Jump to content

UHTCoatings


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα παιδιά

οι ultra high transmission επιστρώσεις μπορούμε να πούμε ότι ισοδυναμούν με κάποια ( και πόση;) αύξηση στην διάμετρο του τηλέσκοπίου σε σύγκριση με τις standard επιστρώσεις;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ως προς την διακριτικη ικανοτητα η οποια εξαρταται απο το ανοιγμα δεν ισοδυναμουν με καμμια αυξηση.

Ιδια παραμενει ειτε unocated ειτε απλα coatings ειτε UHTC.

Ως προς την φωτοσυλλεκτικη ικανοτητα και 10% παραπανω φως να χεις με UHTC θα δεις θεωρητικα 0.1 μεγεθη αμυδροτερα αστρα,πρακτικα δεν πιστευω να δεις καμμια διαφορα.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη, σύμφωνα με κάποιο τέστ του S&T η διαφορά είναι μικρότερη από το 20% που διαφημίζει η Meade. O μέσος όρος αύξησης της φωτεινότητας στα διάφορα μήκη κύματος είναι περίπου 15%. Η διαφορά αυτή γίνεται αισθητή σχεδόν μόνο αν έχεις δύο τηλεσκόπια δίπλα-δίπλα.

 

Για να καταλάβεις άμεσα τη διαφορά, σκέπασε και ξεσκέπασε διαδοχικά το τηλεσκόπιό σου κατά 15% της επιφάνειάς του. Προϋποθέτει λίγη γεωμετρία του κύκλου, αλλά υπάρχει και άμεσος τρόπος: Αν δεις το άνοιγμα του τηλεσκοπίου σαν ...πίτσα, φτιάξε ένα κομμάτι πίτσας από χαρτόνι με γωνία ίση με 360° Χ 100/15= 54° ή αλλιώς σαν κομμάτι πίτσας που κόπηκε σε 7 περίπου κομμάτια. Μ' αυτό σκέπασε και ξεσκέπασε το άνοιγμα του τηλεσκοπίου παρατηρώντας τη διαφορά φωτεινότητας. (Αγνόησε τη μείωση του κοντράστ λόγω της πρόσθετης παρεμπόδισης από το κομμάτι της πίτσας.)

 

Από μαθηματική σκοπιά, η αύξηση της φωτεινότητας (ή της συλλεκτικής επιφάνειας) κατά 15%, ισοδυναμεί με αύξηση της διαμέτρου κατά 7,2% [(τετραγωνική ρίζα του 1,15) - 1]. Με άλλα λόγια, ένα επιστρωμένο με UHTC 8ιντσο έχει τη φωτεινότητα ενός μή επιστρωμένου τηλεσκοπίου 8,58". Και «βλέπει» μέχρι αστέρες κατά ln1.15/ln2.518=0.15 μεγέθη αμυδρότερους, μάλλον ασήμαντη διαφορά όπως είπε και ο Γιώργος.

 

Η σημασία των επιστρωμένων οπτικών είναι μεγαλύτερη στην παρατήρηση των πλανητών όπου τα επιστρωμένα οπτικά υπερέχουν σε κοντράστ, γιατί αποφεύγουν τις έντονες, ανεστίαστες ανακλάσεις που «ξεθωριάζουν» ελαφρά την εικόνα. Επίσης είναι μεγάλη η σημασία των επιστρώσεων στους προσοφθάλμιους φακούς όπου υπάρχουν πολλές επιφάνειες που προκαλούν ανακλάσεις.

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης