Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

σημερα το πρωι μου δημιουργηθηκε η εξης απορια.

αφου χθες το βραδυ η σεληνη ανετειλε γυρω στις 9 γιατι σημερα το μεσημερι δυει κατα τις 12 (οπως ειδα και στο stellarium)? :-s

δεν θα επρεπε το διαστημα αυτο να ειναι ακριβως 12 ωρες? :?

προφανως κατι μου διαφευγει... :shock:

συγχωρεστε την ασχετοσυνη μου στο θεμα κινησεις ουρανιων σωματων :oops: και αν καποιος μπορει ας μου το εξηγησει please... O:)

" αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Γεια σου Τιτη,

Δεν γνωριζω αν οι χρονοι που εγραψες ειναι σωστοι (θα το κοιταξω αργοτερα) αν και δεν μας νοιάζει ιδιαίτερα αφου υπάρχει εξήγηση.

Αυτο που γραφεις θα ηταν σωστο εαν η Σεληνη ηταν οριζοντια πανω απο τον Ισημερινό σε εντελώς τέλεια θεση ως προς αυτον... και χωρις να κινείται γυρω απο την Γη (και βεβαια χωρις την διαθλαση της ατμοσφαιρας, αλλα αυτο θελει λιγο παραπανω ανάλυση) Μονο τοτε θα την βλεπαμε για 12 ωρες και θ την χαναμε για αλλες 12.

Εφοσον η Γη κανει 360° μεσα σε 24 ωρες και η Σεληνη γυριζει γυρω απο εμας καθε ~28 μερες σημαίνει οτι η σεληνη κανει ~360° καθε 28 μερες αρα περιπου καθε μερα θα ειναι 360/28 ~13 μοιρες ποιο μπροστα απο εκει που ηταν χθες, οποτε για να την δουμε εμεις θα πρεπει η Γη να περιστραφεί άλλες 13 μοιρες :wink:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Γεια σου Τιτη,

Εφοσον η Γη κανει 360° μεσα σε 24 ωρες και η Σεληνη γυριζει γυρω απο εμας καθε ~28 μερες σημαίνει οτι η σεληνη κανει ~360° καθε 28 μερες αρα περιπου καθε μερα θα ειναι 360/28 ~13 μοιρες ποιο μπροστα απο εκει που ηταν χθες, οποτε για να την δουμε εμεις θα πρεπει η Γη να περιστραφεί άλλες 13 μοιρες :wink:

εχεις απολυτο δικαιο, ](*,)

η σεληνη καθυστερει να ανατειλει καθε μερα γυρω στην 1 ωρα (αν δεν κανω λαθος) λογω του φαινομενου που περιεγραψες παραπανω. (και δεν θα επρεπε να καθυστερει την ιδια ωρα και για να δυσει???)

και με τις αλλες δυο ωρες τι γινετε? 8-[

μαλλον ειναι πολυπλοκο το φαινομενο :? , και μηπως στην διαρκεια του ετους το διαστημα που ειναι ορατη η σεληνη δεν παραμενει σταθερο? (περιπου οπως η διαρκεια μερας-νυχτας που μεταβαλλεται απο μερα σε μερα...) :-s

" αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε
η σεληνη καθυστερει να ανατειλει καθε μερα γυρω στην 1 ωρα (αν δεν κανω λαθος) λογω του φαινομενου που περιεγραψες παραπανω. (και δεν θα επρεπε να καθυστερει την ιδια ωρα και για να δυσει???)
Περιπου 1 ωρα (~50±λεπτα), οπως ειπαμε η Σεληνη ειναι ~13° μπροστα και η Γη κανει 15° σε 1 ωρα (360/24). Αλλα για γινει αυτο που λες θα επρεπε να ειμασταν στον Ισημερινο και η Σεληνη να ειναι σε οριζοντια θεση ως προς αυτον και φυσικα χωρις την διαθλαση της ατμοσφαιρας η οποια ειναι ~ 32' στην Ανατολη και ~ 32' στην Δυση αρα συνολικα εχουμε 64' απο την διαθλαση. Τωρα οσο αναφορα τον Ισημερινό... εφοσον η Γη δεν ειναι επιπεδη και η Σελήνη κανει κεκλιμένη τροχιά γυρω απο την Γη(διαφορετικη* καθε φορα) δεν μπορεις να πεις οτι οι χρονοι θα ειναι ιδιοι καθε φορα και διαφερουν για καθε σημειο πανω πανω στην Γη.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Τίτη καλησπέρα :mrgreen:

καταπληκτικές οι απορίες σου!

Στη διάρκεια κάθε μήνα η παραμονή της Σελήνης στον ουρανό διαφέρει

από 12-3 ώρες περίπου έως 12+3 ώρες.

Η διαφορά της διάρκειας οφείλεται στη καθημερινά διαφορετική απόκλισή της

το γνωστό μας "declination". Το γιατί ματαβάλλεται η απόκλιση της Σελήνης

θα το διαβάσεις μόνη σου.

Σε όλες όμως τις θέσεις απόκλισης μέσα στο μήνα, πάντα θα κερδίζει πάνω από

έξι μοίρες σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ουράνιο, σώμα κυρίως τα αστέρια που

θα έχουν την ίδια απόκλιση με αυτήν για εκείνη την ημέρα.

Αν για παράδειγμα η Σελήνη ανατείλει μαζί με τον Αντάρη, μετά από 12 ώρες,

λόγω της κίνησής της ανατολικά 13° περίπου την ημέρα,

την ώρα που θα δύει ο Αντάρης,

η Σελήνη θα είναι στις 6° πάνω από τον ορίζοντα και θα δύσει

αρκετά αργότερα.

Όσο για το πόση σημασία έχει η απόκλιση, σκέψου πόσες ώρες κρατάει η διέλευση του

Σκορπιού τις καλοκαιρινές νύχτες που είναι χαμηλά, σε σχέση με τον Ηρακλή.

Μη μπερδεύεσαι με 12 ώρες μέρας & νύχτας, καμία σχέση :)

Ο Ήλιος κινείται μόνο 1° σε 24 ώρες (φαινόμενη κίνηση, ουσιαστικά δεν πάει πουθενά)

και η διάρκεια της παρουσίας του οφείλεται επίσης στην απόκλιση του ανά εποχή.

(Δηλαδή στη διαφορετική κλίση της Γης ως προς αυτόν στη διάρκεια ενός χρόνου)

Αυτά...

νάσαι καλά typing practice in greek

• 1 έτος αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα. Θέλω να βιντεοσκοπήσω την σελήνη 2/Αυγ. Γιαυτό σήμερα διάλεξα να παρατηρήσω την ανατολή της πάνω από τον Υμηττό απο το ύψος της Ακρόπολης. Στις 19.50 περίπου η Σελήνη ανέτειλε αλλά στις 125 μοίρες και όχι στις 119 μοίρες που μου έδειχνε το stellarium. Υπάρχει κάποιο λάθος με το πρόγραμμα ή με την πυξίδα μου? Ευχαριστώ
Δημοσιεύτηκε

Η ρύθμιση της τοποθεσίας στο Stellarium (εννοώ γεωγραφικό μήκος και πλάτος) ήτανε η σωστή??

Αν αυτό είναι σωστό, τότε μάλλον θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την πυξίδα!

Συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, ο άνθρωπος κάτω απ'' το φεγγάρι να έχει μια θέση στον ήλιο. Ανώνυμος
Δημοσιεύτηκε
Ναι οι ρυθμίσεις ήταν σχεδόν τέλειες. Αλλά ούτως ή άλλως δεν νομίζω πως παίζει ρόλο αφού πάνω στον ουρανό από όπου και να είσαι θα την δείς στις ίδιες μοίρες στον ουρανό. (Ή κάνω λάθος?) .Δεν υπάρχει περίπτωση το πρόγραμμα δηλαδή να κάμει λάθος? Πώς μπορώ να ελέγξω την πυξίδα? Ευχαριστώ
Δημοσιεύτηκε
Η ενδειξη της πυξιδας δεν δειχνει τον γεωγραφικο βορρα αλλα τον μαγνητικο βορρα. Στην Αθηνα ο μαγνητικος βορρας βρισκεται σχεδον 4 μοιρες ανατολικοτερα του γεωγραφικου. Αν βαλεις και ενα μικρο σφαλμα στη μετρηση σου, η διαφορα εξηγειται.
Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα. Θέλω να βιντεοσκοπήσω την σελήνη 2/Αυγ. Γιαυτό σήμερα διάλεξα να παρατηρήσω την ανατολή της πάνω από τον Υμηττό απο το ύψος της Ακρόπολης. Στις 19.50 περίπου η Σελήνη ανέτειλε αλλά στις 125 μοίρες και όχι στις 119 μοίρες που μου έδειχνε το stellarium. Υπάρχει κάποιο λάθος με το πρόγραμμα ή με την πυξίδα μου? Ευχαριστώ

Το starry night δίνει και αυτό ανατολή στις 119 μοίρες άρα είναι σωστό. Ανατολή, όμως, πάνω από τον ορίζοντα, υποθέτοντας ότι δεν είχες καθόλου εμπόδια.

Πες μας λίγο πιο αναλυτικά ακριβώς τί μέτρησες. Η μέτρησή σου των 125 μοιρών αναφέρεται σε τι; Στο πότε ανέτειλε η Σελήνη πάνω από το βουνό; Λογικό, τότε, να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός.

Σε τί ώρα αναφέρεται η παρατήρησή σου; Με μπερδεύει η ώρα παρατήρησης που ανέφερες. Στις 29/7 η Σελήνη ανέτειλε πολύ νωρίτερα από τις 19:50, εκείνη την ώρα είχε ήδη φτάσει τις 20 μοίρες ύψος και τις 143 μοίρες αζιμούθιο.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Το ύψος του βουνού/λόφου/κτιρίου το υπολόγισες που κρύβουν τη Σελήνη;; Όπως επίσης και το ύψος το δικό σου απ'τον ορίζοντα.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Πολύ σωστός ο Thedkar φταίει η διαφορά γεωγραφικού - μαγνητικού πόλου. Όλα τα ύψη είναι υπολογισμένα σωστά. Μεγάλη γκάφα. Ευχαριστώ πολύ τι θα κάναμε χωρίς αυτή την μεγάλη κοινότητα. Καλές παρατηρήσεις παιδιά.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης