Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα παιδιά,

έχω μια απλοϊκή (χαζή σχεδόν) ερώτηση σχετικά με την εστιακή απόσταση που μου προέκυψε όταν αγόρασα το 2ο μου τηλεσκόπιο (3ο δηλαδή αλλά δεν μετράμε ...)

Για φορητό τηλεσκοπιάκι να παίρνω μαζί μου στα ταξίδια χωρίς πολύ κουβάλημα έχω ένα Meade DS 2130 με 5 ίντσες φακό και εστιακό μήκος 1000mm - δηλαδή λόγο 7,7.

Το τηλεσκοπιάκι αυτό έχει μήκος σωλήνα 44εκ.

Τελευταία απέκτησα ένα 8" κατοπτρικό της Celestron ( C8-NGT ) το οποίο λέει ότι έχει και αυτό εστιακό μήκος 1000mm ... Το τηλεσκόπιο έχει όμως μήκος σωλήνα 90εκ.

Μιας και από ότι θυμάμαι από τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο η εστιακή απόσταση σε νευτώνειο είναι η απόσταση μεταξύ κατόπτρου και σημείου που εστιάζει (προσοφθάλμιο) μου φαίνεται ότι μάλλον κάτι δεν υπολόγισαν καλά στο 5"...

Συμφωνείτε ή έχασα κάτι?

Σταύρος

Δημοσιεύτηκε
Καλημέρα παιδιά,

έχω μια απλοϊκή (χαζή σχεδόν) ερώτηση σχετικά με την εστιακή απόσταση που μου προέκυψε όταν αγόρασα το 2ο μου τηλεσκόπιο (3ο δηλαδή αλλά δεν μετράμε ...)

Για φορητό τηλεσκοπιάκι να παίρνω μαζί μου στα ταξίδια χωρίς πολύ κουβάλημα έχω ένα Meade DS 2130 με 5 ίντσες φακό και εστιακό μήκος 1000mm - δηλαδή λόγο 7,7.

Το τηλεσκοπιάκι αυτό έχει μήκος σωλήνα 44εκ.

Τελευταία απέκτησα ένα 8" κατοπτρικό της Celestron ( C8-NGT ) το οποίο λέει ότι έχει και αυτό εστιακό μήκος 1000mm ... Το τηλεσκόπιο έχει όμως μήκος σωλήνα 90εκ.

Μιας και από ότι θυμάμαι από τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο η εστιακή απόσταση σε νευτώνειο είναι η απόσταση μεταξύ κατόπτρου και σημείου που εστιάζει (προσοφθάλμιο) μου φαίνεται ότι μάλλον κάτι δεν υπολόγισαν καλά στο 5"...

Συμφωνείτε ή έχασα κάτι?

Σταύρος

Δεν έχασες τίποτε. Απλώς το Meade DS 2130 έχει ένα "κρυφό" οπτικό στοιχείο, ένα Barlow δηλαδή το οποίο περίπου διπλασιάζει την εστιακή απόσταση.

Επειδή είναι κρυφό (υπάρχει λόγος γι' αυτό) δεν γνωρίζουμε ακριβή στοιχεία, από τα στοιχεία που αναφέρεις μάλλον πρόκειται για έναν Barlow 2x επί ενός κατόπτρου περίπου f/3.35.

Γιατί το κάνουν αυτό; Προκύπτει ένα βραχύσωμο Νευτώνιο, ελκυστικό σε όσους θα ήθελαν ένα SCT αλλά δεν μπορούν να το πάρουν. Η πρακτική είναι γνωστή από παλαιότερα, διαδεδομένη με τα κάτοπτρα των 114mm τα οποία πια αντικαθίστανται από τα 130mm. Μάλιστα ένα Tanzutsu 114 είχε και γυαλί μπροστά για να ομοιάζει με κατοδιοπτρικό!

Άλλος λόγος; Ένα φθηνό κάτοπτρο κάτω από f/4 χαρακτηρίζεται από πολλές οπτικές ανωμαλίες, έχει δε μεγάλη κεντρική παρεμπόδιση εκ των πραγμάτων. Επίσης είναι κατάλληλο μόνο για widefield λόγω μικρού εστιακού λόγου.

Τοποθετώντας τον Barlow μεγαλώνει η εστιακή ώστε ο χρήστης να βλέπει και τους πλανήτες και καλύπτονται ορισμένα οπτικά προβλήματα από τα άκρα του κατόπτρου ιδίως.

Ποιό είναι το πρόβλημα;

Ο Barlow αυτός είναι χαμηλής ποιότητας, αχρωματικός και επιδεινώνει την δίοδο φωτός, προσθέτοντας τις δικές του ανωμαλίες.

Δεν αφαιρείται ώστε να τοποθετήσεις έναν καλύτερο δικό σου.

Όταν βάλεις δικό σου Barlow τότε έχεις 2 εν σειρά, αν μάλιστα ο φακός είναι ένα μοντέρνο SWA ή UWA έχεις 3 εν σειρά.

Αν θολώσει από υγρασία ή μαζέψει σκόνη είναι δύσκολο να το καθαρίσεις.

Γενικά αυτά τα τηλεσκόπια αναφέρονται σαν μέτρια για τους λόγους αυτούς, σε αντίθεση με ένα κανονικό 130mm όπως το SW130 το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνική Flextube για να βραχυνθεί χωρίς να θυσιάζει την ποιότητα εικόνας.

Tanzutsu.jpg.0448d322acf3ad8292e4ad81b7e07da4.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Το εξωφρενικό είναι πως η Meade δεν λέει τίποτε γι’ αυτό, αντιθέτως στο εγχειρίδιο του προϊόντος παρουσιάζει την διατομή ενός κλασσικού μακρύτερου νευτωνίου. Αυτό όπως καταλαβαίνετε επιπλέκει την συντήρηση του DS130. Πώς να συντηρήσεις κάτι το οποίο αποτελείται από εξαρτήματα που δεν γνωρίζεις πως υπάρχουν.

Θα ήθελα να συγκρίνουμε αυτό το “καταδιοπτρικό» DS130 με το SW130 κάποια νύκτα.

image_ASP.gif.4ca5805d8c4501def7ecc8c4f67defe0.gif

DS2130.thumb.jpg.b8b326b10942afc8e926febd2319946e.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Το εξωφρενικό είναι πως η Meade δεν λέει τίποτε γι’ αυτό, αντιθέτως στο εγχειρίδιο του προϊόντος παρουσιάζει την διατομή ενός κλασσικού μακρύτερου νευτωνίου. Αυτό όπως καταλαβαίνετε επιπλέκει την συντήρηση του DS130. Πώς να συντηρήσεις κάτι το οποίο αποτελείται από εξαρτήματα που δεν γνωρίζεις πως υπάρχουν.

Για μένα κάτι τέτοια είναι πολύ σημαντικοί λόγοι να εγκαταλείψεις οριστικά μια συγκεκριμένη εταιρεία.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης