Jump to content

αποχρωματικό (πχ. 4")συγκρίνεται με ένα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Όλοι ξέρουμε ότι τα διοπτρικά αποχρωματικά είναι τα καλύτερα για παρατήρηση πλανητών.

Το ερώτημα είναι, ένα αποχρωματικό (πχ. 4’’)συγκρίνεται με ένα 10’’ νευτώνειο?

Συγκεκριμένα, παραμένει το αποχρωματικό καλύτερο στην παρατήρηση πλανητών από το 10’’ νευτώνειο :?:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λευτέρη,

οι γνώμες εδώ ίσως διαφέρουν, αλλά η δική μου άποψη είναι οτι μεταξύ των δύο τηλεσκοπίων που ανέφερες:

* το νευτώνιο θα έχει πολύ καλύτερη απόδοση στην οπτική παρατήρηση

* το αποχρωματικό θα έχει πλεονέκτημα στην φωτογράφιση (γι αυτό το παίρνει κάποιος άλλωστε) αν έχεις και τον απαραίτητο υπόλοιπο εξοπλισμό.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ φίλε rama για την βοήθεια, το ίδιο πιστεύω και εγώ, υπάρχει κάποιος

αλός που υποστηρίζει κάτι διαφορετικό? ? Θα μπορούσε δηλαδή ένα αποχρωματικό έστω και αν είναι

πολύ ακριβό να δείξει καλύτερα?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Α.

Το αποχρωματικό δίνει εξαιρετικό είδωλο σε ολόκληρο το (ευρύ) οπτικό του πεδίο. Στο νευτώνειο f/5 η κόμη είναι εμφανέστατη καθώς προχωράμε από το κέντρο στην περιφέρεια.

 

Το αποχρωματικό δίνει, σχεδόν αμεσα, είδωλα εξαιρετικής σταθερότητας. Το νευτώνειο χρειάζεται τουλάχιστον μια ώρα για να αποδώσει στο βαθμό που του επιτρέπει η βραδιά.

 

Το αποχρωματικό είναι πολύ πιο ευχάριστο στην παρατήρηση των πλανητών και των διπλών αστέρων όταν το seeing είναι χειρότερο από 2 στην κλίμακα του Αντωνιάδη. (δηλαδή 3 στις 4 νύκτες παρατήρησης).

 

Το αποχρωματικό είναι ιδανικό για τη φωτογράφηση εκτεταμένων σμηνών και νεφελωμάτων.

 

Το αποχρωματικό δεν χρειάζεται ευθυγράμμιση ενώ θα αποδίδει εξ'ίσου καλά όπως την πρώτη μέρα ακόμη και μετά από 100 χρόνια ! (το νευτώνειο θα χρειάζεται επαλουμινίωση κάθε 10 χρόνια περίπου)

 

Το αποχρωματικό μεταφέρεται οπουδήποτε ευκολότερα από το Νευτώνειο και δεν απαιτεί ιδιαίτερα στιβαρή στήριξη για την αστροφωτογράφηση. (με μια GPD κάνουμε θαυμάσια δουλειά ενώ για παρόμοια αποτελέσματα το 10" χρειάζεται μια στήριξη τουλάχιστον του επιπέδου της ΕΜ200 ή της ATLUX).

 

Β.

Το νευτώνειο των 10 ιντσών δίνει πολύ καλύτερα οφθαλμοσκοπικά αποτελέσματα στο βαθύ ουρανό (νεφελώματα, σμήνη, γαλαξίες) όποιες και αν είναι οι συνθήκες ατμοσφαιρικής διαταραχής.

 

Και στη φωτογράφηση στο βαθύ ουρανό δίνει καλύτερα και αποτελέσματα λόγω διαμέτρου αρκεί να χρησιμοποιηθεί CCD με μεγάλο μέγεθος αισθητήρα, coma corrector -και να διαθέτει κανείς κατάλληλη στήριξη.

 

Όταν το seeing είναι πολύ καλό (1 στις 4 νύκτες) το Νευτώνειο δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα - -περισσότερες λεπτομέρειες - και στους πλανήτες . Αρκεί να είναι καλά ευθυγραμμισμένο και να διαθέτει αξιόλογα οπτικά.

 

Στο νευτώνειο η χρωματική εκτροπή είναι εντελώς απούσα σε όλα τα μήκη κύματος. Στο αποχρωματικό, αν η κάμερά μας είναι πολύ ευαίσθητη στο υπέρυθρο ίσως είναι καλύτερα να χρησιμοποιηθεί φίλτρο IR/cut.

 

Η ποιότητα ειδώλου που δίνει ένα νευτώνειο στον οπτικό άξονα (στο κέντρο του οπτικού πεδίου) υπερτερεί σε σχέση με εκείνη που μπορεί να δώσει ένα καταδιοπτρικό τηλεσκόπιο της ίδιας διαμέτρου και οπτικής ποιότητας. Προυπόθεση και πάλι η απουσία ατμοσφαιρικής διαταραχής.

 

Προσωπική μου εκτίμηση:

Αν ξεκινήσει κανείς με ένα αποχρωματικό είναι αδύνατον να μην μπεί αργότερα στον πειρασμό για ένα τηλεσκόπιο με μεγαλύτερη διάμετρο. Το αντίστροφο όμως δεν ισχύει απαραίτητα.

 

Όμως το αποχρωματικό χάρη στην εξαιρετική ποιότητα ειδώλου σε ολόκληρο το οπτικό πεδίο, τις φωτογραφικές του επιδόσεις, την ευκολία χρήσης και μεταφοράς, την αισθητική του, τον απεριόριστο χρόνο ζωής και την μηχανική του τελειότητα (όταν προέρχεται φυσικά από τις κορυφαίες εταιρίες) είναι το τηλεσκόπιο με το οποίο συνδεόμαστε συναισθηματικά περισσότερο !!

 

Γιάννης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω κάποιες απορίες σχετικά με αυτά που έγραψε ο κ. Γιάννης (AKTIS) :

 

Το αποχρωματικό δίνει εξαιρετικό είδωλο σε ολόκληρο το (ευρύ) οπτικό του πεδίο. Στο νευτώνειο f/5 η κόμη είναι εμφανέστατη καθώς προχωράμε από το κέντρο στην περιφέρεια.

 

Μιλάμε για νευτώνεια με ποιότητα οπτικών κοντά στον μέσο όρο και με μικρά f ratio <5 προφανώς. Θέλω να πιστεύω (χώρίς να το έχω διαπιστώσει) ότι εάν τα οπτικά ενός νευτώνειου είναι άριστα δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα

 

Το αποχρωματικό είναι ιδανικό για τη φωτογράφηση εκτεταμένων σμηνών και νεφελωμάτων.

 

Γρήγορα νευτώνεια με μεγάλη διάμετρο δεν είναι ιδανικά για τέτοια θέματα ? Με την προυπόθεση πάντα ενός άριστου mount.

 

Τα υπόλοιπα, νομίζω ότι είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα, με μια παρατήρηση: Έαν γίνεται σωστή συντήρηση/χρήση του νευτώνειου, νομίζω ότι μπορεί να αντέξει πολύ περισσότερο από 10 χρόνια χωρίς την παραμικρή επέμβαση ... Επιπλέον τα σύγχρονα καλά νευτώνεια έχουν ειδικές επιστρώσεις (πχ Hilux) οι οποίες αυξάνουν κατά πολύ την αντοχή των κατόπτρων (στην περίπτωση του Hilux διάβασα ότι αντέχουν έως και 20 χρόνια).

 

Από όσα έχω διαβάσει μέχρι σήμερα, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα νευτώνειο, με οπτικά ακριβείας, άριστα ευθυγραμμισμένο, με προσεγμένα μηχανικά μέρη και σε μια καλή στήριξη αποδίδει το ίδιο, αν όχι καλύτερα, από αντίστοιχα αποχρωματικά τα οποία κοστίζουν και πολλαπλάσια !

 

Φιλικά Μιχάλης :)

 

ΥΓ: Τα παραπάνω δεν τα λέω επειδή έχω νευτώνειο εε ? Μην με θεωρήσετε προκατειλημένο :lol:

Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε aktistar σε ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινήσεις!!!

Φίλε Μιχάλη περιμένω με αγωνιά τις παρατηρήσεις(εντυπώσεις από το νευτώνειο σου) σου γιατί το τηλεσκόπιο σου με ενδιαφέρει :wink:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ερώτημα είναι, ένα αποχρωματικό (πχ. 4’’)συγκρίνεται με ένα 10’’ νευτώνειο?

Ουτε με 8" ακομα ουτε με 6" νευτωνιο δεν συγκρινεται!Αρκει το νευτωνειο να ναι υψηλης ποιοτητας και καλα ευθυγραμμισμενο.

Το θεμα λιγο πολυ το καλυψαν οι προλαλησαντες.

Αν σε ενδιαφερουν κυριως οι πλανητες ενα 8" νευτωνιο καλα σχεδιασμενο

(f/8, μικρη κεντρικη παρεμποδιση,καλα οπτικα οπως ενα Orion UK πχ) θα του ριχνει στα αυτια!

Εκει που οντως υπερεχει το αποχρωματικο κατ' εμε ειναι αν κυριο ενδιαφερον ειναι η αστροφωτογραφια ευρεως πεδιου.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εν ολίγοις θα συνόψιζα ως εξής: Αν συγκρίνουμε ένα αποχρωματικό με ένα νευτώνειο ίδιας διαμέτρου, το αποχρωματικό θα υπερτερεί σε κοντράστ και συνολική «αισθητική» της εικόνας, λόγω απουσίας κεντρικής παρεμπόδισης και λόγω κλειστού, θερμοκρασιακά μή ευαίσθητου σχεδιασμού.

 

Όμως ένα νευτώνειο υψηλής ποιότητας και κάπως μεγαλύτερο από ένα αποχρωματικό, αρχίζει να δείχνει περισσότερες λεπτομέρειες στους πλανήτες. Αν το seeing είναι πολύ καλό, οι εικόνες ενός νευτώνειου 10" είναι πολύ ανώτερες από το καλύτερο αποχρωματικό 4", καθαρά λόγω υψηλότερης διακριτικής ικανότητας του πρώτου. Ακόμη και με κακό seeing, το μάτι αξιοποιεί το περισσότερο φως του 10ιντσου και αντιλαμβάνεται ευκολότερα τη διαθέσιμη λεπτομέρεια απ' ό,τι με το 4ιντσο αποχρωματικό.

 

Για πλανητική παρατήρηση, δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ των δύο τηλεσκοπίων που αναφέρθηκαν στο αρχικό ερώτημα. Το μεγάλο (και ποιοτικό) νευτώνειο είναι καταλληλότερο από το μικρό αποχρωματικό. Μην ξεχνάμε επίσης ότι ένα νευτώνειο είναι απολύτως αχρωματικό ή αλλιώς «αποχρωματικό».

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης