Makis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 8, 2010 Συμφωνώ μαζί σας αλλά έχω να πω και κάτι άλλο: Ίσως να το έβγαλαν γιατί έτσι τους κάπνισε????Ε,γιατί????Προγουμένως αναφέρθηκα για έναν λόγο για τον οποίο ΊΣΩΣ να το έβγαλαν:μπορει να μην τους ενδιέφερε.Συγνώμη τώρα βγάζουν αυτό το μάθημα γιατί????????Για τον α ή τον β λόγο??????Γιατί τώρα βγάζουν αυτό το μάθημα και δεν βγάζουν ένα άλλο όπως τα νεοελληνικά??????Εγώ από την άλλη πιστεώ πως οι μαθητές ΠΡΕΠΕΙ να διδαχτούν αυτό το μάθημα γιατί ΠΩΣθα μάθουν να εξηγούν το κάθετι που βλέπουν στον ουρανό????Η Αστρονομία είναι μια ενασχόληση ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα και ΟΧΙ να την υποτιμάνε κάποιοι. Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς! Μάκης ΛυκόπουλοςΜέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)
Hlias Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 8, 2010 Ειναι σιγουρο οτι θα καταργηθει το μαθημα?Υπαρχει επισημη ανακοινωση?
Makis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 8, 2010 Έτσι όπως λένε μάλλουν θα το κάνουν.Αλλά αν θες ρίξε μια ματιά σ'όλη την συζήτηση. Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς! Μάκης ΛυκόπουλοςΜέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 8, 2010 Γιατί τώρα βγάζουν αυτό το μάθημα και δεν βγάζουν ένα άλλο όπως τα νεοελληνικά??????Έλα ντέ! Γιατί; Δημήτρης
Makis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 8, 2010 Ίσως αυτό το μάθημα το θεωρούν χαζομάρα ενώ τα υπόλοιπα πιο σοβαρά. Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς! Μάκης ΛυκόπουλοςΜέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)
bellatrix Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 9, 2010 Συμφωνώ μαζί σας αλλά έχω να πω και κάτι άλλο: Ίσως να το έβγαλαν γιατί έτσι τους κάπνισε????Ε,γιατί????Προγουμένως αναφέρθηκα για έναν λόγο για τον οποίο ΊΣΩΣ να το έβγαλαν:μπορει να μην τους ενδιέφερε.Συγνώμη τώρα βγάζουν αυτό το μάθημα γιατί????????Για τον α ή τον β λόγο??????Γιατί τώρα βγάζουν αυτό το μάθημα και δεν βγάζουν ένα άλλο όπως τα νεοελληνικά??????Εγώ από την άλλη πιστεώ πως οι μαθητές ΠΡΕΠΕΙ να διδαχτούν αυτό το μάθημα γιατί ΠΩΣθα μάθουν να εξηγούν το κάθετι που βλέπουν στον ουρανό????Η Αστρονομία είναι μια ενασχόληση ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα και ΟΧΙ να την υποτιμάνε κάποιοι. Δυστυχώς το εκαπιδευτικό μας σύστημα νοσεί από πολλές πλευρές. Καταρχήν δεν παρέχεται πολύπλευρη γνώση στους μαθητές. Όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε παράπανω επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία γεωλογίας σε κάποιο μάθημα και ίδιως στο Λύκειο, πάρα πολλοί μαθητές δεν γνωρίζουν από πού εμφανίστηκε η ζωή. Δεν γνωρίζουν ακόμη και την εξελιγκτική πορεία του ανθρώπινου είδους.Υπάρχει μια ελλειπής γνώση πάνω σε αυτά.Και όχι μόνο εκεί βέβαια. Όσο για το μάθημα της Αστρονομίας, δεν θα πω καλώς ή κακώς που θα το καταργήσουν (και εάν βέβαια). Απλά θα πω ότι είναι ένα ''ελλατωματικό μάθημα'' με την έννοια ότι πότε δεν μπόρεσε να υπάρξει σωστή ροή της ύλης ή σωστή αντιμετώπιση από τους διδάσκοντες. Σε πάρα πολλά σχολεία το μάθημα δεν διδάσκεται σωστά λόγω μη προθυμίας των καθηγητών, το βιβλίο δεν είναι ενημερωμένο και σε πολλά σχολεία δεν υπάρχουν καθόλου τμήματα. Και μάλιστα αυτά που αναφέρω είναι λίγα από τα προβλήματα που υπάρχουν. Αν καταργηθεί το μάθημα πολύ απλά θα διογκωθεί το πρόβλημα της παραπληροφόρησης η οποία κύρια πηγή αυτής είναι τα ΜΜΕ. Και εδώ πρέπει να λάβουν δράση οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι της Ελλάδας. Οπότε δεν υπάρχει λόγος στεναχώριας. Πάντως αναφορικά από προσωπική εμπειρία, στον Καναδά, στην Αμερική αλλά και σε άλλες χώρες, το μάθημα της Αστρονομίας είναι υποχρεωτικό από το Γυμνάσιο και οι μαθητές μπορούν να το διαλέξουν για να το δώσουν σε εξετάσεις για το πανεπιστήμιο.
White_Dwarf Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2010 Λοιπόν,εγώ το σχολείο τελείωσα πέρσι και όντας μαθητής εγώ έχω την εξής άποψη,ρε παιδιά το μάθημα της αστρονομίας είναι ένα απο το ωραιότερα μαθήματα που μπορεί να γίνει και ένα μικρό διαλειματάκι απο πολλές σκοτούρες του σχολικού ωραρίου καθώς μπορεί να συνδυαστεί με πολλές δραστηριότητες .Π.χ dvd,παρατήρηση ηλίου ,με το ειδικο τηλεσκόπιο που στο σχολείο μου είχε ένας καθηγητής και πολλά άλλα.αλλά για να είμαστε ειλικρινής μερικά πράγματα δεν μπορούν να τα καταλάβουν όλοι ,οι μαθητες δεν ασχολούνται με το μάθημα γιατί απλά ίσως να μην το καταλαβαίνουν,to 50% και παραπάνω δεν μπορούν να εκφέρουν γνώμη γιατί στο βιβλίο υπάρχουν κάποιοι όροι που πρέπει να τους ξέρεις απο πριν.Πάντως πολλοί απο τους συμαθητές μου το θεωρούσαν ανούσιο και βλακώδεις,και για να το κόψουν θα πρέπει να υπάρχει απήχηση η οποία δεν υπήρχε, γιατί όταν είναι να επιλέξει ένας μαθητης 2ας Λυκείου ανάμεσα στην αστρονομία και πληροφορική τι λέτε να διαλέξει;;; Κώστας από την Μόνη Έμβαση And every night someone.Moves all the clocks forward.And the sun seems to.Set always at the sunrise...
nikos1 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2010 -Διδάσκεται το μάθημα της αστρονομίας σε αντίστοιχες τάξεις γυμνασίου ή λυκείου στην Ευρώπη; σε χώρες σαν τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σουηδία, την Ελβετία, την Δανία, την Ισπανία, την Ιταλία,το Βέλγιο, τη Ρωσία, την Τσεχία κτλ; -Με ποιά μορφή και με τι πυκνότητα και ένταση μέσα στις ώρες των μαθημάτων; - Αν όχι σε όλες τις χώρες σε ποιές; με την βοήθεια φίλων στο εξωτερικό ή με την βοήθεια του internet μπορεί κάποιος να βρεί απαντήσεις. Στην χώρα που ζούμε και την εποχή που διανύουμε τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Εγω υπόσχομαι απαντήσεις και θα επανέλθω
Tsaprazi Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2010 Ίσως αυτό το μάθημα το θεωρούν χαζομάρα ενώ τα υπόλοιπα πιο σοβαρά. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν είναι συνετό να θεωρήσουμε την Έκθεση μάθημα ήσσονος σημασίας για να υποστηρίξουμε την άποψή μας. Δε διαφωνώ φυσικά στο ότι οι θετικές επιστήμες τα τελευταία χρόνια δέχονται σοβαρά πλήγματα (διακοπή χρηματοδότησης για την αποστολή της ελληνικής ομάδας μαθηματικών στην Ολυμπιάδα, αδιαφορία για επιστημονικά δρώμενα τα οποία θα έδιναν κίνητρα στο ευρύ κοινό να μυηθούν, εξοβελισμός του μαθήματος της αστρονομίας από τα λύκεια, μείωση της διδασκόμενης ύλης σε μαθηματικά και φυσική κ.α.), αλλά δεν είναι λογικό να θέτουμε σε αμφισβήτηση τη χρησιμότητα μαθημάτων (η οποία διαφαίνεται καθημερινά), τα οποία είναι από τα κυριότερα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για να επιχειρηματολογήσουμε επί της θέσης μας. Για να επανέλθουμε όμως στο θέμα μας. Δε μου προξενεί εντύπωση το εν λόγω γεγονός μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης. Θεωρώ ωστόσο απαράδεκτο να καταβαραθρώνεται με ανύπαρκτα ή πενιχρά επιχειρήματα ένα μάθημα το οποίο διευρύνει σε τέτοιο βαθμό τους ορίζοντες ενός μαθητή. Εκτός αυτών, η συγκεκριμένη επιστήμη αποτελεί κομβικό σημείο μεταξύ της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Πληροφορικής, της Ιατρικής, της Βιολογίας. Κατά συνέπεια, αποτελεί πρακτική εφαρμογή των προαναφερθέντων κλάδων και αναδεικνύει τη συμβολή τους στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Τέλος, βοηθά εμάς τους μαθητές να αντιληφθούμε πόσο συνετέλεσαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και να διαμορφώσουμε μία τεκμηριωμένη άποψη για το απώτερο παρελθόν μας, αφού οι σύγχρονοι ηγέτες μας απογοητεύουν με τις αποφάσεις τους και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να διαχειριστούν την εξουσία (δεν επιθυμώ βέβαια να επεκταθώ σε πολιτικά ζητήματα, πόσο μάλλον σε κομματικά). Τα οφέλη της αστρονομίας στην ανθρώπινη διανόηση είναι τεράστια και πραγματικά θα σπαταλούσαμε πολύ "ηλεκτρονικό μελάνι" για να τα διανθίσουμε. Σε αδρές γραμμές όμως, αυτή είναι η θέση μου επί του θέματος και θα χαιρόμουν να οργανώσουμε οποιουδήποτε είδους κινητοποίηση για να διεκδικήσουμε μία θέση για την αστρονομία στα σχολεία. Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.Albert Einstein
krisgym Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2010 η άνθρωποι εάν μπορούμε να τους λέμε έτσι μας θέλουν στο σκοτάδι και με τα κεφάλια κάτω, και μας βομβαρδίζουν καθημερινά με ένα σορό αηδίες με τα ΜΜΕ. Αίσχος και ντροπή………..για τα βόδια που μας κυβερνούν……….βρε όλοι στον καιάδα ουστ. Φιλικα Χρηστοs.
nikos1 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2010 Σχετικά με την διδασκαλία της αστρονομίας στην Ευρώπη, έχουμε και λέμε: Γερμανία: Η Γερμανία έχει πολλά ομόσπονδα κράτη, τα οποία έχουν μικροδιαφορές στο εκπαιδευτικό σύστημα (αλλά σε γενικές γραμμές πρέπει είναι το ίδιο σύστημα). Στο Baden-Wuerttemberg κάνουν αστρονομία αλλά αποτελεί μέρος της Φυσικής, προϋπόθεση: να το επιθυμεί ο δάσκαλος. Σουηδία: Και εδώ δεν έχει μάθημα αστρονομίας στα σχολεία, οτι αστρονομία διδάσκεται είναι μέσω της Φυσικής και αυτό, εαν το διαλέξει ο δάσκαλος. Σύμφωνα με άνθρωπο που σπόυδασε αστροφυσική στη Σουηδία: "Θυμάμαι ερχόντουσαν μαθητές στο αστεροσκοπείο και με ένα μικρό ραδιο-τηλεσκόπιο έκαναν παρατηρήσεις. Είναι στα πλάισια μια εργασίας που κάνουν το τελευταίο χρόνο στο μάθημα της Φυσικής". Ισπανία: Και εδω δεν υπάρχει αστρονομία- μόνο μέσω της Φυσικής καποια απλά πράγματα για το ηλιακό σύστημα. Πορτογαλία: Ουτε στην Πορτογαλία διδάσκεται αστρονομίαΓαλλία: Μια απο τα ίδια Βουλγαρία:Ελάχιστα πράγματα (!) γύρω στις 20 ώρες και πάλι μέσω Φυσικής Αμερική: Ο φίλος που με βοήθησε στις πληροφορίες μου είπε: "Ρωτησα κάποιον ο οποίος έκανε αστρονομία στο σχολείο. Αλλά στις ΗΠΑ έχουνε περίπου 50 διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα (κάθε πολιτεία έχει το δικό της)" Η έρευνα λοιπόν απο ''πρώτο χέρι'' και η σχετική έρευνα στο itnternet αυτά απέδωσε. Εαν έχω καινούργιες πληροφορίες θα επανέλθω.
bellatrix Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 Σχετικά με την διδασκαλία της αστρονομίας στην Ευρώπη, έχουμε και λέμε: Ισπανία: Και εδω δεν υπάρχει αστρονομία- μόνο μέσω της Φυσικής καποια απλά πράγματα για το ηλιακό σύστημα. Πορτογαλία: Ουτε στην Πορτογαλία διδάσκεται αστρονομία Αμερική: Ο φίλος που με βοήθησε στις πληροφορίες μου είπε: "Ρωτησα κάποιον ο οποίος έκανε αστρονομία στο σχολείο. Αλλά στις ΗΠΑ έχουνε περίπου 50 διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα (κάθε πολιτεία έχει το δικό της)" Η έρευνα λοιπόν απο ''πρώτο χέρι'' και η σχετική έρευνα στο itnternet αυτά απέδωσε. Εαν έχω καινούργιες πληροφορίες θα επανέλθω. Μπορείτε να μας παραθέσετε τις πηγές από το Ιντερνετ? Για την Πορτογαλία και την Ισπανία, επειδή έχει τύχει να γνωρίσω μαθητές, μου είπαν ότι η Αστρονομία δεν είναι υποχρεωτική και ότι στο τέλος της χρονιάς επιλέγονται να κάνουν έρευνα πάνω στην Αστρονομία με έναν καθηγητή πανεπιστημίου ή ένα ερευνητικό project με τον καθηγητή τους. Όσο για την Αμερική, η Αστρονομία διδάσκεται υποχρεωτικά από το Γυμνάσιο και μάλιστα υπάρχει σχετική αναφορά στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αστρονομίας. Τέλος, να συμπληρώσω ότι και στον Καναδά διδάσκεται η Αστρονομία. Για τις άλλες χώρες που αναφέρεστε δεν γνωρίζω οπότε δεν μπορώ και να επεκταθώ. Μπορεί το μάθημα σε κάποιες χώρες να μην διδάσκεται ξεχωρίστα αλλά είναι ενσωματωμένο με την Φυσική αλλά κάθε χρονιά οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν ή να πραγματοποιήσουν κάποια project πάνω στο αντικείμενο αυτό. Στην Ελλάδα όχι μόνο δεν προτείνεται να ενσωματωθεί με την Φυσική αλλά να καταργηθεί τελείως. Μπορεί στο εξωτερικό να μην το διδάσκονται αλλά με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έρχονται σε επαφή με την επιστήμη αυτή ενώ στην Ελλάδα όχι. Ούτε ερευνητικά project δεν γίνονται εδώ από όσο ξέρω. Υπάρχουν τελείως διαφορετικοί τρόποι διδάσκαλίας σε σχέση με εμάς.
koulosb Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 Λοιπον αν περιμενουμε απο το κρατος.... Ας μαζευτουμε να κανουμε μια ομαδα και να γυρναμε με κινητα πλανηταρια και να μαθαινουμε αστρονομια στα παιδια.... http://www.digitaliseducation.com/ ''''Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη ζωή απο το να ανακαλύψεις το ακριβές σημείο,απο το οποίο πρέπει να παρατηρούνται και να κρίνονται όλα τα πράγματα,κι ύστερα να παραμείνεις σε αυτό το σημείο.''''
nikos1 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 Σχετικά με τις χώρες της Ευρώπης οι πληροφορίες μου προέρχονται απο άνθρωπο που σπούδασε και έκανε μεταπτυχιακό στην Σουηδία με ειδίκευση στην ηλιακή φυσική, -εαν θυμάμαι καλά-. Οι σπουδές σε αυτές τις χώρες σε φέρνουν εξανάγκης σε επαφή με πληθώρα σπουδαστών απο πολλές χώρες. Σε δική μου έρευνα στο iternet παραθέτω: http://www.suite101.com/content/how-to-become-an-astronomer-a78736 http://aas.org/education/careers.php#high (τα site αφορούν τις ΗΠΑ). Μεταξύ μας (χωρίς αυτό να δικαιολογεί την κατάργηση του μαθήματος απο τα Ελλήνικά σχολεία) εγω το ψιλοπερίμενα αυτό το αποτέλεσμα, δίοτι, (να μην κρυβόμαστε), η αστρονομία είναι αρκετά δύσκολη σαν επιστημονικό πεδίο και συνεπώς η πολύ καλή εκμάθηση Φυσικής, Μαθηματικών, Χημείας κτλ είναι λογικό να υπερτονίζεται για περάσει κάποιος στο επόμενο στάδιο: της Αστρονομίας. Το θέμα, απ οτι αντιλήφθηκα, είναι ακόμα και σε Πανεπιστημιακό επίπεδο, καπώς περίπλοκο διότι σε πολλά πανεπιστήμια παγκοσμίως η εξειδίκευση στην Αστρονομία ''έρχεται'' στο δευτερο-τρίτο έτος των σπουδών ή σε μεταπτυχιακούς κύκλους έφοσον σπουδάζει κάποιος σε τμήματα φυσικών επιστημών (ή και μαθηματικων δεν είμαι σίγουρος). http://www.enqa.net/astronomy-aerospace/
takis63 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Αγαπητοί φίλοι. Μετά την συνάντηση των εκπροσώπων των σωματείων ερασιτεχνικής αστρονομίας της χώρας, που έλαβε χώρα την 4η Δεκεμβρίου 2010 στην Αθήνα και το ψήφισμα που εκδόθηκε για τη φημολογούμενη κατάργηση του μαθήματος της Αστρονομίας απο τα λύκεια της χώρας, η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης, σε συνεργασία με τον Βουλευτή Λακωνίας (ΝΔ) κ. Γρηγόρη Αποστολάκο, κατέθεσε Υπόμνημα προς την αρμόδια Υπουργό Παιδείας, ώστε να λάβουμε με τον πιο επίσημο τρόπο τις θέσεις του Υπουργείου στο καυτό αυτό θέμα. Χθές μας κοινοποιήθηκε απο το γραφείο του κ.Αποστολάκου η απάντηση του Υπουργείου την οποία και σας επισυνάπτω. Επίσης επισυνάπτεται και το σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του κ.Βουλευτή. Όπως θα καταλάβετε, το Υπουργείο δεν απαντά επί της ουσίας, οπότε η Α.Ε.Σ. σε συνεργασία με τον κ.Αποστολάκο θα συνεχίσει την πίεση επί του θέματος ώστε να μην βρεθούμε ξαφνικά προ εκπλήξεων. Για οτιδήποτε νεότερο θα σς κρατούμε ενήμερους. Φιλικά Για την Αστρονομική Ένωση ΣπάρτηςΠαναγιώτης Κατσίχτης .pdfΗ απάντηση του Υπουργείου ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΥ.pdfΔελτίο Τύπου Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα