gvidos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Βρε Στάθη μου τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις? Δεν συζητάμε για εξοπλισμό και σχέσης τιμής/απόδοσης.Ούτε αν με τα κινέζικα μπορεί να φωτογραφίζεις, ούτε αν είναι καλά...Έγραψα προβλήματα που μπορεί να έχουν τα rc τηλεσκόπια....γενικά Σου χάριζαν ένα RCOS 12' και ένα GSO 12' θα έπαιρνες το πρώτο μόνογια το όνομα????? γιατί κατα τα άλλα δεν θα έβλεπες καμμία διαφοράστην φωτογραφία. http://www.veil.gr
Efstathios Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Φυσικά θα έπαιρνα το rcos απλώς θεωρώ οτι η τιμή του για αυτά που προσφέρει είναι πολύ μεγάλη συγκριτικά με τα κινέζικα. starrynights.blog
Efstathios Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Και ναί, υπάρχει θέμα τιμής/απόδοσης. Διότι ο νέος στον χώρο μπορεί να σκεφτεί μετά από αυτά που είπαμε ότι άν δεν έχεις high end τηλεσκόπιο δεν θα βγάλεις ωραία φωτογραφία. starrynights.blog
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Διότι ο νέος στον χώρο μπορεί να σκεφτεί μετά από αυτά που είπαμε ότι άν δεν έχεις high end τηλεσκόπιο δεν θα βγάλεις ωραία φωτογραφία. Βρε συ Στάθη, από όλα αυτά που είπαμε εσύ αυτό κατάλαβες;;;; Πόσες φορές είπαμε ακριβώς το αντίθετο;;; Μην αποπροσανατολίζουμε. Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Ειπα και πριν οι καινουργιοι στον χωρο να πανε να δουν στο ALBUM του αστροβοξ με τι τραβαμε και θα καταλαβουν απο μονοι τους.Εμεις εδω το παρατραβαμε για εμας τελικα παρα για τον νεο στον χωρο. http://pegasusastro.com/
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Μεγάλο θέμα ο εξοπλισμός! Λοιπόν εγώ νομίζω ότι για όλα φταίει η απληστεία.Πριν λιγότερα από 10 χρόνια θυμάμαι ότι κοίταγα τον κατάλογο της Meade όπου έδειχνε αστροφωτογραφίες από κάτι ccd Pictor, πανάκριβα συστήματα, με κάτι αισθητήρες μια σταλιά. Και όμως εκτιμούσα το τι μπορούσε κανείς να καταγράψει όχι λόγω μεγέθους της φωτογραφίας αλλά λόγω δυνατότητας απεικόνησης ενός μακρινού αντικειμένου. Έχω δει φωτογραφίες με SCT κλασικά ούτε καν με διορθωτές κόμης και ccd 400 x 600 pixel αξιοθαύμαστες και καταξιομένες. Μπορεί κάποιος να πάρει μια μικρή ccd σε εστιακή 1800mm και να βγάλει ένα γαλαξία ή ένα πλανητικό που να είναι respect? Έχουν ψηθεί όλοι για τεράστια πεδία και τεράστιες αναλύσεις. Και ζητάνε ακόμα περισσότερα, αστέρια καρφιά σε κάθε γωνία,flat πεδία 40mm, unguided εκθέσεις κλπ. Με λίγα λόγια πιστεύω ότι ανέβηκε απότομα ο πήχης συγκριτικά με το κόστος και αντιστρόφως ανάλογα με την ουσία.Ας κάνει ο καθένας το χόμπυ του, ας βγάλει μια φωτό καλή, με καλό σήμα/θόρυβο, χωρίς artifacts και ας έχει και λίγη κόμη στην άκρη. Φυσικά και ειναι δεδομένα αυτά που λέει ο Βασίλης. Όποιος δε το παραδέχεται εθελοτυφλεί όπως σωστά είπε. Με άριστα οπτικά, στηρίξεις και ουρανό θα βγάλεις καλύτερες φωτογραφίες. Όμως για μένα είναι εξίσου καλή μια φωτογραφία με ανάλυση 400x600 pixel με άριστη εστίαση που είναι μια αξιόπιστη καταγραφή ενός αντικειμένου. Με κριτήριο τα megapixel και τα πεδία και μόνο εντυπωσιάζονται οι ολιγομαθείς κατά τη γνώμη μου.Είναι απλός εντυπωσιασμός. Ας βγάλουμε μια φωτογραφία με μεγάλη εστιακή , πολύ καλό σήμα και εστίαση και ας είναι μια σταλιά. Αλλά να είναι -σωστή-Θα είναι πολύ καλή φωτογραφία. Γιατί όπως φαίνεται, και ανέκαθεν φαινόταν κατ' εμέ, το κλειδί της top αστροφωτογραφίας δεν είναι το πεδίο της. Είναι η ανάλυσή της και η ποιότητα της πληροφορίας. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι φωτογραφίζοντας μεγάλα πεδία με μικρή ή μεγάλη ανάλυση δεν είναι μια ωραία φωτογραφία. Λέω ότι όσο κυνηγάς τα πολλά, χάνεις και τα λίγα.Ας είναι τα κριτήρια μας η ποιότητα του σήματος και όχι ο εντυπωσιασμός και θα αρχίζαμε να εκτιμάμε τι βλέπουμε πραγματικά. Μπορώ να δω μισή σπείρα του M51 με σωστή οδήγηση και καλό σήμα; Θα το εκτιμήσω αφάνταστα. Το να βλέπω 300 φωτό του M51 με πεδίο που δείχνει περισσότερο το γύρω γύρω παρά τον γαλαξία και ένα σωρό λάθη λόγω κόμης, στρέβλωσης εστιαστών κλπ είναι προτιμότερο λίγα και καλά. Φυσκά το καλύτερο είναι να φθάνουμε τον εξοπλισμό μας στα άκρα γιατί έτσι εκτιμούμε και την αξία των χρημάτων, που δεν είναι καθόλου λίγα. Με αυτή την λογική πορεύομαι χρόνια, βήμα βήμα. Φωτογραφίζω με Meade LX90, ξεγραμμένο από τους περισσότερους , με τη διαφορά ότι λειτουργώ πάντα αιτιοκρατικά και ξέρω που μπορεί να φθάσει. Δεν θα του ζητήσω flat πεδίο 30mm, ούτε unguided έκθεση. Όμως ένα μικρότερο πεδίο μια χαρά θα το απεικονήσει, μια χαρά θα οδηγήσει και θα εστιάσει. Και η φωτογραφία θα είναι αξιοπρεπέστατη.Αλλιώς ας γίνει η παραδοχή ότι θέλουμε τα πάντα, και να χάνουμε την ουσία του τι είναι φωτογράφιση του σύμπαντος. Ξέρω πάντως τι δεν είναι. IK Observing System
gvidos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Ωραία σαν να αρχίζουμε να βγάζουμε μια άκρη.... Στάθη γιατί "Φυσικά και θα έπαιρνες rcos"???? Μήπως γιατί και το τηλεσκόπιο είναι παράγοντας της αστροφωτογραφίας? Φυσικά και υπάρχει θέμα τιμής/απόδοσης αλλά αυτό είναι off-topic!!!! Αν οι νέοι που τα διάβασαν κατάβαλαν αυτό, ας τα ξαναδιαβάσουν. http://www.veil.gr
Bi2L Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Ειπα και πριν οι καινουργιοι στον χωρο να πανε να δουν στο ALBUM του αστροβοξ με τι τραβαμε και θα καταλαβουν απο μονοι τους.Εμεις εδω το παρατραβαμε για εμας τελικα παρα για τον νεο στον χωρο.Αγγελε my bad, εγω ειπα για για τους νεους, αφου μεχρι τωρα δεν ειχατε πει οτι το παρατραβατε για εσας... Ifikratis +1 Νομίζω οτι ο Ιφικράτης ορισε πολυ καλα τι είναι ωραία Αστροφωτογραφία (ή εναν παράγοντα απο τους πολλούς), μηπως να τελικα να όρισουμε τι ειναι καλη φωτογραφία... και τι αντιπροσωπεύει για τον καθένα μας μια καλη αστροφωτογραφία. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Efstathios Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Οκ. Πάμε πάλι. Ναί το κάθε τί στο σύστημά σου είναι παράγοντας στην φωτογραφία. Οπότε για να ήμαστε εντός θέματος, ο σημαντικότερος όσον αφορά τον εξοπλισμό είναι η στήριξη κατ'εμέ. starrynights.blog
Efstathios Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Bill, εγώ προσωπικά θέλω πεδίο και μέγεθος, δεν μου κάνει και πολλά μία φωτογραφία που να πιάνει το 1/5 της οθόνης. Αυτά ήτανε παλιά που δεν υπήρχαν ακόμη τα μεγάλα ccd. Και νομίζω όλοι προτιμούνε αυτό, απλώς μετά σίγουρα ανεβαίνει το κόστος. starrynights.blog
ikoms Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Καλησπέρα σε όλους, Παρακολουθώ το όλο θέμα με αρκετή προσοχή γιατί είναι αρκετά ενδιαφέρον. Αρκετές αναφορές από εδώ νομίζω ότι πραγματικά με έχουν βοηθήσει και έχουν καλύψει αρκετές απορίες μου και σας ευχαριστώ πολύ όλους. Για το θέμα μας λοιπόν ένα παράδειγμα στο μυαλό μου είναι το μπάσκετ... τι παίζει ρόλο σε ένα καλό καλάθι; Από πόσο μακριά το έβαλες; Τι παπούτσια φόραγες; Με τι μάρκα μπάλα το έβαλες; Πόσο ψηλά σηκώθηκες; Το θέμα είναι να βάλεις το καλάθι και να το ευχαριστηθείς. Μετά πάς για το επόμενο. Θεωρώ λοιπόν ότι σε ένα hobby δεν έχει σημασία ποιά είναι τα μέσα με τα οποία το κάνεις αλλά πόσο το ευχαριστιέσαι και αν θέλετε και πόσο ευχαριστιούνται μαζί σου και αυτοί που συμετέχουν-ακολουθούν-παρακολουθούν. Υπάρχει όμως κάτι το οποίο θα πρέπει να σας αναφέρω. Ως νέος στο χώρο προσωπικά τον εαυτό μου δεν μπορώ να τον κατατάξω ούτε σε ερασιτέχνη. Διαβάζοντας όλες τις αναφορές για εξοπλισμούς στηρίξεων, τηλεσκοπίων, εστιαστών, οπτικών, ενοικιάσεις χώρων αστροφωτογράφησης κλπ. (πολλά από αυτά άγνωστα σε εμένα) έχω μπερδευτεί τόσο πολύ για το πότε κάποιος είναι ερασιτέχνης και πότε επαγγελματίας. 'Ομως με όλες αυτές τις αναφορές από όλους εσάς με τις εμπειρίες που έχετε για τον εξοπλισμό που αναφέρετε (είτε τον έχετε στην κατοχή σας είτε απλά γνωρίζετε από αναφορές άλλων) μόνο ερασιτέχνες δεν θα σας έλεγα. Επαγγελματίες και ίσως κάτι παραπάνω (πάντα με την καλή έννοια, μην παρεξηγηθώ) Ευχαριστώ όλους όσους είχαν την ευγένεια να διαβάσουν τα παραπάνω. Γιάννης Sequence Generator Pro v2.3, Pixinsight 1.8
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Γιαννη παιζω καθε μερα μπασκετ το βραδι αργα μετα την δουλεια.Ξεχασες λοιπον να αναφερεις σε τι κατασταση πρεπει να ειναι ο καθενας για να μπορεσει να βαλει καλαθι http://pegasusastro.com/
Φαρμακόπουλος Αντώνης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Πω πω πυροβόλα που είμαστε, χθες βράδυ έγραψα το τελευταίο σχόλιο και σήμερα ήθελα 1 ώρα για να διαβάσω την συνέχεια των post - Καλά τι λέτε ότι δεν έχετε ελεύθερο χρόνο Σε γενικές γραμμές όλοι τα ίδια λέμε - με διαφορετικό τρόπο, και συμφωνούμε αλλά δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε Κανένας δεν κατηγόρησε τον ακριβό εξοπλισμό ως κακό και άχρηστο, αντίθετα είναι σίγουρο ότι εφόσον είναι πιο ποιοτικός στα κατάλληλα και έμπειρα χέρια θα έχεις και καλύτερα αποτελέσματα, εννοείται ότι άμα μου τα χαρίζανε αυτά θα έπαιρνα. Αλλά επειδή δεν υπάρχουν Αη Βασίληδες για όλους μας, λέμε ότι μπορείς να κάνεις καλά το χόμπι σου και με λιγότερα τουλάχιστον στην αρχή και σιγά σιγά ο καθένας το πάει όπου μπορεί και όπου θέλει. Σε ένα σημείο που έχω ένσταση είναι αν πάντα το ακριβότερο έχει και την ποιότητα που θα έπρεπε να έχει βάση των χρημάτων του. Έχω ακούσει για κάμερα των 7000 € να μην τηρεί τις προδιαγραφές της και ο Αμερικάνος που την έφτιαξε να κάνει τον Κινέζο , για ηλιακό φίλτρο των 8000 € να έχει μάπα χαρακτηριστικά κ.α. Δυστυχώς ο χώρος μας είναι περιορισμένου αγοραστικού κοινού και κάποιοι το εκμεταλλεύονται. Τέλος για να κλείσουμε το θέμα του εξοπλισμού λέμε . Ο καλός εξοπλισμός είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για μια καλή αστροφώτο και έχει πολλές διαβαθμίσεις ανάλογα το τι θες να φωτογραφίσεις (θέμα εστιακής), που θες προσωπικά να το φτάσεις και πως. - στο πως αναφέρομαι στο ότι υπάρχουν τρόποι με την επεξεργασία να εξαλείψεις κάποια ελαττώματα του εξοπλισμού. Χαίρομαι που συνεχίζει αυτό το post και πιστεύω ότι στο τέλος θα βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα! http://www.Astrofarma.grhttp://www.SpartAstronomy.gr
Φαρμακόπουλος Αντώνης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 ....Ως νέος στο χώρο προσωπικά τον εαυτό μου δεν μπορώ να τον κατατάξω ούτε σε ερασιτέχνη. Διαβάζοντας όλες τις αναφορές για εξοπλισμούς στηρίξεων, τηλεσκοπίων, εστιαστών, οπτικών, ενοικιάσεις χώρων αστροφωτογράφησης κλπ. (πολλά από αυτά άγνωστα σε εμένα) έχω μπερδευτεί τόσο πολύ για το πότε κάποιος είναι ερασιτέχνης και πότε επαγγελματίας. 'Ομως με όλες αυτές τις αναφορές από όλους εσάς με τις εμπειρίες που έχετε για τον εξοπλισμό που αναφέρετε (είτε τον έχετε στην κατοχή σας είτε απλά γνωρίζετε από αναφορές άλλων) μόνο ερασιτέχνες δεν θα σας έλεγα. Επαγγελματίες και ίσως κάτι παραπάνω (πάντα με την καλή έννοια, μην παρεξηγηθώ) Ευχαριστώ όλους όσους είχαν την ευγένεια να διαβάσουν τα παραπάνω. Γιάννης Φίλε Γιάννη επαγγελματίες θα γίνουμε μόνο όταν βγάλουμε χρήμα από την αστροφωτογραφία, πράγμα που δεν είναι ο στόχος μας. Προς το παρόν βγάζουμε χρήμα μόνο από την τσέπη μας http://www.Astrofarma.grhttp://www.SpartAstronomy.gr
ikoms Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Γιαννη παιζω καθε μερα μπασκετ το βραδι αργα μετα την δουλεια.Ξεχασες λοιπον να αναφερεις σε τι κατασταση πρεπει να ειναι ο καθενας για να μπορεσει να βαλει καλαθι Θα συμφωνήσω ότι όσο καλύτερη κατάσταση τόσο περισσότερες πιθανότητες για περισσότερα θεαματικότερα και όμορφα καλάθια. Ίσως να συμφωνείς και εσύ όμως ότι και όσο χειρότερη κατάσταση έχει κάποιος τόσο μεγαλύτερη αξία έχει και το καλάθι που ίσως βάλει Sequence Generator Pro v2.3, Pixinsight 1.8
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Παρακολουθώ το όλο θέμα με αρκετή προσοχή γιατί είναι αρκετά ενδιαφέρον. Αρκετές αναφορές από εδώ νομίζω ότι πραγματικά με έχουν βοηθήσει και έχουν καλύψει αρκετές απορίες μου και σας ευχαριστώ πολύ όλους. Γιάννη να είσαι καλά. Βοήθησέ με όμως να καταλάβω, πως αφού σε βοήθησε αυτό το τόπικ να καταλάβεις κάποια πράγματα, εδώ http://www.astroforum.gr/forum/viewtopic.php?t=3966 γράφεις άλλα. Αν δεν είσαι εσύ, τότε συγχώρα με. Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
ikoms Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Αντώνη καλησπέρα, Το επαγγελματίας το είπα μόνο ως διαχωρισμό προς το αποτέλεσμα τις δουλειάς και τις γνώσης και όχι ως προς το χρηματικό σκέλος. Sequence Generator Pro v2.3, Pixinsight 1.8
Bi2L Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Χωρις να θέλω να χαλάσω το Θέμα να αναφέρω οτι τόση ωρα μιλάμε για καλλιτεχνική αστροφωτογραφια,Υπάρχει και η πιο "επιστημονικού τύπου" αστροφωτογραφια, και επειδή πιστευω οτι είναι κρίμα να μην μιλουσουμε και για αυτην μιας και υπάρχουν τόσα ομορφα πραγματα που μπορει κανεις να φωτογραφισει οπως αναζήτηση υπερκενοφανων, αναζήτησηεξωπλανητων, φωτογραφιση αστεροειδών, κομητών, σχεδιαγραμματα μεταβλητων αστέρων κ.α θα ηθελα να γραψω μερικά πραγματα και για αυτου του τυπου την αστροφωτογραφία (και γιατι οχι να ανοιξω αλλον ενα κύκλο συζητήσεων, αν και δεν θα εχει τι ιδιο πάθος αλλα που ξέρεις ολο και καποιος θα το βρει ενδιαφερον) Πάνω απο όλα για να βγαλει κανεις μια πιο "επιστημονικού τύπου" αστροφωτογραφια χρειαζεται "Γνωσεις - Θεωρια - πραξη", Για καποια απο τα παραδειγματα που εγραψα παραπάνω χρειάζεσαι οπωσδήποτε "Παρατηρητηριο" (π.χ για την αναζήτηση υπερκενοφανων)Σίγουρα για καποιες κατηγορίες χρειάζεσαι σίγουρα επεξεργασία οπως π.χ τα σχεδιαγραμματα μεταβλητων αστέρων ή τα σχεδιαγραματα για τους εξωπλανητεςΣιγουρα χρειαζεσαι χρόνο, αφου οπως ειπαμε ο χρόνος είναι το πανΟ σκοτεινός ουρανος και το υψομετρο δεν είναι και τόσο απαραίτητο, αν και παντα είναι καλο να τα εχουμε.Οσο για τον εξοπλισμο... εξαρτάτε τι απο ολα θελει να κάνει κανεις, αλλα σε γενικες γραμμες δεν χρειαζεται κατι ακριβό.Για οδήγηση δεν συζητάω καν... Ισως η "επιστημονικού τύπου" αστροφωτογραφια είναι η πιο φθηνη (απο αποψη χρηματων) αστροφωτογραφία αφου δεν χρειαζεται ουτε καμερα με πολλα Mp ουτε ενα σορο συμπράγκαλα, ουτε το superduper τηλεσκοπιο χωρις σφαλμα στο πεδιο, ασε που και χαλια ποιοτητα να εχει, να ειναι κουνημένη, με χαλια collimation... Ακόμα και ελαφρός ανεστιαστη να είναι...απλα δεν σε νοιάζει, Αν παει και καταγραψεις ενα τετοιο φαινόμενο είσαι Πανευτυχής!! Βεβαια μπορεις να συνδυάσει κανεις την "επιστημονικού τύπου" αστροφωτογραφια με την καλλιτεχνικου τυπου (λ.χ. παλέτα Hubble) και είσαι άρχοντας!! Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Ενα hobby ειναι το οποιο μας εχει φερει πολλους μπελαδες ακομη και στο να τσακωνομαστε μεσα απο ενα forum δυστυχως.Οπως και να εχει την ωρα που το κανουμε για οση ωρα το κανουμε περναμε καλα οτι εξοπλισμους καμερες τηλεσκοπια κλπ και να εχουμε και αυτο ειναι που μετραει τελικα ασχετα τι φωτο θα βγει απο τον καθενα μας.Ειρηνη υμην http://pegasusastro.com/
Φαρμακόπουλος Αντώνης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Γιάννη αυτό σημαίνει ερασιτέχνης - να γουστάρεις αυτό που κάνεις χωρίς να περιμένεις χρηματικά οφέλη αλλά άλλα πιο σημαντικά πράγματα όπως γνώσεις, εμπειρίες, γνωριμίες, φιλίες κλπ. Επαγγελματίας μπορεί να είσαι (όχι και καλός αναγκαστικά ) χωρίς να σου αρέσει αυτό που κάνεις αλλά αναγκάζεσαι λόγω ανάγκης. http://www.Astrofarma.grhttp://www.SpartAstronomy.gr
ikoms Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Παρακολουθώ το όλο θέμα με αρκετή προσοχή γιατί είναι αρκετά ενδιαφέρον. Αρκετές αναφορές από εδώ νομίζω ότι πραγματικά με έχουν βοηθήσει και έχουν καλύψει αρκετές απορίες μου και σας ευχαριστώ πολύ όλους. Γιάννη να είσαι καλά. Βοήθησέ με όμως να καταλάβω, πως αφού σε βοήθησε αυτό το τόπικ να καταλάβεις κάποια πράγματα, εδώ http://www.astroforum.gr/forum/viewtopic.php?t=3966 γράφεις άλλα. Αν δεν είσαι εσύ, τότε συγχώρα με. "Αν και νέος σε αυτό το hobby αλλά αρκετά παλιός σε θέματα forum πιστεύω ότι αυτό είναι αναμενόμενο. Το σίγουρο είναι ότι μόνο γνώση δεν μεταδίδεται και καρδιές χαλιούνται που μετά από καιρό μόνο πίκρα δίνουν στην ανάμνηση." Και βέβαια είμαι εγώ αλλά πως λές ότι γράφω άλλα εδώ αναφέροντας ένα εντελώς διαφορετικό θέμα από ένα άλλο forum που σαν θέμα έχει τη φαγωμάρα και τη ζήλεια; Έχεις κάποια αντίρηση για τα παραπάνω όσο αφορά αρκετά post που έγιναν προσωπικές αναφορές με κακιούλες έστω εν βρασμό ψυχής; Τώρα για το πως με βοήθησε προσωπικά αυτό το topic νομίζω ότι είναι καλύτερο να ανοίξουμε ένα άλλο θέμα γιατί ίσως να μην είναι σημαντικό για όλους αυτούς που παρακολουθούν. Ζητώ συγνώμη για το off-topic. Δυστηχώς για εμένα δεν έχω την ανάλογη εμπειρία με τους περισσότερους από εσάς. Ο εξοπλισμός που έχω πιστεύω ότι είναι ο ιδανικός ή ακόμα και υπερβολικός ως προς τις ανάγκες και το χρόνο που μπορώ να διαθέσω.Είμαι όμως τρισευτιχισμένος όταν κοιτώ τις "δικές μου" φωτογραφίες με την όποια επεξεργασία σωστή ή λάθος. Κάθε φορά που γίνεται αυτό εύχομαι να είχα τα χρήματα να αγοράσω το Hubble! Sequence Generator Pro v2.3, Pixinsight 1.8
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Το σίγουρο είναι ότι ο Γιάννης ο Δουκουμόπουλος ανέβασε το θέμα θέλωντας να χαρακτηρίσει ακριβώς αυτό το τόπικ, συνδέοντάς το μάλιστα με τα κακώς κείμενα προ τριετίας, που ανάγκασαν κάποιους να αποχωρίσουν. Εσύ λοιπόν σε αυτό το τόπικ άλλου φόρουμ αναφέρεις ότι το συγκεκριμένο τόπικ αυτού του φόρουμ δεν προσφέρει μετάδωση γνώσης αλλά φαγομάρα μόνο... Και εδώ λες ευχαριστώ για τις γνώσεις που πήρα σε αυτό ακριβώς το τόπικ... Κάτι δεν μου κολάει Καταλάβατε;;; Εγώ όχι..... Κλείνω εδώ το off-topic..... Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Πριν μερικές... σελίδες μιλήσαμε, ο Άγγελος και εγώ για τους εστιαστές του FSQ106. Εγώ εννοούσα τον εστιαστή του παλιού FSQ106N όχι του νέου FSQ106ED και βέβαια όχι από προσωπική εμπειρία αλλά από δημοσιεύματα στο CN. Το παραπάνω έγινε μετά από παρότρυνση φίλου και ιδιοκτήτη FSQ106ED in order to put the record straight. Έχει δίκιο Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Να απαντήσω εγώ που είμαι κάπως περισσότερο αμέτοχος; Ο Ikoms έχει δίκιο και στις δύο περπτώσεις: ειπώθηκαν πολύ σπουδαία πράγματα και όχι ακαδημαικά, αλλά μέσα από αντιπαράθεση απόψεων και διαπραγμάτευση από άτομα με διαφορετική προσέγγιση του θέματος και διάφορα επίπεδα πείρας, εξοπλισμού, δεξιοτήτων. Εγώ έμαθα πολλά και επιβεβαίωσα τα πρότερα συμπεράσματά μου (ουδέποτε μπλέξοις- ευκτική). Αλλά και η φαγωμάρα αλήθεια ήταν. Ξέρω πως θα δυσανασχετήσουν πάλι κάποιοι, δεν έχουν όλοι ψυχολογική σκέψη και ακόμη λιγότεροι έχουν κατάρτιση, η ενδοσκόπηση μάλιστα θεωρείται κακός οιωνός (εντελώς αντιεπιστημονικό αυτό) αλλά υπάρχει και τρίτη αλήθεια: Η άρνηση είναι ανώριμος μηχανισμός άμυνας και αναποτελεσματικός. Θυμάστε τι έγραψα στην πρώτη σελίδα;... εύχομαι να έχετε μια κόσμια και εποικοδομητική συζήτηση με αλληλοσεβασμό ένθεν και ένθεν. Πως μου ήρθε αυτό; Μα μύριζε μπαρούτι. Οι σπόντες είχαν αρχίσει ήδη. Αν απλά προσπαθούμε να κάνουμε πως δεν έγινε τίποτε, "as if'' όπως ονομάζεται διεθνώς, απλά θα ξαναγίνει και ξαναγίνει και ξαναγίνει και.....Ας δούμε όλοι τον εαυτό μας στον καθρέπτη, ας πούμε είμαι ένας κόκκος σκόνης στο σύμπαν, ας δούμε πως πάντα θα υπάρχει κάποιος καλύτερος από εμάς, ας καταλάβουμε πως το έχω δεν είναι υποκατάστατο του είμαι, πως το να είσαι μάγκας στο Astrovox δεν απαλύνει τις οδυνηρές σφαλιάρες της ζωής, πως ο ουσιαστικά καλύτερος δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος να ψέγει τον υποδεέστερο- νεότερο- άπειρο- ακτήμονα και πως ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίζεται κάποιος που απρόκλητα ή/και κατ επανάληψη βγάζει τα απωθημένα του σε κάποιον άλλο είναι να αποτρέπεται από το σύνολο (και όχι αυτό να κάνει κύκλο και να παρακολουθεί την κοκκορομαχία αμέτοχο). Αλλιώς ο θιγμένος θα αναγκαστεί να αντεπιτεθεί και πάει λέγοντας.Όλοι κάνουμε λάθη. Όταν τα αποδεχτούμε και μόνο υπάρχει ελπίδα να διορθωθούν. Τελικά να αναπλαισιώσω για τους καινούριους τα συμπεράσματα (κατ' εμέ): 1. Όπως στην παρατήρηση, έτσι και στην φωτογράφηση μπορείς να κάνεις δουλειά με λίγα, μπορείς και με πολλά. Το οτι κάποιοι θέλουν ή έχουν τα πολλά δεν πρέπει να σε παρασύρει. Κάνε ό,τι μπορείς, όπως μπορείς. 2. Η χαρά του ερασιτεχνισμού είναι ακριβώς η καταστολή της επιθυμίας να νικήσεις. Ο υψηλός ανταγωνισμός συνδέεται με νοσηρά φαινόμενα. Πάρτε το Bresserάκι σας, πάρτε την Zenith σας και κάντε χόμπυ, διασκεδάστε. Αν μπορείτε και κάτι καλύτερο πάρτε το. Μην χάσετε όμως τον ύπνο σας, μην αρρωστήσετε, μην σας τρώει το σαράκι της επιθυμίας όσων των πλησίον εισίν. Μην ντοπάρεστε για το χρυσό: όχι λόγω WADA, λόγω γαλήνης.3. Όλοι οι παράγοντες που αναφέρθηκαν μετράνε. Ο παράγων που κάνει την διαφορά μεταξύ όχι καλής και κακής φωτογραφίας, αλλά μεταξύ ευτυχούς άσκησης του χόμπυ και δυστυχούς ανταγωνισμού είναι αυτός που αναφέρθηκε ως ''μεράκι'' και από μένα ως ''κίνητρο''. Υγιές κίνητρο= ευτυχία. Νοσηρό κίνητρο= άστα να πάνε.4. Στην αναζήτηση της τελειότητας (σε ένα ατελή κόσμο, προσέξτε), είτε πρόκειται για σημειακά άστρα, είτε για λ με το τσουβάλι, είτε για επίπεδα πεδία, είτε για πάτωμα που λάμπει, είτε για νεροχύτες που αστράφτουν, είτε για κάδρα αλφαδιασμένα στον τοίχο, είτε, είτε, είτε... η διάκριση μεταξύ ομορφιάς και ψυχαναγκασμού (μια κατάσταση παντρεμένη με το ανικανοποίητο) είναι ασαφής. Αν ο Van Gogh είχε φτιάξει σημειακά τα άστρα στην νύκτα με αστροφεγγιά και άπλωνε το χρώμα ρεαλιστικά, θα γνώριζε κανείς μας τον πίνακα; Ειρήνη υμίν και για όσους με παρεξηγήσουν, συγνώμη παιδιά αλλά την επιστήμη μου την σέβομαι και την αλήθεια της δεν την ξεπουλάω. Νά' μαστε όλοι καλά και βγάλτε φωτογραφίες να τις θαυμάζουμε όλοι μας τζάμπα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
gvidos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2010 Παιδιά ανοίχτε ένα θέμα να συζητήσουμε για εξοπλισμό, να πούμε τα υπέρ και τα κατά,να προτείνουμε σε νέους με τι να ξεκινήσουν, να μιλήσουμε για το τι είναι πιο σημαντικό σε ένα setup, τι προβλήματα θα αντιμετωπίσουν... ότι θέλετε. Όταν όμως μιλάμε για παράγοντες που επηρεάζουν μια αστροφωτογραφία είναι:ουρανός, γνώσεις, εξοπλισμός, επεξεργασία. Βάλτε τα σε ότι σειρά νομίζετε αλλά αυτά είναι.Το αν έχεις χρόνο ή όχι δεν επιρεάζει την αστροφωτογραφία αλλά τον αν θα πας να αστροφωτογραφίσεις. Εντάξη παιδιά, αυτά είναι πράγματα που πρέπει να τα ξέρουμε. Στάθη ακόμα δεν έχεις καταλάβει τι θέλω να πω. Το πρώτο high-end κομμάτι που πρέπει να υπάρχει στο setup είναι η βάση.Συμφωνώ 100%. Τα λέω πολύ καιρό και άκουγα ότι εντάξη η βάση οδηγεί, μέχρι που καταλάβατεότι δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα ίδια ακούω και τώρα για τα τηλεσκόπια. Όλα κάνουν την διαφορά. Μέχρι λοιπόν να αποκτήσετε εμπειρία σε διάφορους εξοπλισμούς ακούστε και κάποιον άλλο που τα έχει περάσει, μην είστε κάθετοι. Πάντα φιλικά http://www.veil.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα