Jump to content

Παρατήρώντας από 20 ίντσες


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πολλές φορές με ρωτούν κάποιοι φίλοι πως είναι η εμπειρία να κάνεις παρατήρηση από 20 ίντσες.

 

Αποφάσισα λοιπόν να σας μεταφέρω μια γεύση απο την εμπειρία μου από την παρατήρηση του Σαββάτου 10/7/2010 όπου βρεθήκαμε σε ένα καταπληκτικό ουρανό στην Κεντρική Πελοπόννησο πολύ σκοτεινό με εξαιρετικό seeing και το κυριότερο χωρίς την υγρασία του Πάρνωνα.

 

Στην παρέα συμπεριλαμβάνονταν εκτός από εμένα με το 20άρι μου, ο Δημήτρης με το ρομποτικό 18αρι της Obsesion, ο Μιχάλης με το 15αρι επίσης της Obsesion o Δημήτρης ο Μπαλάσης με το δεκάρι του με τα εξαιρετικά οπτικά και μερικοί άλλοι φίλοι με μικρότερα τηλεσκόπια.

 

Αυτή την φορά είχα ανακατασκευάσει από το μηδέν τον laser collimator πράγμα που μου επέτρεψε να κάνω μια εξαιρετική ευθυγράμμιση στο 20άρι.

 

Ο ουρανός φαινόταν πολύ σταθερός, πράγμα που επιβεβαίωσα με την πρώτη παρατήρηση και κατάλαβα ότι πρόκειται για εξαιρετική βραδιά ,τα οπτικά ήταν τέλεια και τα αστέρια βελόνες.

Τα νεφελώματα του νότου όπως αναμενόταν ήταν στην θέση τους (!) και με το Ultra block της Orion πραγματικά ήταν σα να έβλεπα ασπρόμαυρη φωτογραφία.

 

Το απίστευτο lagoon χορταστικό να γεμίζει τον 12αρι nagler και στην περιήγηση να μην έχει τελειωμό και παραδίπλα το trifid με το μπλε νεφέλωμα ευδιάκριτο στην άκρη λες και βλέπεις πραγματικά φωτογραφία.

Μια ματιά στον M51 με ανάγλυφες τις σπείρες και την γέφυρα παρούσα μέχρι το συνοδό με την χαρακτηριστική σκοτεινή περιοχή στην μέση και την εκτεταμένη άλω.

Και βέβαια όπως πάντα όλα τα Λεφτά ήταν το M13 να γεμίζει το 12 από άκρη σε άκρη και να μετράς τα αστέρια ένα-ένα μέχρι τον πυρήνα.

 

Βέβαια η βραδιά δεν είχε μόνο highlights ακολούθησαν μερικοί δύσκολοι στόχοι.

Εδώ να εξηγήσω ότι όταν κάνω παρατήρηση σε δύσκολους στόχους που μερικες φορές μου αρέσει να ψάχνω, θεωρώ ότι έχω αρνητική θέαση εάν δεν καταφέρω να δώ το αντικείμενο στα πρώτα 3-4 λεπτά αφού επιβεβαιώσω το πεδίο και αφού χρησιμοποιήσω μερικές απλές τεχνικές όπως πλάγια όραση και μικρές μετατοπίσεις του πεδίου.

Δεν κάθομαι ποτέ παραπάνω γιατί ξέρω ότι το μάτι κουράζεται από την εντατική προσπάθεια και αποδίδει λιγότερο όπως επίσης ότι δημιουργούνται φωταψίες και στο τέλος σύγχυση χωρίς να είμαι τελικά σίγουρος ότι έγινε η παρατήρηση.

Γράφω λοιπόν

 

Hickson 82:

Φαίνονται και οι τέσσερις της τετράδας σχετικά αμυδροί ο a και b χωρίς πυρήνα μόνο η άλως κάπως μακρόστενοι ο d πολύ μικρός και πολύ αμυδρός χρειάζεται λίγο περισσότερη προσπάθεια αλά τελικά τον είδα σαν ένα πολύ μικρό στρογγυλό στίγμα όχι αστρικό.

 

Palomar 7 :

Πάρα πολύ αμυδρό όμως ορατό με κατευθείαν όραση σαν μια κηλίδα αρκετά μεγάλη στο 12αρι nagler υπάρχουν δύο αστέρια πεδίου και με πλάγια όραση μπορείς να δης κλεφτά ότι υπάρχουν αστέρια στο εσωτερικό του.

 

IC1296 :

Πρόκειται για τον bared spiral γαλαξία δίπλα στο M57 χρειάζεται λίγο υπομονή καλό χάρτη και τον Μπαλάση που τον τσάκωσε (ευχαριστώ Δημήτρη πρέπει να πω ότι τον έχω αναζητήσει από τον Πάρνωνα αλά βέβαια είναι εξαιρετικά σπάνιο για τον Πάρνωνα να έχω αυτό το seeing )

Τελικά τον είδαμε, περισσότερο τον πυρήνα του επιστρατεύοντας πλάγια όραση για να βεβαιωθούμε.

Και βέβαια πριν φύγω από την περιοχή αφού είχα ανεβάσει 330 μεγεθύνεις με τον 7αρι Nagler έριξα μια ματιά στο κεντρικό του Μ57 για να το επιβεβαιώσω με χρήση ελάχιστης πλάγιας όρασης.

 

NGC6745 :

Πρόκειται για ένα διαδραστικό γαλαξία στην λύρα που φάνηκε πολύ εύκολα μακρόστενος και με το παράξενο σχήμα του χοντρός στην μια μεριά και λεπτός με μια μυτερή άκρη στην άλλη όμως δεν κατάφερα να δώ τον συνοδό του στην μυτερή του άκρη.

 

SH-271:

Πολύ όμορφο πλανητικό φαίνεται το κεντρικό ανάμεσα σε λίγα αστέρια πεδίου με το ultra block αναδεικνύεται καλύτερα και φαίνεται λίγο δομή στο εσωτερικό με ανομοιόμορφη φωτεινότητα. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να το βρείτε με πολύ μικρότερα τηλεσκόπια και ο λόγος που το βρήκα εγώ ήταν για να οδηγηθώ με σιγουριά σε ένα πολύ δύσκολο στόχο το σφαιρωτό NGC6749. Ήξερα ότι οι δύο Δημήτηδες το αναζητούσαν για αρκετά χρόνια χωρίς επιτυχία και πράγματι είναι ίσως ένα από τα πιο δύσκολα σφαιρωτά.

Πηγαίνοντας πρώτα σε ένα φωτεινό αστέρι νοτιοδυτικά και μετά σε ένα ζευγάρι αστεριών βορειοδυτικά επιβεβαίωσα το πεδίο και τελικά οδηγήθηκα στο σφαιρωτό που ξεπρόβαλε εξαιρετικά αμυδρό σαν ένα πραγματικό αχνό λεκέ με χρήση πλάγιας όρασης, βέβαια ούτε λόγος να διανοηθώ ότι μπορώ να διακρίνω έστω και υποψία αστεριών και μεγάλη χάρη μος έκανε που καταφέραμε έσω αυτή την ασθενική αναγνώριση.

 

NGC6822:

Πρόκειται για τον γαλαξία του Barnard αν και μέλος της τοπικής ομάδας και μόνο 1.6 εκατομμύρια χρόνια μακριά είναι πολύ αμυδρός, τον είδα σαν μια μεγάλη μακρόστενη αμυδρή κηλίδα και με χρήση φίλτρου φάνηκαν καθαρά δύο περιοχές HII στην βορεινή του πλευρά.

Μπορείτε να τον αναζητήσετε με μικρότερα τηλεσκόπια αλλά να θυμηθείτε να βάλετε πολύ μικρή μεγέθυνση εγώ χρησιμοποίησα τον 22αρι τον Nagler.

Για να μην σας κουράσω άλλο να σας πώ μόνο για το πολύ όμορφο Minkowski 1-79 στον κύκνο ένα πλανητικό νεφέλωμα εύκολο και χωρίς φίλτρο που φαίνεται και με μικρότερα τηλεσκόπια.

 

Στο τέλος είχε ανέβει αρκετά ο Δίας όπου πραγματικά απόλαυσα έναν από του καλύτερους που έχω δεί.

Να σας πώ ότι το 20αρι έχει εξαιρετικά οπτικά και παρόλο που είναι κοντό έχω απολαύσει απίστευτες πλανητικές παρατηρήσεις. Λόγω μεγέθους δε μαζεύει πολύ φώς και ειδικά ο Δίας φαίνεται κανονικά έγχρωμος με τις ζώνες και τα festoons να μην τον χορταίνεις.

Αυτή λοιπόν είναι η εμπειρία παρατηρώντας από ένα 20άρι και για το τέλος να κάνω δώρο για όλους τους φίλους ένα βιβλίο με 115 καλοκαιρινούς στόχους που έχω ξεχωρίσει. Το βιβλίο λοιπόν περιέχει 115 αντικείμενα και για κάθε αντικείμενο υπάρχουν φωτογραφίες με χάρτες και σημειώσεις για το πως φαίνεται από διάφορα τηλεσκόπια υπάρχουν όλων των ειδών τα αντεικέιμενα, είναι μια δική μου επιλογή απο διάφορες πηγές και ελπίζω να το βρήτε ενδιαφέρον.

http://uploading.com/files/c3742756/Summer.docx/

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Γιώργο.

Με το post σου μας πηρες μαζί σου σ'ένα ταξίδι και μας έδειξες έναν κόσμο και μίλησες για αντικείμενα που οι περισσότεροι από μας προφανώς δεν θα καταφέρουμε να δούμε ποτέ με δικό μας τηλεσκόπιο.

Πράγματι είχα κάποτε κι εγώ την τύχη να δω μέσα απ' το 20άρι σου. Φυσικά δε με θυμάσαι, ένας απ' τους πολλούς που κάνουν ουρά μπροστά απ' το τηλεσκόπιό σου, όπου πηγαίνεις. Είχες κεντράρει το Μ13 στον Πάρνωνα. Και είχες την καλοσύνη να καλέσεις τους γύρω σου να δουν. Η εικόνα που αντίκρισα με στοιχειώνει μέχρι σήμερα. Λες και είχαν εξαφανιστεί τα έτη φωτός που μας χωρίζουν και ήταν το σμήνος μπροστά μου να το αγγίξω!!!

Για να μην σας κουράσω άλλο...

Ίσα που είχαμε φτιαχτεί......!

 

Ευχαριστούμε πολύ για το δώρο σου. Το κατέβασα, αλλά επειδή έχω παλαιότερη version θα χρειαστεί να κάνω μετατροπή.

 

Νά'σαι καλά εσύ και όλη η παρέα των εξαιρετικών Αστρονόμων που μοιράζεστε την πείρα σας μ' εμάς

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο,

 

Η «σπορά» σου έπιασε τόπο και τώρα συλλέγεις τους «καρπούς» σου! Το τηλεσκόπιο που κατασκεύασες με τόσο κόπο είναι ένα εξαιρετικό όργανο. Ευχαριστούμε που μοιράζεσαι μαζί μας τις συναρπαστικές εμπειρίες σου. Δεν το κρύβω ότι τις Ζηλεύω! :D =D>

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με κάλυψαν οι προγράψαντες, έχω όμως και δύο απορίες:

1. Χρειάζεται κάποια σκάλα για να προσεγγίσει κανείς το προσοφθάλμιο;

2. Πόσο συχνά στην πράξη παρατηρείς με το όργανο αυτό;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

1. Χρειάζεται κάποια σκάλα για να προσεγγίσει κανείς το προσοφθάλμιο;

2. Πόσο συχνά στην πράξη παρατηρείς με το όργανο αυτό;

 

Ναι χρειάζεται σκάλα. Το προσοφθάλμιο στο zenith το έχω κατασκευάσει στα 225cm

Tο τηλεσκόπιο έχει υπολογιστεί ώστε να χρειάζονται 2 σκαλιά για το ύψος μου (είμαι 1.85.)

Εχω βρεί μια εξαιρετική σκάλα με δύο ακαλοπάτια φαρδιά και με κουπαστή πολύ σταθερή,

οπότε αυτό δεν αποτελέι πρόβλημα.

 

Στην πράξη με τις φετεινές καιρικές συνθήκες όπου ο καιρός μας την έιχε στημένη όλα τα σαβατοκύριακα, έκανα μόνο 5-6 εξορμήσεις.

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να υποθεσουμε οτι ειναι αυτό που φαίνεται στο avatar σου Γιωργο;

 

Αυτό είναι, στα παρακάτω μπορείς να δείς πιο πολές λεπτομέρειες

http://geonik.homeip.net/home/complete/tabid/106/Default.aspx

http://geonik.homeip.net/home/Workshop/20DobConstruction/tabid/55/Default.aspx

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο φανταστικό όργανο. Έπρεπε να το φέρεις στον Πάρνωνα αφού βρισκόσουν στα μέρη αυτά την ίδια ημερομηνία, να τρελαθούμε όλοι. Φίλοι που παρατηρούσαν με μεγάλα dob "απόκαμαν" από το κυνήγι... τόσο καλά.

 

Τελικά υπάρχουν αρκετοί ATMάδες και στην Ελλάδα (geonik, astrozakis, dimitriskor, κλπ) και προσωπικά θα πρότεινα στην επόμενη μάζωξη να συγκεντρωθούν αυτά τα υπέροχα όργανα, να τα απολαύσουμε όλοι και να μπει το σαράκι σε μερικούς ώστε να αναπτυχθεί και αυτός ο τομέας του χόμπυ μας.

 

Υ.Γ. Τρελάθηκα με το carbon Νευτώνειο του Γιάννη. Συγχαρητήρια φίλε =D>

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγνώμη για το off-topic αλλα πραγματικα εμεινα άφωνος με το παρατηρητηριο που εχεις κατασκευασει...

 

http://geonik.homeip.net/home/Workshop/MyObservatory/tabid/54/Default.aspx

 

Ειναι πολυ βολικό και γεματο πλεονεκτηματα το να μπορεις να παρατηρεις μέσα απο το σπιτι σου!

 

Εξαιρετικη δουλεια και μια απο τις καλύτερες κατασκευες που έχω δει (μέσω ιντερνετ βεβαιως).

 

Μεχρι τωρα με ειχε εντυπωσιασει πολυ αυτη η κατασκευή

http://www.dogstar-observatory.com/construction/construction.html (Ελληνοαμερικάνος)

 

Αλλα η δικη σου εχει πολυ μερακι, προσωπικη προσπαθεια και φαντασια.

 

Σου ευχομαι καθαρους ουρανους και να το χαρεις οσο πιο πολυ μπορείς.

 

 

Φιλικα

Νικος

8" Meade LX90 LNT

5" Celestron Nexstar SE

ZenithStar 66 F/5.9 SD Doublet Apo

9x63 Bresser Binos

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο φανταστικό όργανο. Έπρεπε να το φέρεις στον Πάρνωνα αφού βρισκόσουν στα μέρη αυτά την ίδια ημερομηνία, να τρελαθούμε όλοι. Φίλοι που παρατηρούσαν με μεγάλα dob "απόκαμαν" από το κυνήγι... τόσο καλά.

 

 

Φίλε Βασίλη για να πας στον Πάρνωνα, δυστυχώς πια πρέπει να περάσεις από face control (!)

Εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν αυτού του τύπου οι εκδηλώσεις ιδιαίτερα με το 20άρι φαντάζεσαι τι θα γινόταν από κόσμο.

Εμείς που ανακαλύψαμε τον Πάρνωνα και δημιουργήσαμε τα star party στην Ελλάδα σας τον παραδίδουμε.

Όμως να ξέρεις ο Πάρνωνας είναι κατάλληλος μόνο για Star Party και camping δεν είναι κατάλληλο βουνό για παρατήρηση,

ελάχιστες φορές θα σε ευχαριστήσει από seeing και υγρασία.

Τέλος πάντων ευτυχώς η Ελλάδα είναι γεμάτη βουνά και ξέφωτα για εμάς τους παλαίμαχους της ερασιτεχνικής αστρονομίας.

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγνώμη για το off-topic αλλα πραγματικα εμεινα άφωνος με το παρατηρητηριο που εχεις κατασκευασει...

 

http://geonik.homeip.net/home/Workshop/MyObservatory/tabid/54/Default.aspx

 

Ειναι πολυ βολικό και γεματο πλεονεκτηματα το να μπορεις να παρατηρεις μέσα απο το σπιτι σου!

 

Εξαιρετικη δουλεια και μια απο τις καλύτερες κατασκευες που έχω δει (μέσω ιντερνετ βεβαιως).

 

Μεχρι τωρα με ειχε εντυπωσιασει πολυ αυτη η κατασκευή

http://www.dogstar-observatory.com/construction/construction.html (Ελληνοαμερικάνος)

 

Αλλα η δικη σου εχει πολυ μερακι, προσωπικη προσπαθεια και φαντασια.

 

Σου ευχομαι καθαρους ουρανους και να το χαρεις οσο πιο πολυ μπορείς.

 

 

Φιλικα

Νικος

 

Ευχαριστώ πολύ το παρατηρητήριο τώρα έχει γίνει εντελώς ρομποτικό και το λειτουργώ απο την Αθήνα..

http://geonik.homeip.net/home/Workshop/RemoteOperatedObservatory/tabid/329/Default.aspx

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ το παρατηρητήριο τώρα έχει γίνει εντελώς ρομποτικό και το λειτουργώ απο την Αθήνα..

http://geonik.homeip.net/home/Workshop/RemoteOperatedObservatory/tabid/329/Default.aspx

 

Ειναι πραγματι εντυπωσιακή η υποδομη σου Γιωργο. Οτι και να πω ειναι λιγο γι αυτο δεν θα προσπαθησω να σε κολακεψω ξανα. Το μονο που μπορω να επιβεβαιωσω, απο ολα αυτα που ειδα, ειναι οτι η παρατηρηση του ουρανου δεν ειναι ενα απλο χομπι για σενα πρεπει να ειναι η ιδια σου η ζωή. Εχεις αφοσωθει σε αυτο και φαινεται οτι αφιερωνεις πολυ χρονο εδω και πολλα χρονια...

 

Ευχομαι καποια στιγμη να σε γνωρισω απο κοντα.

 

Φιλικα

Νίκος

8" Meade LX90 LNT

5" Celestron Nexstar SE

ZenithStar 66 F/5.9 SD Doublet Apo

9x63 Bresser Binos

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είχα δεί κάποια στιγμή από το 20άρι του Γιώργου όταν το έιχε φέρει μία φορά Κιθαιρώνα, μία γρήγορη ματιά, 3-4 γαλαξίες στο πεδίο που ούτε και θυμάμαι ποιοί ήταν. Ωραίο θέαμα και μου έκανε εντύπωση η φωτεινότητά τους αλλα επίσης άν θυμάμαι καλά και η φωτεινότητα του υπόβαθρου, Κιθαιρώνας γάρ. Ένα μεγάλο τηλεσκόπιο κυρίως σε χαμηλές μεγεθύνσεις δείχνει αρκετή φωτεινότητα υπόβαθρου για αυτό και θέλει και όσο πιό σκοτεινούς ουρανούς γίνεται.
starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είχα δεί κάποια στιγμή από το 20άρι του Γιώργου όταν το έιχε φέρει μία φορά Κιθαιρώνα, μία γρήγορη ματιά, 3-4 γαλαξίες στο πεδίο που ούτε και θυμάμαι ποιοί ήταν. Ωραίο θέαμα και μου έκανε εντύπωση η φωτεινότητά τους αλλα επίσης άν θυμάμαι καλά και η φωτεινότητα του υπόβαθρου, Κιθαιρώνας γάρ. Ένα μεγάλο τηλεσκόπιο κυρίως σε χαμηλές μεγεθύνσεις δείχνει αρκετή φωτεινότητα υπόβαθρου για αυτό και θέλει και όσο πιό σκοτεινούς ουρανούς γίνεται.

 

Πιθανόν να είδες απο τον nagler τον 22mm η ακόμη χειρότερα απο τον panoptic 35mm

Aυτους και τους δύο τους είχα αγοράσει για το meade to LX200 12" που είχα παλιά

και είναι ακατάληλοι για το Dob γιατι με αυτό το F/ratio δίνουν φωτεινό υπόβαθρο και έτσι τους

χρησιμοποιώ σπάνια όταν υπάρχουν πολοί γαλαξιες στο πεδίο και θέλω να τους απολάυσω μαζί.

Συνήθως χρησιμοποιώ τον nagler 12mm , τον 7mm και τον 5mm που έχουν πολύ σκοτεινό

υπόβαθρο και ταιριάζουν με το τηλεσκόπιο.

Βέβαια τότε στον Κυθαιρώνα ήταν το πρώτο test και δεν τα έιχα καλοκαταλάβει αυτά.

Ελπίζω κάποια στιγμή να βρεθούμε και να δείς απο τον 12mm που έχει πολύ καλύτερο contrast.

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Βασίλη για να πας στον Πάρνωνα, δυστυχώς πια πρέπει να περάσεις από face control (!)

Εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν αυτού του τύπου οι εκδηλώσεις ιδιαίτερα με το 20άρι φαντάζεσαι τι θα γινόταν από κόσμο.

Εμείς που ανακαλύψαμε τον Πάρνωνα και δημιουργήσαμε τα star party στην Ελλάδα σας τον παραδίδουμε.

Όμως να ξέρεις ο Πάρνωνας είναι κατάλληλος μόνο για Star Party και camping δεν είναι κατάλληλο βουνό για παρατήρηση,

ελάχιστες φορές θα σε ευχαριστήσει από seeing και υγρασία.

Τέλος πάντων ευτυχώς η Ελλάδα είναι γεμάτη βουνά και ξέφωτα για εμάς τους παλαίμαχους της ερασιτεχνικής αστρονομίας.

 

Αγαπητέ Γιώργο απ' όσο ξέρω δεν υπήρχε κανένας μπράβος στην είσοδο ούτε κανένα face control. Δηλώσεις συμμετοχής υπήρχαν ανοιχτές σε όλους όπως γίνεται σε κάθε οργανωμένη εκδήλωση.

Η εν λόγω εκδήλωση οργανώθηκε και τυπικα και ουσιαστικά από δύο από τους καλύτερους συλλόγους στην Ελλάδα ένας εκ των οποίων μάλιστα διοργάνωσε και ένα συνέδριο (2007) στην Πάτρα (στο οποίο είχα την τιμή να είμαι και εισηγητής) με εξαιρετική επιτυχία κατά γενική ομολογία.

Άλλοι ανακοίνωσαν εκδήλωση σε ανοιχτό και δημόσιο χώρο που ήταν μόνο για τα μέλη τους και τα μάζεψαν σαν βρεγμένες γάτες μετά από τη γενική κατακραυγή...

Το βουνό επίσης βρίσκεται εκεί εδώ και δεκάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια (δεν γνωρίζω και τόσο καλά τη γεωλογική ιστορία της περιοχής) και δεν το "ανακάλυψε" κανένας και ούτε έχει νόημα κάποια τελετή παραλαβής-παράδοσης γιατί δεν ανήκε ούτε ανήκει σε κανέναν!

Προσωπικά παρότι δεν μπόρεσα ή πες δεν θέλησα να μετάσχω χαίρομαι που διαψεύσθηκαν οι φόβοι μου για το αν θα μπορούσε να είναι επιτυχημένη η εκδήλωση με τόσο μεγάλη συμμετοχή.

Θα πρέπει όλοι οι έλληνες ερασιτέχνες να αγκαλιάζουν τέτοιες πρωτοβουλίες όπως αυτές των συλλόγων της Σπάρτης και της Πάτρας που προωθούν το αγαπημένο μας χόμπυ της αστρονομικής παρατήρησης.

Να είσαι καλά και να έχεις πάντα καθαρούς ουρανούς για ακόμα καλύτερες παρατηρήσεις από το όντως εξαιρετικό 20" που κατασκεύασες από όπου κι αν παρατηρείς.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρε συ Γιώργο...αμέσως να λύσεις το ζωνάρι.

ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!](*,)

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 

Αγαπητέ Γιώργο απ' όσο ξέρω δεν υπήρχε κανένας μπράβος στην είσοδο ούτε κανένα face control.

 

Επίσης Αγαπητέ Γιώργο συγνώμη αλά επειδή πιθανό να μην γνωρίζεις κάποια πράγματα δεν θα σου απαντήσω επί της ουσίας.

Όμως αυτό που έγραψα ισχύει στο ακέραιο....και ας το αφήσουμε μέχρι εδώ.

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το βουνό επίσης βρίσκεται εκεί εδώ και δεκάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια (δεν γνωρίζω και τόσο καλά τη γεωλογική ιστορία της περιοχής) και δεν το "ανακάλυψε" κανένας και ούτε έχει νόημα κάποια τελετή παραλαβής-παράδοσης γιατί δεν ανήκε ούτε ανήκει σε κανέναν!

 

Αν δεν κάνω λάθος, υπήρχε ως τμήμα του υβώματος Γαβρόβου-Τριπόλεως από την Ιουρασική έως Κρητιδική Περίοδο, δηλαδή από 200 έως και 65 εκατομμύρια χρόνια πριν. Αλλά δεν είχε ανέβει ακόμη τόσο ψηλά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

κυριε kkokkolis μηπως εισαι συναδελφος γεωλογος, γιατι βλεπω μιλας με γεωλογικους ορους...

 

παντως τα πετρωματα του παρνωνα μπορει να ανηκουν στην ενοτητα γαβροβου-τριπολη δηλαδη της ηλικιας που προανεφερες αλλα σαν μορφολογια βουνου ειναι πολυ νεοτερο.

ειναι τεκτονικο κερας (οπως και ο ταυγετος που ειναι παραλληλα σχεδον) απο το μειοκαινο-πλειοκαινο περιπου..

celestron nexstar 4se

celestron ultima barlow

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

κυριε kkokkolis μηπως εισαι συναδελφος γεωλογος, γιατι βλεπω μιλας με γεωλογικους ορους...

 

παντως τα πετρωματα του παρνωνα μπορει να ανηκουν στην ενοτητα γαβροβου-τριπολη δηλαδη της ηλικιας που προανεφερες αλλα σαν μορφολογια βουνου ειναι πολυ νεοτερο.

ειναι τεκτονικο κερας (οπως και ο ταυγετος που ειναι παραλληλα σχεδον) απο το μειοκαινο-πλειοκαινο περιπου..

celestron nexstar 4se

celestron ultima barlow

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς όχι. Είμαι ερασιτέχνης γεωλόγος τρόπον τινά. Στην πραγματικότητα δεν είμαι ούτε αυτό, ούτε ερασιτέχνης αστρονόμος ούτε τίποτε παρόμοιο. Είμαι ερασιτέχνης απορητής.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11513&highlight=%EF%F5%F1%E1%E3%FC%F2

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είχα την τύχη να δω και εγώ μέσα από το 20άρι του Γιώργου πέρσι τον Αύγουστο του 2009 στον Πάρνωνα...είναι απερίγραπτο το πως φαίνονται οι στόχοι, μια σπάνια εμπειρία!! =P~

Έχω αναφερθεί σε αυτό και σε παλαιότερα posts, η φράση κλειδί που πρέπει να θυμάστε όσοι δεν έχετε δει μέσα από τέτοια κάτοπτρα με τέτοια φωτοσυλλεκτικότητα είναι η εξής: Deep Sky που ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ!! :mrgreen:

Μόνο το Veil να δείτε, φτάνει! Δεν θέλετε και πιο πολύ...σαν τη φωτογραφία που το μόνο που λείπει είναι το χρώμα! :shock:

Τι να πούμε για Stephan's Quintet και...και...και...

 

Γιώργο δεν νομίζω να υπάρχει Έλληνας άλλος με περισσότερες ίντσες, έτσι δεν είναι; Ξέρω ότι υπάρχει φίλος με Obsession 18" αλλά πάνω από 20"...δεν νομίζω! :-k :D

 

Εκτός αν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα και αποκτήσω αυτό http://www.obsessiontelescopes.com/telescopes/22UC/index.php και σου πάρω τα σκήπτρα του "ιντσοβασιλιά"... :mrgreen: :D :D Και μετά ξύπνησες Τάσο! [-(

 

Σε ευχαριστούμε θερμά για το "ταξίδι" και τώρα με την περιγραφή και πέρσι στον Πάρνωνα, και που μας έδωσες την ευκαιρία να δούμε τόσο απόμακρες περιοχές του Σύμπαντος ΤΟΟΟΣΟ φωτεινά! Οι εικόνες από το 20άρι μου έχουν μείνει βαθιά χαραγμένες στην μνήμη.... 8) :P

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης