Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Εντάξει το άρθρο είναι καταπληκτικό αλλά ας μην ξεχνάμε πως ο Όμηρος έβαλε

και στοιχεία της δικιάς του εποχής.

Εξ'άλλου κατα την γνώμη μου πιστεύω πως η Ιλιάδα ΔΕΝ είναι αστρονομικό σύγγραμμα γιατί

μπορεί να μην έχουμε γραπτές αστρονομικές πηγές για τότε.Μπορεί ωστόσο να μην

ξέρουμε και πολλά πράγματα για την αστρονομία εκείνης της εποχής.

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Δημοσιεύτηκε
Για να είμαι σε θέση να σχολιάσω το εν λόγω κείμενο, θα πρέπει να έχω μελετήσει το έργο. Ωστόσο, αν και έχω αρκεστεί σε αυτά που προσφέρει το σχολικό βιβλίο, θα επιχειρήσω να εκφράσω την άποψή μου. Η Ιλιάδα δεν μπορεί να θεωρηθεί σύγγραμα. Οι αναφορές σε αυτήν σχετικά με αστερισμούς είναι λίγες και δε συντελούν στην εξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων. Κατά συνέπεια, μόνο ως ιστορική πηγή θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το έπος, παρά ως δοκίμιο αστρονομικού περιεχομένου. Όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Μάκης έπειτα, στον Όμηρο παρατηρούνται πολλοί αναχρονισμοί, οπότε ούτε καν ως ιστορική πηγή θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε. Ωστόσο, αν και δε μου αρέσει αυτή η τάση που έχουμε τα τελευταία χρόνια να ελληνοποιούμε τα πάντα, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο όντως να ισχύει. Την προσεγγιστικά καλύτερη απάντηση όμως, πιστεύω ότι θα μπορούσε να τη δώσουν οι γνώστες της αρχαιοελληνικής ποιητικής.

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Νομιζω οτι ειναι υπερβολικος ο παραλληλισμος, τωρα δεν μπορω να ξερω τι λεει μεσα το βιβλιο αλλα απο το λιγο που διαβασα μου φαινονται υπερβολικα... κατι σαν την διαφημιση του ΟΤΕ 11888 απο ολοι το βλεπουν κανουν παραλληλισμους =;

Κι εγω μπορω κανω εναν παραλληλισμο και να βαλω ολους τους δρομους και χωρια της Κερκυρας πανω στον ουρανο με πολυ ωραιο τροπο, αυτο τι σημαίνει οτι οι Κερκυραιοι τους εφτιαξαν με βαση τα αστρα;;

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Κι έπλασε πρώτα δυνατήν ασπίδα και μεγάλην

όλην με τέχνην και τριπλόν λαμπρόν τριγύρω κύκλον.

Με πέντε δίπλες έγινεν η ασπίδα και σ' εκείνην

λογιών εικόνες έπλαθε με την σοφήν του γνώσιν.

Την γην αυτού, τον ουρανόν, την θάλασσαν μορφώνει

τον ήλιον τον ακούραστον, γεμάτο το φεγγάρι,

τ' αστέρια οπού τον ουρανόν ολούθε στεφανώνουν,

την δύναμιν του Ωρίωνος, Υάδες, Πληιάδες,

την Αρκτον, που και Άμαξαν καλούν, και αυτού γυρίζει

πάντοτε, τον Ωρίωνα ασάλευτα τηρώντας.

Η μόνη που τ' Ωκεανού το λούσμα δεν γνωρίζει.

Ιλιάς, Ραψωδία Σ, 478-489

Μετάφραση Ιακώβου Πολυλά

Αν σας κάνουν εντύπωση αυτές οι θεωρίες, πέραν της ανάγκης των επιστημόνων να κάνουν κάποια ανακοίνωση με ικανοποιητικά citations, αναλογιστείτε ποιά ήταν η σχέση των ανθρώπων της πρωτοιστορίας και προιστορίας με τον ουρανό. Συνθήκες απόλυτου σκότους, φωτορύπανση μηδέν, τον ουρανό που κυνηγάτε στον Πάρνωνα ο ουρανός της Ακρόπολης τον ντρόπιαζε. Το θέαμα ήταν εκπληκτικό, δεν χρειάζόνταν αστρονομικές γνώσεις για να εκστασιαστείς. Πλοήγηση, πεζοπορία, σπορά και θερισμός, όλα εξαρτιώνται από αυτά τα μυστηριώδη φώτα που μόνο οι θεοί μπορεί να έβαλαν εκεί, ή είναι θεοί τα ίδια. Πως είναι δυνατόν να μην ορίζουν τις ζωές των ανθρώπων; Ναοί χτίζονται στο ''σχήμα του ουρανού'' με τρούλους όπου λαμποκοπούν χρυσά άστρα, ζιγκουράτ με έναν όροφο για κάθε πλανήτη, πυραμίδες προσανατολισμένες στον (τότε) πολικό αστέρα, μεγαλιθικά μνημεία προσανατολισμένα στο ηλιοστάσιο, τζαμιά με την ημισέληνο στην κορφή. Αυτοκράτορες και βασιλιάδες ντύνονται την λάμψη του ήλιου και των άστρων και οι σημαίες των κρατών σήμερα κρατούν την παράδοση ζωντανή. Αστέρι ο μαθητής, αστέρας του Hollywood, αστέρι της μπάλας. Όλα αυτά έρχονται από το παρελθόν, όπως ξέρουμε ο μέσος σημερινός άνθρωπος δεν μπορεί να ονομάσει ΕΝΑ αστέρι και δεν ξέρει να σου δείξει που πέφτει ο ήλιος, σε αντίθεση με τον ψαρά ή ναυτικό παππού του.

Η σχέση των παλαιών με τον ουρανό ήταν πολύ στενή και βαθειά. Οι ρίζες αυτές αντέχουν στον χρόνο και φουντώνουν κλαριά σαν την αστρολογία. Δείτε την απεικόνιση του Ταύρου και των Πλειάδων στο σπήλαιο Λασκώ (αστροτεχνόνημα διαβάζετε πότε- πότε ελπίζω) και θα καταλάβετε πως τα άστρα και οι θεότητές τους πρωταγωνιστούσαν στις διηγήσεις του Μάγου της φυλής γύρω από την φωτιά και από χείλη σε χείλη έφτασαν στις μέρες μας αφού πέρασαν και από τ' αυτί των Ομήρων.

Βεβαίως οι Σουμέριοι, Αιγύπτιοι, Νεολιθικοί πελασγικοί λαοί (Μάλτα, Κρήτη, Σαντορίνη) και οι Κέλτες δεν ήταν Έλληνες και προηγήθηκαν των Ελλήνων χρονικά και στην ανάπτυξη της Αστρονομίας, μπόλιασαν όμως σε άλλοτε άλλο βαθμό τον αρχαίο πολιτισμό, τόσο κατά τον Α' αποικισμό όσο και με τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι Έλληνες είναι αυτοί που άρχισαν να διαφοροποιούν Αστρονομία από Αστρολογία.

Έκαναν τόσα πολλά αυτοί οι αρχαίοι ημών που δεν έχουν ανάγκη να τους αποδίδουμε και άλλα. Ας πούμε δεν ανακάλυψαν ούτε την σοκολάτα, ούτε το ταμπάκο, πως να το κάνουμε δηλαδή...

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κωστα φυσικα και ο νυχερινος ουρανος εχει παιξει τεραστιο ρολο... αλλα στο παραπανω *βιβλιο ειναι σαν εχουν κανει πλήρη ταύτιση με αυτον, πραγμα που μου φαίνεται ακραίο.

Φυσικα με δυο παραγράφους δεν μπορεις να βγαλεις νόημα...οποτε ειμαι ανοιχτος για καθε αποψη

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Υπάρχει Βασίλη και αυτή η ανάγκη για citations. Αν θες επιστημονική καριέρα πρέπει να πεις κάτι πρωτότυπο και αυτό είναι δύσκολο σήμερα. Όλα μοιάζουν να έχουν ήδη ειπωθεί, ειδικά στις φιλολογικές επιστήμες όπου η τεχνολογία προσφέρει λιγότερο από ότι σε άλλες. Επινοείς κάτι, το χτίζεις και χτυπάς εκεί όσο αντέχεις. Αν είναι πρωτότυπο θα σε αναφέρουν οι άλλες εργασίες, έστω και για να σε διαψεύσουν.

Διάβαζα χθες στο Astronomy για τις 10 ''πατάτες'' της Αστρονομίας. Ο Herscell λοιπόν που πρόσφερε όσο κανένας άλλος στην Αστρονομία σε όγκο ανακαλύψεων και ανακοινώσεων, πίστευε και υποστήριζε μέχρι να πεθάνει πως υπάρχουν άνθρωποι (όχι απλά ζωή) παντού, σε κάθε άστρο, πλανήτη, δορυφόρο, κομήτη, στην Σελήνη και τον Ήλιο! Έλεγε πως η ατμόσφαιρα του Ήλιου ήταν καυτή αλλά η επιφάνεια δροσερή. Τώρα φαίνεται τρελλό, αλλά αν μου το έλεγε ο ίδιος τότε θα τον πίστευα. Αλλιώς πως να τολμήσω να τον αντικρούσω;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Το ρόλο της αστρονομική παρατήρησης σε ολη την εξέλιξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων δε την αμφισβητώ σε καμιά περίπτωση.

Όμως διαβάζοντας το κείμενο στον σύνδεσμο, αναφέρει ότι η παράταξη του Αχιλλέα με τους συντρόφους του αναπαρίσταται από τον Αστερισμό του μεγάλου κυνός ο οποίος πολεμά με τον Έκτορα-Ωρίωνα. Αυτό από που προκύπτει, το λέει ο Όμηρος κάπου, μήπως περιγράφει με ακρίβεια τις θέσεις οι οποίες ταυτίζονται με τα αστέρια του εν λόγω αστεριμού; Ο Έκτορας έχει και αυτός συντρόφους, απεικονίζονται και αυτοί στον Ωρίωνα; Αν κάποιος τύχει και διαβάσει περαιτέρω λεπτομέρειες θα χαρώ να τις ακούσω.

Μια άλλη παρατήρηση, σχετικά με το "εγχειρίδιο" αστρονομίας. Με την ίδια λογική και επειδή αναφέρονται δέντρα στα έπη του Ομήρου, να πούμε ότι είναι και εγχειρίδια βοτανικής, τα τυρία και τα γάλατα του Πολύφημου θα μας οδηγήσουν σε εγχειρίδιο τυροκομικής και ούτω καθ' εξής...

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά μη ξεχνάμε ότι η αστρολογία και πολύ περισσότερο αστροφυσική από εμάς τους έλληνες ξεκίνησε ο Δημόκριτος κατάφερε να χαρτογράφηση το σύμπαν

Να μη πούμε για Επίκουρο που ασχοληθήκαν με τα άστρα και Πλάτωνας αναφέρθηκε πολλές φορές στον Όμηρο όλοι αυτοί ο ένας ήταν μαθητής του Άλου δεν ξέρω τι μυαλό είχαν και ο Αϊνστάιν

Αυτούς διάβαζε ορισμένες θεωρίες του Δημόκριτου δεν κατατρίφτηκαν ακόμη όπως και του Ιπποκράτη.

Θέλω να καταλήξω πολύ πιθανόν ο Όμηρος μπορεί να έκανε μια αναφορά στον ουρανό μη ξεχνάμε ότι τα ομηρικά έποι δεν γραφτήκαν ποτέ απλά απαγγέλλονταν γραφτήκαν μετά από πολλά χρόνια

Οπότε στην πορεία μπορεί να μπήκε και κάτι παραπάνω τι να πούμε όμως από αυτούς τους ανθρώπους όλα είναι πιθανά.

Γεώργιος Ε. Μιχαήλ

ΜΕΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΟΛΟΥ

www.astronomos.gr

http://amateur-skopelos-observer.blogspot.gr/

http://volnet.gr/home/index.html

Δημοσιεύτηκε

Το θέμα ειναι πάρα πολύ μεγάλο και κάπως δύσκολο να συζητηθεί μεσα απο ένα φόρουμ.

Ο Όμηρος έχει βάλει σε σκέψεις πολλούς επιστήμονες για το άν αναφέρεται στην εποχή του ή σε κάποιες παλαιότερες,όπως επίσης και ποιές ακριβώς ήταν οι γνώσεις του.

Η ποίηση την εποχή του ομήρου ήταν όπως είναι η τηλεόραση σήμερα.Ψυχαγωγία,εκπαίδευση κ.ο.κ.Αυτό για όσους τον γνωρίζουν ως ποιητή.

Ενα καλό βιβλίο είναι το ''Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΟΜΗΡΟ''.Δεν έχει καμία σχεση με Λιακό ούτε με φαντασιώσεις και συνομωσίες.

Συγγραφέας είναι ο κ Πα'ι'πέτης Στεφ. Καθηγητής Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών πανεπιστημίου Πατρών και ερευνά τα αεροδιαστημικά υλικά

Δημοσιεύτηκε
Ο Όμηρος έχει βάλει σε σκέψεις πολλούς επιστήμονες για το άν αναφέρεται στην εποχή του ή σε κάποιες παλαιότερες,όπως επίσης και ποιές ακριβώς ήταν οι γνώσεις του.

Δημήτρη έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο Όμηρος κάνει αναχρονισμούς και στο έργο του βάζει

στοιχεία της δικής του εποχής.

Αν είδες το post μου πιο πάνω σίγουρα θα κατάλαβες για το ότι δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα

για την αστρονομία τότε.

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης