Jump to content

Αρχαία Άπτερα, Χανιά 12/7/05


Προτεινόμενες αναρτήσεις

«Πως θα σε γνωρίσω»;, ρώτησε μια γνώριμη πλέον φωνή στο τηλέφωνο.

«Προχώρα ευθεία προς το φρούριο, στην μέση της ερημιάς θα δεις κάποιον να προσπαθεί να συναρμολογήσει μια eq3, εκεί σταμάτα!».

 

Το φρούριο δεσπόζει στην τοποθεσία Αρχαία Άπτερα, σε ύψος 350 μέτρων με μια καταπληκτική θέα προς τον κόλπο των Χανίων. Κάτι ήξεραν οι Ενετοί που έχτισαν το φρούριο σε εκείνη την θέση.

 

Ο ήλιος είχε φτάσει στις 40 μοίρες όταν έστησα τα Skymaster 15x70 και τοποθέτησα τα ηλιακά φίλτρα της Baader για να τραβήξω μερικές φωτογραφίες τον ήλιο. Μέχρι να πάω στο αυτοκίνητο να φέρω τα κιάλια το ελαφρύ αεράκι είχε μετατραπεί σε ένα απειλητικό άνεμο. Φωτογράφηση αδύνατη.

 

Άρχισα να ξεφορτώνω την eq3 όταν εμφανίστηκε ο Δημήτρης, ο μόνος Χανιώτης που δίνει ενεργό παρόν στο Άστροβοξ, χαμογελαστός και με απίστευτη διάθεση. Δεν πτοήθηκε ούτε από το ξαφνικό μπουρίνι και άρχισε να στήνει το 8" skywatcher κατοπτρικό του με τέτοια ταχύτητα που θα έλεγε κανείς ότι το κάνει κάθε μέρα. Μέχρι να τοποθετήσω τα πολύ βαριά Skymaster 25x100 πάνω στην eq3 εκείνος είχε ζυγίσει το τηλεσκόπιο και κοίταζε επίμονα προς το Βορρά να σκάσει ο Πολικός για την αναγκαία ευθυγράμμιση.

 

Μέχρι να βγει ο Πολικός γύρισα τα μεγάλα προς την σελήνη για το βάπτισμά τους. Τα είχα αποκτήσει μια εβδομάδα νωρίτερα και δεν είχα την ευκαιρία να τα δοκιμάσω. Οι κρατήρες και οι θάλασσες ήταν εκπληκτικές, η σκιές που δημιουργεί μια σελήνη 8 ημερών είναι ιδανικές για την παρατήρησή της. Ο αέρας έκανε την παρατήρηση δύσκολη μιας που με πολύ δυσκολία μπορούσα να κρατήσω τα κιάλια σταθερά. Ο Δημήτρης παρακολουθούσε τον χορό του Διά με τους δορυφόρους του. Ένας χορός που με τον αέρα που χτυπούσε το τηλεσκόπιο του ήταν μάλλον λάτιν χορός.

 

Περιμένοντας τον αέρα να κοπάσει με μια μεγάλη κούπα καφέ στο χέρι άρχισα το αγαπημένο μου χόμπι, το κυνήγι των δορυφόρων. Γυρίζω δυτικά να δω τον HST και ο Δημήτρης χασκογελούσε… «εεεε από εκεί είναι η Δύση!»… χωρίς την πυξίδα μου είμαι ένα μάτσο χάλια.. αφού και ο Πολικός αν είχε χέρια θα μου τράβαγε μια μούντζα

 

21:22 HST έκανε ένα καταπληκτικό πέρασμα και έμεινε στον ουρανό κοντά στα 4 λεπτά. Είδαμε τον Spot 4 Rocket, τον Lacrosse 5, o UARS με φωτεινότητα 3,9 μας δυσκόλεψε πολύ αλλά μας αντάμειψε ο Envisat με φωτεινότητα 2,9 και τυφλός τον έβλεπε. Τα Iridium flares δεν φανήκαν ποτέ γιατί στις 20 μοίρες είχαμε την άκρη του βουνού που μας φιλοξενούσε ενώ ο ISS με φωτεινότητα 2,4 θα ήταν ένα υπέροχο αντικείμενο αν δεν είχε αποφασίσει να βρεθεί στις 15 μοίρες.

 

Από αντικείμενα Μ6, Μ7, Μ8, Μ22 από το Skywatcher του Δημήτρη ήταν απλά καταπληκτικά όπως και ο Μ31 και το διπλό σμήνος στην Κασσιόπη. Ο Αετός χωρούσε ίσα ίσα στα 25χ100 και για πρώτη φορά είδα και το Βέλος μετά την υπόδειξη του Δημήτρη.

 

Σε γενικές γραμμές, περάσαμε υπέροχα, μοιραστήκαμε εμπειρίες, μπύρες και τεχνικές, ανταλλάξαμε ιδέες, αστροχάρτες και βιβλία και κανονίσαμε να ξαναβρεθούμε, ελπίζω να είμαστε λίγο περισσότεροι την άλλη φορά και να έχουμε λιγότερο αέρα.

HPIM2187.jpg.73bce46511339f39f6451074733a2027.jpg

HPIM2184.jpg.129c754cc97d3c40e746f6ae6a287aba.jpg

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Christo . oraia ta Chania! Eimoun ekei 8 oloklira xronia!!! Den exo paei sta aptera, alla apo oti blepo stis foto vlepeis to akrotiri an den kano la8os ?? Den exei fotorupansi ? Ego emena sto akrotiti,sta kounoupidiana!Me ta kialia pou eixa den mporousa na do polla...

Ti mou 8umises tora!! :) Chania!!

 

Filika , Michalis

Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Xρήστο

καταπληκτική εμπειρία πράγματι

Η επόμενη εξόρμηση για Μαλάξα ή Αχατζικιά, προς το μέσον της επόμενης

εβδομάδας ?

μφχ

"Καί είς τήν σκοτιάν βαθείαν,

είς τό απέραντον διάστημα,

τα φώτα σιγαλέα κινώνται

των αστέρων λελυπημένα" Α.ΚΑΛΒΟΣ. . .

φιλικά

Δημήτρης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για τα 15x70 χρησιμοποιώ μια

 

AT 858 Professional Tripod by DynaTran

 

http://www.amvona.com/v7/shop/?page=shop/flypage&category_id=89769b2f73d9d7e940440e867abba4d0&product_id=1649

 

δες το λινκ, για κιαλια μέχρι 15x70 είναι εκπληκτική και σου δίνει απίστευτη αυτονομία μιας που φτάνει σε ύψος κοντά στα 2 μέτρα

 

Για τα 25χ100 έχω μια eq3, η οποία δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για κιάλια αλλά τι να κάνω που ζυγίζουν πάνω από 5 κιλα και δεν μπορεί να τα κρατήσει ο παραπάνω τρίποδας.

 

Βρήκα όμως την εξής κατασκευή σε αυτό το σάιτ

 

http://www.astro-tom.com/projects/binocular_mount.htm

 

και σκέφτομαι την κατασκευή του... γνώμες;

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το παραλληλόγραμμο είναι μάλλον ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξει κανείς κυάλια. Δεν έχω δει κάποιο από κοντά, αλλά μου φαίνεται ότι θα έχει έστω ένα μικρό πρόβλημα ευστάθειας, ιδίως όσο μεγαλώνει το βάρος. Η μεταφορά του επίσης θα είνα πιό δύσκολη λόγω όγκου και αντιβάρων. Από την άλλη είναι ίσως το μόνο (μετά τα ειδικά καθίσματα) με το οποίο μπορείς να παρατηρείς με όποια στάση θέλεις.
Χρήστος Μαρινός
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης