nikk2875 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 3, 2010 Μπορεί να ακούγεται λίγο χαζή η ερώτηση μου,αλλά επειδή σκέφτομαι να επενδύσω σε μικρό διοπτρικό αναρωτιόμουν αν μπορώ να αναβάλω για λίγο την αγορά καλού διαγώνιου. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να πέσω ...χαμηλά για να δω, απλά έστω περιέργεια θα ήθελα να ξέρω αν τεχνικά επιτρέπεται κι αν στην πράξη είναι χειρότερο από ένα φτηνό διαγώνιο. Νίκος Κουρούνης Celestron C8 XLTHelios Apollo 15X70Vixen Ultima 7X50
Μιχάλης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 3, 2010 δεν εχω διοπτρικο ,αλλα φανταζομαι οτι αν και ζορικα θα μπορεις και χωρις διαγωνιο. επισης χωρις διαγωνιο δυνητικα θα υπαρχουν και πιο φωτεινα ειδωλα,μια και δεν θα ''χανεται'' μερος του φωτος απο τις ανακλασεις....(αυτα ξαναλεω ειναι υποθετικα καθως δεν ξερω τα σχετικα νουμερα δεν τα εχω υποψην μου,την αποψη μου παραθετω) stargazeshots.com
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4, 2010 Θα είναι σαν να παρατηρείς με κιάλια πάνω σε τρίποδα. Μόνο που τα είδωλα θα είναι πλήρως ανεστραμμένα (δηλαδή το πάνω-κάτω), άρα θα κάνει μόνο για τον ουρανό. Όμως πάνω από 30 ή 45 μοίρες θα έχεις πρόβλημα. Χρειάζεται υψηλός τρίποδας (φωτογραφικός, ύψους 2.5m και παραπάνω) κα καρέκλα ή σκαμνί για να δεις υψηλότερα. Το είδωλο θα είναι 1-12% φωτεινότερο, διαφορά που είναι μη αντιληπτή, έως οριακά αντιληπτή.Εγώ λέω πάντως να πάρεις έναν φθηνό διαγώνιο στην αρχή και μετά αγοράζεις καλύτερο.Από την άλλη τι εννοείς "μικρό"; Αν πάρεις ένα semiapo 60-66mm f/5 μπορείς να παρατηρείς στα 10-20x χωρίς τρίποδα, σαν πειρατική διόπτρα δηλαδή. Αλλά δεν θα δεις πολλά πράγματα, κυρίως άστρα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4, 2010 Ναι είναι απαραίτητος απολύτως! Μάλιστα μερικά μικρά διοπτρικά ίσως και να μην εστιάζουν καν χωρίς διαγώνιο και θα σου κοπεί ο σβέρκος. Από την άλλη αν το διοπτρικό σου είναι κοντό αχρωματικό και παρατηρείς σε χαμηλές μεγεθύνσεις δεν νομίζω πως χρειάζεσαι ποιοτικό διαγώνιο έτσι κι αλλιώς που μπορεί να κοστίζει και περισσότερο από το τηλεσκόπιό σου. Αν πάρεις μακρύ ποιοτικό διοπτρικό τότε ναι αξίζει να επενδύσεις σε ποιοτικό διαγώνιο. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
nikk2875 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4, 2010 Γιώργο με ενδιαφέρει η άποψη σου γιατί το μικρό διοπτρικό είναι το κοντό αχρωματικό 102 της skywatcher στο οποίο έχουμε ήδη αναφερθεί στο άλλο post. Κι ο βασικός μου προβληματισμός είναι ακριβώς αν θα μπορεί να εστιάσει χωρίς διαγώνιο. Εσύ τι διαγώνιο χρησιμοποιείς? Κάποιο ποιοτικό ή ένα απλό 90%? Νίκος Κουρούνης Celestron C8 XLTHelios Apollo 15X70Vixen Ultima 7X50
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4, 2010 Ένα απλό φτηνό από το πλανητάριο είναι μια χαρά. Πάρε τον δεν εστιάζει χωρις. Ίσως στα καινούργια να περιλαμβάνεται. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Fred Ley Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4, 2010 For those "purists" out there, looking straight through a refractor is the only way to go. Of course they will, at times, be putting their body into some strange positions that can be uncomfortable. Buying a good quality mirror diagonal should be perfectly alright. You are not going to loose that much by the reflective surface and what minute amount is lost can probably only be measuered with some exotic piece of machinery. You can check some of the forums on Cloudy Nights Telescope Reviews for further information. they can be found at... http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ubbthreads.php?Cat= Clear Skies, Fred www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.ukwww.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)www.imca.cc (#9181)www.alpo-astronomy.orgAstrovox Member #4.Doing astronomy since 1970Sky & Tel subscriber since 1971www.highdeserttelescopes.com
Makis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4, 2010 Ο διαγώνιος είναι απολύτως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ γιατί χωρίς αυτόν τα αντικείμενα απλώς δενθα μεγενθύνουν στο τέλειο!!!!!!Η άποψη μου είναι:ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΟ!!!!!!!!!! Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς! Μάκης ΛυκόπουλοςΜέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)
jony Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4, 2010 παρόλο που δεν έχω διοπτρικό τηλεσκόπιο είμαι σίγουρος πως χρειάζεται ένα διαγώνιο. εκτός του ότι είναι βολικότερο με τον διαγώνιο σε βιβλία όπως το backyard λέει πως μικρά διοπτρικά δεν εστιάζουν χωρίς διαγώνιο. πιστεύω πως ένα καλό διαγώνιο είναι χρήσιμο για αρχή.ΚΑΛΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
iosiflazaridis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4, 2010 Η ταπινη μου αποψη λεει πως αν δουμε απο μεριας υγειας το θεμα, πιστευω ειναι ακρως απαραιτητο.Αν μπορεις να λυγιζεις τα γονατα αρκετα, εχοντας ισια τη πλατη δηλαδη, θα ειναι αρκετα καλύτερα. Φιλικα Σιφης Οσο κι αν προσπαθουμε, ποτε δε θα μπορεσουμε να δουμε πιο μακρια το συμπαν....
blackholesun Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2010 ειτε παρεις 1.25 ειτε 2ιντσο, αλλα ακομη και διηλεκτρικο, το ματι σου δεν θα συλαβει σπολυτος καμια διαφορα, απλα σου προτινω να παρεις μια και καλη ενα 2ιντσο, ωστε να το εχεις για την επομενη αναβαθμιση του τηλεσκοπιου σου, το 2ιντσο σου προσφερει να μπορεις να βαλεις και 2ιντων προσοφθαλμια. Εχοντας ξεχασει ομως οτι σχεδον ολα τα 2ιντσα διαγωνια εχουν το προβλημα της εστιασης με την συνεργασια των διοπτρικων.Οποτε αναγκαστικα το budget ανεβαινει αγοραζοντας κορεκτορες barlow κτλ..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα