ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Αυτό που βλέπω πως σημβαίνει είναι οτι η θρησκεία και η Ύπαρξη θεού έχουν φάει τα ψωμιά τους εδώ και καιρό ,τώρα η επιστήμη έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που έχει αποκλείσει την ύπαρξη θεού,μόνο ένας ηλίθιος ή ένας άνθρωπος χωρίς παιδεία μπορούν να πιστεουν ακόμα στον θεό,και μόνο πολιτικές σκοπιμότητες σπέρνουν την ιδέα του Θεού στις πλατειές λαικές μάζεςκαι την διατηρούν ακόμα και σήμερα,και αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει αυτή η αντίδραση στο βιβλίο του. Φϊλε Astrozilla, Με μεγάλη μου λύπη, να σου πώ ότι με δεδομένο ότι δεν μπορείς να αποδείξεις την ύπαρξη του θεού (παρα μόνο βασιζόμενος σε υπαρξιακά η και φιλοσοφικά δόγματα) άλλο τόσο είναι αδύνατον να αποδείξεις την Ανυπαρξία του, χωρίς να καταφύγεις σε λογικά παράδοξα (του είδους "Είμαι τυφλός δεν βλέπω το φώς, άρα δεν υπάρχει"). Πολιτικά και ιδεολογικά μπορείς να αποδείξεις ότι θέλεις, αφού δεν χρειάζεται να φέρεις αποδείξεις περι αυτών που λές..Επιστημονικά, δεν μπορείς. Και τέλος, να σου πώ ότι, το ότι δεν συμφωνώ ιδεολογικά μαζί σου δεν κάνει ηλίθιο ή απαίδευτο εμένα (που μπορέι και να πιστεύω) ούτε εσένα που δέν. Η παιδεία μας εκφράζεται αλλοιώς και δυστυχώς δεν το βλέπω! ΦΙλικάΔημήτρης Δημήτρης
terring Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Μάγκες ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να πιστεύει ότι του δίνει δύναμη και κουράγιο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκαλούμε αμόρφωτο όποιον δεν συμφωνεί με τις απόψεις μας. Να συνεχίσουμε τη συζήτηση ήσυχα και πολιτισμένα ή θα το φάει και αυτό το θέμα η κλειδαριά; "Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ
koukanto Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 " Πολλα μεν δη και αλλα ιδοι τις αν εν Ελλησι, τα δε και ακουσαι θαυματος αξια. Μαλιστα δε τοις Ελευσινι δρωμενοις και αγωνι τω εν Ολυμπια μετεστιν εκ ΘΕΟΥ φροντιδος" Παυσανιας 5,10,Β Σιγουρα και αλλα πολλα αξιοθαυμαστα μπορει κανεις να δει η να ακουσει στον τοπον των ΕΛΛΗΝΩΝΠερισσοτερο ομως της Ελευσινας τα δρωμενα και ο αγωνας της Ολυμπιας εχουν μεσα τους κατι αποτην φροντιδα του Θεου Φιλικα Αντωνης ΚουκουλαςΜελος EAE
ΜΑΣΤΡΟ-ΝΙΚΟΣ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Δεν ανοιγω νέο θέμα μιας και αφορά τον ίδιο επιστήμονα. Στο ίδιο βιβλίο που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα αναιρεί την "θεωρία του παντός" που υποστήριζε πριν μερικά χρονια. Όλο το άρθρο στο:news247.gr/kosmos/science/strofh_apo_ton_xokingk.505406.html
terring Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Εγώ προσωπικά προτιμώ να περιμένω να διαβάσω το βιβλίο παρά να αναμασώ όσα λέει το 247 "Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ
loudo5 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 κοιταξτε παιδια.....εγω δεν θελω να πω αν υπαρχει ή οχι θεος,ουτε θεωρω σωστο να λεμε ηλιθιο ή μη σκεπτομενο οποιον δεν πιστευει,αλλα αν λεγαμε εντελως υποθετικα οτι ο θεος υπαρχει,τοτε ποιος ο λογος να εξελισσομαστε;ας τα περιμεναμε ολα απο το καλο θεουλη!!!ας πηγαιναμε καθε μερα στην εκκλησια και ας προσευχομασταν να μας εχει ο θεος καλα.Και τι;ετσι θα προχωρησουμε μπροστα;Οταν ο,τι μας συμβαινει βαζουμε μπροστα τον θεο και δεν προσπαθουμε μονοι μας να καταλαβουμε γιατι συναιβει αυτο; και θα συμφωνησω πως η Θρησκεια δημιουργηθηκε για καποιες σκοπιμοτητες(10 χρονια στο σχολειο θρηκευτικα,οταν την γεωγραφια,γεωλογια την κανουμε μονο 4).Ας παρουμε για παραδειγμα τον χριστιανισμο.Πως θα ανεβαινε διαφορετικα το βυζαντιο αν δεν εκχριστιανιζοταν ο αυτοκρατορας οταν ολη η ανατολη πιστευει.Και,αφου ο θεος μας δημιουργησε,οι ευαγγελιστες που ηταν εμπνευσμενοι απο το αγιο πνευμα γιατι γραφανε οτι η γη ειναι επιπεδη; Τελος θα ηθελα να σημειωσω πως δεν εχω προβλημα με την θρηκεια,αλλα με τον τροπο που πιστευουμε. Ο θεός και η φύσις μηδέν μάτην ποιούσιν. Περί Ουρανού
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Μια συμβουλή προς μερικούς από τη νεολαία του φόρουμ: Να δείχνετε ΣΕΒΑΣΜΟ προς κάποιον που είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ. Να αναρωτηθείτε τι θα είχατε πετύχει εσείς αν είχατε καθηλωθεί σε αναπηρική καρέκλα. Δεύτερον, να προσέχετε τις πηγές σας. Είναι ένα μικρό θεματάκι που όντως το έχουμε στο φόρουμ: πολύ συχνά βλέπω παραπομπές σε τρωκτικά, ingr και λογιών λογιών μπλογκς και φρούτα του δάσους. Επιπλέον, πριν μάθουμε δε μιλάμε - αν και για νεώτερους ανθρώπους είναι αναμενόμενο να μην είχαν τον απαιτούμενο καιρό να μαζέψουν τις γνώσεις. Έτσι, αυτό που οι δημοσιογράφοι παρουσίασαν ως κοτσάνα που πέταξε ο Χώκινγκ για τους εξωγήινους, στην πραγματικότητα, ΑΝ ΞΕΡΑΤΕ, θα το σχολιάζατε αλλιώς, όπως θα του ταίριαζε, γιατί κατ' αρχήν δεν είναι τίποτα καινούριο, και δεν είναι καν ιδέα του Χώκινγκ, αλλά ήδη το έχουν συζητήσει οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη SETI εδώ και δεκαετίες (ήδη από τις αρχές των 80s) και δεν είναι καθόλου ακραία άποψη. Τι συμπεραίνω εγώ τώρα; Ότι παρόλο που κάποιοι είναι ερασιτέχνες αστρονόμοι, δε διάβασαν ποτέ κάτι για τη SETI. Να χλευάζουν όμως δε διστάζουν καθόλου. Τώρα, για τα όσα δήλωσε ο Χώκινγκ, εμένα δε μου προκάλεσαν καμία έκπληξη, γιατί ήξερα ήδη ότι ο Χώκινγκ ήταν αυτής της γνώμης, μια και την έλεγε ήδη από τη δεκαετία του 80. Συγκεκριμένα, στο τελευταίο κεφάλαιο του Χρονικού του Χρόνου, που και για αυτό υποψιάζομαι (από όσα διαβάζω εδώ) πως η νεολαία μας δεν έχει διαβάσει. Μάλιστα, ο Καρλ Σαγκαν λέει για το Χρονικό του Χρόνου (ήδη στα 1987, στην εισαγωγή του βιβλίου): "...Αυτό επίσης είναι ένα βιβλίο για το Θεό... ή μάλλον για την απουσία του Θεού. Η λέξη Θεός γεμίζει τις σελίδες. Ο Χώκινγκ ξεκινά μια αναζήτηση ώστε να απαντήσει το διάσημο ερώτημα του Αϊνστάιν για το αν ο Θεός είχε οποιαδήποτε επιλογή όταν δημιούργησε το σύμπαν. Ο Χώκινγκ προσπαθεί, όπως σαφώς δηλώνει, να κατανοήσει το μυαλό του Θεού. Και αυτό είναι που κάνει το συμπέρασμα της προσπάθειας τόσο αναπάντεχο, τουλάχιστον μέχρι τώρα: ένα σύμπαν χωρίς όρια στο χώρο, χωρίς αρχή ή τέλος στο χρόνο, και με ένα Δημιουργό που δε χρειάζεται σε τίποτα" . Αυτό δεν απέχει καθόλου από ότι λέει στο νέο του βιβλίο ο Χώκινγκ. Τέλος, για το ότι ο Χώκινγκ είναι φερέφωνο άλλων μεγάλων συμφερόντων... Δε βαριέσαι. Παλίοτερα στο Astrovox κάποιος είπε τον Αϊνστάιν απατεώνα. Συμβαίνουν αυτά.
loudo5 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 φιλε νικο,μιας και αναφερθηκες στην νεολαια και επειδη ανηκω και εγω εκει,το βιβλιο το χρονικο του χρονου το εχω ηδη παραγγειλει και το περιμενω την επομενη εβδομαδα και θα ηθελα με ενδιαφερον να το διαβασω!!! και οσο για τον σεβασμο,δεν νομιζω πως πρεπει να σεβομαι καποιον μονο και μονο επειδη ειναι καλυτερος απο μενα,αλλα επειδη νιωθω πραγματικα πως του αξιζει.και βεβαια στις περιπτωσεις Einstein και Hawking ανατριχιαζω και μονο που αναφερομαι σε αυτους. Ο θεός και η φύσις μηδέν μάτην ποιούσιν. Περί Ουρανού
blackholesun Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Τέλος, για το ότι ο Χώκινγκ είναι φερέφωνο άλλων μεγάλων συμφερόντων... Δε βαριέσαι. Παλίοτερα στο Astrovox κάποιος είπε τον Αϊνστάιν απατεώνα. Συμβαίνουν αυτά. Τελος να ξερεις και εσυ κατι ομως , οτι πλεον ειμαστε σε πολυ κερδοσκοπικα χρονια που εξυπηρετουνε πολλους και διαφορους παραγωντες, οπως επισης υπαρχουν και καποιες υπερβολικες θεοποιησεις μερικων σπουδαιων ανθρωπων, δεν ξερω αν το λες για 1,2 αλλα επειδη οπως διαβασα δεν υποβαθμισε κανεις τον Χωπκινς ουτε τον ειπε απατεωνα, ισα ισα ειναι σπουδαιος επιστημονας, αλλα δυστυχως εξαιρετικοι ανθρωποι αποτελουν και ιδιαιτερο στοχο ως προς κερδοσκοπικες οφιλες, αυτο ειπαμε 2,3 παραπανω. Σεβασμο εχουμε ολοι ως προς τον Χωπκινς και ως προς αναλογους ξεχωριστους ανθρωπους που κανανε ιστορια.
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Σωτήρη, έγραψα όσα έγραψα επειδή σεβασμό για το Χώκινγκ σε αυτό το thread δεν είδα. Αντιθέτως μάλιστα. Και ειρωνικά σχολιάκια είδα, και αφοριστικές απορρίψεις με άκομψο ύφος ( "βρίσκω τις απόψεις του Χώκινγκ άκυρες" ) "περίεργες" δηλώσεις και κούνιες που κουνάνε και "αυτά είναι αστεία πράγματα". Όντως, δε μίλησαν όλοι έτσι, μερικοί όμως δεν έχουν μέτρο. Ο Χώκινγκ κατέχει την έδρα που είχε ο Νεύτων στο Trinity College στο Cambridge. Αν είναι φερέφωνο, πόσο πιο έξυπνοι είναι αυτοί που τον κινούν σα μαριονέτα;
blackholesun Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Οπως ειπες δεν μιλησαν ολοι ετσι. Ειπες κατι σωστο , ας μεινει τουλαχιστον αυτο που ειπες, ας βρισκομασταν στην θεση του να δουμε σε τι επιπεδο θα ειχαμε φτασει... Αν και μερικες φορες ο ανθρωπος κανει focus πιο πολυ οταν ειναι περιορισμενος οπως για παραδειγμα ο Χωπκινς, αν και να σου φενεται παραξενο μπορω να σου πω με βεβαιοτητα οτι αν δεν ειχε την παθηση που εχει μπορει να μην ειχε φτασει σε αυτο το σημειο της ευφυιας του, και αυτο οχι λογο του IQ του που θα παρεμενε το ιδιο , αλλα απο τις περιορισμενες ευθυνες του σωματος του, αυτο πιστευω οτι τον εκανε να αχοληθη με την κοσμολογια και και να εχει σημερα το γνωστο του ονομα ηταν οτι δεν ειχε πολλες λυσεις να ασχοληθη με πολλα πραγματα, και αυτος ο μονοδρομος που ασχοληθηκε τον εκανε να γινει master. Ο Πατερας μου θυμαμαι παλια μου ελεγε κατι, ποτε να μην ασχολησε με πολλα πραγματα μαζι, να επικεντρωνεσε μονο σε ενα. μονο τοτε θα γινεις πραγματικα καλος. Ε, εκανα το αντιθετο
Bi2L Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Νίκο θεωρώ οτι είπες πολύ σωστά, αν και προς το παρον δεν θα παρω τι αρχικες σκέψεις μου πίσωΩς τωρα αυτα που εχω ακουσει για το νεο βιβλιο του Στ.Χώκινγκ με βρίσκουν σχετικα σύμφωνο μιας κι εγω οπως και πολλοι απο εσας θα τα έχετε ηδη φιλοσοφήσει, πιστευω οτι οποιος διαβασει το νεο βιβλιο θα βρει και θα μαθει πολλα περισσοτερα πραγματα απο αυτα που μας δινουν τα ΜΜΕ το οποια κανουν λογο μονο για την περι μη Θεϊκής δημιουργίας του σύμπαντος, οπου απο εκει πιαστήκαμε όλοι... και δεν ξερω αν ειναι κακή* προώθηση του βιβλίου ή απλα κριτική των ΜΜΕ για το βιβλίο. Καλή ανάγνωση Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 ... μόνο ένας ηλίθιος ή ένας άνθρωπος χωρίς παιδεία μπορούν να πιστεουν ακόμα στον θεό... 1. Η ευγένεια και η καλή προαίρεση αποτελούν αρετές2. Δεν επιτρέπονται περιφρονητικά σχόλια και ειρωνικές υποδείξεις προς άλλα μέλη4. Απαγορεύονται οι υβριστικές εκφράσεις, οι προσβολές μελών και το χυδαίο λεξιλόγιο...1. Τα θέματα του forum είναι αστρονομικού ενδιαφέροντος...3. Δεν επιτρέπονται δημοσιεύσεις που διακατέχονται από μισαλλοδοξία, ρατσιστικές ιδέες, φανατισμούς και εθνικές αλαζονείες Μέσα σε μια προταση σου μόνο έχεις "γειώσει" κανονικά 5 κανόνες του forum που σου παρέχει χώρο για να εκφράσεις τις αστρονομικές σου απόψεις...
astrovox Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2010 Παιδιά ενδιαφέρουσα η συζήτηση. Ζητώ συγγνώμη από όσους συζήτησαν κρατώντας το επίπεδο αλλά το θέμα κλειδώνει μέχρι νεοτέρας γιατί τα θρησκευτικά ζητήματα είναι εκτός θεματολογίας φόρουμ. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Προτεινόμενες αναρτήσεις