω συναντησει πολλες φορες.Και επειδη εγω δεν εχω πλεον την υπομονη (συγχαρητηρια για την δικη σου),οταν βλεπω αυτην την επιθετικοτητα,αντιδρω με δεκαπλασια.Τους στελνω απο εκει που ρθαν και ησυχαζω.Δυστηχως ή ευτυχως ο καθενας μας εχει το δικο του φορτιο στην ζωη,τα δικα του βιωματα.Καποτε τους αντιμετωπιζα οπως λες εσυ.Τωρα πια οχι.Ανταποδιδω την επιθετικοτητα με ακομη μεγαλυτερη.Και τελειωνει το θεμα εκει. Να σαι καλα. "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2010 Νέα σοδειά: Προχθές το βραδάκι η βόλτα με την αρραβωνιαστικιά μου μας έβγαλε στο Μπούρτζι, ένα ωραίο σημείο της Σκιάθου απ' όπου μπορείς κανείς να απολαύσει τη θέα του χωριού, με το παλιό λιμανάκι στα πόδια του και σε κάποια απόσταση από τα θορυβώδη μπάρ. Στο διπλανό παγκάκι μιά παρέα τριών γυμνασιόπαιδων συζητούσε μεγαλόφωνα και ενίοτε αθυρόστομα. Κάποια στιγμή ο ένας τους σηκώνει το κινητό του, τηλεφωνεί σε κάποιον και τον ρωτάει:-Έλα ρε... ποιός πλανήτης είναι ο Τζούπιτερ;Ο διπλανός του πετάγεται:-Αφού σου είπα ρε... δεν είναι πλανήτης, είναι αστέρι!Το τηλεφώνημα δεν φάνηκε να έλυσε το ζήτημα και και τα παιδιά συνέχισαν τώρα με ψάξιμο του ουρανού μέχρι που εντόπισαν κάτι λαμπερό πάνω από τα κεφάλια τους. Σηκώνω κι εγώ το δικό μου και βλέπω τη Μεγάλη Άρκτο - η μόνη που ξεχώριζε ανάμεσα στη φωτορύπανση και τα ψηλά πεύκα. Κάπου εκεί ακολούθησε δεύτερο τηλεφώνημα:-Έλα ρε… ποιος πλανήτης είναι ο Τζούπιτερ;-Τι του λες ρε… αφού σου είπα δεν είναι πλανήτης, είναι αστέρι! ξαναπετιέται ο διπλανός. Εκεί αποφάσισα να μιλήσω:-Είναι ο Δίας και είναι πλανήτης! Τα τρία κεφάλια γύρισαν συγχρονισμένα προς το μέρος μας ψάχνοντας να βρουν ποιος μίλησε.-Κι εσείς που το ξέρετε; ρώτησε τελικά ο νεαρός τηλεφωνητής, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ξεχωρίσει ποιός μίλησε.-Αστρονόμος! απαντάω και σηκώνω το χέρι μου σαν να δηλώνω «παρών» για να με δει καλύτερα. Ταυτόχρονα αισθάνθηκα μια μικρή ντροπή που παρέλειψα το καθοριστικό «ερασιτέχνης», αλλά ήξερα ότι εκείνη τη στιγμή δεν θα βοηθούσε τη συζήτηση.-Αλήθεια;; Συγχαρητήρια!...θαύμασε με ειλικρίνεια το αγόρι.-...??Δεν απάντησα αμέσως. Γιατί με συγχαίρει; αναρωτήθηκα. Ετοιμάστηκα να ανταποδώσω όπως-όπως τα συγχαρητήρια με αιτία το ενδιαφέρον τους για την αστρονομία αλλά δεν πρόλαβα. Με πρόλαβε η επόμενη σπαρταριστή ερώτηση:-Έχετε ταξιδέψει;Εγώ δεν τό πιασα. Το έπιασε όμως η Φωτεινή και λύθηκε στα γέλια:- Σε πέρασε για αστροναύτη! Χα-χα-χα!!!Παραλίγο να πέσω από το παγκάκι.-Άλλο αστρονόμος κι άλλο αστροναύτης! τους φωνάζω γελώντας για να με αποτελειώσει η επόμενη ερώτηση:-Ποια είναι η διαφορά;-Ο αστρονόμος δεν ταξιδεύει στο διάστημα, το παρατηρεί από τη Γη με τηλεσκόπια, επενέβη η Φωτεινή.-Άαα... είπε αμήχανα ο μικρός ερευνητής. Και η συζήτηση σταμάτησε εκεί γιατί από το κωμικό της στιγμής μου πέρασε η (συνήθης) διάθεση για μάθημα...Ευτυχώς που δεν είπα καθόλου το "ερασιτέχνης" τελικά! Θα νομίζανε ότι είμαι ερασιτέχνης ...αστροναύτης σαν τον Εμιλ τον Κόρακα και φτιάχνω τενεκεδένιες ρουκέτες για να πάω στο φεγγάρι μόνος μου! :lol: "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2010 Δηλαδή όσο να ναι ξέρουμε τα βασικά, πχ πότε κάναν εισβολή οι Ιταλοί , στις 28 οκτώβρη ή στις 25 μάρτη Μήν είσαι σίγουρος.Εγώ είμαι σίγουρος.2 στους 3 μαθητές από τετάρτη δημοτικού μέχρι τρίτη Λυκείου δεν γνωρίζουν με ακρίβεια. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα