Jump to content

Το βόρειο Σέλας σε Ελληνικό ουρανό!!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το αποτέλεσμα της έντονης ηλιακής καταγίδας των τελευταίων ημερών, έκανε την εμφάνησή του στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης με τη μορφή του σέλας στον βορειοδυτικό ουρανό! Όχι βέβαια με τη γνωστή μορφή που ξέρουμε κοντά στους πόλους, αλλά έμοιαζε με φως αστραπής όταν προμηνύεται καταιγίδα. Στον ουρανό εννοείται ότι εκείνη την ώρα δεν υπήρχε ίχνος σύννεφου. Παρόλα αυτά το πρασινοκίτρινο χρώμα που έδινε την εντύπωση αστραπής, διήρκησε αρκετή ώρα, (περίπου ένα τέταρτο), και σταμάτησε παντελώς με την ανατολή της Σελήνης.

Προχθές ο παγκοσμίως γνωστός αστροφωτογράφος και παλιό μέλος του forum Γιώργος Ταρσούδης το φωτογράφησε! Τη φωτογραφία τη μελέτησε και ο αξιότιμος αστροφυσικός καθηγητής Ξενοξών Μουσάς, και επιβεβαίωσε ότι όντως είναι σέλας. Διακρίνετε το σέλας αχνό, σαν διακεκομένες γραμμές στη μέση της φωτογραφίας!

Φιλικά Ζεϊμπέκης Αθανάσιος

100804_Aurora_Greek_Tar.thumb.jpg.54484f0d6ed5d55518e9c7937cc93e07.jpg

....τὸν ἥλιον εἰς ἐξουσίαν τῆς ἡμέρας, τὴν σελήνην καὶ τοὺς ἀστέρας εἰς ἐξουσίαν τῆς νυκτός....

Ψαλμός 135

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

απίστευτο!! Μακάρι να είχαμε και εμείς εδώ κάτω οι νότιοι την ευκαιρεία να το δούμε!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολυ καλο!!!

Μπραβο Αθανάσιε :D

 

 

 

 

Σήμερα λέτε να φανεί τιποτα ή τέλος;;

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απίστευτο ..!

Μέχρι να δω την φωτογραφία δυσκολευόμουν να το πιστέψω ...

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση =D>

Απ'ότι λέει στο spaceweather υπάρχει περίπτωση να φανεί και σήμερα αλλά νομίζω ότι το φαινόμενο θα είναι εξασθενημένο και δεν θα φανεί από Ελλάδα...

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πραγματικά πολύ εντυπωσιακό!!!!!!!!!![-o<

Τι κρίμα που δεν μπορούμε να το δούμε και από Αθήνα. :cry:

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

 

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολλά συγχαρητήρια στον Γιώργο για την φωτό όπως και στον Κύριο Αντώνη που είχε ανάλογη επιτυχία στο παρελθόν (απο Αθήνα μάλιστα)

MASTERED by desire impulsive By a mighty inward urging

I am ready now for singing Ready to begin the chanting

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστούμε για τη φωτογραφία.Αυτά είναι να μένουν στα άλμπουμ μας....

Άντε μακάρι να κάνει κανά καλό "τσαφ" ο ήλιος,μπας και δούμε και μεις τίποτα στην Αθήνα.. 8)

Έλληνες αεί παίδές εστε, γέρων δε Έλλην ουκ έστιν.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

καθολου περιεργο, κατατοπιστικοτατο και καθαρα εμφανη σελας.

Τωρα το προβλημα μας ειναι τι επιπτωσεις θα εχει ο κυκλος του ηλιου μας μετα απο αυτο, και τι συνεπειες μπορει να φερει στο μελλον σε καποια πιο δυνατη ηλιακη (καταιγιδα)

 

Ναι μεν δεν λεω ωραιες οι φωτογραφισεις χαιρομαστε οταν της βγαζουμε, ακουμε τα μπραβο και τα διαφορα σχολια, που και ΚΑΛΑ κανουμε γιατι αυτη ειναι η ασχολια μας, αλλα μεσα απο διαφορα αστρονομικα συμβαντα υπαρχουν και μελλοντικοι κινδυνοι οσον αφορα τον πλανητη μας πανω σε θεματα ξαφνικων περιβαντολογικων αποκλισεων η αλλα και εξωτερικων παραγωντων οπως για παραδειγμα ξαφνικων ηλιακων (καταιγιδων.) και αλλων πολλων.

82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!! Αλλά θα ήθελα να τονίσω κάποια πράγματα! Μπορεί να είχαμε σέλας αλλά δεν είδαμε κάτι το φαντασμαγορικό! Το σέλας που φαίνετε στη φωτογραφία, ουσιαστικά, ήταν αόρατο με γυμνό μάτι. Αποτυπώθηκε στη φωτογραφία ύστερα από έκθεση τουλάχιστον 20 δευτερολέπτων! Η ΜΟΝΗ ένδειξη ύπαρξής του με γυμνό μάτι, ήταν όπως ανέφερα στο αρχικό post, οι ακαριαίες εναλλαγές φωτός, δίνοντας την εντύπωση αστραπής, ή επερχόμενης καταιγίδας. Το παράξενο βέβαια ήταν ότι αυτές οι ταχύτατες αναλαμπές ήταν σε καθαρό ουρανό. Μάλιστα ο κόσμος που παρατήρησε τις "αστραπές", μιλούσε για καταιγίδα!

Ας ελπίσουμε ότι λόγω της αναμενόμενης, έντονης ηλιακής δραστηριότητας, να παρατηρούμε τέτοια φαινόμενα πιο συχνά!

....τὸν ἥλιον εἰς ἐξουσίαν τῆς ἡμέρας, τὴν σελήνην καὶ τοὺς ἀστέρας εἰς ἐξουσίαν τῆς νυκτός....

Ψαλμός 135

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λοιπόν, εγώ θα την πω τη γνώμη μου κι αμα θέλετε κράξτε με όλοι. Εκ των προτέρων δηλώνω πως ούτε να απαξιώσω τον κύριο Ταρσούδη θέλω, και είμαι έτοιμος να πειστώ πως είναι όντως το σέλας. Η δική μου γνώμη διαφέρει όμως (και προς το παρόν το βρίσκω δύσκολο να πειστώ).

 

Εκατό φορές - μέχρι να μάθω - στον Αγιόκαμπο Λάρισας δεν πρόσεξα όταν φωτογράφιζα και μπήκε φως στο σωλήνα από τις κολώνες της ΔΕΗ που έχω στα 300 μέτρα από το σπίτι μου. Αποτέλεσμα: λέγεται stray light. Μοιάζει ακριβώς με το "σέλας" της επίμαχης φωτογραφίας. Δυστυχώς, τέτοια κακής ποιότητας frames δεν τα κράτησα ποτέ, οπότε και δεν έχω να δείξω κάποιο παράδειγμα. Όσοι όμως έχουν πάθει το ίδιο, να μην προσέξουν δηλαδή και να μπει παρείσακτο φως στον οπτικό τους σωλήνα, έχουν σχετική εμπειρία.

 

Το σέλας και βέβαια φαίνεται από την Ελλάδα με γυμνό μάτι, σε χρονιές ηλιακού μεγίστου κυρίως, και πάντα από σκοτεινές περιοχές χωρίς καθόλου φωτορύπανση. Πριν τον Αγιομαμίτη, το έχει αναφέρει και ο Αριστοτέλης, ως μια κοκκινίλα στο βόρειο ουρανό. Τώρα, το σέλας τόσο νότια (στην Ελλάδα δηλαδή) είναι αμυδρο. Δεν το βρίσκω καθόλου λογικό να καταγράφηκε τόσο καλά με έκθεση μόλις 30 δευτερολέπτων, από μια περιοχή τόσο φωτορυπασμένη. Τώρα, μπορεί και να κάνω λάθος στο τι μπορεί μια ψηφιακή κάμερα και τι δε μπορεί. Αλλά σέλας μέσα από πόλη εμένα μου φαίνεται ύποπτο.

 

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως αν προσέξουμε τις "ρίγες" συγκλίνουν όλες στο ίδιο σημείο στα αριστερά της φωτογραφίας έξω από την εικόνα. Μάλιστα, το σημείο σύγκλισης είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τα φώτα της ΔΕΗ που φαίνονται στη φωτογραφία. Νομίζω η φωτογραφία που παραθέτω είναι σαφέστατη (οι πιο δύσπιστοι μπορούν να δοκιμάσουν να τραβήξουν μόνοι τους ευθείες στο Photoshop, είναι εύκολο). Δηλαδή, οι πρασινομπλέ ρίγες προήλθαν από παρείσακτο φως μιας λάμπας της ΔΕΗ. Κατά τη γνώμη μου αυτό το στοιχείο (ότι οι ρίγες συγκλίνουν προς το έδαφος) είναι πολύ ισχυρό και για να μεταπειστώ θα πρέπει κανείς να μου εξηγήσει πώς γίνεται το "σέλας" να φαίνεται σα να έρχεται από τις λάμπες της ΔΕΗ και να είναι όντως σέλας και όχι παρείσακτο φως (stray light).

 

Τέλος, σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες αστραπές σε ξάστερο ουρανό, και για αυτό έχω πολύ καλή εξήγηση, γιατί έχω δεί το φαινόμενο ένα σωρό φορές. Κατ'αρχήν, το σέλας δεν αναβοσβήνει σαν αστραπές ποτέ. Αχνά αναβοσβήσματα στον ουρανό, οτιδήποτε κι αν είναι σέλας δεν είναι. Στον Αγιόκαμπο Λάρισας (για όσους δεν ξέρουν βρίσκεται στα παράλια του νομού Λάρισας στα νότια του Κισσάβου) αρκετά ξάστερα βράδυα του καλοκαιριού και του πρώιμου φθινοπώρου έβλεπα και ακόμα βλέπω επαναλαμβανόμενες αστραπές χωρίς να ακούγεται τίποτα και χωρίς σύννεφα στον ουρανό. Το φαινόμενο είναι τακτικό και δεν έχει να κάνει με τον ηλιακό κύκλο. Αρχικά το έβρισκα αλλόκοτο. Το έψαξα και πολύ εύκολα βρήκα πως οι αστραπές είναι στ' αλήθεια αστραπές από τοπική καταιγίδα στην κορυφή του Κισσάβου 22 χιλιόμετρα μακριά. Εκεί πάνω έχει και σύννεφα και βροχή και οι αστραπές αχνοφαίνονται ως τον Αγιόκαμπο. Υποψιάζομαι πως μια φορά η αιτία ήταν καταιγίδα στη Χαλκιδική περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά, αλλά δεν παίρνω και όρκο. Συνεπώς είναι πολύ πιο πιθανό οι επαναλαμβανόμενες εκλάμψεις στην Αλεξανδρούπολη να προέρχονται από κάποια σχετικά κοντινή καλοκαιρινή μπόρα, παρά από το σέλας.

 

Υ.Γ. Αν το ύφος μου είναι τσεκουράτο δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν, δεν το έκανα από κακία, ή θυμό ή οτιδήποτε παρόμοιο, όφειλα όμως να τα πω "τεχνικά", ως έχουν.

Image_14.thumb.jpg.d5e0c8302736f876b077734c1aa8766f.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν ήταν όντως σέλας και όχι φωτορύπανση από την μεγάλη έκθεση ή τίποτε τρίτο,

χαίρομαι για όσους Αλεξ/τες και Αλεξ/τισσες το είδαν, και ζηλεύω απεριόριστα...

 

Κάπου είχα διαβάσει πως είχε παρατηρηθεί παλαιότερα το Σέλας στην βόρεια Ελλάδα

όταν σε μια παρόμοια περίπτωση η «ομπρέλα» του σέλαος είχε κατέβει αρκετά νότια.

 

Αν το βρω θα το παραθέσω.

 

edit: Τώρα κατάλαβα πως δεν αμφισβητείς το γεγονός να έχει παρατηρηθεί Σέλας στην Ελλάδα,

αλλά το πόσο ή όχι απεικονίζει Σέλας η φωτογραφία που παρέθεσε ο φίλος μας.

δS>=0 (c.s.)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης