50mm Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 Καλημερα , μολις γυρισα απο μια μικρη εξορμηση στην ταρατσα μου οπου παρατηρησα για 1,5 ωρα τον Κρονο με το 6" skywatcher dob . Το seing ηταν μετριο με αποτελεσμα να παω μεχρι το 13mm hyperion δηλαδη μεχρι τις 92 μεγεθυνσεις . Δοκιμασα και το 5mm hyperion και ειχα κακιστη και θολη εικονα στις 240χ που δινει ο 5αρης. Τωρα οι εντυπωσεις μου απο το τηλεσκοπιο ειναι καλες , δινει καλη εικονα και καθαρη με αρκετα καλο κοντραστ και λεπτομερεια οταν το seing το επιτρεπει. Ο σωληνας του τηλεσκοπιου ειναι παναλαφρος και μπορει κανεις να τον κουβαλησει στον ωμο του πολυ ωρα χωρις να κουραστει κρατωντας και το βαλιτσακι προσοφθαλμιων στο αλλο του χερι με σχετικη ευκολια. Δεν ειναι ομως μικρος μιας και το μηκος του εν αντιθεση με την διαμετρο του και το βαρος του ειναι μεγαλο στα 1200mm. Η βαση του τηλεσκοπιου μου φαινεται η ιδια με του 8" sw dob που επισης εχει περασει απο τα χερια μου με τοποθετημενα τα πλαινα στηριγματα απλα πιο μεσα στο κυκλικο τμημα της βασης για να ταιριαζουν στην μειωμενη διαμετρο του τηλεσκοπιου σε σχεση με το 8" . Το βαρος και ο ογκος της ξυλινης στηριξης παραμενει μεγαλο οπως και στο 8" αδερφακι του πραγμα που σημαινει οτι ειναι αρκετα μπελαλιδικη οταν δεν εισαι εξω στο υπαιθρο και σε περιοριζουν σκαλες τοιχοι κτλ για να φτασεις στο στοχο σου δηλαδη την ταρατσα του σπιτιου σου. Σε καμια περιπτωση βεβαια το βαρος της στηριξης δεν ειναι απαγορευτικο μια και τουλαχιστον εγω το βρισκο ευκολο να την κουβαλαω με το ενα χερι απο το ειδικο χερουλι που παρεχεται στην συσκευασια και προσαρμοζεται πανω της οταν την συναρμολογει κανεις για πρωτη φορα. Και τωρα ερχομαστε στον εστιαστη του τηλεσκοπιου που ειναι τυπου rack and pinion αν το γραφω σωστα και οχι τυπου crayford . Ο εστιαστης του sw 6" dob ειναι σιγουρος με αρκετα μεγαλη λεπτομερεια στην κινηση του και δινει σαφη εστιαση . Επισης να αναφερω πως η ραγα με τις εγκοπες τις οποιες κινει μεσα εξω το γραναζι του κυκλικου επιλογεα ειναι φτιαγμενη απο μεταλο (οπως και ο υπολοιπος εστιαστης ) και οχι απο πλαστικο οπως αναλογης σχεδιασης εστιαστες σε οδηγητικα τηλεσκοπια της ιδιας εταιρειαςπραγμα που σε βαθος χρονου θα τον κανει ανθεκτικο θελω να πιστευω.Αυτα τα ολιγα για τωρα μετα την πρωτη επαφη μου σε πραγματικες συνθηκες παρατηρησης με το sw 6" dob. Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
mars1980 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 το ζαχαρωνω και εγω το 6αρι δημητρη οποτε οτι πληροφορια μας δωσεις ειναι χρησιμη.. celestron nexstar 4secelestron ultima barlow
netrionio Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 50 mm sorry που δεν απάντησα στην πρόσκληση (δη,όσια ΣΥΓΓΝΏΜΗ)! Απλά πήγα να δώ το TRON LEGACY. και εγώ απο το 5inch για 10 λεπτά ειδα φεγγάρι , πολύ καλή εικόνα!
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 Χθες, διεγερμένος από τις συζητήσεις για την πλανητική παρατήρηση, έστησα το C4 για Δία και σελήνη. Το μπαλκόνι μου όμως πλήττεται αγρίως από τον άνεμο και δεν ικανοποιήθηκα, ήταν και η ατμόσφαιρα ασταθής. Δυστυχώς η κατάσταση δεν άλλαξε ακόμη.Απ' ότι λες Δημήτρη, το SW6'' δεν είναι σημαντικά φορητότερο από το SW8'', σε αντίθεση με το SW5''. Αυτός είναι ίσως ένας από τους λόγους που το 8'' θεωρείται βέλτιστη αγορά. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
mars1980 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 κωστα θα εχεις προσεξει οτι το C4 θελει πολυ ωρα για να κρυωσει...εχτες βγηκα και εγω για τον δια και μετα απο μια ωρα περιπου αρχισε να στρωνει η εικονα... celestron nexstar 4secelestron ultima barlow
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 Όχι Άρη, το δικό μου το έχω μόνιμα στο αστροντούλαπο όπου υπάρχει θερμόμετρο/ υγρόμετρο. Η θερμοκρασία είναι ίση με την εξωτερική +/- 1 βαθμό Κελσίου. Όταν έπιασα τον σωλήνα στο χέρι μου ήταν παγωμένος. Η ροή του αέρα φταίει. Σε ημερήσια παρατήρηση -που έκανα και σήμερα, υπέροχα τα ιστιοπλοικά στο Φάληρο- είναι ορατές οι ατμοσφαιρικές εξ ανέμου διακυμάνσεις, οι οποίες έχουν οριζόντια διεύθυνση, σε αντίθεση με τις κατακόρυφες θερμικές. Η μεγέθυνση επιδεινώνει το φαινόμενο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
50mm Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 netrionio δεν πειραζει μια αλλη φορα και εγω σημερα θα παω να δω την ιδια ταινια και να σου πω πολυ το χαρηκα που βγηκε και συνεχεια μια και ειμαι και παραμενω fan της πρωτης ελπιζω και της δευτερης ... χαιρομαι που σου αρεσε το 5αρι και ναι δινει πολυ καλη εικονα αλλα να ξερεις θελει φωτοχιτωνιο μιας και χωρις αυτο χανει πολυ κατα τα αλλα ειναι σοβαρο οργανο και οχι παιχνιδι. kokkolis ναι για οποιον δεν εχει μεγαλο τηλεσκοπιο το 8αρι νομιζω πως πρεπει να ειναι η πρωτη του επιλογη μιας και προσφερει περισσοτερα για τα λεφτα του που ειναι μονοι 100 € παραπανω απο το 6αρι. Βεβαια δεν πρεπει να ξεχνας οτι πραγματι ο 6αρις σωληνας ειναι πουπουλο και μεταφερεται στον ομο ευκολα οπως πρωειπα και κανεις ενα δρομο λιγοτερο αν εχεις να ανεβεις σκαλια για την ταρατσα κτλ μιας και μπορεις ευκολα να μεταφερεις πχ το βαλιστακι με τα προσοφθαλμια στο αλλο χερι. mars1980 αν δεν εχεις αλλο τηλεσκοπιο και δεν εχεις οικονομικη στενοτητα παρε καλυτερα το 8αρι που ειναι 2 ιντσες παραπανω αλλα αν θελεις κατι πιο ελαφρυ πραγματι ειναι πολυ καλο και με σοβαρο εστιαστη και την γνωστη καλη ποιοτητα της skywatcher στα ντομπ . Μην ξεχνας και το 5αρι που εδωσα στον Ερωτοκριτο ειναι επισης μια καλη και πανω απο ολα πληρως φορητη επιλογη που πραγματικα αν εχεις πχ ενα τραπεζι στο μπαλκονι σου το "πετας" πανω και σε 5 λεπτα παρατηρεις χωρις να ασχολεισαι με βασεις δευτερα δρομολογια για το αλλο κομματι κτλ και με πολλη καλη εικονα στον προσοφθαλμιο σου , μονο του μειονεκτιμα που ειναι καθαρα υποκειμενικο ειναι ο εστιαστης του αλλα να σκεφτεις πως δεν μου αρεσει ουτε ο εστιστης του celestron 9,25 που επισης εχω στην κατοχη μου οποτε μπορεις να με πεις και λιγο περιεργο πανω σε αυτο το θεμα . Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
nikk2875 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 Αγαπητέ mars1980, Ως κάτοχος του συγκεκριμένου τηλεσκοπίου από τον Αύγουστο, μπορώ να δηλώσω απόλυτα ικανοποιημένος από την απόδοση του. Όμως αν μου ζητούσαν να προτείνω αυτό ή το 8άρι, τότε για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι σίγουρος ότι θα το πρότεινα, ίσως μάλιστα να συνιστούσα το 8άρι. Υπό έναν όμως όρο: να είσαι σίγουρος πως θέλεις να μείνεις για πάντα σε dobsonian βάση. Αν ενδιαφέρεσαι να το ανεβάσεις σε ισημερινή (όπως εγώ τουλάχιστον έκανα πρόσφατα), τότε η διαφορά ΔΕΝ νομίζω ότι θα είναι μόνο 100 ευρώ. Γιατί εγώ μπόρεσα άνετα να το ανεβάσω σε μια απλή EQ5 για 350 ευρώ, για το 8άρι δεν νομίζω ότι θα βολευόσουν σε αυτό το μέγεθος. Κι επειδή η HEQ5 είναι γύρω στα 400 ευρώ ακριβότερη, η διαφορά ανάμεσα στο 6άρι και το 8άρι αρχίζει να μεγαλώνει αισθητά και το 6άρι γίνεται αυτό best value for money... Στο nightwatch όσον αφορά τα νευτώνια σε dobsonian βάση, συνιστόμενο ήταν μόνο το 8άρι. Για νευτώνια σε ισημερινή όμως προτείνανε και το 6άρι. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί τους. Νίκος Κουρούνης Celestron C8 XLTHelios Apollo 15X70Vixen Ultima 7X50
mars1980 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2010 οχι Νικο δεν σκεφτομαι να το ανεβασω σε ισημερινη...για dob το θελω και βλεπω οτι ολοι προτεινουν το 8αρι με 100 ευρω παραπανω.. ευχαριστω celestron nexstar 4secelestron ultima barlow
nikk2875 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2010 Πάντως μην υποτιμάς καθόλου την αξία της ισημερινής. Αναβάθμισε πολύ το 6άρι μου. Όταν θα προσπαθείς να ακολουθήσεις τον Δία ή τη Σελήνη με τη dobsonian, θα με θυμηθείς! Εξίσου σημαντικό πάντως (αν και όχι τόσο γνωστό σε ένα αρχάριο) είναι πως η ισημερινή σου δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσεις αντικείμενα με βάση τις συντεταγμένες τους. Αν επιμείνεις στο άθλημα, έχε το υπόψη. Το στήσιμο της απαιτεί λίγο παραπάνω κόπο, αλλά είμαι σίγουρος πως θα σε ανταμείψει με το παραπάνω. Νίκος Κουρούνης Celestron C8 XLTHelios Apollo 15X70Vixen Ultima 7X50
mars1980 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2010 δεν ειμαι αρχαριος εχω τηλεσκοπιο 3 χρονια... απλα η ισημερινη δεν μου χρειαζεται για την ωρα, και θελω το dob για να ανεβω λιγο σε ιντσες... celestron nexstar 4secelestron ultima barlow
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2010 Με τα SW autotracking +/- Goto οι επιλογές μας έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά. Φτάνει να μάθουμε αν δουλεύουν όπως πρέπει. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kyriacos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27, 2010 Τελικά ο εστιαστής σε αυτό το τηλεσκόπιο είναι rack & pinion ή crayford; Επίσης 1.25" ή 2";
50mm Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27, 2010 Ο εστιαστης του τηλεσκοπιου ειναι rack and pinion και δεχεται προσοφθαλμια και των δυο διαμετρηματων με τον καταλληλο ανταπτορα που παρεχεται στην συσκευασια αγορας Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
kyriacos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27, 2010 Έχω δει το τηλεσκόπιο να διαφημίζεται με crayford εστιαστή. Μήπως έχουν αναβαθμίσει τον rack & pinion πρόσφατα;
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2010 Εξίσου σημαντικό πάντως (αν και όχι τόσο γνωστό σε ένα αρχάριο) είναι πως η ισημερινή σου δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσεις αντικείμενα με βάση τις συντεταγμένες τους. Αν επιμείνεις στο άθλημα, έχε το υπόψη. Το στήσιμο της απαιτεί λίγο παραπάνω κόπο, αλλά είμαι σίγουρος πως θα σε ανταμείψει με το παραπάνω. Θεωρητικώς μόνο... καμία ισημερινή βάση από τις φτηνές δεν έχει κύκλους θέσεως ακριβείας που να βοηθάνε στη στόχευση. Διακοσμητικοί είναι μάλλον...Το 6" καλό είναι να είναι σε ισημερινή στήριξη και όχι σε dob. Έχω βαρεθεί την καραμέλα πάρε dob 8" πάρε 6" ισημερινό που είναι πραγματικό τηλεσκόπιο και δεν σπρώχνεις κάθε τόσο. Το dob είναι καλό για "διαμετρήματα" από 10" και πάνω που είναι ογκώδες το τηλεσκόπιο και χρειάζεται στιβαρή (και ακριβή) στήριξη. Η ισημερινή στήριξη αν δεν είναι στιβαρή είναι άχρηστη. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
nikk2875 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2010 Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρονται για στόχευση ακριβείας και δεν πιστεύω ότι έχουν αξία σε έμπειρους χρήστες. Για έναν αρχάριο όμως νομίζω πως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ο αρχάριος ψάχνει κατά κύριο λόγο μεγάλα αντικείμενα (π.χ. τα messier) που βρίσκονται κάπου εκεί πάνω!!! Το να στοχεύσω ακόμα και στο περίπου μου φαίνεται επαρκές, γιατί συνήθως αρκεί για να τα φέρω μέσα στο πιο "ευρύ" μου προσοφθάλμιο. Προσωπικά με αυτό τον τρόπο εντόπισα τα Μ34, Μ36, Μ37 (για το Μ38 χρειάστηκε να παίξω λίγο με το τηλεσκόπιο, αλλά κι αυτό εντοπίστηκε σχετικά εύκολα). Για ένα αρχάριο ο εντοπισμός έστω και των messier αντικειμένων από το κέντρο της Αθήνας αποτελεί σημαντική επιτυχία !!! Νίκος Κουρούνης Celestron C8 XLTHelios Apollo 15X70Vixen Ultima 7X50
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα