Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Polloi katakrinoun tous hyperion alla anarotiemai giati?eimai katoxos ayton ton 2 prosof8almion kai to hyperion to exo eyxaristi8ei pio poli apo to nagler!exo xreisimopoihsei kai to barlow skywatcher gia na to kano sxedon idio me ta 7' toy nagler kai to apotelesma einai pali oti proteimo to hyperion.auti h dokimh egine se skywatcher dob 8'.mhpos auto to thleskopio den mporei na upostiriksei thn piotita toy nagler?

se skywatcher 114 neutonio est.apostash 1000 o nagler mou arese poli,eixe pio katharo apotelesma.se mikroterous ast.logous einai kalhteri h apodosh enos nagler?

Pros to paron logo poy foro gualia me kerdizoun oi hyperion gia thn praktikotita alla kai sthn poiothta sto sw dob 8'.

Den exo poli megali peira sthn paratirish kai tha parakalousa na mou dosete ta fotas sas oi pio empeiroi sthn aporia moy!

Eyxaristo :D

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Δημοσιεύτηκε

Δικέ μου, καλώς ήρθες! Αισθανόμουν μεγάλη μοναξιά τόσον καιρό, ως προς την αγάπη που νιώθω για τους Υπερίωνες.

Λοιπόν, έχω και τον Hyperion 13 και τον Nagler 7, τον Τ1. Έχω αρκετούς Υπερίωνες, ώστε να τους συγκρίνω με διάφορους φακούς, εδώ ας πούμε τον Hyperion 8mm και τον ίδιο με Fine Tune Ring ως 6mm. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Baader είναι πολύ πιο άνετος, με καλύτερη πρόσληψη του πεδίου. Είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικός και απροβλημάτιστος. Στο κέντρο του πεδίου, εκεί που παρατηρούμε δηλαδή, δεν έχω αντιληφθεί καμμία διαφορά. Ο Nagler είναι μικρότερος, ελαφρύτερος και έχει καλύτερα άκρα, όχι τόσο στο f/6 σου ή στα f/10 και f/13 μου, αλλά από f/5 και κάτω. Μόνο που έχει μικρό φακό (σαν μεγάλη κλειδαρότρυπα χωριάτικης εξώπορτας) και σχεδόν το μισό eye relief. Ενώ βλέπω τις 68 μοίρες του Hyperion με την μία, στον Nagler βλέπω 45-50 μόνο και τις υπόλοιπες τις ψαρεύω με το να γυρνώ το μάτι από εδώ και από εκεί, πράγμα αρκετά κουραστικό για να το κάνω συνέχεια. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Explore Scientific 14mm που μπορείς να συγκρίνεις με τον Hyperion 13 πιο δίκαια, αλλά και αυτός, αν και ανετότερος του Nagler, υπολείπεται του Hyperion. Το ίδιο συμβαίνει με κάποια Erfle και Plossl που έχω μεταξύ 10 και 15mm.

Αυτά που λέω ουσιαστικά ισχύουν για κάθε Nagler, εκτός από τους μεγάλους T5 και τους 3 Τ4. Μόνο οι Τ4 με ικανοποίησαν περισσότερο από τους Hyperions. Έχουν την ίδια αντίληψη πεδίου με bonus 14 μοίρες, κάπως καλύτερη εικόνα γενικά, αλλά είναι βαρύτεροι και ακριβότεροι.

Και οι Hyperions και οι Nagler έχουν υπέρ και κατά. Ο κάθε ένας ρίχνει περισσότερο βάρος στο ένα ή το άλλο. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των Hyperions είναι η τιμή τους, ιδίως των μεταχειρισμένων. Ένα από τα μειονεκτήματα είναι ο αστιγματισμός στην περιφέρεια που είναι όμως ορατός σε μικρούς εστιακούς λόγους (στον f/4 ερευνητή μου ας πούμε, αλλά οι κάτοχοι των κοντών ΟΟ δεν μπορούν να είναι ευτυχισμένοι με αυτό) και πάσχουν από αυτόν περισσότερο οι Hyperions χωρίς Smythe φακούς, δηλαδή ο 24mm και ο 31mm, με τους οποίους ούτως ή άλλως έχεις μεγάλο πεδίο, ώστε να τύχει να υπάρχουν άστρα στην περιφέρεια που αναδεικνύουν το φαινόμενο.

Από τα υπόλοιπα μειονεκτήματα (κάποιο ghosting, κάποια blackouts) τα έχουν όλα και οι Nagler T4! Φαίνεται πως είναι περιορισμοί της σχεδίασης.

Κατά την γνώμη μου, οι Hyperions παραμένουν Best Buy. Οι Vixen LVW των οποίων είναι κλώνοι και υπερτερούν σε κάποια σημεία κοστίζουν τα διπλά χρήματα τουλάχιστον. Ο μόνος σοβαρός ανταγωνιστής τους (των 17, 13 και 8 όλων μαζί) είναι πάλι Hyperion: Ο Baader Hyperion Zoom. Αλλά πρόσφατα στην Αμερική υπήρξε ένα κύμα φθηνών Meade 5000 SWA τα οποία όμως εδώ κοστίζουν ακριβά και στις μικρές εστιακές έχουν τον μικρό φακό που λέγαμε.

Κοίτα και εδώ:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=2013&highlight=hyperion

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=4036&highlight=hyperion

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7308

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κωστα σ'ευχαριστω για τα καλα σου λογια κ τις κατευθηνσεις! :D

Αν και λογικα ενας τ4 θα ηταν πολυ ανωτερος απο τους αντιστιχους

υπεριονες,μετανιωσα εν μερη για τον Τ1 7' γιατι αν βρεις μεταχειρισμενα καλυπτεις

ολλη την γκαμα απο υπεριονες,που θεωρω οτι ειναι πρακτικοτερο κ σηγουρα

best buy στις τιμες αυτες! :D

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Φτάνουν 2:

1. 36mm Aspheric: 6mm exit pupil, 33.3x, 2.16 μοίρες πεδίο (ή 31mm για λίγο μεγαλύτερη μεγέθυνση). &

2. Hyperion Zoom 24-8. μέχρι 150x. Αν όμως ξεβιδώσεις τον barlow του 13mm και τον βιδώσεις στον zoom, μάντεψε: γίνεται 12-4mm, έως 300x.

Αλλιώς πάρε τον 36, τον 21, έχεις και τον 13. Πάρε fine tune rings και με αυτά προκύπτουν όλες οι υπόλοιπες εστιακές μέχρι τα 8mm. Είσαι ΟΚ.

ΥΓ: Μην σκορπίζεις δημοσιεύσεις παντού- δεν σε προλαβαίνω :) . Κάτσε σε ένα σημείο να τα πούμε!

ΥΓ2: Αν οι Aspheric είναι ακριβοί, ο 21mm χωρίς τον barlow είναι 32mm (μέτριος όμως)! Εναλλακτικά, ο SW 32mm SWA είναι σχεδόν το ίδιο καλός στην μισή τιμή.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Η βοηθεια σου ειναι για υποκλιση φιλε Κωστα! :D σ'ευχαριστω!

στον 32 θα παω αργοτερα λογο οικονομικου,ο 24 δεν προτεινετε κατι ειχες πει για αστιγματισμο αν θυμαμε καλα.δηλαδη ο κατο στοιχειο λειτουργει σαν barlow?τορα τους εκτιμω ακομη περισοτερο! \:D/

ο ζουμ στα 24 εχει ληγες μοιρες 40 μηπος θα χρειαστω και τον 21?

ο SW 32mm SWA ειναι για εστιαστη 1 1/4?eye relief?

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Δημοσιεύτηκε
στον 31 θα παω αργοτερα λογο οικονομικου,ο 24 δεν προτεινετε κατι ειχες πει για αστιγματισμο αν θυμαμε καλα.δηλαδη ο κατο στοιχειο λειτουργει σαν barlow?τορα τους εκτιμω ακομη περισοτερο! \:D/

ο ζουμ στα 24 εχει ληγες μοιρες 40 μηπος θα χρειαστω και τον 21?

ο SW 32mm SWA ειναι για εστιαστη 1 1/4?eye relief?

Ο αστιγματισμός είναι ορατός στο f/4. Στο f/6 που έχεις δεν είναι τόσο σοβαρό πρόβλημα. Όταν δεις την τιμή του Televue Panoptic 24mm ίσως αποφασίσεις πως μπορείς να ζήσεις με αυτό. Μόνο σε ανοικτά σμήνη είναι ορατό.

Διάβασε πρώτα για τους Hyperions. Θα βάλω αύριο links για τα manuals, τώρα γράφω από Agenda.

Όλα τα 32mm έχουν καλό eye relief. Και όλα, εκτός από Plossl είναι 2''. http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1400

Το βρίσκεις και μεταχειρισμένο.

Κόπασε ο αέρας, λέω να κάνω καμμιά mini παρατήρηση τώρα, θα σου στείλω υλικό για διάβασμα αύριο.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Να' μαστε πάλι.

1. Δες την εικόνα με τις μετατροπές που προκύπτουν από την χρήση Fine Tune Rings στους Υπερίωνες.

2. Δες τα στάδια τοποθέτησης του barlow από τον 13mm στον Hyperion Zoom, που τον κάνει (2x) 12-4mm, Planet Killer. Οι φωτογραφίες δικές μου, έτσι τον χρησιμοποιώ στο μικρό Νευτώνιο και το μικρό διοπτρικό μου.

3. Κατέβασε το Astrovox Astrolists με οδηγίες, καταλόγους παρατήρησης, χάρτες κλπ http://www.mediafire.com/file/c7muboykp76j5t6/Astrovox%20Astrolists%20Ultima%2020.rar

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=12927&start=45

4. Δες τα μηνύματά σου.

DSC01964.thumb.JPG.1d2188143226838375845459427ee9b7.JPG

13 άνευ Barlow= 23mm

DSC01963.thumb.JPG.dd28957be522e75ce8b43f7a045e0116.JPG

13mm και Fine Tune Rings= 11, 9 ή 8mm!

DSC01962.thumb.JPG.0b8b61a26ccc678a3547ae893b0f06d2.JPG

Βιδώνουμε τον Barlow στον Zoom, σαν φίλτρο!

DSC01961.thumb.JPG.d1528ac412b9336f03eba0caa570e197.JPG

Ξεβιδώνουμε τον Barlow από τον 13mm.

Βάζουμε την κάννη 2'' στον Zoom

DSC01959.thumb.JPG.71f21e7d98b0dce064f0f961a795ae0d.JPG

13mm και Zoom

newhypchart.jpg.6c9fa0c1b779c52d67a89b211b7562ee.jpg

Μετατροπές. Λείπει μόνο ο 10mm

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Συζητώντας για εστιακή 1000mm θα πρέπει να υπολογίσουμε τις πρωτεύουσες μεγενθύσεις που είναι Χ80-90 & Χ110-130.

Δηλαδή 1000/85=11,7 δηλαδή 12mm προσοφθάλμιο &

1000/120=8,3 δηλαδή 8mm

Προκειμένου για Hyperion 8 & 13mm

Αυτά είναι το 90% των παρατηρήσεων.

Τώρα για πλανητική μπορείς να πας σε μεγένθυση στο Χ1,6 της διαμέτρου του τηλεσκοπίου σου άνετα.

Βέβαια πάντα παίζει ρόλο το F του τηλεσκοπίου σου, εγώ δεν έχω πρόβλημα με τους Hyperion με τα τηλεσκόπια που έχω & είναι από f/5, f/7,5 & f/10.

Έχω δε τους 3,5-5-8-13-17-24-36 με διαμέτρους/εστιακές ED80 80/600, SW 150/750, Bresser 102/1000 & Meade SC 203/2000.

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημοσιεύτηκε
Ζηζητώντας για εστιακή 1000mm θα πρέπει να υολογίσουμε τις πρωτε'υουσες μεγενθύσεις που είναι Χ80-90 & Χ110-130.

Δηλαδή 1000/85=11,7 δηλαδή 12mm προσοφθάλμιο &

1000/120=8,3 δηλαδή 8mm

Προκειμένου για Hyperion 8 & 13mm

Αυτά είναι το 90% των παρατηρήσεων.

Ευχαριστω χαραλαμπε,χρεισημος ο τυπος σου θα τον εφαρμοσω. :D

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Δημοσιεύτηκε
Να' μαστε πάλι.

1. Δες την εικόνα με τις μετατροπές που προκύπτουν από την χρήση Fine Tune Rings στους Υπερίωνες.

2. Δες τα στάδια τοποθέτησης του barlow από τον 13mm στον Hyperion Zoom, που τον κάνει (2x) 12-4mm, Planet Killer. Οι φωτογραφίες δικές μου, έτσι τον χρησιμοποιώ στο μικρό Νευτώνιο και το μικρό διοπτρικό μου.

3. Κατέβασε το Astrovox Astrolists με οδηγίες, καταλόγους παρατήρησης, χάρτες κλπ http://www.mediafire.com/file/c7muboykp76j5t6/Astrovox%20Astrolists%20Ultima%2020.rar

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=12927&start=45

Κωστα τα fine tune rings απο που τα βρησκουμε?το Astrovox Astrolists πολη καλο και χρησημο =D>

ευχαριστω και παλη :D

ksidiropoulos@gmail.com

Το sw 31 swa,μου φενεται εξερετικο!αν το εχεις και δεν το χρειαζεσε με ενδιαφερει,απλος εχω ενα προβλημα το SW DOB μου δεν εχει τον εστιαστη τυπου CRAYFORD ,το παιδι που το πηρα δεν μου το εδωσε κ ακομα το περιμενω.εκανα μια ψευτοπατεντα βεβαια και πηρα μια αποψη πως ειναι στις 2 inch.

Αν δεν βιαζεσαι θα το παρω σηγουρα καποια στιγμη μιας και τα 31 ειναι διασταση που την θελω.

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Δημοσιεύτηκε

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1379

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1380

[-X :-$ :-#

Μην βιάζεσαι. Καταπολέμησε λίγο τις παρορμήσεις, αλλιώς το πορτοφόλι θα αδειάσει τάχιστα.

Διάβασε πρώτα, είναι η μισή διασκέδαση, όπως το starhopping είναι η μισή ικανοποίηση κατά την παρατήρηση.

Το 31mm είναι Baader και το SW είναι 32mm. Έχω το πρώτο μα δεν στο δίνω, μα τον Άγιο Κωνσταντίνο. :cheesy:

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

[q

Το 31mm είναι Baader και το SW είναι 32mm. Έχω το πρώτο μα δεν στο δίνω, μα τον Άγιο Κωνσταντίνο. :cheesy:

Κατι εχω παθει με το 1 και το 2 #-o .Δεν σε παρεξηγω κωστα ουτε εγω θα μπορουσα να δωσω υπεριονες :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης