Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντήσεις 64
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Σας παρακαλώ ενημερώστε με , τι ώρα πρεπει να βγει κανείς σήμερα για να δει αυτό το φαινόμενο? Πρέπει ο ουρανός να είναι απαλλαγμένος από φώτα για να φανεί?? Για να το δει κανείς πρέπει να κοιταξει σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του ουρανού?

Ευχαριστώ!

debian-userbar2.png

sigpic13231_2.gif

:-({|= :-({|= :-({|= :-({|= :-({|= :-({|= :-({|= :-({|=

Δημοσιεύτηκε

Γεια σου φίλε.Οι Περσείδες θα είναι ορατές από κάθε περιοχή της Ελλάδας,απλώς σε κάποια σημεία που δεν υπάρχει φωτορύπναση σαφώς το φαινόμενο θα είναι πολύ πιο έντονο. :mrgreen:

Οι Περσείδες πηγάζουν απο τον Περσέα ο οποίος στις 23.30 περίπου ανατέλλει.Βρίσκεται Βορεοανατολικά.Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν θα δεις Περσείδες και στον υπόλοιπο ουρανό.Αλλά σίγουρα αν έχεις τη δυνατότητα από το σπίτι σου να κοιτάξεις ΒΑ το θέαμα θα είναι πιο εντυπωσιακό.

Το κορύφωμα της βροχής μετεώρων θα είναι μετά τις 3 και κυρίως τις πρωινές ώρες...

Απολαυσέ το...Καλή διασκέδαση. :mrgreen:

Παιδιά 2 ώρες έμειναν! \:D/ :P :shock:

Δημοσιεύτηκε

Γεια σου φίλε.Οι Περσείδες θα είναι ορατές από κάθε περιοχή της Ελλάδας,απλώς σε κάποια σημεία που δεν υπάρχει φωτορύπναση σαφώς το φαινόμενο θα είναι πολύ πιο έντονο. :mrgreen:

Οι Περσείδες πηγάζουν απο τον Περσέα ο οποίος στις 23.30 περίπου ανατέλλει.Βρίσκεται Βορεοανατολικά.Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν θα δεις Περσείδες και στον υπόλοιπο ουρανό.Αλλά σίγουρα αν έχεις τη δυνατότητα από το σπίτι σου να κοιτάξεις ΒΑ το θέαμα θα είναι πιο εντυπωσιακό.

Το κορύφωμα της βροχής μετεώρων θα είναι μετά τις 3 και κυρίως τις πρωινές ώρες...

Απολαυσέ το...Καλή διασκέδαση. :mrgreen:

Παιδιά 2 ώρες έμειναν! \:D/ :P :shock:

Δημοσιεύτηκε

Καλό αυτό με το ράδιο ...

Αλλά δεν συγκρίνεται με το να τα βλέπεις ζωντανά :lol:

Γι' αυτό εύχομαι καλές παρατηρήσεις :wink:

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Δημοσιεύτηκε
Η χτεσινοβραδινή εξόρμηση της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας "Ωρίων" στη Χαλανδρίτσα στέφθηκε από επιτυχία καθώς συμμετείχαν περίπου 20 άτομα. Είδαμε πολλούς Περσείδες και ελπίζω να έχω καταγράψει και κάποιον στις δεκάδες εκθέσεις που έπαιρνε αυτόματα η φωτογραφική. Και του χρόνου!
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Από τις πιο απογοητευτικές βροχές που έχω δει.

Ελάχιστα μετέωρα, όχι λαμπρά, έπεφταν πολύ μακρυά από το ακτινοβόλο σημείο, τα περισσότερα κοντά στον αστερισμό του Κύκνου, αλλά και στον Ηνίοχο, τον Ωρίωνα και τον Υδροχόο.

Δημοσιεύτηκε
Μμμ... δεν ήταν και τόσο άσχημη, τουλάχιστον εδώ στη Σκιάθο όπου την είδαμε μαζί ο Νίκος Πασχάλης κι εγώ. Μέσος ρυθμός 60 ανά ώρα από τις 23:00 ώς τις 00:00 και λίγο μικρότερος (!) την επόμενη ώρα. Πέρυσι οι ρυθμοί ήταν λίγο υψηλότεροι. Ευτυχώς δεν έλειψαν και μερικές (σχεδόν) βολίδες που έδωσαν εντυπωσιακό θέαμα και ίχνος με διάρκεια. Εντυπωσιακοί ήταν και οι διπλοί Περσείδες που έδειχναν σαν να κυνηγιούνται ή να παραβγαίνουν καθώς ο ένας έτρεχε λίγο πιό μπροστά ή παράλληλα με τον άλλον. Εκτός από τους Περσείδες τα σποραδικά μετέωρα έφταναν σε ρυθμό τα 10-20 την ώρα. Εκείνο που μου έμεινε συνολικά από τη βραδιά είναι - όπως και πέρυσι - η γαλήνη και η ομορφιά της εμπειρίας στο βουνό, κάτω από τον ξάστερο ουρανό και βέβαια με την απαραίτητη σεζ-λόνγκ για πλήρη απόλαυση. Από τα καλύτερα αγχολυτικά για τις μέρες μας!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Από τις 23:00 έως τις 00:30 δεν είδα τίποτα στον ουρανό της γειτονιάς μου....

Μήπως ήσουν κάτω από κάποια λάμπα ? Γιατί υπό τέτοια φωτορύπανση μόνο βολίδες μπορείς να δεις , που είναι σπάνιες ... Ειδικά αν έχεις περιορισμένο πεδίο παρατήρησης.

... Σχετικά με το μέγιστο ... άντε και του χρόνου :mrgreen:

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Δημοσιεύτηκε

Geia sas!

Metria ta pragmata kai fetos...

Apo tin fotorypasmeni Nea Makri Attikis (Agios Andreas) simera ximeromata 3:35 - 5:05 topiki ora:

Pedio: apo to zenith pros anatolika / 30o dexia apo to aktinobolo simio.

Arithmos: 7 entonoi, 10 amidroi, 1 sporadikos.

Oi perissoteroi katametrithikan kata to proto misaoro (3:35 - 4:05) 3,6,0 antistixa.

PapGeo (via mobile phone).

Δημοσιεύτηκε

Φίλε μια απο τα ίδια, απογοητευτική βραδιά.Μόνο ένα είδα κ αυτό όχι τόσο φωτεινό. :(

Και πάλι παρατήρησα απο το μπαλκόνι μου.Πέρυσι και πρόπερσι είχα δει γύρω στις 10 και με πιο ''γεμάτη'' σελήνη.Παρατήρησα πάντως ότι φέτος αυξήθηκε ραγδαία η φωτορύπανση σε εμάς στην Κατερίνη.Το διαπίστωσα και στις παρατηρήσεις μου σχετικά με πέρυσι.Ελπίζω του χρόνου να δούμε πιο πολλά. :mrgreen: .Καλή συνέχεια σε όλους!

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σας, εντάξει δεν πιστεύω ότι ήταν το κάτι το τρομερό φέτος η βροχή των περσίδων, μιας και

δεν είδαμε μεγάλη ποσότητα κάτι σαν πέρσι βασικά. Όμως είδαμε μια που δεν την είχα ξαναδεί

προσωπικά οπότε έκανε την φετινή βροχή ξεχωριστή... Λέω για εκείνη που έπεσε αριστερά από την

Κασσιόπη σε ευθεία από το έδαφος και σχίστηκε ο ουρανός, αλλά και μετά άφησε καπνό ορατό στο μάτι

μέχρι να σβήσει γύρο στα 10 δεύτερα. Απλά φανταστικό :cheesy:

Εγώ είχα στήσει την canon στην Heq-5 για να πιάσουμε καμιά περσίδα αλλά μεγάλη όχι με τεράστια

επιτυχία 5 έπιασα αλλά πολύ αχνές πιάσαμε μόνο....του χρόνου με καλύτερη οργάνωση.

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε
Προχθές που βγήκα για αστροπαρατήρηση από τις 22.00 μέχρι τις 23.30 πέτυχα 13 διάττοντες στη Μεγάλη Άρκτο και μία βολίδα στην Κασσιόπη. Οφείλω να ομολογήσω πως, πράγματι, δεν ήταν τόσο εντυπωσιακά όσο πέρυσι, αλλά τουλάχιστον, έχουμε να ελπίζουμε στις Νότιες δ Υδροχοϊδες σήμερα, αύριο και μεθαύριο.

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Βγαίνω χ8ες στη ταράτσα για να βγάλω κανά στόχο με narrowband φίλτρα .. στήνω βάση τηλεσκόπιο λάπτοπ κλπ κλπ... και εκεί που έχω κάτσει και βλέπω τα fits... ακούω μια φωνή από μακρυά... Ψιτ ψιττ εσυ εκει κάτω.. ψιτ...

Λέω τι διάολο έγινε.. κοιτάω και βλέπω 2 παιδιά στην απέναντι πολυκατοικία να με κοιτάνε. Μου λέει ο ένας:

-Τι ώρα βγαίνουν?

- Ποιά?

- Αυτά που είναι σαν άστρα και θα βγούνε σήμερα..

(Καταλαβαίνω ότι προσπαθούν να δούνε Περσείδες μέσα απο το κέντρο της Αθήνας και προσπαθώ μέσα στη νύχτα και σε απόσταση 30 μέτρων να του εξηγήσω ότι

α) δεν θα δει τίποτα λόγω φωτορύπανσης

β) δεν έχουν κάποιο ΕΤΑ οι περσίδες

γ) Οι περσείδες είναι μετέωρα και όχι άστρα κλπ κλπ..

Κάποια στιγμή σήμερα βλέπω μια εικόνα στο In.gr που δείχνει mia wide photo με star trails.. και λέει ως τίτλο ότι αυτό θα δούμε στον ουρανο!!! Τρελαίνομαι...εντελώς παραπληροφόρηση!

Άρα τα παιδάκια τι να περιμένουν...

Δημοσιεύτηκε

ασε..η παραπληροφορηση ηταν και θα ειναι παντα γεγονος..

τουλαχιστον αυτα εσενα στα λενε παιδακια και οχι μεγαλυτεροι που επιμενουν κ ολας :-&

ψιλοπαρομοια πραγματα παντωσ ακουσα και εγω..

τεσπα-παντως εχετε δικιο..καμια σχεση με περσι../

Τα παντα ρει... :wink:
Δημοσιεύτηκε

Δεν είναι πάντα σκόπιμα τα λάθη των εντύπων/ιστοσελίδων.

Φωτογραφίες επίσης δε διαλέγει ο συντάκτης του κειμένου, αλλά ο συντάκτης ύλης.

Εκεί που πράγματι είχε γίνει τραγική η κατάσταση ήταν με τον ...Άρη. Κάτι που αναπαρήγαγαν τα ΜΜΕ κάθε χρόνο δίχως να υπάρχει ΙΧΝΟΣ αλήθειας. Δίχως να ρωτήσουν κάποιον ρε αδερφέ!

Από Κυπαρισσία όπου βρισκόμουν μαζί με τον εκ Κερκύρας ορμώμενο HOMO, είδαμε δραστηριότητα κυρίως το βράδυ της Παρασκευής. Πράγματι δύσκολα όριζες ...ακτινοβόλο σημείο. "Ξεκουρδίστηκε" προς τον ...Κύκνο η κατάσταση!

(ένας πάντως από τους λόγους που ξεχωρίσαμε την Παρασκευή, ίσως να ήταν η κατανάλωση τσίπουρου στην οποία επιδοθήκαμε την Πέμπτη υπό τους αστρικούς ήχους του Θανάση Παπακωνσταντίνου :lol: )

Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς...

Μ.Χ.

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα σε όλους τους παρατηρητές :D

Η φετινή χρονια ισως ειχε λιγότερα μετέωρα απο την περσινή (οπως φαίνεται άλλωστε και στα σχεδιαγράμματα του IMO 2009 2010 , αλλα δεν σημαίνει οτι δεν ηταν ήταν μαγευτικά...ειδικά οσοι ειδαν μετέωρα μεγαλύτερα απο -2mag, εμεις το μεγαλύτερα που είδαμε ηταν -5 βεβαια ακομα δεν εχω κανει απολογισμό (νομιζω οτι εχω παθει overdose απο Περσείδες).

Μπορω να πω οτι ισως τα ΜΜΕ υπερέβαλαν αν και δεν ειπαν καποιο ψεμα αφου μιλουσαν για βροχη μετεώρων και μαλιστα 100 ανα ωρα (όντος τοσα ηταν) απλα δεν ειπαν θα επρεπε να κοιτας ολο τον ουρανο και να εισαι σε εναν απίστευτο ουρανό (πχ. Πάρνωνα, Δονούσα, Φολέγανδρο κ.α) και οτι τα μετεωρα δεν θα ειναι ολα -2mag αλλα καποια θα ειναι πολυ αμυδρά...

Τωρα...εμεις στην Κέρκυρα ειδαμε αρκετους διαττοντες αν και μεχρι της ~3.00πμ ειχαμε αρκετα συννεφα (απο 10-20% εως 100% κάλυψη του ουρανού) πραγμα που εκανε τον περισσοτερο κόσμο να απογοητευτεί, βεβαια αυτο που απογοήτευσε περισσότερο τον κόσμο ειναι οτι περίμεναν πολυ μεγάλη βροχή. Στην Πηλίδα ειχε ερθει αρκετος κόσμος (περισσότερα απο 60+ ατομα --ισως και παραπανω αφου αλλοι έφευγαν και αλλοι ερχόντουσαν) καταφεραμε και κρατησαμε τον κόσμο με αρκετή Ουρανογραφία αλλα και αρκετα Hightligh αντικείμενα του νυχτερινού ουρανου, πραγμα που σημαίνε οτι καποιος θα επρεπε να κάτσει να τα κανει ολα αυτα...αρα εγω εως τις 3.00+ δεν μπορουσα να κανω παρατηρηση Διαττοντων αφου επρεπε να δειχνω αντικείμενα, οχι που δεν μου αρεσε, αφου αυτες τις μερες εχω χορτασει με διάττοντες...οποτε τιμήσαμε το 12.5αρι που το ειχαμε ξεχασει :D , Βεβαια ειχα βαλει 3-4 ατομα απο την Αστρ.Ετ. Κερκυρας και εκαναν καταμέτρηση αλλα ακομα δεν εχω προλάβει να δω τι καναμε.

Εδω ειναι ενα Κολλαζ απο τους Διάττοντες που κατεγραψα με την φωτογραφικη μου 12-13 Αυγούστου:

http://www.astrovox.gr/forum/album_showpage.php?pic_id=11088

Παντως ξαναλεω...

Η βροχη ηταν αναμενόμενη περιπου ~100/ωρα, αυτο δεν σημαίνει οτι ολα τα μετέωρα θα ηταν πολυ φωτεινά.

Ηθελε προσοχή σε ολο τον ουρανο.

Ακομα και αν σκύβαμε για να καταγραψουμε εναν Διαττοντα στο χαρτι μπορει να χαμεναμε 2-3 Διαττοντες.

Ηθελε πραγματικα σκοτεινό ουρανό για να δουμε πολλα.

Επισης να αναφερω οτι το Α.Σ (Ακτινοβολο Σημειο) δεν ειναι ΕΚΕΙ που πέφτουν τα μετέωρα, αλλα ΑΠΟ ΕΚΕΙ που πεφτουν τα μετέωρα, αρα τα μετεωρα σωστα επεφταν στον Κύκνο.

Αυτα προς το παρον, ελπιζω τουλαχιστον να απολαύσατε τους Διάττοντες οσοι και αν ηταν...

και οσοι δεν ειδαν κανεναν...μηπως δεν κοιτασαν σωστα; Anyway εχουμε και αλλες βροχες μπροστα μας :wink:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Επισης να αναφερω οτι το Α.Σ (Ακτινοβολο Σημειο) δεν ειναι ΕΚΕΙ που πέφτουν τα μετέωρα, αλλα ΑΠΟ ΕΚΕΙ που πεφτουν τα μετέωρα

:lol:

Βρε σου λέω δεν ήπιαμε τσίπουρο το δεύτερο βράδυ! :lol:

Φίλτατε Βασίλη, αυτό λέω. Δεν ΞΕΚΙΝΟΥΣΑΝ όλα από τον Περσέα!

Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς...

Μ.Χ.

Δημοσιεύτηκε

Ναι...αλλα ποιος σου ειπε οτι πέφτουν μονο Περσείδες;;; :mrgreen:

Οσο για το Θερινο τρίγωνο, ειναι λογικο να δειτε εκει αρκετούς διάττοντες, αφου ηταν ψηλα σχεδόν ολο το βραδυ.

Επισης και κατι ακομα...οταν δεν κανεις καταμέτρηση και απλα κοιτας τους Διαττοντες, χανεις λιγο το μέτρημα, αφου τα μικρα μετεωρα δεν τα υπολογίζεις/θυμασε σχεδόν καθόλου, θυμαμε περσι-προπερσι ειχαμε βγει για να δούμε κάποια βροχή και στην επιστροφη στο σπιτι λεγαμε...οτι ειδαμε πολυ λιγα μετεωρα αλλα οταν καναμε μετρήσαμε το τι ειχαμε γράψει δεν το πιστευαμε οτι ειναι υπερδιπλασια απο αυτα που νομιζαμε οτι ειδαμε.

ΥΣ

νομιζω οτι απ'το πολυ τσίπουρο δεν βλεπετε μπροστα σας, ποσο μαλλον διαττοντες :lol:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Ναι...αλλα ποιος σου ειπε οτι πέφτουν μονο Περσείδες;;; :mrgreen:

ΥΣ

νομιζω οτι απ'το πολυ τσίπουρο δεν βλεπετε μπροστα σας, ποσο μαλλον διαττοντες :lol:

:lol:

Χμμμ #-o Ναι θα μπορούσε να'ναι μια λογική απάντηση αυτή :lol:

δε φταίω εγώ ρε. Ο HOMO(Θανάσης) με παρέσυρε στην αμαρτία :lol:

Μ.Χ.

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί Φίλοι,

Μόλις γυρίσαμε από την εξόρμησή μας στον Πάρνωνα για παρατήρηση Περσείδων.

Μπορώ να πω ότι η προσπάθεια, όσον αφορά το οπτικό μέρος,

ήταν αρκετά επιτυχής δεδομένου ότι ο καιρός μας έκανε το

χατήρι και τις τέσσερις ημέρες της εξόρμησης.

Προσωπικά μέτρησα κάπου 80 μετέωρα από 2πμ μέχρι 5πμ τοπική

ώρα το βράδυ της 13ης, τα 64 των οποίων ήταν κατά πάσα πιθανότητα Περσείδες.

Το προηγούμενο βράδυ (δηλ το βράδυ του μεγίστου) η δραστηριότητα ήταν περίπου διπλάσια.

Συνολικά θα χαρακτήριζα τους Περσείδες φέτος ως "τυπικούς", χωρίς τις

εξάρσεις οι οποίες χαρακτήρισαν τη δραστηριότητα το 2009

(βλ π.χ. http://www.imo.net/live/perseids2009/).

'Οσο για το θέμα του πόσα μετέωρα από συγκεκριμένη βροχή ενδέχεται να δει κάποιος,

αυτό εξαρτάται κυρίως (με φθίνουσα σειρά σπουδαιότητας) από (α) τη σκοτεινότητα του ουρανού

(β) το ύψος του ακτινοβόλου σημείου (γ) το πού βλέπει κανείς.

Το πρώτο προέρχεται από το γεγονός ότι, με κάποιες εξαιρέσεις, τα αμυδρά μετέωρα

είναι και τα πολυπληθέστερα. Συνεπώς ένας ουρανός με έστω και λίγη φωτορύπανση

θά δώσει 2-3 φορές λιγότερους διάττοντες από τον "θεωρητικά" σκοτεινό ουρανό.

Το δεύτερο, και ειδικά για τους Περσείδες, σήμαινε ότι, αν κάποιος ήθελε να παρατυήρησει

δραστηριότητα που πλησίαζε το θεωρητικό ZHR, θα έπρεπε να περιμένει μέχρι τις 4-5 πμ

όποτε και το ακτινοβόλο σημείο θα προσέγγιζε το ζενίθ.

Το τρίτο έχει τη συνέπεια ότι κάποιος βλέπει τους περισσότερους διάττοντες από κάποια

συγκεκριμένη βροχή αν παρακολουθεί ένα σημείο 30-40 μοίρες εκατέρωθεν του ακτ. σημείου

και σε ύψος γύρω στις 50 μοίρες. Συγκεκριμένα, κατά κανόνα ΔΕΝ βλέπουμε κατευθείαν προς το ακτινοβόλο σημείο.

Περισσότερες πληροφορίες περί οπτικής παρατήρησης μπορεί κάποιος να βρει στην Ιστοσελίδα του Συλλόγου Ερασιτεχνικής αστρονομίας, παράρτημα Διάττοντες (http://www.hellas-astro.gr/gate.php?topic=meteors&lang=el) που διατηρείται/εποπτεύεται από τον Γρηγόρη Μαραβέλια.

Αυτά προς το παρόν. Περισσότερα στο εγγύτερο μέλλον.

Τόλης.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης