nikk2875 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27, 2010 Έχω ψάξει αρκετά στο forum, αλλά δεν έχω βρει πολλά σχετικά με το συγκεκριμένο : http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=717 Αν υπάρχει κάποιος που έχει ή είχε το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, θα ήθελα να μου μεταφέρει την εντύπωση του για την απόδοση του ειδικά σε χαμηλές και μεσαίες μεγεθύνσεις. Επίσης για την επίγεια παρατήρηση. Ευχαριστώ! Νίκος Κουρούνης Celestron C8 XLTHelios Apollo 15X70Vixen Ultima 7X50
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27, 2010 Γεια χαρά! Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο το αγόρασα πρόσφατα από τον Αντώνη Ροσσολάτο εδώ στο astrovox. Πήρα μόνο το σωλήνα αναβαθμισμένο με εστιαστή crayford από τον Αντώνη συνεπώς δεν μπορώ να αποφανθώ για τον αρχικό εστιαστή πάντως ο crayford είναι άριστος αλλά έχει το μειονέκτημα πως δεν έχει "πατούσα" να δέχεται ερευνητή αν και αυτό δεν με νοιάζει με έναν 32mm Erfle το τηλεσκόπιο δεν έχει ανάγκη από ερευνητή.Η απόδοσή του είναι η αναμενόμενη. Για χαμηλές μεγεθύνσεις και "σκούπισμα" του ουρανού είναι άριστο. Στη σελήνη και τους πλανήτες παρουσιάζει το αναμενόμενο έντονο δευτερεύον φάσμα από μπλε-βιολέ φώς σαν "κρόσι" γύρο από τον σεληνιακό δίσκοΜειώνοντας το άνοιγμα (απλά βγάζοντας μόνο το μικρό καπάκι) γίνεται ένα 2" f/10 περίπου με ελάχιστο χρωματικό σφάλμα. Στους πλανήτες το προτιμώ έτσι! Στο Δία με έναν 4mm orthoscopic (125x) παρουσίαζε έντονο χρωματικό σφάλμα ωστόσο η σκιά του Γανυμήδη φαινόταν μια χαρά πάνω στον πλανήτη, το ίδιο και όταν μείωνα το άνοιγμα σε 2". Στην ίδια μεγέθυνση ανέλυε τον διπλό διπλό ε Λύρας καθαρά (με πλήρες άνοιγμα όμως).Επίσης σε χαμηλή μεγέθυνση "σκούπισα" εύκολα τον κομήτη Hartley 2. Οι θεάσεις του γαλαξία της Ανδρομέδας (Μ31) και του Τριγώνου (Μ33) ήταν μαγευτικές!Αν θέλεις ένα τηλεσκόπιο για χαμηλές μεγεθύνσεις και σάρωση αστρικών πεδίων είναι ό,τι πρέπει. Αν το θέλεις για πλανητική παρατήρηση ψάξε κάτι άλλο (αν είναι διοπτρικό τότε πάρε το μακρύ 4" της Skywtcher). Αν δεν έχεις τηλεσκόπιο τότε επίσης πάρε κάτι άλλο, δεν είναι τηλεσκόπιο γενικής χρήσεως και ως εκ τούτου δεν το συνιστώ για πρώτο ή/και μόνο τηλεσκόπιο.Επίσης για τηλεσκόπιο που είναι για σάρωση αστρικών πεδίων θα το προτιμούσα σε υψοαζιμουθιακή στήριξη και όχι στην EQ3-2 στην οποία το τοποθέτησα μιας και την έχω από το 6" f/8 Skywatcher νευτώνιό μου.Για επίγεια παρατήρηση είναι καλό επίσης. Κι εκεί μπορείς να μειώσεις το άνοιγμα αν σε ενοχλεί το χρωματικό σφάλμα που φαίνεται ειδικά στις άκρες λευκών αντικειμένων.Στην αστροφωτογράφηση/επίγεια φωτογράφηση δεν το δοκίμασα ακόμα και ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα.Να πω επίσης πως η έκδοση που αγόρασα από τον Αντώνη είναι η παλιά με γαλάζιο χρώμα (ναι έπαιξε κι αυτό ρόλο στην απόφασή μου!) ωστόσο δεν νομίζω πως έχει διαφορά πέραν της χρωματικής Ελπίζω να βοήθησα. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Μιχάλης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27, 2010 λεει οτι μπορει να χρησιμοποιηθει ως τηλεφακος ,εχει καλα αποτελασματα η μουφα? το σκεφτομαι να το παρω σαν ενα τηλεσκοπιο γενικης χρησης,μια που ειναι και μικρουλη να το χω δω αθηνα...αλλα αξιζει τα λεφτα του? stargazeshots.com
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27, 2010 Δεν είναι τηλεσκόπιο γενικής χρήσης. Ήδη απάντησα. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27, 2010 Δεν έχω το τηλεσκόπιο αυτό αλλά το αμέσως μικρότερο, Synta 80/400. Όπως τα λέει ο Γιώργος είναι, δεν κάνει για όλες τις δουλειές, αλλά είναι υπέροχο για να χαζεύεις τα αστρικά πεδία σε χαμηλή μεγέθυνση, κάτι σαν μεγάλο μονοκιάλι. Χθες έκανα αυτό ακριβώς, με 20x και απόλαυσα μια όμορφη εικόνα του ουρανού, παρατηρώντας πολλά ανοικτά σμήνη όπως του Περσέα και του Tοξότη, αλλά ακόμη και το Μ22, το Μ13 (μικρές χνουδωτές μπαλίτσες) και τον Albireo (τα χρώματα ήταν σαφέστατα). Το χρώμα σχετίζεται και με την μεγέθυνση και μπορεί να φανεί και σε λαμπρά αστέρια, όπως ο Vega που είδα χθες σε μεγαλύτερες από 30x. Στην επίγεια είναι απολαυστικό (με διαγώνιο 45 μοιρών). Πράγματι η αλταζιμουθιακή εξυπηρετεί καλύτερα και ο αγαπημένος μου τρόπος είναι ένας φωτογραφικός τρίποδας που είναι και η μόνη επιλογή για επίγεια. Αυτά τα τηλεσκόπια δεν χρειάζονται GOTO ακόμη και αν τα δουλεύει ο πλέον άσχετος, καθώς έχουν τόσο ευρύ πεδίο που βρίσκεις εύκολα τα πάντα. Το λέω γιατί κυκλοφορεί και ως NexStar 102 SLT ή iOptron Smartstar 80 με GOTO. Καλύτερα ο φωτογραφικός τρίποδας.Ο εστιαστής είναι αποτελεσματικός αν και αισθάνεσαι μια βημάτωση που δεν ενοχλεί καθόλου. Δεν είναι τηλεσκόπιο γενικής χρήσης κατά την έννοια που εννοεί ο Γιώργος καθώς του λείπουν οι ποιοτικές εικόνες σε μεγάλες μεγεθύνσεις (ο λόγος που πήρα και ένα Mak 102/1325 μετά από αυτό). Είναι όμως κατά μία άλλη έννοια. Μπορείς να το στρέφεις από εδώ και από εκεί με μεγάλη ευκολία. Έχω ακολουθήσει αεροπλάνα και δορυφόρους, έχω δει πλανήτες, φεγγάρι και αστρικά σμήνη, βάρκες και καράβια, τα Red Arrows (αυτό ακόμη και με κιάλια είναι δύσκολο), την κίνηση στο Πασαλιμάνι από την Καστέλα (οι λάμπες του δρόμου βγάζουν έντονο χρώμα, αλλά μόνον αυτές) κλπ. Δοκιμάζω τα προσοφθάλμια εκεί, καθώς δεν συγχωρεί λόγω f/5. Το δουλεύω από 16x έως 50x, αλλά κάποτε ως 100x. Χθες είδα τον Δία στα 100 με 20mm + Barlow 2x + Powermate 2.5x και παρόλο το λουλακί χρώμα τριγύρω του μπόρεσα να δω τις ζώνες που βλέπω και με το άλλο των 150mm. Χρησιμοποιείται και σαν οδηγητικό βεβαίως.Γενικά είναι ένα τηλεσκόπιο πολύ διασκεδαστικό και αρκετά φθηνό και στις δύο εκδόσεις των 80 και 102 mm, αλλά και πολύ ελαφρύ. Ότι άλλο τηλεσκόπιο και να έχεις δεν βλάπτει να υπάρχει και ένα μικρό φθηνό αχρωματικό σαν και αυτό σε ετοιμότητα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Μιχάλης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2010 κ.kokkolis με καλυψατε! αυτο ακριβως εννουσα λεγοντας γενικης χρησης,λιγο απ ολα,χωρις να εχω απαιτησεις για τρομερη ποιοτητα. stargazeshots.com
nikk2875 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2010 Γιώργο-Κώστα καλύψατε και μένα με τις απαντήσεις σας. Έχω ηδη ένα 6'' f/8 που είναι το κύριο τηλεσκόπιο μου. Το 4'' το σκέφτομαι σαν grab'n'go λύση γιατί ήθελα κάτι καλύτερο από κυάλια. Δεν το σκεφτομαι για πλανητική παρατήρηση, αλλά για ευρύ πεδίο με τον LVW 22mm σε καμιά εκδρομή. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας! Νίκος Κουρούνης Celestron C8 XLTHelios Apollo 15X70Vixen Ultima 7X50
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα