Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα στο forum, θα ήθελα να ρωτήσω τους έμπειρους φωτογράφους του site μας, κατά πόσο γίνεται να χρησιμοποιηθεί η εν λόγω μηχανή για αστροφωτογραφία. Η μηχανή έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά :

lens / zoom 38 mm - 380 mm (10x) (dig: 4x)

focus / macro auto | manual / 120 cm / 3 cm

metering mode spot, multi-spot

aperture auto | manual / F2.8 - F8

white balance auto | manual - 6 presets

shutter auto | manual / 15s - 1/1000s

exposure +/- 2EV in 1/3EV steps

viewfinder ttl lcd (240,000 pixels)

iso ratings 64 /100/200/400

image size 3200x2400 (i) / 2288 x 1712 / 2288x1520 /

2048x1536 / 1600x1200 / 1280x960 / 1024x768 /

640x480

image format tiff / jpeg (exif 2.2)

image compr. tiff / SHQ / HQ / SQ1 / SQ2

remote control self timer 12s

video options Qt m-jpeg 320x240 / 160x120 (15fps)

connectivity usb / video

storage 256xD card

platform Windows 98/98SE/Me/2000 Pro/XP κ.τ.λ

extra features histogram display available

sharpness, contrast and saturation adjustable in

+/- 5 steps.

Επίσης: The very bright (f2.8 - 3.7), high quality optical system

of the Olympus C765 Ultra Zoom model comprises 11 elements

arranged in 7 groups and includes two aspherical lenses to

reduce distortion plus an ED element. The latter is normally

only found in pro SLR cameras and significantly helps reduce

chromatic aberration.

Έχω την μηχανή αυτή, και είμαι πολύ ικανοποιημένος με την ποιότητα των φωτογραφιών, αλλά δεν την έχω δοκιμάσει σε αστροφωτογραφία. Ποία είναι η γνώμη σας ??

Φιλικά, Μιχάλης

Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Δημοσιεύτηκε

Μιχάλη,

Αν δεν κάνω λάθος, ο φακός είναι ενσωματομένος μόνιμα και αυτό θα σου επιτρέψει φωτογράφηση τυπου "θετικής προβολής" (afocal projection) ... για κάθε μια καλή φωτογραφία, θα υπάρχουν πολλές μέτριες. Εχω βγάλει αρκετές καλές φωτογραφίες με την μέθοδο της "θετικής προβολής" - πχ. http://www.perseus.gr/Astro-Lunar-Mare-Imbrium.htm - αλλά απαιτεί πολύ δουλεία. Χαίρομαι που η συγκεκριμένη μηχανή επιτρέπει "macro" και είναι κάτι που χρειάζεται για επιτυχημένα αποτελέσματα.

Οποτε μπορούμε, η προτίμηση είναι για μηχανές όπου ο φακός βγαίνει ώστε να μας επιτρέψει φωτογράφηση στη κυρία εστία του τηλεσκοπίου μας.

Ισως υπάρχει πρόβλημα και τα περιορισμένα ISO - περιγράφεις για 100 μέχρι 400.

Αν τίποτα άλλο, είναι μια ευκαιρία για τα πρώτα σου βήματα στην αστροφωτογράφηση.

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ Αντώνη, πράγματι ο φακός δεν μπορεί να αποσπαστεί απο το κύριο σώμα της μηχανής. Ενδεχομένως ένα προσοφθάλμιο με μεγάλο eye relief να βοηθήσει. Δεν ξέρω, θα πειραματιστώ!δεν χάνω και τίποτα ε? Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, το τηλεσκόπιο είναι dobstonian οπότε δεν μπορώ να κάνω tracking... μόνο manual πράγμα δύσκολο.

Φιλικά, Μιχάλης

Δημοσιεύτηκε
το τηλεσκόπιο είναι dobstonian οπότε δεν μπορώ να κάνω tracking... μόνο manual πράγμα δύσκολο.

Αν εννοείς να τραβήξεις φωτό με μεγάλη χρονικά έκθεση, θα έλεγα πως δεν είναι δύσκολο, είναι αδύνατο.

Αν όμως επικεντρωθείς στο φεγγάρι, μικρές λήψεις (10-30 δευτερόλεπτα το πολύ) με μεγάλο ISO θα καταφέρεις κάτι. Θυμήσου οτι πρέπει να τραβήξεις αρκετές φωτό (πάνω από 10) και να τραβήξεις και τουλάχιστον μία φωτό με κλειστό καπάκι για να μπορέσεις να αφαιρέσεις τον "θόρυβο" του ccd με κάποιο πρόγραμμα όπως π.χ. το registax που είναι και δωρεάν και πολύ καλό. Θα "στακάρεις" δηλαδή τις φωτό μία επάνω στην άλλη, θα αφαιρέσεις και τον θόρυβο και θα έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

(το registax θα το βρεις στο http://registax.astronomy.net/ και εκεί θα βρεις και οδηγίες για το πως θα κάνεις το "στακάρισμα" κτλ)

Μηνάς

Δημοσιεύτηκε
Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, το τηλεσκόπιο είναι dobstonian οπότε δεν μπορώ να κάνω tracking... μόνο manual πράγμα δύσκολο.

Σεληνη και ηλιο (με φιλτρο!) μπορεις ανετα βαθυ ουρανο απλως ξεχνα το.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Και εγω με το δικο μου το dobs εχω βγαλει κατι καλες φωτο απο Σεληνη,που δεν χρειαζεται καθολου παρακολουθηση,απλα ενα τριποδο και φερνεις 'κουτσα στραβα' τον φακο της μηχανης μπροστα απο το προσοθφαλμιο σου και κανεις ενα manual focus και αν εισαι τυχερος κατι μπορεις να βγαλεις αξιολογο.Φυσικα θα βγαλεις καποιες ικανοποιητικες,δεν σημαινει οτι η μεθοδος αυτη εχει μηδαμινα αποτελεσματα!!!

Οπως ειπε ο aristarchus θα εχεις πολλες χαλια μεχρι να βγει το καλο.

Επισης μπορει να χρησιμοποιησεις το συστημα που πιανει μια βαση πανω στον προσοθφαλμιο κ βιδωνεις την μηχανη σου εκει και ετσι γινονται καλυτερα τα πραγματα απο εστιαση κ δε χρειαζεται μετα απο λιγο να ρυθμιζεις παλι το τριποδο της μηχανης οταν θα εχει φυγει η σεληνη/ηλιος.

Βεβαια δεν ξερω τι γινεται με το επιπροσθετο βαρος πλατφορμας+μηχανης πανω στον σωληνα,αν θα ειναι σταθερο δηλαδη το τηλεσκοπιο...

Οποιος εχει εμπειρια με dobsonian και κατι αναλογο θα ηταν καλο να μας την ελεγε διοτι σκεφτομαι κ εγω να παρω μια τετοια πλατφορμα της Vixen που εχω δει.

Οταν εχεις ενα προβλημα,κοιτα τ'αστρα,

εκει θα βρεις τη λυση...

www.orionas.gr

Δημοσιεύτηκε

Φίλοι,

οι παρακάτω φωτογραφίες μου της Σελήνης έχουν τραβηχθεί με afocal μέθοδο και πολύ μικρές εκθέσεις (πχ 1/80 sec). Γίνεται φανερό λοιπόν ότι δεν είναι απαραίτητα τα tracking και stacking με τη μέθοδο αυτή. Χρησιμοποίησα όμως ισημερινή οδήγηση γιατί προσφέρει σταθερή στόχευση κατά το καδράρισμα και την προετοιμασία της μηχανής.

http://www.astrovox.gr/forum/album_cat.php?cat_id=3&sort_method=pic_time&sort_order=DESC&start=60

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Αυτό που είπε ο skywalker το ξέρω και εγώ.Απο ότι μου έχει πει ένας φίλος μου που το χρησιμοποιεί δεν είναι κάτι πολύ χρήσιμο αφού το μόνο που μπορείς να φωτογραφίσεις είναι το ηλιακό σύστημα.Όσον αφορά deep sky μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει κάτι λόγω του μεγάλου βάρους παρόλο που έχει μοτέρ οδήγησης.Κατα τη γνώμη μου δεν αξίζει τα χρήματα αν δεν κάνω λάθος γύρω στα 50€ από την Meade.Αυτό που πληρώνεις είναι μόνο η πατέντα.
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ Μιχάλη,

lens / zoom 38 mm - 380 mm (10x) (dig 4x)

Το ψηφιακό zoom δεν θα σου χρησιμεύσει διότι αλλοιώνει το αποτέλεσμα.

focus / macro auto | manual / 120 cm / 3 cm

Για την αστροφωτογράφιση θα χρειαστεί να κάνεις manual focus στο +00

shutter auto | manual / 15s - 1/1000s

Με μέγιστο χρόνο έκθεσης τα 15s θα μπορέσεις να φωτογραφίσεις τα πολύ λαμπερά αντικείμενα Messier.

iso ratings 64 /100/200/400

Χρήσιμα τα ISO 200,400. Βέβαια όσο ανεβαίνεις σε ISO τόσο αυξάνεται ο θόρυβος και το sky fog. Για καλύτερο αποτέλεσμα θα χρειαστεί να πάρεις

dark και flat frames.

image compr. tiff / SHQ / HQ / SQ1 / SQ2

Γενικά συνίσταται να φωτογραφίζεις χωρίς συμπίεση (raw format) για να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

remote control self timer 12s

Χωρίς remote control μην περιμένεις να κάνεις πολλά πράγματα.

Επιπλέον, θα χρειαστείς κάποιο πρόγραμμα για να εστιάζεις τη μηχανή.

Ελπίζω να βοήθησα,

Κώστας

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ για τις παρατηρήσεις/συμβουλές σας. Σε πρώτη φάση θα αρκεστώ στην οπτική παρατήρηση, και μετά θα προσπαθήσω να βγάλω καμία φώτο της σελήνης, μιας και έχει αρκετό φώς και άρα μικρές εκθέσεις. Λογικά θα υπάρχει κάποιος αντάπτορας ο οποίος θα κάνει mount την μηχανή με τον προσοφθάλμιο. Ο φακός μπροστά έχει στροφές για να μπορεί να βιδωθεί κάτι... Μήπως ξέρετε τι είδους αντάπτορας μπορεί να κάνει ?

Φιλικά Μιχάλης :o

Δημοσιεύτηκε
Είχα και εγώ μια ψηφιακή που δεν έβγαινε ο φακός :( Συγκεκριμένα την Sony F-717) και είχα πάρει τον Κ.Νομικό για να τον ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο εξάρτημα που βιδώνει πάνω στον φακό επειδή και αυτή είχε σπείρες και η λύση που μου ανέφερε είναι αυτή που είπε και ο skywalker.Αν κάποιος γνωρίζει κάποια άλλη λύση ας την αναφέρει :)
Δημοσιεύτηκε

Νομίζω ότι η μεταβλητή πλατφόρμα της Vixen είναι ότι καλύτερο. Υπάρχουν όμως και οι αντάπτορες της Vixen και της Scopetronix αλλά περιορίζουν σε συγκεκριμένους μόνο προσοφθάλμιους.

Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Μιχάλη,

πριν από μερικές ημέρες βγάλαμε μερικές φωτογραφίες με την μηχανή που αναφέρεις και μπορώ να σου πω τα αποτελέσαμτα και αν θες να σου στείλω με email κάποια ή κάποιες να δεις.

Σε ότι αφορά την φωτογράφηση της σελήνης, τα αποτελέσματα είναι πάρα πολυ καλά και χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια. Η μηχανή έκανε auto-focus και έβγαζε πολυ καλές φωτογραφίες με ISO 100 και ταχύτητα διαφράγματος 1/100-1/125.

Προσπαθήσαμε επίσης να φωτογραφήσουμε τον Δια και την Αφροδίτη. Ο Δίας ήταν σε αρκετά καλή θέση, αλλά όλες οι φωτογραφίες ήταν κακές λόγω ελλειπούς στίριξης. Στην Αφροδίτη βγάλαμε μόνο μία φώτογραφία η οποία δεν είναι κακή μεν, αλλά κάνει πολύ έντονο κοντράστ με το φόντο και ίσως θα έπερεπε να παίξουμε περισσότερο με τα settings της μηχανής. Επίσης ο "θόρυβος" άρχισε να γίνεται εμφανής λόγω μεγάλου χρόνου έκθεσης. Υποθέτω (και θα το επιβεβαιώσω σύντομα), πως με μία βάση στίριξης η φωτογράφηση πλανητών θα είναι αρκετά πιο εύκολη.

Σε ότι αφορά deep sky, αν και δεν έχω καμία εμπειρία, μάλλον είναι δύσκολη υπόθεση με την μηχανή που διαθέτεις.

Φιλικά,

Γιώργος

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Γιώργο, αυτό που είπες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό! Φυσικά και ενδιαφέρομαι να δώ τις φωτόγραφίες!! το email μου ειναι mike_kastrinos@yahoo.com

Από την συγκεκριμένη μηχανή είμαι πολύ ευχαριστημένος με την ποιότητα των φωτογραφιών! Αν βγάζει και καλές με το τηλεσκόπιο ακόμα καλύτερα!! Λογικά η σελήνη λόγω τις μεγάλης φωτεινότητας είναι καλός στόχος!!

Φιλικά Μιχάλης

ΥΓ: Το nick name σου είναι το ίδιο με ένός συμφοιτητή μου. Έχεις καμία σχέση με Χανιά ??

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης