Dimitris Nikolaidis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2005 Καλησπέρα σέ όλους,άρχισα να ασχολoύμαι σχετικά πρόσφατα με την αστρονομία και έτσι αγόρασα ένα SKYWATCHER 8" με ισημερινή στήριξη EQ5.Εχω όμως το εξής πρόβλημα, προσπαθώ να κάνω πολική ευθυγράμμιση τοποθετώντας το γεωγρ,πλάτος στις 35ο (βρίσκομαι στα Χανιά με γεωγραφ.πλάτος 35ο29΄), αλλά αναγκάζομαι να "σηκώσω" ακόμα πιό ψηλά το τηλεσκόπιο (ένδειξη στο δίσκο περίπου 40ο ) για να δώ τον Πολικό.Ξέρετε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό ?Αν ναί μπορεί κάποιος να βοηθήσει?μφχΔημήτρηςe-mail adress : Dimitris.Nikolaides@shell.com "Καί είς τήν σκοτιάν βαθείαν,είς τό απέραντον διάστημα,τα φώτα σιγαλέα κινώνταιτων αστέρων λελυπημένα" Α.ΚΑΛΒΟΣ. . . φιλικάΔημήτρης
aristarchus Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2005 Δημητρη, Ο πολικος αστερας ειναι απλα μια ΕΝΔΕΙΞΗ οσον αφορα τον πραγματικο πολικο. Στην πραγματικοτητα, ο πολικος αστερας απεχει λιγο κατω απο μια μοιρα! Με ενα αλφαδι, κοιτα η βαση να ειναι στημενη σωστα σε σχεση με το εδαφος. Μετα με την τεχνικη του "διπλου αστερα ευθυγραμμιση" θα βρεις τα σωστα σημεια περι αποκλισης και ορθη αναφορας. Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2005 Δημήτρη, καλώς ήρθες στο forum! Έχω κι εγώ την EQ5. Για να είναι σωστή η ένδειξη του γ. πλάτους (± 1°, επειδή ο πολικός απέχει σχεδόν 1° από τον ουράνιο Βόρειο Πόλο) πρέπει: 1. Η βάση να είναι οριζοντιωμένη (αλφαδιασμένη) και2. Ο δίσκος με τη χάραξη των μοιρών να έχει κολληθεί με ακρίβεια πάνω στη βάση από το εργοστάσιο. Στη δική μου βάση χρειάστηκε να τον ξεκολλήσω και να τον περιστρέψω 1,5° πριν τον ξανακολλήσω. Αν χρειαστεί να το κάνεις, η διαδικασία είναι: - α) Οριζοντίωση της βάσης με αλφάδιασμα στην κορυφή του τρίποδα.- β) Πολική ευθυγράμμιση- γ) Ξεκόλλημα του δίσκου μοιρών και ξανακόλλημα ώστε να δείχνει το γεωγραφικό σου πλάτος. Μη σε απασχολούν οι ενδείξεις της βάσης. Φρόντισε τις ανεπιθύμητες ταλαντώσεις αλλάζοντας τον «ελαστικό» αλουμινένιο τρίποδα με μασίφ ξύλινο ή άλλο βαρέως τύπου (http://www.aktistar.gr). H βάση θα μεταμορφωθεί! Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα