eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει αντικειμενική απάντηση στη ζήτημα που τέθηκε παραπάνω. Κι εμένα μου φαίνεται παράξενο κάποιος που φωτογραφίζει νεφελώματα και γαλαξίες να μην έχει το παραμικρό ενδιαφέρον για τη φύση αυτών που φωτογραφίζει, αλλά από την άλλη είναι προσωπική υπόθεση του καθενός το πόσο θέλει να εμβαθύνει σε οποιοδήποτε θέμα ή γνωστικό αντικείμενο.Αν σε αγγίζει μια αστροφωτογραφία έχει αξία. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται παραπάνω ανάλυση. Όταν διαβάζεις ένα ποιήμα, ένα βιβλίο, βλέπεις μια καλή ταινία ή ένα καλό θεατρικό έργο δεν εξετάζεις το βιογραφικό του ποιητή/συγγραφέα/σκηνοθέτη κλπ, απλά σε αγγίζει ή όχι, τόσο απλά. Η εικόνα του "σταυρού το Einstein" δημιουργεί πολύ διαφορετικά αισθήματα και συνειρμούς στον Heal και διαφορετικές αντιδράσεις σε κάποιον που ενδιαφέρεται μονάχα για πολύχρωμα νεφελώματα.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Νομίζω πως, από την στιγμή που θα υλοποιηθεί και δημοσιευτεί μια αστροφωτογραφία ή όποια άλλη δημιουργία, αποκτά μια υπόσταση αυθύπαρκτη. Πόσα σπουδαία έργα, ιδίως της αρχαιότητας και του μεσαίωνα έχουν άγνωστο δημιουργό; Και πόσα δημιουργήθηκαν από ιδιοφυείς αδαείς αγραμμάτους ναΐφ καλλιτέχνες; Από την άλλη, υπάρχει και ο άνθρωπος πίσω από την δημιουργία και, όταν αποκαλύπτει το πρόσωπό του, έστω στο ημίφως, μπορούμε να θαυμάσουμε την επιδεξιότητά του, το ταλέντο του, την κατάρτισή του ή και τις γνώσεις ή ό,τι άλλο διαθέτει. Ή απλώς μπορεί να μείνει στην σκιά και να αφήσει το αριστούργημά του να μιλήσει αφ’ εαυτού. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Γυριζοντας απο την δουλεια η στον ελευθερο χρονο μου μπαινοντας στο παρατηρητηριο μου η πηγαινοντας στο βουνο με καλους φιλους ξεχναω τα καθημερινα μου προβληματα και νομιζω ολοι σας νιωθετε το ιδιο.Κατα την διαρκεια της ληψης αλλα και αργοτερα στην επεξεργασια η ευχαριστηση που μου χαριζει ολο αυτο δεν περιγραφεται .Οταν λοιπον περνας τοσο καλα σε ενα hobby μερικες φορες καποιες λεπτομερειες δεν σε ενδιαφερουν και οχι δεν θα κατσω να λυσω εξισωσεις για το αν θα φωτογραφισω αποψε η οχι .Ναι δεν με ενδιαφερει αν εχει κακο seeing και το fwhm δεν ειναι καλο εγω τωρα εχω ελευθερο χρονο και γουσταρω να κατσω να το ευχαριστηθω (φυσικα αναλογα τι θες να πετυχεις) .Δεν ειμαι επιστημονας και ουτε το βλεπω το hobby επιστημονικα. Σιγουρα καποια παιδια εδω μεσα ειναι φυσικοι και γνωριζουν παρα πολλα πραγματα και καλα κανουν μιας και μαλλον θα ειναι η αυριανη δουλεια τους αφου σπουδαζουν φυσικοι.Σε εμενα ομως και καααμποσους αλλους δεν τους ενδιαφερουν οι λεπτομερειες.Ο καθενας κανει οτι τον ευχαριστει και κανεις δεν μπορει να κρινει τον αλλον απο αυτα που ξερει η που δεν ξερει.Τωρα το ποιος λεγεται ερασιτεχνης αστρονομος και ποιος οχι πραγματικα εμενα δεν με ενδιαφερει βρειτε τους εσεις παιδια φτιαχτε λιστα και καντε τους παρεα ενω τους αλλους οχι.Εγω παντως εχω δηλωσει χομπιστας http://pegasusastro.com/
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Γυριζοντας απο την δουλεια η στον ελευθερο χρονο μου μπαινοντας στο παρατηρητηριο μου η πηγαινοντας στο βουνο με καλους φιλους ξεχναω τα καθημερινα μου προβληματα και νομιζω ολοι σας νιωθετε το ιδιο.Κατα την διαρκεια της ληψης αλλα και αργοτερα στην επεξεργασια η ευχαριστηση που μου χαριζει ολο αυτο δεν περιγραφεται .Οταν λοιπον περνας τοσο καλα σε ενα hobby μερικες φορες καποιες λεπτομερειες δεν σε ενδιαφερουν και οχι δεν θα κατσω να λυσω εξισωσεις για το αν θα φωτογραφισω αποψε η οχι . Αυτή είναι και η ουσία του πράγματος: Να κάνεις ενα χόμπυ και να περνάς καλά. Νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να διαφωνίσει με αυτό!
sportikus Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Γυριζοντας απο την δουλεια η στον ελευθερο χρονο μου μπαινοντας στο παρατηρητηριο μου η πηγαινοντας στο βουνο με καλους φιλους ξεχναω τα καθημερινα μου προβληματα και νομιζω ολοι σας νιωθετε το ιδιο. Απαράδεκτος δεν πρέπει να πηγαίνεις στην δουλεία ,πρέπει να διαβάζεις ,γιατί στο νεφέλωμα φαίνονται περισσότεροι ερυθροί αστέρες,τι αστέρες είναι αυτοί,εάν παρουσιάζουν μεταβλητότητα,αν είναι κάποιος παλλόμενος, περιστρεφόμενος, και λοιπά,αν κάποιος ή κάποιοι από αυτούς είναι διπλοί ή και πολλαπλοί,τι είναι η ιονίζουσα ακτινοβολία,φορτισμένα σωματίδια,ενεργειακές στιβάδες,σπιν και συντονισμός,ταλάντωση,συχνότητες και τέλος το ποιό βασικό μήκη κύματος.Να μην χειροκροτάμε τζάμπα σαν ουρακοτάγκοι απο κάτω. ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!! «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Σε καμμία περίπτωση, οι γνώσεις του φωτογράφου επί του αντικειμένου δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα ! αυτό είναι αυτόνόητο!Κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο. Η ουσία του επιχειρήματος (που ξαναλέω είναι off-topic) είναι αλλού.Όπως είπα, μπορεί κάποιος να αγοράσει και μικροσκόπιο σάρωσης, να φωτογραφίζει μοριακούς δεσμούς και να μην ξέρει τίποτα από πυρηνική φυσική. Σας φαίνεται άρτιο; Εμένα μου φαίνεται αστείο. Και να το πάω και παρακάτω. Γιατί κάποιος να την βρίσκει με αστροφωτογραφίες? Γιατί να μη την βρίσκει και με φάσματα. Μπορεί έτσι να ευχαριστιέται. Δικαίωμά του !Να έχει γεμίσει τον τοίχο του δωματίου του με φάσματα αστέρων, και να μην ξέρει πως προκαλείται η γραμμή απορρόφησης ή το φαινόμενο Zeeman. Θα σας φαινόταν λογικό; Με την ίδια λογική μπορεί κάποιος επίσης να είναι φωτογράφος σπάνιων εντόμων, να σπαταλάει χιλιάδες ευρώ για να πηγαίνει ταξίδια στην Αφρική και την Ν.Αμερική, να περνάει τα πάνδεινα για να βγάλει μια καλή φωτογραφία και να μην ξέρει πως ζει το κάθε έντομο, ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κλπ. Δεν είπα να είναι εντομολόγος με διακρίσεις, απλά να ξέρει τι κοιτάει και τι ψάχνει. Νομίζω είναι αυτονόητο. Αλλιώς δεν εκτιμάς και τι βλέπεις. Επί της ουσίας, δεν γνωρίζω τις αστρονομικές γνώσεις κάθε αστροφωτογράφου, και συμφωνώ, δε με ενδιαφέρουν. Εγώ την φωτογραφία κοιτάω και αντλώ αυτό που θέλω από αυτά που ο ίδιος γνωρίζω. Η παραπάνω κόντρα πιο πολύ έχει να κάνει με την αρτιότητα του ερασιτέχνη αστρονόμου και είναι στην κρίση του καθένα αν τον ενδιαφέρουν τα φανταχτερά χρώματα ή η βαθύτερη ουσία μιας φωτογραφίας.Να δω μια ωραία φωτογραφία χωρίς να ξέρω τι είναι και ποια τα χαρακτηριστικά της, χάνω το 99%. Για μένα αστρονομία δεν είναι έκθεση ζωγραφικής (που εκεί δεν χρειάζεται να ξέρεις τι βλέπεις), είναι η μελέτη του κόσμου, και έχει βαθύτερες εσωτερικές προεκτάσεις. Και δεν γίνεται να κάνεις αστρονομία αν δεν ξέρεις τι βλέπεις, και απλά χαζεύεις τα χρώματα και τα σχήματα. Αυτό πιστεύω εγώ. IK Observing System
jimkopa Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Μάλλον μπερδεύουμε τις ιδιότητες (Φωτογράφος , Φωτοποιός ,Αστρονόμος/Αστροφυσικός ) Καμία φωτογραφία δεν γίνεται καλύτερη γνωρίζοντας λεπτομέρειες για το αντικείμενο που φωτογραφίζουμεΠοιο εντυπωσιακή γίνεται μόνο παίζοντας με τα χρώματα της Η πολύ καλή φωτογραφία αν την πειράξεις μόνο εντυπωσιακότερη γίνεται όχι καλύτερη το ίδιο και η κακή πιο εντυπωσιακή αλλά παραμένει κακή ... Το 99% των φωτογράφων είναι επιδειξίες Όλοι οι φωτογράφοι θέλουν το χειροκρότημα αυτός που χειροκροτεί δεν είναι ουρακοτάγκος οι φωτογραφίες όλοι που επιδείξατε δεν είναι φωτογραφίες είναι επεξεργασμένες Φωτογραφίες η φωτογραφία είναι αυτή που δεν επιδέχεται καμιά επεξεργασία ....θα μου πείτε και μη επεξεργασμένες αυτές θα ήταν πάρα πολύ καλές ναι αλλά αυτή είναι η φωτογραφία ...αλλά επειδή ο φωτογράφος είναι επιδειξίας και "ψώνιο" με την καλή έννοια θέλει να την κάνει εντυπωσιακότερη ... "Όχι ρε δεν με νοιάζει πόσα άστρα έχει και τι ηλικία έχουν ..απλώς θέλω να παίξουν με τους νευρωνικούς σχισμούς* της ηδονής του εγκεφάλου μου και να με "ταξιδέψουν" "*όποιος δεν γνωρίζει τι είναι αυτά δεν έχει δικαίωμα να ευχαριστηθεί ....(αυτό ελπίζω να μην το πάρετε στα σοβαρά ) «Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good NightDylan Thomas (1914-1953)
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Να συμπληρώσω κάτι ξαναδιαβάζοντας το post του Γιάννη. Κάποια από αυτά που ανέφερε είναι ακραία κατά τη γνώμη μου και μη πραγματοποιήσιμα.Πχ, ούτε ένας αστροφυσικός δεν ξέρει ποια άστρα από αυτά που ''υπάρχουν'' στην φωτογραφία, παρουσιάζουν μεταβλητότητα ή είναι τριπλά κλπ. Γιατί πολύ απλά, δεν ξέρει κανείς αν δε τα μετρήσει ένα-ένα. Για πολλά ξέρουμε, αλλά για άλλα δεν ξέρουμε. Άρα αυτό είναι προφανώς αδύνατο και επίσης άχρηστο αν θες απλά να δεις ένα νεφέλωμα. Επίσης η πλήρης εργασία, μπορεί να είναι απλά να ξέρεις πως δημιουργήθηκε το νεφέλωμα ή γιατί εκπέμπει ή ποιός αστέρας προκαλεί τον ιονισμό, τι είναι ιονισμός, ποια η θερμοκρασία και η πυκνότητα του αερίου και όλα αυτά ναι... Τώρα το spin κλπ είναι πιο δύσκολες έννοιες για τον ερασιτέχνη. Η εμβάθυνση πάει όσο θες θεωρητικά.Αλλά όχι ακτινικές ταχύτητες πχ. Γιατί πρέπει να έχεις φασματογράφο! Τώρα, οι φυσικοί όμως λόγοι που λαμβάνουν χώρα στον στόχο που φωτογραφίζει σίγουρα πρέπει να απασχολούν τον αστροφωτογράφο αν θέλει να λέγεται και ερασιτέχνης αστρονόμος, και όλα τα υπόλοιπα όπως ανέφερα στα προηγούμενα ποστ. Σίγουρα ένας που φωτογραφίζει και δε τον απασχολεί τίποτα από φυσικής πλευράς δεν είναι ερασιτέχνης αστρονόμος. Είναι απλά εξειδικευμένος φωτογράφος, όπως και αυτός που φωτογραφίζει έντομα και δεν τον νοιάζει τίποτα παραπάνω από το αν πόζαρε καλά το έντομο. Γιάννη ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ. IK Observing System
jimkopa Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 .. «Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good NightDylan Thomas (1914-1953)
gvidos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Υπάρχει άραγε κάποιο thread που να περιέχει τον όρο "αστροφωτογραφία" και να μην οδηγήσεισε κάποιου είδους ένταση? Είναι πραγματικά άξιος αναζήτησης ο λόγος που συμβαίνει.Παιδιά είναι απλά ένα χόμπυ. Για να αστροφωτογραφίσεις πρέπει να έχεις κάποιες βασικές γνώσεις σε διάφορα επίπεδα, αστρονομίας, υπολογιστών, γραφιστικής, φωτογραφίας, αγγλικών.... (με τέτοιο κ%&καιρό και μετεωρολογίας)Μην ξεχνάμε και τα ατέλειωτα manuals των προγραμμάτων που πρέπει να μάθεις... Σαν γενικός κανόνας στη ζωή όσα περισσότερα γνωρίζεις τόσο το καλύτερο, αλλά δεν νομίζω ναυπάρχει άνθρωπος με τόσο ελεύθερο χρόνο για ένα χόμπυ. Φυσικά και επικροτώ να έχεις γνώση για το θέμα που φωτογραφίζεις, αλλά δεν νομίζω ότι έχει σχέση με το τελικό αποτέλεσμα. Τώρα για το θέμα του thread, για δικές μου αστροφωτογραφίες όλες είναι ξεχωριστές γιατί κάθε μία έχει από πίσω μία ιστορία.γενικά για αστροφωτογραφίες πιστεύω ότι είναι το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. http://www.veil.gr
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Aστο Ifikrati δεν το σώζεις Δεν κατάλαβα? Λέω την άποψή μου. Φωτομετρία σε όλους τους αστέρες του πεδίου της φωτογραφίας ενός νεφελώματος κάνουν μόνο αυτοματοποιημένες μελέτες, σε συγκεκριμένα φίλτρα. Εδώ μιλάμε για αστροφωτογραφία.Ακτινικές ταχύτητες χρειάζονται φασματογράφο.Μιλάω για 2 από τα 10 που έθιξε ο Γιάννης που είναι απλά ανέφικτα. Δεν έχω να σώσω κάτι. Και αυτό γιατί δεν μασάω τα λόγια μου, είμαι σαφής και συγκεκριμένος. Επαναλαμβάνω όπως και προηγουμένως για να μη νομίζεις ότι πήρα κάτι πίσω. Δεν είσαι ερασιτέχνης αστρονόμος αν βγάζεις φωτογραφίες και δεν ασχολείσαι καθόλου παραπάνω στον στόχο από αυτό. Είσαι εξειδικευμένος φωτογράφος. Δεν σώζω τίποτα. Αυτά που είπα και τα πιστεύω και αν διαφωνείς περιμένω να το υποστηρίξεις.Μάλιστα για να σου αποδείξω ότι δεν πήρα τίποτα πίσω δες το πρώτο μου post στην απάντηση του Γιάννη"Για την πλήρη εργασία που ανέφερε το θεωρώ λίγο υπερβολικό. ". Απλά το έκανα πιο συγκεκριμένο για να είμαι δίκαιος και με τον Γιάννη. Γιώργο, επιβαιβαιώνω και γω (για 3η φορά σε αυτό το thread) ότι το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα δεν έχει σχέση με τις αστροφυσικές γνώσεις του φωτογράφου. Ξαναλέω είναι off-topic το θέμα, έχει να κάνει με τις ιδιότητες του αστροφωτογράφου-αστρονόμου και όχι με την φωτογραφία. IK Observing System
jimkopa Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Sorry... Λάθος κατάλαβα Ifikrati «Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good NightDylan Thomas (1914-1953)
ikoms Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Τελικά θα έπρεπε να ανοιχτεί και ένα θέμα με το τι κάνει ξεχωριστό έναν ερασιτέχνη αστροφωτογράφο! Sequence Generator Pro v2.3, Pixinsight 1.8
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα