Jump to content

Κυνηγώντας ηλιακές εκλάμψεις!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Όποιος καταπιάνεται με την παρατήρηση του ηλίου σε Ha, σίγουρα αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειάς του στη μελέτη των ενεργών περιοχών, δηλαδή των active regions (AR). Οι περιοχές αυτές, όπως φανερώνει και το όνομά τους, μεταβάλλονται διαρκώς και, μεταξύ άλλων, αρκετές φορές φωτοβολούν κατά τόπους, μοιάζοντας στο προσοφθάλμιο με μακρινές εστίες φωτιάς που αναζωπυρώνονται και ύστερα καταλαγιάζουν, με επιμήκη τμήματα που προοδευτικά πυρώνουν ή με φανούς που η λάμψη τους ξεχωρίζει από την γύρω περιοχή τους. Τα φαινόμενα αυτά είναι ορατά σε πραγματικό χρόνο και εξελίσσονται γρήγορα σε διάρκεια μερικών λεπτών της ώρας. Αν μάλιστα η δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα έντονη, δημιουργούνται και εκλάμψεις (flares), εκρήξεις δηλαδή ενέργειας από την AR προς τα έξω. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει περισσότερα εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_flare

 

Αν και τα παραπάνω φαινόμενα είναι αρκετά εντυπωσιακά και επιθυμητά, υπάρχει ένα μειονέκτημα: Δεν είναι σίγουρο πότε θα προκύψουν. Πρέπει με λίγα λόγια να είναι κανείς τυχερός, ώστε να συμπέσει κάποια παρατήρησή του με ενεργή περιοχή που δραστηριοποιείται την ώρα εκείνη. Σωστά? …Καταρχήν ναι, εκτός κι αν υπάρχει κοντά PC με σύνδεση internet. Γιατί υπάρχουν ιστοσελίδες έγκαιρης προειδοποίησης, που μας προετοιμάζουν και μας προϊδεάζουν για τις ενδεχόμενες ηλιακές εξελίξεις, τις κυριότερες από τις οποίες σας τις παραθέτω:

 

http://www.solarmonitor.org/ Καταγραφή γεγονότων, τα οποία αναρτώνται με μια σχετική καθυστέρηση.

 

http://www.swpc.noaa.gov/rt_plots/xray_1m.html Παρακολούθηση και καταγραφή ακτίνων -Χ (από όλη την επιφάνεια του ήλιου) ανά 1 λεπτό για χρονικό διάστημα 6 ωρών. Μας βοηθούν να εντοπίσουμε κάποια έκλαμψη την ώρα που εκδηλώνεται. Ανοδικές (συνολικά) τάσεις ή κινήσεις με μεγάλες αποκλίσεις στο γράφημα, μας προϊδεάζουν για τη πιθανή συνέχεια.

 

http://www.swpc.noaa.gov/rt_plots/xray_5m.html Παρακολούθηση και καταγραφή ακτίνων -Χ (ομοίως από όλη την επιφάνεια του ήλιου) ανά 5 λεπτά για χρονικό διάστημα 3 ημερών. Μας βοηθούν να δούμε συνολικότερα την δραστηριότητα σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου και να την ερμηνεύσουμε, συνδυαστικά με το γράφημα του ενός λεπτού. Και τα δύο γραφήματα ανανεώνονται αυτόματα ανά 1 ή 5 λεπτά αντίστοιχα.

 

Βασικά, αυτά τα τρία links χρησιμοποιώ για το κυνήγι των εκλάμψεων. Έτσι λοιπόν και σήμερα το μεσημέρι, αφού έριξα μια ματιά στον ήλιο, είχα το PC ανοικτό και έκανα άλλες δουλειές. Η νέα AR 11089 φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα, αφού παρουσίαζε μικροδιαφοροποιήσεις στην φωταύγειά της και έκανε τα γραφήματα να κινούνται «περίεργα». Ήταν ώρα να επιστρέψω στο προσοφθάλμιο. Και πραγματικά, μετά από λίγη ώρα ήρθε το ζητούμενο: Κατακόρυφη αύξηση της δραστηριότητας και μια AR 11089 γεμάτη φως, που έδωσε μια «C1.4» flare στις 13:45UT! ( http://www.lmsal.com/solarsoft/last_events/gev_20100720_1338.html ) Τις εικόνες που είδα στο προσοφθάλμιο τις κατέγραψα στο χαρτί και σας τις παρουσιάζω για να πάρετε μια καλύτερη γεύση για το όλο θέμα. Πρόκειται για τρία απλά σκίτσα, σε UT χρόνο. Στα πρώτα δύο η δραστηριότητα είναι καθοδική, ενώ στο τρίτο η δραστηριότητα κορυφώνεται. Στο πρώτο από τα παρακάτω γραφήματα του GOES (του 1 λεπτού) έχουν επισημανθεί τα τρία χρονικά σημεία που έγιναν τα σκίτσα για καλύτερη αντιπαραβολή και κατανόηση. Στο δεύτερο γράφημα (των 5 λεπτών) επισημαίνεται η ευρύτερη περιοχή γεγονότων από το πρώτο γράφημα.

 

Φιλικά

 

PapGeo

1771806414_Xray1.gif.f866523866a1d394d1e40aaa1d6928af.gif

1938905938_Xray_1m1.gif.535c9f592061ff4a3af639073e848e43.gif

1592841993_SUN2010_07.20AR11089CFLARE.thumb.jpg.797f7fe91b484b03ff01b8dad4b0c1b2.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σας και πάλι,

 

Εδώ είναι η φωτογραφική αποτύπωση, υπό τη μορφή σύντομου video από διαδοχικές φωτογραφίες της ίδιας παραπάνω έκλαμψης τύπου «C» στην AR 11089 που αναφέρομαι και ζωγράφισα παραπάνω. Με λίγη προσοχή φαίνονται τα πολλαπλά ενεργά κέντρα, διατεταγμένα σε ευθεία γραμμή, όπως στο σκίτσο μου. Αφού την «κλικάρετε», περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα για να φορτώσει το αρχείο (5ΜΒ):

http://www.heliotown.com/SanflJuly202010_1333_1345ut_Ashcraft.gif

 

Εδώ μια άλλη σειρά φωτογραφιών (3ΜΒ), αυτή την φορά από την AR 11087:

http://www.heliotown.com/SanflJuly202010_1802_1827ut_Ashcraft.gif

 

Και οι δύο από τον Thomas Ashcraft.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης